ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η μαζική συμμετοχή παρακαταθήκη για τους κοινούς αγώνες που έρχονται

Με μεγάλη επιτυχία, πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου, πολιτικά συμπεράσματα για την αναμφισβήτητη ανάγκη τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε το Πολιτικό Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ στο πάρκο «Φιξ» στα Πατήσια. Χιλιάδες λαού, ντόπιοι και ξένοι, προσήλθαν στο χώρο μετουσιώνοντας σε πράξη το σύνθημα του Διημέρου «Κοινός εχθρός, κοινός αγώνας, όπλο μας η αλληλεγγύη».

Κορύφωση του Διημέρου αποτέλεσε η πολιτική συγκέντρωση, το βράδυ του Σαββάτου, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Η μαζική συμμετοχή, η επιτυχία και φέτος του Διήμερου για Ελληνες και μετανάστες εργάτες δείχνει ότι δυναμώνει ο δρόμος της ταξικής αλληλεγγύης και ενότητας, ενισχύεται η θέση ότι απέναντι στα κοινά προβλήματα, στον κοινό αντίπαλο, από κοινού πρέπει να δίνεται η απάντηση. Η κυρίαρχη πολιτική, το σύστημα, γκετοποιεί το μετανάστη, τον αξιοποιεί για να φτηναίνει παραπέρα η εργατική δύναμη, να αποπροσανατολίζουν το λαό από τα πραγματικά προβλήματα. Προκαλεί με ιμπεριαλιστικούς πολέμους κύματα προσφυγιάς και μετά φορτώνουν στους κατατρεγμένους τις επιπτώσεις από τη συσσώρευσή τους στις χώρες υποδοχής.

Απευθύνουμε κοινό κάλεσμα σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Ζούμε μαζί στις γειτονιές της πρωτεύουσας, τα παιδιά μας παίζουν και πηγαίνουν σχολείο μαζί. Είμαστε από κοινού αντιμέτωποι με την άγρια επιδρομή κυβέρνησης - ΕΕ που φορτώνουν την κρίση στη λαϊκή πλειοψηφία. Δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε Ελληνα και μετανάστη εργάτη η ανεργία, η άγρια μείωση του εισοδήματος, η επιδρομή σε ό,τι απέμεινε από κοινωνική πολιτική.

Τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά και αταλάντευτα να σφυρηλατήσουμε την ταξική ενότητα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, την οργάνωση στο σωματείο, στους συλλόγους, παντού, τόνισε σε άλλο σημείο ο Ν. Σοφιανός. Ακούμε από διάφορους επαγγελματίες αντιρατσιστές ότι η κυβέρνηση τάχα δεν έχει μεταναστευτική πολιτική. Εχει την πολιτική της ΕΕ, την οποία συνδιαμόρφωσαν από κοινού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με βασική φιλοσοφία της τη στρόφιγγα που ανοιγοκλείνει. Αυτή η πολιτική είναι που δημιούργησε τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στις γειτονιές της Αθήνας και στα λιμάνια εξόδου, Πάτρα και Ηγουμενίτσα. Λύση δεν είναι ούτε οι «σκούπες» ούτε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λύση είναι η εδώ και τώρα χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να μετακινηθούν ελεύθερα όπου θέλουν, αναγνώριση καθεστώτος πρόσφυγα σε όσους το δικαιούνται. Για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες ζητάμε ανθρώπινους ανοιχτούς χώρους υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Ταξιδιωτικά έγγραφα και καθεστώς πρόσφυγα. Τα σύνορά μας δεν τα παραχωρούμε στη FRONTEX. Δεν είμαστε κοσμοπολίτες, αντιδρούμε στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο. Για τους μετανάστες που ζουν και δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα, προσφέρουν ποικιλότροπα, ζητάμε νομιμοποίηση τώρα και για όλους, δικαίωμα στην εργασία, Παιδεία, διαβίωση, Ασφάλιση, Υγεία, εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτολόγια, μέτρα για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας μέσα από το ενιαίο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων

Η κυβέρνηση ψήφισε τη νέα λαίλαπα, το «Μεσοπρόθεσμο». Η χρεοκοπία της λαϊκής οικογένειας είναι ήδη εδώ. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Αυτό τον πόλεμο ενάντια στο λαό τον κάνουν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Εχουν τις ευθύνες τους και οι άλλες δυνάμεις. Είτε συμπληρώνοντας τη λεγόμενη «οικουμενικότητα», όπως ΛΑ.Ο.Σ. - Μπακογιάννη, είτε παίζοντάς το «εξτρέμ Αριστερά», όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ. Κρύβουν τις αιτίες της κρίσης, μετατοπίζουν τη συζήτηση στη «διαχείριση του χρέους». Κουβέντα δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 32 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ - ΕΕ και τι πλήρωσε ο λαός.

Και ο Νίκος Σοφιανός κατέληξε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αυταπάτες, αναστολές. Τώρα πρέπει να φανεί η δύναμη του λαού, να φανεί η δύναμη που αποκτά όταν συμπορεύεται με το ΚΚΕ, με την ανατρεπτική του πολιτική, με τη γραμμή ρήξης. Τώρα πρέπει να δυναμώσει κι άλλο το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Τώρα χρειαζόμαστε ένα ακόμα πιο ρωμαλέο κίνημα της εργατικής τάξης με τον πρωτοπόρο καθοριστικό ρόλο του ΠΑΜΕ, που θα δώσει τη μάχη για τη σωτηρία της λαϊκής οικογένειας. Για να μην εφαρμοστούν, να αναχαιτιστούν, εμποδιστούν αυτά που ψήφισαν. Να δώσουμε τη μάχη για κάθε μέτρο που μπορεί να δώσει ανάσα αντοχής στο λαό μας, για να μπορέσει να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση συγκροτώντας το μέτωπο όλων αυτών των κοινωνικών δυνάμεων που μαζί με την εργατική τάξη έχουν χρέος και δυνατότητα να συγκρουστούν με την εξουσία των μονοπωλίων και να νικήσουν».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Κόμμα επαναστατικό, προλεταριακό, διεθνιστικό

Σε ξεχωριστή συζήτηση για την μεταναστευτική πολιτική των καπιταλιστών σε περίοδο κρίσης, τα προβλήματα Ελλήνων και μεταναστών στην Αθήνα, την πρόταση του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

Το ΚΚΕ είναι κόμμα μαρξιστικό - λενινιστικό δηλαδή επαναστατικό, κόμμα προλεταριακό διεθνιστικό και γι' αυτό ανέκαθεν καλούσε σε κοινό αγώνα, οργάνωση και κοινή πάλη όλους τους εργάτες ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, εθνικότητα, θρήσκευμα, ενάντια στους εκμεταλλευτές του, τους καπιταλιστές, για την ανατροπή του συστήματός τους, της πολιτικής εξουσίας των αστών. Το ίδιο το ΚΚΕ στην υπερενενηντάχρονη πορεία του και έδωσε και δέχτηκε διεθνιστική βοήθεια, το ίδιο και ο λαός μας.

Η μετανάστευση είναι προϊόν του συστήματος της εκμετάλλευσης. Κανείς δεν φεύγει από την πατρίδα του κυνηγώντας το όνειρο, όλοι κυνηγημένοι φεύγουν από φτώχεια, ανέχεια, πόλεμο, καταπίεση, φυλακή και κυνηγητό αυταρχικών καθεστώτων. Την μετανάστευση την γεννούν, την συντηρούν και ωφελούνται από αυτή οι καπιταλιστές. Επομένως η λύση δεν είναι να κυνηγήσουμε τους μετανάστες αλλά τους καπιταλιστές, δεν είναι να απαγορεύσουμε τη μετανάστευση αλλά να ανατρέψουμε τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που έχει σκοπό το κέρδος. Οσο αυτός μένει και βασιλεύει, το πρόβλημα θα συνεχίζεται.

Οι καπιταλιστές με τα κόμματά τους, ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ., τα κανάλια και τους ανθρώπους τους, σκόπιμα θέλουν να καλλιεργήσουν το ρατσισμό πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα π.χ. την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Προτείνουν μέτρα όπως περιορισμό των διαδηλώσεων, επιχειρήσεις - «σκούπα» σε μετανάστες, πανηγυρίζουν για τους φράκτες. Αυτό φανερώνει ότι ο ρατσισμός είναι όπλο στα χέρια των αφεντικών, θέλουν να διαιρέσουν τους εργάτες που υποφέρουν όλοι τους από τη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά τους. Είναι δηλητήριο στο σώμα των εργατών, φάρμακο για τους εργοδότες.

Ο αγώνας των εργατών για να είναι πράγματι αγώνας των εργατών, πρέπει να είναι διεθνιστικός. Οι καπιταλιστές απέναντι στους εργάτες είναι ενωμένοι και με καθαρό στόχο. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εργάτες. Το ΚΚΕ καλεί Ελληνες και μετανάστες να πάρουν κοινή θέση και να οργανώσουν κοινή πάλη απέναντι στα κυκλώματα και μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, στην πολιτική κυβέρνησης και δημοτικής αρχής που φέρουν την πρώτη ευθύνη. Να διεκδικήσουν οργανωμένα και αποφασιστικά τη λήψη άμεσων μέτρων, στηριζόμενοι στη δράση των ταξικών συνδικάτων, φορέων και συλλόγων που έχουν ήδη αναπτύξει πρωτοπόρα δράση.

Θεατρικά, γλέντι, παιχνίδι, υποστήριξη

Στο χώρο του Διημέρου φιλοξενήθηκαν και φέτος πολλές μεταναστευτικές κοινότητες με τα δικά τους ξεχωριστά περίπτερα από Κένυα, Καμερούν, Φιλιππίνες, Γκάμπια, Σιέρα Λεόνε, Ουκρανία, Γεωργία, Νιγηρία, Τανζανία, Κογκό, Μαγαδασκάρη, Παλαιστίνη, Σουδάν, Μπαγκλαντές, Κούρδοι της Συρίας, Αφγανιστάν, Αιθιοπία.

Λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής». Περίπτερα είχαν το ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα (όπως οικοδόμοι, ξυλουργοί, κλωστοϋφαντουργοί, καθαρίστριες), το ΜΑΣ, η ΟΓΕ ΕΕΔΥΕ, ΠΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» (με τους νομικούς της παρείχε νομική βοήθεια σε μετανάστες), η απευθυνόμενη σε μετανάστες Μονάδα Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «MOSAIC». Σε ειδική οθόνη γινόταν προβολή της δράσης του ΚΚΕ το δίχρονο 2009-2011.

Στην κεντρική εξέδρα και αυτή του παιδότοπου έγιναν λαϊκά γλέντια, δόθηκαν μουσικοθεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά από συγκροτήματα Ελλήνων, μεταναστών, ομάδες της ΚΝΕ. Χορεύτηκαν παραδοσιακοί χοροί από πολλές χώρες. Ακούστηκαν επαναστατικά, διεθνιστικά και αντάρτικα τραγούδια, τραγούδια της ξενιτιάς. Εγιναν κινηματογραφικές προβολές. Διεξήχθη τουρνουά σκάκι και στήθηκε εργαστήρι κούκλας, άλλων παιδικών κατασκευών, δημιουργικές δραστηριότητες που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.

Συζήτηση για το πρόβλημα των παιδικών σταθμών

Από αριστερά: Σούλα Αθανασοπούλου, Ηλέκτρα Πατσουράκη και Αγγελική Γκούσκου
Από αριστερά: Σούλα Αθανασοπούλου, Ηλέκτρα Πατσουράκη και Αγγελική Γκούσκου
Μια πλούσια συζήτηση για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα προβλήματα των παιδιών, Ελλήνων και μεταναστών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο του Διήμερου.

Συμμετείχαν η Σούλα Αθανασοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Αγγελική Γκούσκου, νηπιαγωγός και στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ το άνοιγμα της συζήτησης έγινε από την Ηλέκτρα Πατσουράκη, βρεφονηπιοκόμο και στέλεχος του ΚΚΕ.

Η Ηλέκτρα Πατσουράκη μιλώντας για τη διαλυτική εικόνα των δημοτικών σταθμών, ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες που φέρουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα άλλα ευρωλάγνα κόμματα, με τους εκλεγμένους τους στην Τοπική Διοίκηση. Οι τραγικές ελλείψεις είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής που έχει βάλει στο στόχαστρο οποιαδήποτε κοινωνική υπηρεσία που κατακτήθηκε με αγώνες από τους εργαζόμενους, όπως Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, κ.ά. Αντιπαραθέτοντας την ανάπτυξη της προσχολικής αγωγής στη Σοβιετική Ενωση, τόνισε ότι ο Σοσιαλισμός κατάφερε να επιλύσει σοβαρά ζητήματα, δημιουργώντας κοινωνικό σύστημα προσχολικής αγωγής. Με προτεραιότητα ίδρυσε μια σειρά κρατικών προσχολικών ιδρυμάτων με σκοπό την απελευθέρωση της γυναίκας κι έβαλε γερές βάσεις αφού ασχολήθηκε ολόπλευρα με την ιδιομορφία κάθε ηλικίας και την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.

Η Σούλα Αθανασοπούλου, μιλώντας εκτενέστερα για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών τόνισε ότι τα υποχρεωτικά και αυξημένα τροφεία, οι προϋποθέσεις εγγραφής, τα ακατάλληλα κτίρια, οι ελλείψεις σε προσωπικό προσθέτουν ακόμα ένα βάρος στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας που κάθε χρόνο καλείται να λύσει το πρόβλημα της προσχολικής αγωγής. Υπάρχουν γονείς, όπως είπε, που ακριβοπληρώνουν παιδικούς σταθμούς από το υστέρημά τους, άλλοι που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους σε κάποιο σταθμό κι άλλοι που αναγκάζονται ακόμα και να αφήσουν τη δουλειά τους για τον ίδιο λόγο. Φέρνοντας σαν παράδειγμα τη ζοφερή κατάσταση από το Δήμο Αθήνας, πρόσθεσε ότι χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών, αφού πολλοί κλείνουν ή συγχωνεύονται στοιβάζοντας παιδιά σε συμπτυγμένα τμήματα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είτε πετιούνται στο δρόμο καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους είτε φεύγουν καθώς συνταξιοδοτούνται.

Συσπείρωση και αγώνας φέρνουν αποτέλεσμα

Η Αγγελική Γκούκσου τόνισε ότι κρίσιμο ζήτημα αποτελεί πώς οι γονείς από τους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές, τα σωματεία, τους συλλόγους γυναικών ή τις επιτροπές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα ανοίξουν το ζήτημα σε τοπικό επίπεδο ώστε να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για το σύνολο της πολιτικής που ακολουθείται. Σαν πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στους παιδικούς σταθμούς του Χαϊδαρίου, μετέφερε τη θετική εμπειρία από τη στάση απειθαρχίας και ανυπακοής που κράτησαν οι γονείς στις αυξήσεις των τροφείων που επέβαλε η δημοτική αρχή και οι οποίες άγγιξαν το 267%! Οπως είπε, η μάχη ήταν δεν ήταν εύκολη, αφού δεν αρκεί κανείς να ακουμπήσει μόνο στη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου. Χρειάζεται σταθερή παρέμβαση. Στο Χαϊδάρι, παρά τους ελιγμούς της δημοτικής αρχής, οι γονείς διεκδίκησαν και πέτυχαν μειώσεις τροφείων. Βρέθηκαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς, έκαναν ομαδικές αιτήσεις, πήραν ονόματα - τηλέφωνα γονιών, μίλησαν με άλλους γονείς για την πείρα του προηγούμενου χρόνου, ώστε να νιώσουν και οι ίδιοι ότι από την εγγραφή στο σταθμό μέχρι τι είδους προσχολική αγωγή θέλουμε, χρειάζεται συλλογικός διεκδικητικός αγώνας. Αυτές τις πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσουν τα τοπικά Σωματεία, οι γυναίκες κλπ. Μαζί με το ΠΑΜΕ, οι γονείς να διεκδικήσουν για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων - κάλυψή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και μαζικές προσλήψεις νέων εργαζομένων».

Η αλήθεια για τη Γερμανία

Μεταφέροντας εμπειρία από τη ζωή των μεταναστών (παλαιότερα και σήμερα), συνολικά των εργαζομένων στη Γερμανία, μιλώντας στο Διήμερο ο Μανώλης Κοράκης, μέλος της ΝΕ Γερμανίας του ΚΚΕ, είπε μεταξύ άλλων:

Στη λεγόμενη ατμομηχανή της ΕΕ, ο πραγματικός αριθμός ανέργων ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι παίρνουν επίδομα κρατικής κοινωνικής πρόνοιας γιατί με το μισθό τους δεν τα βγάζουν πέρα. Ο αριθμός όσων ενώ εργάζονται καταθέτουν αίτηση για τέτοιο επίδομα αυξάνεται και υπολογίζεται πλέον στο 18% των εργαζομένων. Εφαρμόζονται μοντέλα εργασίας με ωρομίσθιο ως 8 ευρώ την ώρα, το πολύ 53 ώρες εργασίας το μήνα, περίπου 400 ευρώ το μήνα, την ώρα που ένα ενοίκιο είναι στα 800 ευρώ.

Με τη συγκατάθεση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών αυξήθηκε το όριο συνταξιοδότησης από 65 στα 67, συζητείται παραπέρα αύξηση. Αυξάνεται η πίεση στους μισθούς και τις ΣΣΕ, επικρατεί τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, εφαρμόζεται ψευδεπίγραφα το 35ωρο, στην πράξη 40 ως 45 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες, υπολογισμό «ανενεργού - ενεργού» χρόνου εργασίας.

Η επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια (ως 650 ευρώ το εξάμηνο) κάνει σχεδόν αδύνατη την εισαγωγή παιδιών της εργατικής τάξης. Η ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, οι περικοπές στην Υγεία χειροτερεύουν την κατάσταση. Τα λαϊκά στρώματα φοροεπιβαρύνονται συνεχώς, αντίθετα το μεγάλο κεφάλαιο επιδοτείται, φοροαπαλλάσσεται, διευρύνει την κερδοφορία του και απολύει χιλιάδες.

Ο τελευταίος νόμος περί αλλοδαπών δυσχεραίνει τη θέση των μεταναστών. Δυσκόλεψε παραπέρα τις προϋποθέσεις παροχής ασύλου, διευκόλυνε τις απελάσεις. Τα μεταναστόπουλα είναι σχεδόν αδύνατο να πάνε μετά τις πρώτες 4 τάξεις του Δημοτικού Σχολείου στα Γυμνάσια. Οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία ήταν εργάτες β' και γ' κατηγορίας, δούλευαν με λιγότερο μεροκάματο και δικαιώματα, ζούσαν σε παράγκες. Οσοι μετανάστες φτάνουν σήμερα στη Γερμανία παίρνουν το 30% (στην καλύτερη το 70%) της αμοιβής του αντίστοιχου Γερμανού εργαζόμενου. Στεγάζονται σε άθλιες συνθήκες και δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, η πλούσια δράση του ΠΑΜΕ συγκινούν, δίνουν διέξοδο στους κομμουνιστές της Γερμανίας που δρουν χωρίς να έχουν ένα ισχυρό γερμανικό ΚΚ, εγκλωβισμένο όπως είναι σε επιζήμιες λογικές σύμπραξης με τον οπορτουνισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ