ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΩΝ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Στην κατεύθυνση συντονισμού των αγώνων όλων των εργαζομένων το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και τα σωματεία των Δήμων Πετρούπολης - Καματερού, Περιστερίου, Καισαριανής, Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, Περάματος, Κορυδαλλού, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας συνδιοργανώνουν σήμερα συλλαλητήριο, στις 6 μ. μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο συλλαλητήριο καλούν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι ένα ακόμα βήμα στην ανάγκη να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα, η οποία στον κλάδο των ΟΤΑ και γενικότερα στο Δημόσιο εκφράζεται αυτές τις μέρες με ένα μπαράζ μέτρων με βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα. Η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών θα επιβάλει την αύξηση του ωραρίου εργασίας μέχρι και 10 ώρες τη βδομάδα με αρνητικότατες συνέπειες για τους εργαζόμενους, υποχρεωτικές μετατάξεις όχι με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, αλλά την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης σε όφελος των μονοπωλίων. Οι ίδιες μετατάξεις, όπως φαίνεται από τις συνεχείς δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε απολύσεις, υπηρετώντας τον ίδιο σκοπό. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν: «Δεν ταιριάζει σε κανέναν μας η ανοχή ούτε η παραπλάνηση. Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τα δεκανίκια της κυβέρνησης που είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που στήριξαν και ανέχτηκαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί, το θέατρο των "καλών" και "κακών" ΠΑΣΟΚων είναι ένα ακόμη φτιασίδωμα. Είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και πρέπει να τους απομονώσουν. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στους εκβιασμούς και τα διλήμματα των προϊσταμένων, των πράσινων, μπλε, ροζ δημάρχων, που με την απειλή του χρεοκοπημένου δήμου ξεκινούν το πογκρόμ των απολύσεων και μετατάξεων».

Επιβάλλεται «να δώσουμε μαζική, μαχητική, αποφασιστική απάντηση. Για να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα. Να μην εφαρμοστούν υποχρεωτικές μετατάξεις».

Αποφασισμένοι να καταργήσουν τη μονιμότητα

Την προτεραιότητα με την οποία η κυβέρνηση ιεραρχεί την κατάργηση της σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα και στο Δημόσιο επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στο «Κυριακάτικο Βήμα» ο υπουργός Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων ο Γ. Ραγκούσης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει ως «όχημα» για απολύσεις τις μετατάξεις, στο όνομα της αξιοκρατίας.

Μάλιστα, έθεσε θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος για την κατάργηση της μονιμότητας. «Στη συζήτηση αυτή (σ.σ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος) για να έχει κανείς το ηθικό και ιστορικό δικαίωμα να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα οφείλει να εκκινήσει από τους πραγματικούς λόγους που κατέστησαν αναγκαία την κατοχύρωση της μονιμότητας: Την πελατειακή ευνοιοκρατία, την κομματική αυθαιρεσία στο Δημόσιο», τόνισε ο υπουργός, ενδεικτικό του πώς η κυβέρνηση θα εντείνει και τη συκοφαντική της επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους του Δημοσίου. Ενώ διευκρίνισε ότι μετά το 2014 θα υπάρχει «μονιμότητα μόνο για τους άξιους».

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 30 Μάη

Στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Imperial» στην Αθήνα

Πλατιά σύσκεψη για τις ανατροπές στο Δημόσιο, στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Μάη στις 6 μ.μ. το ΠΑΜΕ στο ξενοδοχείο Imperial (σταθμός μετρό Μεταξουργείο). Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τις Επιτροπές Αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρώην ΔΕΚΟ της Αττικής να συζητήσουν για τις ανατροπές σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο (Ενιαίο μισθολόγιο, αύξηση ωρών εργασίας, μετατάξεις κ.λπ.), ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ , ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ κ.λπ.) απολύσεις.

Στην πρόσκληση - κάλεσμα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η επίθεση της κυβέρνησης, της ΝΔ, των κομμάτων που τη στηρίζουν, τρόικας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα" που συζητά το υπουργικό συμβούλιο και θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή σαρώνει ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, προωθεί μαζικά την ιδιωτικοποίηση όσων επιχειρήσεων υπάρχει κρατική συμμετοχή. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΚΑΖΙΝΟ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, στο δημόσιο τομέα προωθείται νέα μείωση μισθών μέσα από το νέο μισθολόγιο, αύξηση των ωρών εργασίας, μείωση αριθμού εργαζομένων, μιλούν για 150.000 απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι στο ΔΗΜΟΣΙΟ, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ενωθούν, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ κατά της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των κομμάτων τους και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τώρα, πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας, προκειμένου να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας.

Με Σχέδιο να απαντήσουμε στην αντιλαϊκή λαίλαπα, κλιμακώνοντας την πάλη μας το επόμενο διάστημα», καταλήγει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

ΣΕΤΗΠ
Αύριο ξεκινούν οι εκλογές

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις εκλογές που διεξάγει από τις 25 έως τις 29 Μάη, για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), στους εργαζόμενους του κλάδου.

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές επιβάλλεται πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι η αντεργατική επίθεση στον κλάδο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με χιλιάδες απολύσεις, ραγδαία επέκταση των ελαστικών και προσωρινών μορφών εργασίας, πετσόκομμα των αποδοχών, εργοδοτική τρομοκρατία, εντατικοποίηση της εργασίας. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ: «Για να έχουν σήμερα οι αγώνες μας καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεται να νιώσουν τα μονοπώλια την πίεση της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων στον κλάδο και συνολικότερα».

Οι εκλογές θα γίνουν στην έδρα του ΣΕΤΗΠ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη). Για τη συμμετοχή σε αυτές χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

Το πρόγραμμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

  • 25, 26 και 27 Μάη, 12 το μεσημέρι έως 8 μ.μ.
  • 28 Μάη 9 π.μ.-5 μ.μ.
  • 29 Μάη 9 π.μ.-1 μ.μ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Εκδήλωση για τα νέα ζευγάρια

Αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ.

Πρόσκληση στους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στην εκδήλωση, με θέμα τα προβλήματα και οι σύγχρονες ανάγκες των νέων ζευγαριών απευθύνει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη, 25 Μάη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα των εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

Χαρακτηριστικά, το συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Γιατί σήμερα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προχωρήσει τόσο οι νέοι άνθρωποι αναγκαζόμαστε να ζούμε κάτω από συνθήκες ανασφάλειας και αγωνίας;

Γιατί να είμαστε αντιμέτωποι, με επιπλέον εμπόδια στην προσπάθειά μας να κάνουμε το δικό μας ξεκίνημα στη ζωή, να φτιάξουμε τη δική μας οικογένεια; Γιατί να βιώνουμε την ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις;

Γιατί η απόκτηση δικού μας σπιτιού να είναι απαγορευτική;

Γιατί η μητρότητα δεν προστατεύεται, γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με παιδικούς σταθμούς και σχολεία;».

Και καταλήγει: «Δεν είναι παντοδύναμοι. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και οργανώνουμε τη δική μας αντεπίθεση. Διεκδικούμε τη ζωή που ανήκει στη νέα γενιά, τη ζωή που ανήκει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ