ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ
Εριδες για τα μάτια της ντόπιας πλουτοκρατίας

Διεκδικεί ο καθένας για τον εαυτό του την πατρότητα ενός ακόμα μηχανισμού που θα ωφελήσει μόνο το κεφάλαιο

Τίποτα δεν έχει να ωφεληθεί ο λαός από το ευρωομόλογο που απεργάζονται οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Μόνη κερδισμένη θα είναι και πάλι η ντόπια πλουτοκρατία

Eurokinissi

Τίποτα δεν έχει να ωφεληθεί ο λαός από το ευρωομόλογο που απεργάζονται οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Μόνη κερδισμένη θα είναι και πάλι η ντόπια πλουτοκρατία
Με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας στο ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επιζητά τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται για την πατρότητα της ιδέας του ευρωομολόγου, επιδιώκοντας πίσω από κούφιες αντιπαραθέσεις να κρύψουν ότι μια πιθανή έκδοσή του θα συνοδευτεί από τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων «δημοσιονομικών κανόνων» και την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων σε βάρος του λαού. Από κοντά, και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει τα αντιδραστικά σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του, ζητώντας και αυτός ευρωομόλογο και μεγαλύτερο ρόλο της ΕΚΤ στη διαχείριση της κρίσης. Υπέρ του ευρωομόλογου τάσσεται η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητάει να γίνει Σύνοδος Κορυφής στη Αθήνα.

Η πλήρης σύμπλευση των εταίρων του δικομματισμού για την έκδοση ευρωομολόγου αντανακλά τη κοινή στρατηγική τους στόχευση να εξασφαλίσουν νέα δάνεια για το μεγάλο κεφάλαιο, με εχέγγυο το παραπέρα ξεκλήρισμα των λαϊκών δικαιωμάτων. Ηδη, μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης, η ανακίνηση του θέματος των ευρωομολόγων συνδέεται άρρηκτα με τη «ενοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής» και την υιοθέτηση νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, που υπαγορεύονται από το «Σύμφωνο για το Ευρώ».

«Χαιρόμαστε που η ΝΔ αποδέχεται την ορθότητα της λύσης του ευρωομολόγου, για την οποία αγωνίζεται επί δύο χρόνια διεθνώς ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο υφυπουργός Επικρατείας και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Αγ. Τόλκας, μια μέρα μετά τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που τάσσονταν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. Ο ίδιος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να προωθήσει την ιδέα του ευρωομολόγου», ειδικότερα όπως υποστήριξε «στον πολιτικό χώρο όπου συναντά τη μεγαλύτερη αντίσταση, δηλαδή στους κόλπους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Φιλελευθέρων».

Ο Αγ. Τόλκας προσπάθησε, ταυτόχρονα, να συντηρήσει τη δικομματική κοκορομαχία, λέγοντας ότι «η ΝΔ, εσχάτως, προσπαθεί με εμφανή αγωνία να καρπωθεί την πατρότητα της ιδέας για έκδοση ευρωομολόγου». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «από το Δεκέμβριο του 2009, ο πρωθυπουργός διατύπωσε δημοσίως την ανάγκη θέσπισης ευρωομολόγου» και «το Δεκέμβριο του 2010 συγκρότησε σχετική Επιτροπή υπό την βουλευτή και πρώην επίτροπο στην ΕΕ, Βάσω Παπανδρέου». Συνεχίζοντας το χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «ο κ. Τόλκας απέδειξε ότι είναι άξιος κλώνος του κ. Μόσιαλου. Ο κόσμος, όμως, ξέρει ποιος αγωνίζεται και ποιος λέει "ναι σε όλα"».

Χτες, εξάλλου, η «Ομάδα των "Σοσιαλιστών" και "Δημοκρατών"» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την έκδοση ευρωομολόγου και τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών». Επί της ουσίας, ζητούν τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού» ΔΝΤ, που θα δανείζει μέσω ευρωομολόγων τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ, θεσπίζοντας αυστηρά δημοσιονομικά προγράμματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Παζάρια και κόντρες για το κρατικό χρέος

Τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου με παράγοντες της ΕΕ και τον εκπρόσωπο των μεγαλοπιστωτών

Σε διελκυστίνδα ανάμεσα σε κυβερνήσεις, κράτη, τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας που καθένας από αυτούς στηρίζει, εξελίσσονται οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις 21 του Ιούλη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Είναι πλέον απόλυτα φανερό ότι ο μεταξύ τους «συμβιβασμός» έχει προσωρινό χαρακτήρα. Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η εκδήλωση ανάλογων φαινομένων σε πλαϊνούς κρίκους, σε κράτη και από το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλάζει τους αρχικούς όρους και τις προϋποθέσεις, απαιτεί, για ορισμένους από αυτούς, τη διοχέτευση και πρόσθετων κεφαλαίων από τους «μηχανισμούς στήριξης», ζητήματα γύρω από τα οποία ξεσπούν αδυσώπητες κόντρες και ανταγωνισμοί.

Τηλεδιάσκεψη γύρω από την «εφαρμογή των αποφάσεων» της Συνόδου Κορυφής είχαν χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούγκερ, ο κοιναγορίτης επίτροπος Ο. Ρεν, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τ. Νταλάρα (εκπρόσωπος του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου), ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κ. Ρίλινκ και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ Β. Γκρίλι.

Σε δημόσια δήλωσή του, ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να οχυρωθεί πίσω από τις «αποφάσεις» της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF (μηχανισμός σταθερότητας)» μέσα από την «έκδοση ομολόγων που κατέχουν την υψηλότερη δυνατή θέση στις αξιολογήσεις». Είναι απόλυτα φανερό ότι τα πάντα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Από την έκδοση του λεγόμενου ευρωομόλογου και τους όρους του, τα επιτόκια για την επιμήκυνση, ο βαθμός του κουρέματος, μαζί ο βαθμός «εθελοντικής συμμετοχής» των ιδιωτών, κυρίως του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, συζητιέται έντονα το σενάριο στα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με νέα να περιληφθούν τίτλοι που λήγουν μέχρι το 2024, αντί του 2020, που αποφάσισε η Σύνοδος. Αλλες πληροφορίες θέλουν τα κλιμάκια της τρόικας να διαπιστώνουν «σημαντικές αποκλίσεις» και «αστοχίες» στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τα δάνεια.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Τσόντα» στους θιασώτες του ευρωδανεισμού

Μάταια προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ενα «άλλο ευρωομόλογο», «μη τοξικό» εμφανίζεται να ζητάει τώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας μάταια να μην ταυτιστεί με τα κόμματα του κεφαλαίου, τα οποία, μέσω του ευρωομόλογου, αναζητούν νέα εργαλεία για την ενίσχυση του κεφαλαίου και την αφαίμαξη του λαού. Σε χτεσινή του συνέντευξη (real fm), ο Α. Τσίπρας εντοπίζει την κρίση στο χρέος και υποδεικνύει σαν διέξοδο το να «παρακαμφθούν οι αγορές», οι οποίες «μπορεί να ακυρωθούν κατά μια έννοια για να βρεθεί λύση, αλλά να κατευναστούν οι αγορές εμείς το βλέπουμε αδύνατο και αδιανόητο».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ισχυρίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά μίλησε για το ευρωομόλογο ως ένα εργαλείο, ανάμεσα στα πολλά, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τη ρύθμιση του χρέους για να επενδυθούν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Ομολογεί δηλαδή ότι το ευρωομόλογο στοχεύει στην εξυπηρέτηση του χρέους που δημιούργησε η πλουτοκρατία και όχι ο λαός και καλλιεργεί τη φενάκη μιας φιλολαϊκής καπιταλιστικής ΕΕ.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «ευρωομόλογα υπάρχουν πολλά», όπως αυτό «που εκδίδει ο EFSF για να σώσει στην Ισλανδία (...) το οποίο όμως είναι τοξικό, διότι έχει στον πυρήνα της δομής του το ρίσκο των 15 χωρών που δανείζουνε. Δεν είναι ένα ευρωομόλογο υπό την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενα τέτοιο ευρωομόλογο δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση». Στον αντίποδα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα ευρωομόλογο με εγγύηση της ΕΚΤ και αναβαθμισμένο ρόλο της ευρωτράπεζας στη διαχείριση της κρίσης, κοροϊδεύοντας το λαό για το χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, των θεσμών και των μέσων που χρησιμοποιεί για το δανεισμό των κρατών.

Ανταγωνίζεται μάλιστα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε ό,τι αφορά την πατρότητα της ιδέας για το ευρωομόλογο, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά το προτείνει από το 2008, παράλληλα με «την άρση των δογματικών αγκυλώσεων που αποτρέπουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παίζει ένα ρόλο ουσιαστικού ρυθμιστή».

ΚΚΕ
Το ευρωομόλογο είναι για το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την κρίση και το ευρωομόλογο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου εξακολουθούν να συγκαλύπτουν τις αιτίες της κρίσης και του χρέους, τους οξυμένους ανταγωνισμούς και προτείνουν ως λύση σωτηρίας το ευρωομόλογο, που, εφόσον δημιουργηθεί, θα συνοδεύεται από νέες επώδυνες και αιματηρές θυσίες για τους λαούς. Οσο πιο γρήγορα τα λαϊκά στρώματα συνειδητοποιήσουν το πόσο χρεοκοπημένη, αδιέξοδη και επικίνδυνη γι' αυτά είναι η στρατηγική των κομμάτων που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν ικανά να αποκρούσουν και να ανατρέψουν τα μνημόνια διαρκείας και να καθορίσουν τις εξελίξεις σε όφελός τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ