ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Με κάθε μέσο για να κάμψουν αγωνιστικές διαθέσεις

Κορυφώνεται μεθοδικά η κινδυνολογία και σ' αυτό το κλίμα γίνεται σήμερα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κ. Παπούλια

Κλιμακώνουν κυβέρνηση και πλουτοκρατία την προσπάθεια να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, μπροστά στο νέο σαρωτικό γύρο της επίθεσης που σηματοδοτεί το Μεσοπρόθεσμο. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει και τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα που κατέθεσε τηλεφωνικά χτες ο Γ. Παπανδρέου από το Παρίσι.

Εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, στη σύσκεψη, που θα γίνει σήμερα στις 12.30 μ.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παραβρίσκονται και οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο τελευταίος - σύμφωνα με την κυβέρνηση - ως υπεύθυνος για «τα θεσμικά θέματα και τη σχέση της χώρας με την ΕΕ». Για την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπουργών, υπό τον Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας, θέμα της σύσκεψης είναι «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας», ώστε ο πρωθυπουργός να ενημερώσει «για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πορείας της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πρωθυπουργού είναι να καλλιεργήσει κλίμα πανικού στο λαό, παρουσιάζοντας με δραματικούς τόνους την οικονομική κατάσταση της οικονομίας και υποστηρίζοντας ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ δε θα προχωρήσουν στην καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου, αν δεν υπάρξει «εθνική συνεννόηση». Το σκηνικό που στήνει η κυβέρνηση, ήρθε να ενισχυθεί και από τη χτεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι δε θα εκταμιεύσει το μερίδιό του, αν πρώτα δε δοθούν χρήματα από την ΕΕ.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος και με στόχο να εξασφαλίσει πιο επιθετική πολιτική συναίνεση από τα σύμμαχα αστικά κόμματα, ο πρωθυπουργός:

  • Πρώτον, θα παρουσιάσει «συγκεκριμένα σημεία» από τα προγράμματα και τις προτάσεις της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. τα οποία θα δεσμευτεί ότι θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στόχος είναι «να υπάρξει συναίνεση που θα εκφράζεται θεσμικά», ενδεχόμενα με τη μορφή ενός «κοινού πακέτου ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».
  • Δεύτερον, θα ζητήσει μια «πολιτική συμφωνία» με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να δοθεί ισχυρό μήνυμα «συναίνεσης» στην ΕΕ.
  • Τρίτον, θα υποστηρίξει ότι αν δεν υπάρξει «εθνική συνεννόηση», την ευθύνη φέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μόνη της στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσμα «εθνικής συστράτευσης» σε μια «ελάχιστη πολιτική πλατφόρμα» θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναθερμαίνονται σενάρια για εκλογές

Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε χτες ότι ο πρωθυπουργός δε θα θέσει ευθέως ζήτημα πρόωρων εκλογών. Την ίδια στιγμή, όμως, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να τεθεί από τον Γ. Παπανδρέου το δίλημμα «εθνική συνεννόηση ή χρεοκοπία», που μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο, ενώ με έμφαση σημείωναν ότι αν τεθεί θέμα εκλογών από τη ΝΔ, τότε ο πρωθυπουργός «θα σηκώσει το γάντι». Τα «νούμερα των δημοσκοπήσεων τα ξέρουμε όλοι, όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει εκλογές», σημείωνε χτες στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σημερινή σύσκεψη πυροδότησε και τα σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού που απεργάζεται η αστική τάξη είτε για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» με τη συμμετοχή όλων των προθύμων που μπορεί να προκύψει τώρα ή μετά από κάλπες. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν επίσης ότι αν δε γίνουν εκλογές, «θα έχουμε ανασχηματισμό μέσα στον Ιούνιο» και στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχουν και τεχνοκράτες.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών εντάσσεται σε μια γενικευμένη επιχείρηση προπαγάνδας που έχει στήσει η άρχουσα τάξη, με στόχο τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων και τον εκφοβισμό του λαού. Στις αρχές της βδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «χρήματα υπάρχουν μέχρι τα μέσα του Ιούλη».

Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, που ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την «παραμονή ή όχι της χώρας στη ζώνη του ευρώ», την οποία υποδέχτηκε θετικά η κυβέρνηση. Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ενίσχυσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ολοκληρώθηκε με την Ελληνίδα επίτροπο στην ΕΕ, Μ. Δαμανάκη, που υποστήριξε ότι «ή αποδεχόμαστε τα μέτρα ή γυρίζουμε στη δραχμή».

Ολοι στο ίδιο κόλπο

Πλήρη πολιτική κάλυψη στην Μ. Δαμανάκη δεν πρόσφερε μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και των ξένων συμμάχων του. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμέλια Τόρες, δήλωσε ότι «πρόθεση και στόχος της κας Δαμανάκη ήταν να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας και να πείσει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ώστε τα δημόσια οικονομικά να επανέλθουν σε υγιή βάση». Δηλαδή, μήνυμα να γονατίσουν μπροστά στα νέα σκληρά μέτρα.

Τις δηλώσεις της Μ. Δαμανάκη σχολίασε και η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, η οποία είπε πως «δεν βοηθάνε», αλλά σημείωσε ότι «για όλους μας θα ήταν ιστορικά ασυγχώρητο να μην βλέπουμε αυτό που έρχεται και να μην προετοιμάσουμε τη χώρα». Στην καταιγιστική επίθεση στις συνειδήσεις του λαού συμμετείχε με νέα παρέμβασή του και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος, με αφορμή την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ισχυρίστηκε ότι «η πιο υγιής πολιτική λύση είναι ένα δημοψήφισμα, εφόσον οι αλλαγές μένουν στα χαρτιά».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι εκλογές δεν αποτελούν λύση και απλώς θα αναπαραγάγουν το αδιέξοδο». Ο εκπρόσωπος των κεφαλαιοκρατών, που ρουφούν το αίμα του λαού, δε δίστασε να μιλήσει εξ ονόματος των λαϊκών στρωμάτων, ισχυριζόμενος: «Στον τόπο μας, όλοι οι δημόσιοι ρήτορες μιλούν εν ονόματι του λαού. Αλλά κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τον λαό καλύτερα από τον ίδιο το λαό»! Πίσω από τις δημαγωγικές κορόνες, φανέρωσε ποιος είναι ο στόχος του συστήματος: «Με το δημοψήφισμα θα δείξουμε αν είμαστε διατεθειμένοι να εξαλείψουμε όλες τις παθογένειες και να επιτελέσουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να μην τεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς».

Αντίθετος με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, αναφέροντας ότι «δεν είναι καθόλου καλή ιδέα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η πορεία είναι ρευστή και μπορεί να φέρει εκλογές».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να μην υποκύψει στον εκβιασμό

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση από το Βόλο: «Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση που σίγουρα γίνεται με πρωτοβουλία του κυρίου Παπανδρέου ένα στόχο έχει: Να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό που σήμερα είναι πρώτο και βασικό είναι ο λαός να μην υποκύψει στον εκβιασμό, ένας οργανωμένος λαός μπορεί να έχει αποτελέσματα σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ».

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις σήμερα Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην αίθουσα του ΚΚΕ στη Βουλή.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μας χωρίζει χάος από κυβέρνηση - πλουτοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά από την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ξεκάθαρες τις θέσεις του ενάντια στους εκβιασμούς για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμοί του συστήματος. Μας χωρίζει χάος από τη γραμμή που έχει χαράξει κυβέρνηση - πλουτοκρατία και λίγο πολύ στηρίζουν τα άλλα κόμματα. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, για να συναινέσει στην καταστροφή και την πτώχευσή του. Για το ΚΚΕ κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας. Ο λαός δεν πρέπει να δώσει καμία συναίνεση στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Να απαντήσει στα τρομοκρατικά διλήμματα με λαϊκή οργάνωση, αντεπίθεση και συμπόρευση με το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ