ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Απειλές και ψέματα από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την τρόικα για τις υπηρεσίες της και προανήγγειλε νέα και ανεξάντλητα πακέτα μέτρων

Η κυβέρνηση, η τρόικα και οι σύμμαχοί της, υπηρετούν την ίδια στρατηγική. Πόλεμος στον πόλεμο που κήρυξαν στο λαό
Η κυβέρνηση, η τρόικα και οι σύμμαχοί της, υπηρετούν την ίδια στρατηγική. Πόλεμος στον πόλεμο που κήρυξαν στο λαό
Σε «σωτήρα» της χώρας ανακήρυξε - ούτε λίγο ούτε πολύ - την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στη Βουλή, όπου προανήγγειλε τη λήψη και νέων βάρβαρων μέτρων τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «οδυνηρά» προκειμένου «να σωθεί η χώρα», δηλαδή το κεφάλαιο. «Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο και να σωθούμε», είπε θέλοντας να χρεώσει αλλού τις ευθύνες για την πτώχευση του λαού και να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την πολιτική που συνυπηρετεί με την τρόικα.

Σε μια ομιλία με έντονα τα κινδυνολογικά και εκβιαστικά στοιχεία, έφτασε στο σημείο να πει ότι «το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά, ούτε μέσα από τις εκλογές, η οποία να είναι αξιόπιστη». Δικαιολογώντας τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είχε προαποφασίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «απολύτως αναγκαίες επιλογές όχι γιατί μας τις επιβάλλει η τρόικα αλλά γιατί με τον τρόπο αυτό μπορούμε να βγούμε επιτέλους από τη διαρθρωτική μας κρίση» και είπε ότι δε χρειάζεται πίεση από το εξωτερικό «για να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε περιστολή των δημοσίων δαπανών».

Πρέπει, είπε, να πάρουμε νέα μέτρα και για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκε το άθλιο μέτρο της φορολογίας στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, το οποίο χαρακτήρισε «δίκαιο»! Σχετικά με τα νέα μέτρα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» με την τρόικα όχι μόνο το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011, όχι μόνο τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά συνολικά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2013 και το 2014, και είπε ότι «εφόσον συζητούμε για το πρόγραμμα μέχρι το 2014, συζητούμε για το νέο πρόγραμμα, γιατί το παλιό πρόγραμμα είχε ορίζοντα μέχρι τα μέσα του 2013». Ομολόγησε με άλλα λόγια ότι η επίθεση στο λαό δεν έχει τέλος και κάθε εκβιασμός οδηγεί στον επόμενο και σε νέα μέτρα.

Θορυβημένος από τη λαϊκή αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα, έκανε λόγο για «παλαιοκομματική και παλαιοσυνδικαλιστική αντίληψη για τα πράγματα» φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει προκλητικά τη φίμωση όποιων πολεμά την πολιτική της κυβέρνησης: «Μπορούμε να κάνουμε μια παύση; Μπορούμε να κάνουμε ενός λεπτού σιγή και να σκεφθούμε τι ακριβώς λέμε ο ένας στον άλλο στη χώρα αυτή κάθε πρωί και κάθε απόγευμα;», είπε, ζητώντας σιγή νεκροταφείου.

Ο εκβιασμός θα απαντηθεί

Απαντώντας στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής, τόνισε ότι τα βάρβαρα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ και οδηγούν στη φτώχεια, στη λιτότητα, στην ανεργία και στην εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα. Το κύριο πρόβλημα, συνέχισε, εκτός από τον ακρωτηριασμό μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων κλπ που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, είναι η τρομακτική ιδεολογική επίθεση που δέχεται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την τρόικα, τα ΜΜΕ, αλλά και από πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν και συμβάλλουν στην προώθηση αυτών των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία έρχονται με ρυθμό πολυβόλου.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ε. Βενιζέλος για μέτρα που αποσκοπούν «στη σωτηρία της χώρας» τόνισε: «Η χώρα, η Ελλάδα, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Η χώρα είναι πρωτίστως οι άνθρωποι, ο κόσμος της δουλειάς, είναι η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρώματα , οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι στη διανόηση, αυτοί οι άνθρωποι που μοχθούν, που παράγουν πλούτο. Αυτή είναι η Ελλάδα την οποία χρεοκοπείτε καθημερινά με τα βάρβαρα ταξικά μέτρα. Το άλλο τμήμα, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανοι, γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο, το λέει με τις πράξεις του ότι δεν έχει πατρίδα. Τα καράβια τους αλλάζουν καθημερινά σημαίες, οι επιχειρήσεις τους φεύγουν για να πάνε σε γειτονικές χώρες αφού το κεφάλαιο έχει πατρίδα όπου υπάρχει κέρδος».

Εμείς, συνέχισε, «ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι αυτός ο ωμός εκβιασμός "ή πληρώνεις το χαράτσι στα ακίνητα, φτωχός άνεργος, συνταξιούχος των 500 ευρώ ή σου κόβουμε το ρεύμα", θα απαντηθεί μαζικά, συλλογικά, συντονισμένα, διεκδικητικά, περιφρουρημένα». Καλούμε, κατέληξε μεταξύ άλλων, «για μαζικό ξεσηκωμό, οργανωμένα μέσα από τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, μέσα από την ενίσχυση της ταξικής κατεύθυνσης του εργατικού λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μονοπωλίων».


Να εμπιστευθεί ο λαός τη δύναμή του και το ΚΚΕ

Από τις παρεμβάσεις βουλευτών του Κόμματος

Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση, ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε ότι τα λαϊκά στρώματα δε φτάνει να θυμώνουν με τα απανωτά μέτρα, αλλά αυτή η οργή πρέπει να γίνει συνείδηση και οργανωμένη δράση, γιατί διαφορετικά τα βάσανα θα μεγαλώνουν και η εκμετάλλευση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων θα βαθαίνει. Σήμερα, υπογράμμισε, ο κάθε απλός άνθρωπος πρέπει να βγάλει οριστικά συμπεράσματα από την πείρα του και «είμαστε βέβαιοι ότι όποιος πατά με τα πόδια στη γη και το κεφάλι επάνω καταλαβαίνει ότι όταν έλεγε το ΚΚΕ πως έρχεται θύελλα και πόλεμος - την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου έλεγε άλλα - την είχε προβλέψει».

Ο λόγος, είπε ο Γ. Μαυρίκος, που παίρνουν τα μέτρα δεν είναι για να σώσουν το λαό και τον τόπο, αλλά για να μη χρεοκοπήσει το σύστημά τους και να μη χάσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Γι' αυτό το λόγο, ανέφερε, χρεοκοπούν τον ελληνικό λαό και πρώτα από όλα την εργατική τάξη. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται συστράτευση με το ΚΚΕ, το οποίο λέει στο λαό να μην τρομοκρατηθεί και να μη φοβηθεί, γιατί υπάρχει το Κόμμα με συσσωρευμένη αγωνιστική εμπειρία.

Με τη σειρά του ο Αποστόλης Νάνος αναφέρθηκε στην ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τόνισε ότι αυτή συνοδεύεται από καταστολή υπογραμμίζοντας: «Κανένας πλέον δε συγκινείται και, πολύ περισσότερο, δεν τρομοκρατείται από τις δηλώσεις ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων. Η τρομοκρατία αυτή πέφτει στο κενό γιατί ο λαός έχει συνειδητοποιήσει και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο ότι χρεοκοπεί βαθιά και μόνιμα εξαιτίας της στρατηγικής που εφαρμόζεται προς όφελος της πλουτοκρατίας».

Καταλήγοντας τόνισε ότι το σύνθημα του ΚΚΕ «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» είναι αναγκαίο να αποτελέσει σήμερα τον πυρήνα της εργατικής - λαϊκής πάλης, να χαρακτηρίσει ως στόχος πάλης τους αγώνες που ήδη αναπτύσσονται και που πρέπει να δυναμώσουν για την απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και το δυσκόλεμα στην εφαρμογή τους.

Στηρίγματα και «λαγοί»

Κριτική στο ύφος του υπουργού Οικονομικών και όχι βέβαια στην ουσία των χαρατσιών και των μέτρων, έκανε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης. Εκανε λόγο για «από καθέδρας» διδασκαλία του Ε. Βενιζέλου που δεν οδηγεί πουθενά, αφού η κυβέρνηση έχει αποτύχει συνολικά και ισχυρίστηκε ότι η χώρα θα σωθεί με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά και κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε ρόλο λαγού για την καταστολή του κινήματος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, στην παρέμβασή του είπε ότι από τις λαϊκές αντιδράσεις κινδυνεύει η «κοινωνική συνοχή» και έκανε λόγο για «φλεγόμενη Αθήνα». Απευθυνόμενος στον Ε. Βενιζέλο, ανέφερε προβοκατόρικα: «Είπατε δύο φορές "δάκρυα και αίμα" αλλά το αίμα το άκουσα και από τις Βρυξέλλες, που θέλει μια φλεγόμενη Αθήνα, και δυστυχώς κάποιοι της Αριστεράς πάνε να "τσιμπήσουν" και ελπίζω να μην δεχθεί ποτέ η Αριστερά να γίνει τσιράκι κατά λάθος των ευρωπαϊκών επιταγών που θέλουν μια φλεγόμενη Αθήνα για να μπορέσουν να πείσουν την κυρία Μέρκελ και κάποιους άλλους».

Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υφαρπάξει τη λαϊκή εντολή και ζήτησε εκλογές για να υπάρξει «δημοκρατική διέξοδος και να αποφασίσει ο λαός για το μέλλον του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ