ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Υποκριτικές κορόνες για τα κυριαρχικά δικαιώματα

Αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν το Μάαστριχτ και την «οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, ενώ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ έχουν απεμπολήσει θεμελιώδη δικαιώματα στο Αιγαίο

Η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, στην οποία συμμετέχει η ντόπια αστική τάξη για τα δικά της συμφέροντα. Ο λαός θα βγει κερδισμένος από την αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
Η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, στην οποία συμμετέχει η ντόπια αστική τάξη για τα δικά της συμφέροντα. Ο λαός θα βγει κερδισμένος από την αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
Υποκριτική και αποπροσανατολιστική για το λαό είναι η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης, ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, με αφορμή τις δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί δραστικής εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσω της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η κάλπικη ευθιξία τους, συντηρεί το ιδεολόγημα της «εξάρτησης» και της «υποτέλειας», με στόχο να βγει λάδι η ντόπια αστική τάξη και τα κόμματά της.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται να αποκρυβεί ότι είναι τα κόμματα που έχουν εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα κυρίως μέσω της συνθήκης του Μάαστριχτ, ακριβώς επειδή αυτό υπαγόρευαν τα στρατηγικά συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας. Τα ίδια συμφέροντα επιτάσσουν και την ψήφιση και υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου από κοινού με τους ξένους συμμάχους, δηλαδή την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Είναι επίσης τα κόμματα εκείνα που, μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ., ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην ΕΕ, η οποία προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στα οικονομικά μιας χώρας από τα όργανα της λυκοσυμμαχίας, ενώ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ έχουν απεμπολήσει θεμελιώδη δικαιώματα στο Αιγαίο, άμεσα συνδεδεμένα με την άμυνα της χώρας.

«Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», διαμηνύει σε χθεσινή συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ αναφέρεται στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο και στον εφαρμοστικό νόμο, για το οποίο επαναλαμβάνει την πρότασή του για μια λύση στο πρότυπο της «Τρόιχαντ», που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια την εκποίηση της κρατικής περιουσίας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στέλνοντας στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους.

Επίσης, δικαιολόγησε την αποστολή «ειδικών» στα υπουργεία, επικαλούμενος ότι «το ελληνικό σύστημα είσπραξης φόρων δεν λειτουργεί πλήρως». Υποστήριξε ακόμα ότι «οι Ελληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να δεχθούν τεχνογνωσία από την ευρωζώνη», ενώ δε δίστασε προκλητικά να αποδώσει την καπιταλιστική κρίση στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα κατά 106,6% - όπως ισχυρίζεται - στο διάστημα 1999-2010.

«Η εισοδηματική πολιτική εκτράπηκε χωρίς να λάβει υπόψη την παραγωγικότητα», αποφάνθηκε θρασύτατα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, επικαλούμενος κατασκευασμένα στοιχεία, που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα και αποσιωπώντας παράλληλα τα πρωτοφανή υπερκέρδη που απέσπασαν το ίδιο διάστημα τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια από το βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης. Στο ίδιο πνεύμα, ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, δήλωσε ότι βάσει του δεύτερου δανειακού πακέτου, θα υπάρχουν «περιορισμένα περιθώρια ελιγμών» για τους Ελληνες πολιτικούς, με σημαντικό εξωτερικό έλεγχο.

Επικίνδυνη ρητορική περί «υποτέλειας»

«Στα πλαίσια της συμφωνίας μας με την ΕΕ - και έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη συμφωνία - πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς στην εφαρμογή της», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιούνκερ, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «οι όροι αυτής της συμφωνίας αποτελούν δεσμεύσεις μας, που προσδιορίζουν ως έναν βαθμό και τις σχετικές πολιτικές μας». Παράλληλα, ο Η. Μόσιαλος χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την «τεχνική βοήθεια» από την τρόικα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα φρικτά μέτρα του μεσοπρόθεσμου, διαψεύδοντας ωστόσο ότι θα υπάρχουν επίτροποι στα ελληνικά υπουργεία.

Κατ' εξοχήν υποκριτική ήταν η αντίδραση της ΝΔ. Ο Γ. Μιχελάκης αρχικά παρέπεμψε σε παλιότερη δήλωση του Α. Σαμαρά ότι στη χώρα «και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα» και αναρωτήθηκε αν η θέση της κυβέρνησης ταυτίζεται με την άποψη που εξέφρασε χθες ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στο Σκάι, συμφώνησε πλήρως με τον Γιούνκερ λέγοντας: «αν οι Ελληνες δεν πάρουν τις αποφάσεις, πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη που αν και υποκριτικά σημείωσε ότι «οι δηλώσεις Γιούνκερ "προσβάλλουν" την εθνική μας υπερηφάνεια», ωστόσο έσπευσε να χαρακτηρίσει αναγκαία και αναπόφευκτη την ενεργότερη εμπλοκή της τρόικας στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, εξαιτίας της «σχεδόν πλήρους ανικανότητας της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Για «άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας» έκανε λόγο ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. σχολιάζει ότι «όσο προστρέχουμε σε δανεικά, τόσο θα μας είναι πιο έντονες οι "θωπείες" τους...».

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ»
Φαιδρές αλληγορίες και ανιστόρητοι παραλληλισμοί

Με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα προσπάθησε να νομιμοποιήσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα

Με φαιδρές αλληγορίες και ανιστόρητους παραλληλισμούς, ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δουλοκτητικό σύστημα της Αρχαίας Ελλάδας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε το Σάββατο να νομιμοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης και την προωθούμενη μετάλλαξη του αστικού πολιτικού συστήματος, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της Διεθνούς των Σοσιαλδημοκρατών, που έγινε στη Αθήνα. Ο Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους σοσιαλδημοκράτες συμμάχους του για τη στήριξη στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης και στη συνέχεια, με παραληρηματικό λόγο και με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, ανήγαγε σε μείζον πολιτικό ζήτημα αυτό της δημοκρατίας και της διαφάνειας.

«Εμείς, οι Ελληνες, αγωνιζόμασταν για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, εδώ και χιλιάδες χρόνια», είπε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έφερε σαν παράδειγμα διαφάνειας τις επιγραφές στα μάρμαρα της Ακρόπολης, «όπου αναφέρεται κάθε δημόσια δαπάνη, της τότε πόλης-κράτους, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού ξόδεψαν τα χρήματα οι ιθύνοντες, διαφορετικά δικάζονταν». Κάνοντας αναφορά στην Πνύκα, ο Γ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε αν είναι εφικτή σήμερα η άμεση δημοκρατία, για να απαντήσει ο ίδιος ότι «τώρα συζητάμε διαφορετικά με τους πολίτες μας (...) έχουμε επίσης το Διαδίκτυο, το οποίο δημιουργεί τις δυνατότητες για μία πιο άμεση Δημοκρατία».

Ο Γ. Παπανδρέου αξιοποιεί τα στοχευμένα συνθήματα της πλατείας προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, μέσα και από δημοψήφισμα, προκειμένου να κάνει το λαό συμμέτοχο στη σφαγή του. Δηλαδή, καλλιεργεί στο λαό την αυταπάτη ότι συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, που όμως είναι εκ των προτέρων προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου. Κλείνοντας, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους την επίθεση της πλουτοκρατίας σε βάρος του λαού και θριαμβολόγησε για το γεγονός ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι πρωτομάστορες στις αντιλαϊκές ανατροπές, λέγοντας ότι «το σοσιαλιστικό μας κίνημα είναι ο πρωτεργάτης αυτών των αλλαγών στον κόσμο».

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράκ Jalal Talabani. Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι μετά το ιμπεριαλιστικό μακελειό, το οποίο στήριξε με όλες τις τις δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση, το Ιράκ «σταθεροποιείται και βρίσκει τη θέση του ξανά στον κόσμο». Συναντήθηκε ακόμα με το σοσιαλδημοκράτη απεσταλμένο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Fathi Baja, ενώ δεν παρέλειψε να δείξει τη συμπάθειά του και για τους εγχώριους καθοδηγητές της πλατείας, πραγματοποιώντας συνάντηση με δυο «μπλόγκερς», από αυτούς που προβλήθηκαν από τα αστικά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σαν «πρωταγωνιστές» στις διαδηλώσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυτοδύναμη ανάπτυξη με λαϊκή εξουσία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις δηλώσεις Γιούνκερ περί κυριαρχικών δικαιωμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Η εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι καινούριο στοιχείο. Σε μεγάλο βαθμό αυτό έγινε με την ψήφιση του Μάαστριχτ και θα γίνεται γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της και όχι για λόγους υποτέλειας. Η αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας και η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο από μια λαϊκή εξουσία που έχει μετατρέψει τα μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία και έχει αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ