ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
Αυτό που λείπει

Η λεζάντα που συνοδεύει τις εικόνες από την εγγλέζικη πρωτεύουσα ίδια παντού: «Το Λονδίνο καίγεται». Ε, και; Ούτε η πρώτη φορά είναι, ούτε η τελευταία.

Τι αλλάζει προς το καλύτερο για την εργατική τάξη όταν καίγονται κάποια κτίρια σε μια από τις μητροπόλεις του καπιταλισμού; Τι άλλαξε μετά από κάθε φωτιά που εύκολα φούντωσε σε μια πόλη σαν το Λονδίνο; Κάθε φωτιά όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, όταν δεν βάζει φωτιά στο ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, μοιάζει περισσότερο με τη φωτεινή αναγγελία μιας ακόμα πιο βαθιάς υποταγής. Δυστυχώς...

***

Η ευκολία με την οποία αστοί αναλυτές μιλούν ως και για «προεπαναστατική κατάσταση» με αφορμή το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δηλώνουν πως οι κυβερνήσεις δεν έχουν νομιμοποίηση για τις πολιτικές που εφαρμόζουν, δεν πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες ως προς το πού είναι στραμμένη σ' αυτή τη φάση η αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων. Είτε στην Αγγλία είτε στις ΗΠΑ εκδηλώνεται η αμφισβήτηση, αυτή παραμένει εντός των τειχών. Γεγονός που επιτρέπει στους αστούς αναλυτές μαζί με την διαπίστωση της αμφισβήτησης να προβάλλουν και τις λύσεις που βολεύουν το σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που δε λέγεται με το όνομά του είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της κρίσης. Την έχουν πει «πιστωτική», «κρίση χρέους» και το νέο φρούτο ακούει στο όνομα «μεγάλη πιστωτική συρρίκνωση». Πίσω απο τέτοιους όρους κρύβουν την άγρια διαπάλη μεταξύ των καπιταλιστών για το ποια κεφάλαια θα μπορέσουν να συνεχίζουν την αυξητική πορεία τους και ποια θα καταστραφούν.

Το πρόβλημα που σκόπιμα κρύβουν δεν είναι άλλο από τους ίδιους τους νόμους ανάπτυξης του καπιταλισμού. Νόμοι που όχι μόνο δεν οδηγούν σε λύση, αντίθετα κάνουν κάθε φορά όλο και πιο δύσκολη την έξοδο από την κρίση, με σκληρό πάντα το αντίτιμο που πληρώνει η εργατική τάξη.

Για την εργατική τάξη όλου του κόσμου προβάλλει και πάλι έντονα το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», δίλημμα που αναγκαστικά οδηγεί και στο επόμενο βήμα: Οργάνωση της εργατικής τάξης σε τάξη για τον εαυτό της κι αυτό σημαίνει οργάνωση της εργατικής τάξης στο δικό της κόμμα, το κομμουνιστικό, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών για την επιβολή σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Αυτό είναι το αίτημα των καιρών και μόνο ένας τέτοιος δρόμος μπορεί να χαροποιεί.

Ο κυνισμός με τον οποίο - όσο κορυφώνεται η κρίση, τόσο περισσότερο - ο αστικός Τύπος προβάλλει ως λύση την ακόμα πιο σκληρή εφαρμογή των μέτρων που τσακίζουν την εργατική τάξη, δηλώνει και την ένταση με την οποία θα διεξάγεται απο δω και πέρα η ταξική πάλη.

***

Με αφορμή την απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ, τα δελτία ειδήσεων εμφανίστηκαν πανομοιότυπα: «θα αυξηθούν οι τιμές και θα χαθεί η πελατεία».

Η ακρίβεια ήταν πάντα το αγαπημένο ρεπορτάζ στις εφημερίδες. Εύκολο, πιασάρικο θέμα. Τάχεις καλά και με τον κόσμο που δεν μπορεί να αγοράσει και με τους εμπόρους.

Ομως! Επέμεναν από παλιά οι κομμουνιστές ότι το κρίσιμο δεν είναι πόσο ακριβά είναι τα πράγματα αλλά πόσο χαμηλοί είναι οι μισθοί.

Κι ακόμα περισσότερο επέμεναν ότι το κρίσιμο τελικά είναι ποιος έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του και ποια τάξη είναι στην εξουσία.

Τώρα που αρχίζει πάλι η κουβέντα για την ακρίβεια, για το εύκολο θέμα, πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι το κρίσιμο παραμένει η κατάσταση στην παραγωγή (οι σχέσεις που διέπουν την παραγωγή κι αυτές είναι καπιταλιστικές) και το ζήτημα της εξουσίας (ποια τάξη είναι στην εξουσία. Σήμερα με διάφορες παραλλαγές φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές, οι καπιταλιστές είναι στην εξουσία).

Απ' αυτή τη σκοπιά το άμεσα κρίσιμο και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι το αίτημα «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Αίτημα που έχει και άμεση πρακτική συνέπεια: Κατάργηση του φόρου σ' όλα τα αναγκαία για την επιβίωση της εργατικής τάξης.

***

Διάφοροι - θυμίζοντας με νόημα το επαναληπτικό των κυκλικών καπιταλιστικών κρίσεων - ευελπιστούν σε γρήγορο ξεπέρασμα και αυτής της κρίσης. Και σε μια τέτοια προοπτική ψάχνουν ήδη το νέο σωτήρα (που ανάμεσα στ' άλλα θα βάλει φρένο και στις τιμές) ώστε όλα να μοιάζουν ότι αλλάζουν για να μείνουν ίδια.

Καμιά αυταπάτη για κάθε προβαλλόμενη διαχείριση της κρίσης. Το κύριο παραμένει άλλο: Η οργάνωση της εργατικής τάξης έτσι που να παλεύει για τη δική της εξουσία. Αυτό είναι που φοβίζει την αστική τάξη. Αυτό που δε θέλει να συμβεί είναι η ανάπτυξη της συνείδησης για μια τέτοια πάλη.

Γι' αυτό και η σχεδόν ηδονοβλεπτική προβολή του Λονδίνου που καίγεται. Το παρουσιάζουν σαν εξέγερση, μια βολική εξέγερση που ακόμα κι αν κάψει το έτσι κι αλλιώς ξανακαμένο Λονδίνο, τα πράγματα θα μείνουν ίδια. Γιατί αυτό που λείπει και εκεί είναι η πάλη για ν' αλλάξει η τάξη στην εξουσία.


ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ

ΚΥΝΙΣΜΟΣ: «Η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είναι ούτε κεραυνός εν αιθρία ούτε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για χώρες και κυβερνήσεις που έχουν καθυστερήσει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αλλάξουν την πορεία των οικονομιών τους (...) H Eλλάδα μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελεί παρωνυχίδα μπροστά στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που τραντάζεται συθέμελα, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πιστωτές της. Yπευθυνότητα, όμως, θα πρέπει να επιδείξει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Nα καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και πως η υλοποίηση των απαραίτητων αποφάσεων για να μπει η ελληνική οικονομία σε ενάρετο κύκλο, έχουν κόστος, πόνο, και προκαλούν αντιδράσεις» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ: «Η απόφαση για το ελληνικό χρέος κλείδωσε την ελληνική οικονομία στην εντατική και πέταξε το κλειδί από το παράθυρο. Οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι σαν έντομα πιασμένα στον ιστό της αράχνης. Δεν υπάρχουν περιθώρια να αλλάξουν οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών» (ο Γ. Λακόπουλος στα ΝΕΑ).

ΑΝΕΞΟΔΟ ΚΛΑΜΑ: «Σαρωτικό θα είναι το κύμα ακρίβειας που θα επέλθει, λόγω ανατιμήσεων, στα ράφια και τα εστιατόρια. Ακριβαίνουν, βάσει της εγκυκλίου: χυμοί φρούτων και λαχανικών, καφές, τσάι, σοκολάτα, μεταλλικά, αεριούχα και αρωματισμένα νερά. Επίσης: υπηρεσίες εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων. Και ακόμη: πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, γαλακτοπωλεία, λουκουμάδες, μπουγάτσες, πίτες, παγωτά... (...) μαύρη ζωή για τους πολλούς. Πώς αλλιώς, όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην της κοινωνίας, όταν οι κυβερνώντες φαίνεται να αγνοούν ότι υπάρχει ένα ελάχιστο όριο αξιοπρέπειας στην κοινωνία. Αυτό το όριο το ξεπέρασαν και ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσει το καταναλωτικό κοινό. Το κύμα ανατιμήσεων (σε καφετέριες, ξενοδοχεία, σουπερμάρκετ...) προοιωνίζεται κύματα αντίδρασης. Είναι ένα χτύπημα στο λαϊκό αίσθημα της ασφάλειας. Και, επιτέλους, δεν είναι αυτό οικονομική πολιτική» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κοινωνική συμμαχία ενάντια στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα Φ(Α)ΠΑ στα νοικοκυριά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τύμπανα πολέμου στις χρηματαγορές

ΕΘΝΟΣ: Ωρες αγωνίας για την παγκόσμια οικονομία

Ο ΛΟΓΟΣ: Παγκόσμια κρίση

ΤΑ ΝΕΑ: Χωρίς φρένο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμφραγμα στις αγορές από πολιτική ανεπάρκεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αμυνα έκτακτης ανάγκης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι πολιτικοί δεν πείθουν τις αγορές

Η ΑΥΓΗ: Η δικτατορία των αγορών διαλύει την παγκόσμια οικονομία

Η ΝΙΚΗ: Ασφαλή καταφύγια για τα λεφτά σας

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκάει η «φούσκα» των 760 δισ. ευρώ του εσωτερικού δανεισμού

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στήνουν νέου τύπου Μ.Κ.Ο. για να κάνουν προσλήψεις!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τυφλή οργή

«Θα έρθει ίσως καιρός που τα ρεπορτάζ από τις πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου θα μοιάζουν πιο πολύ με πολεμικές ανταποκρίσεις: θα περιγράφουν οδομαχίες σώμα με σώμα και θα μετρούν νεκρούς και τραυματίες. Το τοπίο που αφήνουν πίσω τους οι μαζικές νυχτερινές ταραχές στο Λονδίνο μοιάζει με πολεμική ζώνη (...) Στις αρχές του χρόνου, η εφημερίδα "Γκάρντιαν" δημοσίευε μία έκθεση για τις συνέπειες της λιτότητας, που κατέληγε στο εξής μήνυμα: "Μετά το κλείσιμο δεκατριών κέντρων νεότητας, εκφράζονται φόβοι πως θα ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις με πρωταγωνιστές τους νέους στους δρόμους του Βόρειου Λονδίνου". Η βρετανική κοινωνία είναι σήμερα μία από τις πιο άνισες του δυτικού κόσμου. Και καθώς καταρρέει η κοινωνική συνοχή, οι ταραχές αναμένεται να γίνουν ένα σύνηθες φαινόμενο της καθημερινής ζωής (...) εκείνοι που δεν μπορούν να ακουστούν πληθαίνουν συνεχώς, όχι μονάχα στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Εκεί μόλις το 17% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει τη συναίνεση των κυβερνωμένων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το Ινστιτούτο Ράσμουσεν τις δύο πρώτες ημέρες του μήνα, πριν ακόμη υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (...) ο δημοσκόπος Πάτρικ Καντέλ θεωρεί αυτά τα ευρήματα πρωτοφανή. "Ισως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια προεπαναστατική κατάσταση", λέει. "Ολα είναι ρευστά. Και υπάρχει μια θάλασσα οργής που ξεχειλίζει"» (από τη στήλη του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).

...εύκολα διαχειρίσιμη

«Η κρίση στο διεθνές οικονομικό σύστημα παίρνει διαστάσεις κοινωνικής αναταραχής, κρίνοντας από τις εκδηλώσεις που πληθαίνουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη (...) οι κοινωνικές διαμαρτυρίες, αλλού ειρηνικές και αλλού βίαιες, έχουν αιτία τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα μέρη του πληθυσμού στη μάχη για την επιβίωση. Πληθυσμός που ξεκινά από τις φτωχότερες τάξεις και φτάνει πλέον στον πυρήνα της μεσαίας τάξης (...) είναι φανερό ότι μια ανισόρροπη κατάσταση απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη (...) οι πολιτικές ηγεσίες αντιμετωπίζουν σήμερα πρωτόγνωρες καταστάσεις (...) Η διεθνής πολιτική τάξη κατηγορείται βάσιμα ότι επέτρεψε στις λεγόμενες αγορές να κυριαρχήσουν διεθνώς και ανεξέλεγκτα. Το έκανε, ασπαζόμενη τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, εκμεταλλευόμενη την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού (...) αν η Ευρώπη δεν κάνει βήματα προς την κοινή οικονομική διακυβέρνηση, αν το παγκόσμιο σύστημα δεν καταλήξει σε μία συμφωνία στοιχειώδους παρέμβασης στις αγορές, οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξάνονται, η μεσαία τάξη (στη Δύση) θα πλήττεται και η κοινωνική αναταραχή θα κλιμακώνεται διεθνώς» (ο Αγγελος Στάγκος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ