ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Στα 9,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες των νέων μέτρων για την πενταετία 2011-2015 πέραν αυτών που πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τα μέτρα του 2010

Αιμορραγία ύψους 9,5 δισ. ευρώ περίπου θα έχουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τα νέα επώδυνα μέτρα σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και παροχές υγείας, για το έτος 2011 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 που αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου το «κοστούμι» που θα επιβληθεί το 2011 ανέρχεται στα 2,730 δισ. ευρώ (1,5 δισ. που είχε αποφασιστεί και 1,230 δισ. από τα μέτρα που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο) και θα ακολουθήσουν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Η αφαίμαξη αυτή στα λαϊκά εισοδήματα έρχεται να προστεθεί πάνω στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το 2010 και σε συνθήκες ραγδαίας αύξησης της ανεργίας επιβάλλει όρους οικονομικής εξόντωσης της λαϊκής εργατικής οικογένειας.

Συγκεκριμένα, το ίδιο το υπουργείο υπολογίζει τις απώλειες - τις οποίες ονομάζει «εξοικονόμηση» - σε:

  • 700 εκατομμύρια ευρώ στις επικουρικές συντάξεις.
  • 600 εκατομμύρια στις αναπηρικές.
  • 620 εκατομμύρια στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
  • 200 εκατ. στα εφάπαξ.
  • 290 εκατ. στα επιδόματα.
  • 800 εκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών που σχεδιάζεται στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ (ταμείο επιστημόνων).
Νέα χαράτσια μέσα στο 2011

Μέσα στο 2011, στις επικουρικές θα επιβληθεί (πιθανώς μέσα στο καλοκαίρι) χαράτσι ύψους 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και τα θύματα υπολογίζονται σε 350.000 συνταξιούχους. Το επώδυνο αυτό μέτρο, θα ακολουθήσει η γενικότερη μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1/1/2012.

Θα επιβληθεί πρόσθετη παρακράτηση στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, πέραν αυτής που έγινε πέρυσι για τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σε αυτή την ομάδα συνταξιούχων η παρακράτηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα διαμορφωθεί από το 6% έως 14%. Επιπλέον παρακράτηση θα επιβληθεί και σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών για τα ποσά συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ, πέραν της περικοπής ολόκληρου του ποσού στην 13η και 14η σύνταξη που έγινε πέρυσι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα συνταξιούχων. Μαζί με τις περικοπές αναπηρικών συντάξεων (από το 12% στο 8% του συνόλου των συντάξεων) η απώλεια αυτών των μέτρων στους δικαιούχους και μόνο για φέτος, θα φτάσει τα 245 εκατομμύρια ευρώ.

Σχεδιάζεται μείωση των εφάπαξ σε όσα ταμεία θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και μάλιστα η «εξοικονόμηση» σε πρώτη φάση εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Θα επιβληθεί ειδική εισφορά κατά 1% επί των αποδοχών στους μισθούς του ιδιωτικού (από 0,50% σε εργαζόμενους και εργοδότες) και δημόσιου τομέα με πρόσχημα την ανεργία. Το ύψος της παρακράτησης θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό και στα 170 εκατομμύρια στο δημόσιο και στην πραγματικότητα δε θα καλύψει τους ανέργους αλλά τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων όπου πηγαίνει ήδη και το μεγαλύτερο μέρος από τους πόρους του ΟΑΕΔ.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χτυπάει τα επιδόματα ανεργίας και τα άλλα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν οι πιο αδύνατοι οικονομικά. Ετσι σχεδιάζεται η συρρίκνωση των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας και ειδικότερα αυτών με εποχιακή απασχόληση, μέσα από την αύξηση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων, ενώ γίνονται ακόμα πιο αυστηροί οι όροι για τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ και του επιδόματος ενοικίου καθώς και των παροχών της Εργατικής Εστίας, όπως και του ΕΚΑΣ. Μόνο το 2011 οι δικαιούχοι θα στερηθούν επιδόματα ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανοιξαν το δρόμο στις ατομικές συμβάσεις

Παράλληλα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου και οι ανατροπές που έχει επιβάλλει στις εργασιακές σχέσεις έχουν αποθρασύνει τους εργοδότες που αρνούνται να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις, ρίχνοντας έτσι τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στις ορέξεις τους, να επιβάλουν εκβιαστικά και μονομερώς ατομικές συμβάσεις εργασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα δημόσια νοσοκομεία

Μειώνονται ακόμα περισσότερο οι νοσοκομειακές κλίνες που θα είναι διαθέσιμες στους ασφαλισμένους οι οποίοι δε θα έχουν ιδιωτική ασφάλιση

Το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία σε βάρος της υγείας της εργατικής λαϊκής οικογένειας, ανοίγει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις που συζητείται στη Βουλή. Με αυτήν, μειώνονται ακόμα περισσότερο οι νοσοκομειακές κλίνες που θα είναι διαθέσιμες στους ασφαλισμένους που δε θα έχουν ιδιωτική ασφάλιση και οι οποίοι ή θα έρχονται αντιμέτωποι με τις ατελείωτες ουρές στα νοσοκομεία ή θα περιορίζονται στο ελάχιστο πακέτο παροχών που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Ιούλη του 2011.

Πιο συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και «με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με βάση τις οποίες θα καλύπτεται από αυτές η δαπάνη για επίσκεψη, διαγνωστικές επεμβατικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται κατά την ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία σε ασφαλισμένους τους για τις όποιες υπηρεσίες θα ισχύει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, τις προηγούμενες μέρες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι οι συγχωνεύσεις που θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση των κλινών που έχουν στη διάθεσή τους οι ασθενείς απ' τα λαϊκά στρώματα (οδηγεί στη μείωση των νοσοκομειακών κλινών της χώρας κατά 28,5%) θα συνοδευτεί από την εκχώρηση του 20% ακόμα των νοσοκομειακών κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Χαράτσι στους περιθαλπόμενους στις δομές Πρόνοιας

Επιπλέον, με την τροπολογία, η κυβέρνηση επιβάλλει χαράτσι και στους περιθαλπόμενους (χρόνιους πάσχοντες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ψυχικά πάσχοντες) των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης και των μονάδων και προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για όσο καιρό οι περιθαλπόμενοι διαμένουν στις δομές αυτές, θα συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους «με ποσοστό επί της σύνταξης την οποία λαμβάνουν».

Με άλλη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, η κυβέρνηση προχωρά και στο «χτύπημα» των δικαιωμάτων των εργαζομένων και γιατρών των ακτινολογικών εργαστηρίων, που δικαιούνται λόγω της φύσης της δουλειάς τους πρόσθετες - πέραν της κανονικής - άδειες προστασίας επειδή εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Στη σχετική τροπολογία, προβλέπεται ότι θα γίνεται μέτρηση της ετήσιας αθροιστικής δόσης ακτινοπροστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος και ανάλογα θα χορηγούνται οι άδειες ακτινοπροστασίας! Προβλέπεται ότι όταν η ετήσια δόση ακτινοβολίας είναι 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας τον επόμενο μήνα οι εργαζόμενοι «θα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών». Οταν η δόση ακτινοβολίας είναι στο 50% τον αμέσως επόμενο μήνα «υποχρεούνται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών». Οταν η δόση ακτινοβολίας είναι στο 75% θα δίνεται άδεια 42 συνεχών ημερών. Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι οι διατάξεις των προηγούμενων σχετικών νόμων, «καθώς και κάθε άλλη διάταξη με την οποία προβλέπεται άδεια ακτινοπροστασίας προφύλαξης καταργούνται»!

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤ
Δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή σχετική συζήτηση

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν χτες στη Βουλή την τροπολογία κοροϊδίας, σύμφωνα με την οποία διασφαλίζονται τα κέρδη των εφοπλιστών και, ταυτόχρονα, μειώνονται τα κέρδη του ΝΑΤ με την κατάργηση της εισφοράς υπέρ του Ταμείου στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Για ξεκάθαρη κοροϊδία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Η τροπολογία έρχεται με "σημαία" ότι θα μειωθούν τα εισιτήρια, και, μάλιστα, κατά 12%. Αυτό είναι ψέμα. Από πού το βγάζετε αυτό το συμπέρασμα; Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, που να λέει ότι αύριο τα εισιτήρια θα μειωθούν κατά 12%; Οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών λένε ωμά ότι τα εισιτήρια δε θα μειωθούν»!

Θα έχουμε «και τρύπα 40 εκατομμυρίων στο ΝΑΤ και μη μείωση της τιμής των εισιτηρίων και μετάβαση αυτού του πράγματος στον Προϋπολογισμό: δηλαδή, στις πλάτες του Ελληνα φορολογούμενου!», τόνισε παρεμβαίνοντας στο θέμα η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας. Συνολικά για την κατάσταση της ναυτιλίας, τόνισε: «Πώς γίνεται η ναυτιλία να είναι "ο κλάδος", "εκείνο" ή "το άλλο" και να πεινάνε οι άνθρωποι που σχετίζονται με αυτή και να έχει μειωθεί ο αριθμός τους και μετά να υφίστανται και την κριτική ότι τάχα μου δήθεν είναι μεταφερόμενοι, κυκλοφορούν με τα πούλμαν, διαμαρτύρονται, καταστρέφουν την εικόνα της χώρας και χίλια δυο άλλα πράγματα».

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Θ. Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης είπε ότι η τροπολογία «ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των ακτοπλοϊκών ενώσεων και των λοιπών φορέων της ναυτιλίας», ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει μείωση των τιμών στα εισιτήρια, αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν δεσμευθεί προφορικά. Πρόσθεσε ότι το μέτρο «δείχνει τη βούληση αυτής της κυβέρνησης και την ευαισθησία της για τον τουρισμό, για τον νησιώτη, για τον κάθε επιβάτη και επαγγελματία». Εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής της Γ. Πλακιωτάκης υποστήριξε την τροπολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ