ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Προετοιμάζουν την «ελεγχόμενη» πτώχευση

Αναπότρεπτη, ακόμη και αν πιάσουν το σύνολο των αντιλαϊκών στόχων τους!

Αναπότρεπτη θεωρούν τα κοράκια του ιμπεριαλισμού τη διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης σε μια σειρά κρίκους της Ευρωζώνης, συγκεκριμένα για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την παγκόσμια οικονομία, δεν πρόκειται σε τίποτα να αποτρέψει αυτή τη διαδικασία. Ετσι, το μόνο ζήτημα που για τους ίδιους παραμένει ανοιχτό είναι ο τρόπος που πρόκειται να επιλέξουν για την «αναδιάρθρωση», για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, δηλαδή για την καταστροφή μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

Οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια «ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις τους ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους». Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, που οι ίδιοι δεν την βλέπουν πραγματοποιήσιμη, η «δημοσιονομική τους θέση δε θα είναι βιώσιμη, εάν τα επιτόκια της αγοράς παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα».

Οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές έμμεσα ομολογούν ότι στόχος τους δεν είναι ούτε τα «ελλείμματα», ούτε τα χρέη, ούτε καμιά «δημοσιονομική προσαρμογή», αλλά το τσάκισμα του λαού, τα βάσανα του οποίου αποδείχνονται, καθημερινά και στην πράξη, η απόλυτη ματαιότητα. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων και για την αντιμετώπιση της κατάστασης το μόνο που βλέπουν -και από τώρα προετοιμάζουν- είναι τα τρία «εναλλακτικά σενάρια», που και σε αυτά προβλέπουν νέους κραδασμούς, κινδύνους για τις μερίδες της πλουτοκρατίας, για το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα...

Συγκεκριμένα:

Πρώτο «σενάριο» είναι η «συνεχιζόμενη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά της αγοράς». Η τέτοια προοπτική, σύμφωνα με τους ίδιους, απλώς θα δώσει παράταση στις αποφάσεις για την «αναδιάρθρωση».

Εναλλακτικά, η επιμήκυνση αποπληρωμής του κρατικού χρέους θα είχε κάποιο αποτέλεσμα μόνο εφόσον επεκταθεί σε «πολύ μεγάλη χρονική περίοδο και με χαμηλά επιτόκια».

Ως δραστική «λύση» φαίνεται να επιλέγουν τη «μείωση», το γερό «κούρεμα» του κρατικού χρέους, με μια «ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση». Γύρω από αυτό διαγκωνίζονται οι μερίδες της πλουτοκρατίας και οι κυβερνήσεις που τις στηρίζουν και εκπροσωπούν. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η τέτοια «λύση» εγγυμονεί και νέους κινδύνους, βάζει σειρά από νέα ερωτήματα και συγκεκριμένα για το πώς θα αποφευχθούν: η «κατάρρευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», η «μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετάδοση των επιπτώσεων σε άλλες χώρες», όπως και το «ντόμινο των επιπτώσεων από τη μια χώρα στην άλλη».

Ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός μαζί με τις προδιαγραφές της επίσημης πτώχευσης φροντίζει να αβαντάρει και την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη» την εφαρμογή του μνημονίου, τον «έλεγχο των δαπανών» και τις «μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και εμπορευμάτων».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2011 θα διαμορφωθεί στο 2,9%, και η επίσημη ανεργία στο 16%. Για το 2012 αναμένουν αναιμική ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 0,6%. Ο ΟΟΣΑ βλέπει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2011 στο 4,2% (4,6% για το 2012) και για την Ευρωζώνη στο 2% για φέτος, ρυθμός που θα διατηρηθεί και για το 2012.

ΠΑΣΥ
ΟΧΙ στις απολύσεις στον ΕΛΓΑ

Κάλεσμα σε αγρότες και γεωτεχνικούς για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 28 του Μάη

Την πολιτική απολύσεων μονίμων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ, ενώ επίσης καλεί αγρότες και γεωτεχνικούς να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 28 του Μάη ενάντια στα μέτρα - καρμανιόλα.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχεις ως εξής: «Μετά τα εκβιαστικά «χαράτσια» σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών με τις εξοντωτικές και υπερπολλαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές ανά στρέμμα, με ταυτόχρονη δυνατότητα μείωση της αποζημίωσής τους σε περίπτωση καταστροφών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ προβαίνουν σε νέα προκλητική αυθαιρεσία με πολλαπλές επιπτώσεις.

Ουσιαστικά απέλυσαν 16 Γεωτεχνικούς και υπάρχουν άλλοι 29 που έπονται, παρόλο ότι δούλευαν πάνω από 6 χρόνια και δύο χρόνια ως μόνιμοι, πετώντας τους κυριολεκτικά στο δρόμο, αν και χρειάζονται πολλούς περισσότερους ως εκτιμητές.

Αφαίρεσαν στην πράξη κάθε δικαίωμα στην εργασία, μεγαλούργησε η αυθαιρεσία και παύει κάθε ίχνος δημοκρατίας και ελευθερίας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η κατάπτυστη και απάνθρωπη αυτή απόφαση είναι με καθαρή την πολιτική βούληση, ακολουθώντας πιστά τις αντεργατικές επιταγές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρησιμοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια για να καλυφθούν οι καταστρεπτικές για το λαό πολιτικές τους.

Είναι στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση των Γεωργικών Ασφαλίσεων και παράδοση του ΕΛΓΑ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να φαίνονται, σε συνδυασμό με τους δραστικούς περιορισμούς και τη συρρίκνωση στην κάλυψη των εξόδων των οδοιπορικών των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ. Ετσι δεν γίνονται εκτιμήσεις για τις καταστροφές των καλλιεργειών και οι αγρότες είναι ξεκρέμαστοι.

Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, συμπαραστεκόμαστε στους απολυμένους Γεωτεχνικούς, σμίγουμε τις δυνάμεις μας στη σύγκρουση που απαιτείται για να μην περάσουν στην πράξη αυτές οι πολιτικές.

Καλούμε την κυβέρνηση στην άμεση επαναπρόσληψη και στελέχωση του ΕΛΓΑ με Γεωτεχνικούς και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για τα οδοιπορικά έξοδα.

Διεκδικούμε έναν ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πλήρη ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή, αγρότες και γεωτεχνικούς στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ το Σάββατο 28 Μάη, να αποκρούσουμε τη νέα επιδρομή, που οδηγεί το λαό από τη φτώχεια στην εξαθλίωση.

Η συμμετοχή είναι χρέος, για να μην περάσουν τα μέτρα - καρμανιόλα».

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανακοινώθηκαν τα κριτήρια για τις δοκιμές αντοχής

Τα κριτήρια για τις δοκιμές αντοχής των πυρηνικών αντιδραστήρων, ανακοίνωσε η ΕΕ. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επισημαίνονται τα εξής σημεία: Αυστηροί έλεγχοι της αντισεισμικής αντοχής. Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των δοκιμών που ξεκινούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Λεπτομερής προσδιορισμός και χρονοδιάγραμμα για αξιολόγηση από άλλες χώρες των εθνικών εκθέσεων των δοκιμών. Ρητή αναφορά στην επέκταση των δοκιμών αντοχής και στις γειτονικές χώρες που δεν είναι κράτη - μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βιέννη συνάντηση των κρατών - μελών της ΕΕ που δε χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια (Ελλάδα, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λετονία). Υιοθέτησαν υπουργική διακήρυξη για βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό χωρίς εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, εκφράστηκε η άποψη ότι «η πυρηνική ενέργεια δεν είναι συμβατή με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και ότι δεν παρέχει μια βιώσιμη λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Υιοθετήθηκε η ελληνική άποψη ότι οι γειτονικές χώρες που δεν είναι κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστούν τις ίδιες αυστηρές δοκιμές για υπάρχουσες και για μελλοντικές εγκαταστάσεις.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήγουν οι προθεσμίες

Από τις 17 Μάη τρέχουν οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το χρονοδιάγραμμα για χειρόγραφη υποβολή - ταχυδρομικά ή απευθείας στις ΔΟΥ - και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, διαμορφώνεται:

  • Σήμερα 26 Μάη: 8
  • 27 Μάη: 9
  • 30 Μάη: 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50
  • 31 Μάη: 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής από τους ίδιους τους φορολογούμενους, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιούνη, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Παράταση μέχρι τις 15 Ιούνη δόθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, που να σημειωθεί ότι από φέτος υποβάλλουν τις δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης, μέχρι τις 15 Ιούνη υποβάλλονται οι δηλώσεις για γεωργικά εισοδήματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) και ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αρχαιολογικοί χώροι για συνεδριακές τελετές!

«Κίνητρα» για το συνεδριακό τουρισμό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, σε σχετική διεθνή έκθεση στη Φρανκφούρτη, περιλαμβάνοντας σε αυτά, όχι μόνο «εκπτώσεις ή δωρεάν εισιτήρια στα μουσεία και τις μεταφορές» για τους συνέδρους, αλλά και «δικαιώματα για τη χρήση των διαφόρων χώρων (αρχαιολογικών, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κλπ) για τις τελετές έναρξης και λήξης συνεδριακών εκδηλώσεων».

Η λογική τού «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε», έχει πολύ χειρότερες συνέπειες όταν αφορά τη χρήση αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί η έννοια του «δικαιώματος», καθώς ανάλογα αιτήματα τελούν σήμερα υπό την αίρεση των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εκτός και αν η δήλωση του υφυπουργού, ότι «το ελληνικό κράτος είναι στη διάθεσή σας», αναιρεί το σημερινό καθεστώς αδειοδότησης.

Σφράγιση πρατηρίου καυσίμων

Στη σφράγιση των εγκαταστάσεων των αντλιών και δεξαμενών, καθώς και στην οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων επί της οδού Πειραιώς 200 στο Μοσχάτο προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με πόρισμα ελέγχου της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο συγκεκριμένο πρατήριο εντοπίστηκαν ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στις αντλίες βενζίνης, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η παρεχόμενη στους καταναλωτές ποσότητα καυσίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ