ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορός σε ... προβληματισμό και διάλογο

Με μειωμένο τον προϋπολογισμό του αλλά με επιμονή και γνώση ξεκινά το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

«Babel (words)» των Βέλγων Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και Νταμιάν Ζαλέ
«Babel (words)» των Βέλγων Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και Νταμιάν Ζαλέ
Δεκαεπτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας μετρά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που συνεχίζει, με επιμονή και γνώση, να καταγράφει και να παρουσιάζει τάσεις και περιπέτειες της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας. Κι αυτό, σ' ένα πολιτιστικό τοπίο που γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. Ο φετινός προϋπολογισμός του καταξιωμένου και εξειδικευμένου στο χορό φεστιβάλ είναι μειωμένος κατά 200.000 ευρώ και δεν ξεπερνά τις 700.000 ευρώ (πέρσι ήταν 900.000). Το ΥΠΠΟΤ έχει υποσχεθεί επιχορήγηση ύψους 400.000 ευρώ, όμως το φεστιβάλ ακόμη δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Από την άλλη, το Φεστιβάλ το οποίο επιχορηγείται και από το Δήμο Καλαμάτας, καλείται να λειτουργήσει μέσα στο ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον που ορίζει και για τον πολιτισμό ο «Καλλικράτης».

Στις 14 του Ιούλη ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ, που, πιστό στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του, προτείνει εκδηλώσεις που στοχεύουν να εμπλουτίσουν τις προσλαμβάνουσες των θεατών από το «τοπίο» του χορού (οι εκδηλώσεις του θα διαρκέσουν μέχρι τις 21/7). Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει έξι παραγωγές, τις οποίες παρουσιάζουν σε οκτώ παραστάσεις σχήματα και δημιουργοί από πέντε χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελλάδα. Επίσης, τρία σεμινάρια - εργαστήρια για επαγγελματίες και σπουδαστές ανώτερου επιπέδου με εκπαιδευτές από Ολλανδία, Ισπανία και Ελλάδα και παράλληλες εκδηλώσεις (παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, αφηγήσεις, διαλέξεις και συζητήσεις). Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας και σε άλλους χώρους.

Σύνολο κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ»
Σύνολο κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ»
Πανανθρώπινα και πολιτικά ζητήματα δίνουν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης, με την παρουσίαση σημαντικών έργων, που χαρακτηρίζονται από προβληματισμό, καλλιτεχνική ωριμότητα και αγάπη για τον άνθρωπο. Δουλειές τους θα παρουσιάσουν αναγνωρισμένοι χορογράφοι, όπως οι Βέλγοι Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και Νταμιάν Ζαλέ με το «Babel (words)», το τρομερό παιδί της βρετανικής σκηνής του χορού Χόφες Σέχτερ με το «Political Mother», ο Γάλλος Κριστιάν Ριζό με το «b.c, janvier1545, fontainebleau». Επίσης, φιλοξενείται η κροατικής καταγωγής Ιβάνα Μίλερ, ενώ ματιά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι η παράσταση «d.όπα! (dopamines of post Athenians)» της ομάδας «Αερίτες», σε χορογραφία Πατρίσιας Απέργη.

Συμπαραγωγές του Φεστιβάλ αποτελούν η παράσταση «Projections» του συνόλου κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ» με τη σύμπραξη της «sinequanon» και του χιπ-χοπ ντούο «Β-Twins» καθώς και το χορογραφικό εργαστήρι «7+1», που καθοδηγούν από κοινού οι ομάδες «Amorphy» (Τζένη Αργυρίου), «Lemurius» (Κατερίνα Σκιαδά και Γιάννης Μανταφούνης), «Νταλίκα» (Βάσω Γιαννακοπούλου), «Πρόσχημα» (Μαρία Κολιοπούλου) και «Φora etc.» (Μέντη Μέγα).

Η συνεργασία των τεχνών είναι έντονη στο φετινό πρόγραμμα: Ο λόγος κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλές παραστάσεις, καθώς και η δημιουργία εικαστικών χώρων μέσα στους οποίους παίρνουν άλλες διαστάσεις τα έργα.

Ενδιαφέρον πρόγραμμα

Ομάδα χορού «sinequanon»
Ομάδα χορού «sinequanon»
Το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει: 14 και 15/7 (10 μ.μ.), Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας: «Babel (words)», παράσταση, που υπογράφουν από κοινού ο διάσημος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και ο Νταμιάν Ζαλέ. Χτίζοντας και γκρεμίζοντας αόρατους πύργους, μέσα στο ευρηματικό σκηνικό του Αντονι Γκόρμλεϊ, μια παλλόμενη ανθρωπότητα, σκληρή, τρυφερή, ολοζώντανη και σε όλο της το μεγαλείο, ξαναζεί επί σκηνής μια Βαβέλ αντεστραμμένη, μια Βαβέλ των ονείρων και της συμβίωσης, μια Βαβέλ πολύχρωμη και πολυφωνική σαν το ανομοιογενές πλήθος του πλανήτη. Μια βαθυστόχαστη και ταυτόχρονα ανάλαφρη, πολιτική, κωμική, πικρή, ανθρώπινη παράσταση. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσερκάουι παρουσιάζει δουλειά του στην Καλαμάτα, καθώς είχε εμφανιστεί στο 13ο Φεστιβάλ (2007) με τη χορογραφία του «Myth».

15 και 16/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας: Η ομάδα «Ι'Μ'COMPANY», στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα, παρουσιάζει την παράσταση «Playing Ensemble Again and Again», σε ιδέα, χορογραφία και σκηνοθεσία της Ιβάνα Μίλερ.

17/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας: Το σύνολο κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ» (Δημήτρης Δεσύλλας, Γεράσιμος Τσαγκαράκης, Αλέξανδρος Γιοβάνος, Διονύσης Χυτήρης, Ανδρέας Φαρμάκης, Νίκος Μεταλληνός, Ελένη Καμβυσίδη) με τη σύμπραξη της ομάδας χορού «sinequanon» παρουσιάζουν - πάνω σε μια ιδέα του Δημήτρη Δεσύλλα - την παράσταση «Projections» (Προβολές), με έργα για κρουστά των John Cage, Ιάνη Ξενάκη, Yoshihisha Taira και Βαγγέλη Κατσούλη. Ενα «ταξίδι» στις ρίζες, μέσω του ήχου των κρουστών: Της τάμπλα, των αφρικανικών τζέμπε, των θιβετιανών ρινς και μιας πληθώρας οργάνων από ένα μεγάλο πολυπολιτισμικό φάσμα, γνωστών και άγνωστων στο ευρύ κοινό. Μια παράσταση που αναδεικνύει τόσο την άρρηκτη σχέση του χορού με τη μουσική και το ρυθμό, όσο και την ακόμα πιο στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη μουσική για κρουστά και τον σύγχρονο χορό. Η ανάθεση στην ομάδα χορού «sinequanon» να χορογραφήσει το έργο «Okho» του Ιάνη Ξενάκη συνδέεται και με το «Ετος Ξενάκη» που γιορτάζεται φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του μεγάλου στοχαστή δημιουργού. Χορεύουν: Δημήτρης Σωτηρίου, Ερμής Μαλκότσης, Μπέττυ Δραμισιώτη, Αλέξης Τσιάμογλου, Εντι Λάμε, Πόπη Σφήκα, Μαρία Φουντούλη. Χορογραφία και ερμηνεία «Hexalogue»: χιπ-χοπ ντούο «Β-Twins».

«Political Mother» του Χόφες Σέχτερ
«Political Mother» του Χόφες Σέχτερ
18/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας: Η Ομάδα Χορού «Αερίτες» ξετυλίγει την παράσταση «d.όπα! dopamines of post Athenians» (ντοπαμίνες των μετα-Αθηναίων), σε χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη. Ερμηνεία - δημιουργική επεξεργασία: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Μάρω Μαρμαρινού, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου. Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας.

20/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας: Ο πολυπράγμων Κριστιάν Ριζό (πρώην μουσικός σε συγκρότημα, εικαστικός, χορογράφος) υπογράφει την παράσταση «b.c, janvier 1545, fontainebleau» (/ b.c, Ιανουάριος 1545, φονταινεμπλώ) - συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Χορού Μονπελιέ. Η παράσταση, χορογραφημένη για την κλασική χορεύτρια Ζιλί Γκιμπέρ, μέσα στο εικαστικό περιβάλλον που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο Ριζό, υπό τους φωτισμούς της Κάθι Ολίβ και τους ήχους του Ζερόμ Νοξ (η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά), μόνιμων συνεργατών του, είναι μια αργή, νυχτερινή τελετουργία γεμάτη ακατανόητη μαγεία που εισάγει στο προσωπικό σύμπαν του καλλιτέχνη.

21/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας: Η ομάδα του Χόφες Σέχτερ παρουσιάζει το έργο «Political Mother», σε δική του χορογραφία και μουσική (όπως ο ίδιος έχει δηλώσει καταπιάστηκε με το χορό εξαιτίας της μουσικής). Ο Χόφες Σέχτερ χαρτογραφεί μηχανισμούς εξουσίας και ελέγχου, εκδηλώσεις υποταγής και αντίστασης, αντιδράσεις βίας και αλληλεγγύης. Το δυναμικό σάουντρακ, που υπογράφει ο ίδιος, ερμηνεύεται από ένα ροκ συγκρότημα και μια στρατιωτική μπάντα επί σκηνής. Δέκα χορευτές ζωντανεύουν με καταιγιστική κίνηση ετερόκλητα στιγμιότυπα από πλήθη που εξεγείρονται, ροκ συναυλίες, δημαγωγούς σε παροξυσμό, ζευγάρια που αγαπιούνται, αιχμάλωτους σε απόγνωση. Καταιγιστική κίνηση, ένταση, ρυθμός, σε μια παράσταση που επιχειρεί να δημιουργήσει συλλογισμούς για το πώς ο άνθρωπος βιώνει την πολιτική.

Σημαντική θέση και στο φετινό πρόγραμμα καταλαμβάνουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το καθημερινό σεμινάριο θα καθοδηγήσει φέτος η Ισπανίδα Laura Aris Alvarez, γνωστή στο χώρο των χορευτών από τη μακρόχρονη συνεργασία της με την ομάδα «Ultima Vez» του Wim Vandekeybus. Επίτιμη προσκεκλημένη από το χώρο της θεωρίας και της δραματουργίας η Ολλανδή πανεπιστημιακός Maaike Bleeker, από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του κεντροευρωπαϊκού χορού τα τελευταία χρόνια, θα καθοδηγήσει το εργαστήρι που απευθύνεται σε επαγγελματίες του διευρυμένου χώρου των παραστατικών τεχνών. Σε επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου των παραστατικών τεχνών και προχωρημένους σπουδαστές απευθύνεται το εργαστήρι χορογραφίας «7+1», στο οποίο οι ομάδες «Amorphy», «Lemurius», «Νταλίκα», «Πρόσχημα» και «Φora etc» θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στον τρόπο δουλειάς τους σε επτά πρόβες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια κοινή παράσταση. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από τις παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, αφηγήσεις, διαλέξεις και συζητήσεις με τους καλλιτέχνες.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ