ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κατατέθηκε χτες και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί, το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο καταργούνται επί της ουσίας οι κλαδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο πετιούνται στην ανεργία, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων χάνει μέχρι και 40% του εισοδήματός του με το ενιαίο μισθολόγιο, μειώνονται ακόμα περισσότερο οι επικουρικές και συνολικά οι συντάξεις, πετσοκόβονται κι άλλο τα πενιχρά κοινωνικά επιδόματα. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου συνιστούν νέο σαρωτικό χτύπημα στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη για την πλουτοκρατία, οδηγούν βαθύτερα στη χρεοκοπία και τη φτώχεια την εργατική λαϊκή οικογένεια. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης και των συμμάχων της είναι να δημιουργήσουν συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, να φτιάξουν για το κεφάλαιο προϋποθέσεις ανάκαμψης από την καπιταλιστική κρίση και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του στην περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης.

Μαχαίρι σε επικουρικές και εφάπαξ

Επιπλέον μειώσεις και στις ήδη κουτσουρεμένες κύριες συντάξεις

Στην απόλυτη εξαθλίωση οδηγούν τους συνταξιούχους η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της
Στην απόλυτη εξαθλίωση οδηγούν τους συνταξιούχους η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της
Νέο βαρύ χτύπημα στους συνταξιούχους δίνει η κυβέρνηση, βάζοντας σε άμεση εφαρμογή μεγάλες περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ. Πρώτα στη σειρά θύματα, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει κύριες συντάξει κάτω των 700 ευρώ. Αφού η κυβέρνηση τις περιέκοψε δραστικά, τώρα επιβάλλει χαράτσι και στις επικουρικές.

Ετσι - σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και αναμένονταν να περιληφθούν σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου - από 1η Νοέμβρη και μετά:

  • Στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%.
  • Αντίστοιχα για τους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης μειώνεται κατά 15% στο σύνολο της σύνταξης.
  • Ειδικά για τις επικουρικές του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων η μείωση ανέρχεται στο 20% και για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 500 ευρώ η μείωση θα είναι 50%.
  • Ακόμα, από 1η Νοέμβρη μειώνεται κατά 20% η κύρια σύνταξη των συνταξιούχων άνω των 55 ετών, για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, και κατά 40% το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ όσων δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Με άλλη διάταξη, επιβάλλονται μειώσεις και στις εφάπαξ παροχές ορισμένων ταμείων ως εξής:

-- Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που εξήλθαν της υπηρεσίας μέσα στο 2010 (από 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010), το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε αυτούς που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το 2011 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ κατά 20%.

-- Στους ασφαλισμένους του προσωπικού της ΔΕΗ η μείωση για αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, το εφάπαξ μειώνεται κατά 25% και για το 2011 κατά 30%.

-- Κατά 30% μειώνεται και το εφάπαξ βοήθημα των ασφαλισμένων στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ, που εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από 1/1/2011 και μετά, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του βοηθήματος.

Οι συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, θα υποστούν περαιτέρω μείωση της σύνταξής τους. Και αυτό γιατί προβλέπεται, ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις (είτε ο δικαιούχος είναι μετά τα 60, είτε πριν) εφαρμόζεται στο συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑΜ, που λαμβάνουν σε υποκατάσταση κύριας σύνταξης.

Επιτροπή - «πέλεκυς» στα κοινωνικά επιδόματα

Σε απόγνωση χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των υποτυπωδών δημόσιων δομών Πρόνοιας

Επιτροπή - «πέλεκυ» στα επιδόματα πρόνοιας και αναπηρίας σύστησε το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να πετσοκόψει τα ήδη πενιχρά κοινωνικά επιδόματα. Αφού η κυβέρνηση έχει καταδικάσει στην εξαθλίωση εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα, τους άνεργους και τις οικογένειές τους, δίνει ένα μεγάλο χτύπημα στις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι κ.ά. Σημειωτέον, δε, ότι ήδη σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες η κρατική βοήθεια είναι μηδαμινή, αφού πληρώνουν από την τσέπη τους για τα τεχνικά βοηθήματα, για την αποθεραπεία και αποκατάσταση, για τη μόρφωσή τους και ό,τι άλλο τους είναι απαραίτητο.

Οπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, έργο της Επιτροπής θα είναι «η ανασκόπηση και αξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών με στόχο τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής». Δηλαδή, θα μπουν πιο αυστηρά κριτήρια στην καταβολή επιδομάτων, θα συρρικνωθούν, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επέκτασή τους. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη περιλαμβάνεται και σε απόσπασμα του επικαιροποιημένου μνημονίου (σ.σ. στις 22 Νοέμβρη 2010) στην ενότητα «Για τη Μεταρρύθμιση και τον Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης», όπου αναφέρεται: «(...) Ο ΟΟΣΑ θα προβεί σε αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων που θα συντονίζεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"».

Η Επιτροπή θα προπαρασκευάσει σχετική επικείμενη Συμφωνία Επιχορήγησης με τον ΟΟΣΑ και θα υποδείξει τα κοινωνικά προγράμματα που θα επιλεχθούν για περαιτέρω αξιολόγηση. Είναι δεδομένο ότι το πετσόκομμα των πενιχρών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τη ραγδαία συρρίκνωση των (υποτυπωδών ούτως ή άλλως) δημόσιων δομών Πρόνοιας, θα οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά με ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Εξορθολογισμός» σημαίνει σφαγή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη σύσταση επιτροπής για τα κοινωνικά επιδόματα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του υπογραμμίζει: «Το κυβερνητικό σφαγείο των εργατικών δικαιωμάτων δεν υπολογίζει ούτε τους ανάπηρους, δεν λυπάται ούτε τους εξαθλιωμένους. Αυτό εννοούν εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό οι υπηρέτες του καπιταλισμού. Η σύσταση ειδικής επιτροπής που αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να επανεξετάσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα είναι μια ακόμα τέτοια επιτροπή που έχει στόχο να δικαιολογήσει το προαποφασισμένο πετσόκομμα των ήδη απαράδεκτα χαμηλών επιδομάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ