ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ»
Πλήγμα στους φτωχομεσαίους αγρότες

Εντάσσεται στις αντιαγροτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις επισήμανε, καταψηφίζοντας, το ΚΚΕ

Eurokinissi

Ενα ακόμα βήμα στην πορεία του ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων αγροτών αποτελεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους «αγροτικούς συνεταιρισμούς», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Με τις διατάξεις του ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων εταιρειών, με στόχο τη συγκέντρωση της γης και των αγροτικών επιδοτήσεων στα χέρια λίγων.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι αυτό εντάσσεται στις αντιαγροτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και μέσω των ομάδων παραγωγών των μεγαλοαγροτών αποτελεί ένα εργαλείο για το πέρασμα της νέας αντιαγροτικής λαίλαπας. Ο βουλευτής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ απαξίωσαν τους συνεταιρισμούς και τους χρησιμοποίησαν σαν όχημα για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Τους κατάντησαν, είπε, συνεργάτες του συστήματος, ενώ χαρακτηριστικά η ΠΑΣΕΓΕΣ αποτέλεσε στην κυριολεξία τον Δούρειο Ιππο για να περάσουν διαχρονικά όλες οι αντιαγροτικές επιλογές.

Με το νομοσχέδιο, είπε, οι συνεταιρισμοί αντικαθίστανται ουσιαστικά από επιχειρήσεις - εταιρείες, θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ οι προβλέψεις για 60.000 κεφάλαιο και συγκέντρωση του 80% της παραγωγής θα αποκλείσουν την πλειοψηφία της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η οποία θα αδυνατεί να πληρώνει τη συνδρομή της. Οι διατάξεις του, συνέχισε, θα οδηγήσουν σε εκποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών και σε απολύσεις των υπαλλήλων τους άσχετα από το τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Κατά την εκτίμησή μας, είπε, από τους 6.300 συνεταιρισμούς θα μείνουν περίπου 200-300 σε όλη τη χώρα και θα λειτουργούν για την ενίσχυση των μεγαλοαγροτών και των μεγαλοκεφαλαιούχων.

Αυτό που απαιτείται, κατέληξε, είναι μέσω της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας η δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα λειτουργούν προς όφελος του λαού και των διατροφικών του αναγκών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σιδηρόπουλος ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για τον αγροτικό τομέα και είπε ότι αποτελεί ώριμη απαίτηση των καιρών η παρέμβαση σε μια απαξιωμένη κατάσταση των συνεταιρισμών που χαρακτηρίζεται από τον «κομματισμό και την υπερχρέωση».

Εκ μέρους της ΝΔ ο Γ. Κασαπίδης είπε ότι το κόμμα του προσέρχεται με θετικό πνεύμα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το οποίο είπε ότι έχει αργήσει να κατατεθεί και ανέφερε ότι είναι αναγκαία «η εξυγίανση και η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών». Ο Α. Χρυσανθακόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ. προκλητικά προσπάθησε να διαχύσει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των συνεταιρισμών σε όλα τα κόμματα, κάνοντας λόγο για «διακομματική αποτυχία» στο θέμα των συνεταιρισμών, αλλά απέφυγε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επιφυλασσόμενος για την τελική του στάση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ε. Πασχαλίδου είπε ότι ο εκφυλισμός των συνεταιρισμών οφείλεται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζήτησε γενικά και αόριστα εκσυγχρονισμό των συνεταιρισμών.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΒΡΟΣ
ΟΧΙ στο κλείσιμο καταστημάτων της ΑΤΕ

Κινητοποίηση στη Νέα Βύσσα, με συμβολική κατάληψη του τοπικού καταστήματος της Αγροτικής

Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στο κατάστημα της ΑΤΕ στη Νέα Βύσσα πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με πρωτοβουλία της Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ, ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων της ΑΤΕ και στην ερήμωση της υπαίθρου. Οι κάτοικοι της περιοχής, στην πλειοψηφία τους αγρότες, αντιδρούν στην απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕ να κλείσει το κατάστημα στη Νέα Βύσσα, καθώς και άλλα 14 σε αγροτικές περιοχές της χώρας.

Ο κάμπος της Βύσσας έχει δυναμικές καλλιέργειες που, ανεξάρτητα από το μικρό εισόδημα που τελικά αφήνουν στους αγρότες, συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της περιοχής. Ο τζίρος πέρσι από αυτές τις δυναμικές καλλιέργειες (σκόρδα, σπαράγγια, τεύτλα, αρακά, φασολάκια κ.ά.) κυμάνθηκε στα 10 εκατ. ευρώ. Οι οικονομικές συναλλαγές και των αγροτών και εκατοντάδων συνταξιούχων γίνονται μέσω του καταστήματος της ΑΤΕ. Από εδώ και στο εξής θα υποχρεώνονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, σε μια περιοχή όπου το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι κυριολεκτικά σμπαραλιασμένο.

Με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στην ερήμωση της υπαίθρου, για να μην κλείσει το κατάστημα της ΑΤΕ στη Νέα Βύσσα, να παλέψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και να διεκδικήσει ΑΤΕ 100% στο Δημόσιο. Σημειώνει πως «στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, που τον χαρακτηρίζει η αναρχία στην παραγωγή και η ανισομετρία στην ανάπτυξη, πλήττονται ιδιαίτερα οι ακριτικές περιοχές, οι περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα. Κοντά σ' αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που κατέστρεψε κυριολεκτικά τα βασικά όπλα της περιοχής μας που ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει από "μερεμέτια", πρέπει να ανατραπεί.

Χρειάζεται τώρα οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, να εγκαταλείψουν τα κόμματα του δικομματισμού. Να συγκροτήσουν τη δικιά τους Λαϊκή Συμμαχία, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, έξω από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, το κράτος θα μπορεί να σχεδιάζει, να παίρνει επενδυτικές πρωτοβουλίες, να ενισχύει δράσεις, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής, να προστατεύει την ντόπια παραγωγή».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Απαίτηση για ταχυδρομείο στον Αγιο Παύλο

Σήμερα στις 9 το πρωί νέα κινητοποίηση στα ΕΛΤΑ Σταυρούπολης

Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του Ταχυδρομείου - Ταμιευτηρίου στον Αγιο Παύλο πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης. Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής αρχικά πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το χώρο που μέχρι την Παρασκευή 22 Ιούλη λειτουργούσε το Ταχυδρομείο - Ταμιευτήριο και στη συνέχεια προχώρησε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της περιφερειακής διεύθυνσης των ΕΛΤΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα στις 9 το πρωί προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση στο κτίριο των ΕΛΤΑ στη Σταυρούπολη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε το θέμα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτοντας για έγκριση και το ψήφισμα που διακινεί και ήδη έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές των κατοίκων. Το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να υιοθετήσει το ψήφισμα και περιορίστηκε απλά να ευχηθεί να μην κλείσει το ταχυδρομείο - ταμιευτήριο.

Οι κάτοικοι του Αγίου Παύλου δηλώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και στη συνένωση και κατάργηση ταχυδρομικών γραφείων. Καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός στόχος των συγχωνεύσεων - καταργήσεων ταχυδρομείων, ως κομμάτι των γενικότερων αλλαγών που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΕΕ - μεγάλο κεφάλαιο στις υπηρεσίες, είναι η παράδοση και αυτού του δημόσιου τομέα στους ιδιώτες επενδυτές, ξεπουλώντας έτσι κομμάτι-κομμάτι τη δημόσια περιουσία. Απαιτούν να μην ξεπουληθούν τα ΕΛΤΑ σε ιδιώτες και να μην κλείσει το ταχυδρομείο στον Αγιο Παύλο.

ΠΟΠΕΚ
Καταγγέλλει νέες τεχνικές νόθευσης καυσίμων

Νόθευση της αμόλυβδης βενζίνης με αιθανόλη καταγγέλλει ως «τελευταία μόδα» στο πεδίο της νοθείας της βενζίνης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), κάνοντας λόγο για ραγδαία εξέλιξη της «τεχνολογίας» νοθείας - λαθρεμπορίας. Η Ομοσπονδία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για «επανάληψη των υποσχέσεων για πάταξη του λαθρεμπορίου, χωρίς αντίκρισμα».

Περιγράφοντας τις διαδεδομένες τεχνικές νοθείας, κάνει επίσης λόγο για την «ανάμειξη σούπερ αμόλυβδης με απλή, πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης ή ναυτιλίας, το οποίο αποχρωματίζεται σε αυτοσχέδια "διυλιστήρια", η επανεισαγωγή αδασμολόγητων καυσίμων ή ακόμη και η ανάμειξη πετρελαίου με χρησιμοποιημένα λιπαντικά». Φυσικά, ισχύουν και τα ελλειμματικά γεμίσματα ή οι «πειραγμένες» αντλίες.

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι πρατηριούχοι που δεν επιδίδονται σε αυτές τις πρακτικές οδηγούνται στο «λουκέτο», δηλώνει ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης δεν δέχεται να τους δει και ζητούν εξηγήσεις γιατί δεν εφαρμόζεται η Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς με καύσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ