ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Εργάτης έπεσε από τα 15 μέτρα!

Δούλευε σε εργολάβο, μετά από 9 μήνες στην ανεργία

Την τελευταία στιγμή σώθηκε χτες το μεσημέρι ο ηλεκτρολόγος πλοίων Χρήστος Χατζηπέτρος, 47 ετών, όταν στη διάρκεια εργασιών στο γκαζάδικο «ΔΕΣΠΟΙΝΑ», το οποίο επισκευάζεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έπεσε από ύψος 15 μέτρων, συγκεκριμένα από την κορυφή του αεραγωγού του πλοίου βρέθηκε στο μηχανοστάσιο! Αιτία που ο Χρ. Χατζηπέτρος παραλίγο να χάσει τη ζωή του είναι η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, όπως αυτό που προβλέπει ότι το σημείο που θα πατούσε ο εργαζόμενος θα έπρεπε να ήταν ασφαλισμένο, στέρεο. Τα μέτρα ασφαλείας τόσο για τους εργολάβους, όπως ο Περδικούλης στον οποίο δούλευε ο εργαζόμενος, όσο και για τους εφοπλιστές και τον επιχειρηματία Ταβουλάρη, στον οποίο ανήκει το ναυπηγείο, κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρ. Χατζηπέτρος, εξαιτίας της συρρίκνωσης στην οποία έχουν καταδικάσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν άνεργος 9 μήνες. Κατόρθωσε να βρει μεροκάματο μόλις πριν 5 μέρες, για να πέσει θύμα της έλλειψης των μέτρων ασφαλείας. Μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει πολλαπλά κατάγματα, χωρίς η ζωή του να διατρέχει κίνδυνο και στη συνέχεια στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου και νοσηλεύεται. Από το λιμεναρχείο χτες αργά το απόγευμα συνελήφθησαν ο εργολάβος και ο τεχνικός Ασφαλείας.

ΛΕΙΨΟΙ
Ενας γιατρός για 750 κατοίκους...

Καλείται να καλύπτει και κενά στη γειτονική Λέρο

Μόνο νέα αδιέξοδα θα γεννά για εργαζόμενους και ασθενείς η πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Υγεία (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Μόνο νέα αδιέξοδα θα γεννά για εργαζόμενους και ασθενείς η πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Υγεία (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Με ένα μοναδικό γιατρό (παθολόγο), ο οποίος είναι αναγκασμένος να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα, έχει μείνει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του ακριτικού νησιού των Λειψών.

Παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν μοιράσει οι διάφοροι υπουργοί των πράσινων και γαλάζιων κυβερνήσεων για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στα άγονα νησιά, το ιατρείο που καλύπτει τους 750 μόνιμους κατοίκους (μεταξύ των οποίων υπολογίζονται περίπου 150 παιδιά), που πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό, κοντεύει να μετατραπεί σε φάντασμα. Στις 15 του Μάρτη έληξε η θητεία της αγροτικής γιατρού που εργαζόταν στο περιφερειακό ιατρείο και η γιατρός που έχει πάρει τη συγκεκριμένη θέση κάνει - όπως προβλέπεται - την τρίμηνη εξάσκησή της στο νοσοκομείο της γειτονικής Λέρου, οπότε θα φτάσει στο νησί μετά από ένα τρίμηνο.

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Υγεία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δε θα παίρνουν παράταση οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου, όταν λήγει η θητεία τους, αν η θέση τους έχει καλυφθεί. Ετσι, πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, θα μείνουν χωρίς αγροτικούς γιατρούς γιατί ο νέος γιατρός που θα πάρει τη θέση θα πρέπει να κάνει τρίμηνη εξάσκηση σε νοσοκομείο πριν αναλάβει.

Στην περίπτωση του ιατρείου των Λειψών, προτάθηκε να παραμείνει η υπάρχουσα γιατρός για να καλυφθεί αυτό το τρίμηνο, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το υπουργείο. Ετσι, ο μοναδικός παθολόγος είναι αναγκασμένος να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα και εάν τύχει διακομιδή ασθενή να διαλέξει αν θα αφήσει το νησί χωρίς γιατρό ή τον ασθενή ασυνόδευτο και στην τύχη του, αφού το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να καλύψει με γιατρό όλες τις διακομιδές. Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο μοναδικός παθολόγος των Λειψών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλύπτει τις ανάγκες του ΚΥ Πάτμου, όταν απουσιάζει ο μοναδικός παθολόγος που υπηρετεί εκεί!

Το νέο κτίριο του ιατρείου εγκαινιάστηκε πριν δυο χρόνια (Απρίλης 2009) μετά βαΐων και κλάδων απ' τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο. Ομως, ο εξοπλισμός του (ακτινολογικό, βιοχημικός αναλυτής, μηχάνημα αερίων αίματος) δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, δεν έχει γίνει θωράκιση του κτιρίου για την ακτινοβολία και δεν υπάρχουν αντιδραστήρια!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Κοινοποιεί το σχέδιο σύμβασης στον κλάδο

Σε τροχιά κλιμάκωσης της πάλης για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ βρίσκεται η ταξική Ομοσπονδία

Το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κοινοποιεί σήμερα η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, σε όλες τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία του κλάδου. Η ταξική Ομοσπονδία με αυτήν την ενέργεια, επιδιώκει να ανοίξει πλατιά η συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου, πάνω στο σχέδιο της ΣΣΕ, με Γενικές Συνελεύσεις και προετοιμάζοντας ταυτόχρονα αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η αδιαλλαξία του ΣΕΒ. Υπενθυμίζεται πως συνολικά στον κλάδο, λειτουργούν 11 Ομοσπονδίες (π.χ. τεμαχισμού κρέατος, αλευροποιών, ζυμαρικών, αρτεργατών, μακαρονοποιών κ.λπ.) και υπογράφονται συνολικά 17 Συλλογικές Συμβάσεις.

Το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που έχει καταρτίσει η ταξική Ομοσπονδία, έχει ως γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου, το συνολικό συμφέρον της εργατικής τάξης. Στόχος είναι να ενταχθούν όσο δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στον αγώνα για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ισχύς της ΣΣΕ, θα είναι αναδρομική και για το 2010 και για το 2011. Το σχέδιο της σύμβασης, ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

  • Βασικοί μισθοί και ημερομίσθια των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις ορίζονται σε 1.400 ευρώ μεικτά μηνιαία και 56 ευρώ μεικτά ημερήσια αντίστοιχα.
  • Το χορηγούμενο επίδομα τέκνων στους υπαλλήλους (5% για κάθε τέκνο) επεκτείνεται και στο εργατοτεχνικό προσωπικό.
  • Ο χρόνος πλήρους ημερήσιας απασχόλησης ορίζεται σε 7 ώρες και για τους φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές σε 6 ώρες, με πενθήμερο σύστημα απασχόλησης.
  • Ολες οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που δε δικαιολογούνται από τη φύση του αντικειμένου εργασίας, μετατρέπονται με την ισχύ της παρούσας σε αορίστου χρόνου, στις οποίες θα συνυπολογίζεται και ο διαδρομών χρόνος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
«Εθελοντές» ... και απεργοσπάστες

«Οι εθελοντές μπορούν να υποκαθιστούν τους εργάτες, όταν αυτοί απεργούν, για να μη σταματά η παραγωγή;». Αυτή την ερώτηση έθεσαν - ανάμεσα σε άλλες - εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελιξ», της «Κίνησης Εθελοντών SCI Ελλάς», της εθελοντικής οργάνωσης CISV και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μεγάρων, σε εθελοντές που συμμετέχουν σε αυτούς τους φορείς. Επρόκειτο για ένα «διαδραστικό εργαστήρι», την Παρασκευή, 18 Μάρτη, στα πλαίσια της «περιοδείας Ευρωπαϊκού Ετους Εθελοντισμού 2011», με θέμα «Δικαίωμα στον εθελοντισμό - εθελοντισμός και απασχόληση: Σύμμαχοι ή αντίπαλοι».

Οπως γίνεται φανερό, ο εθελοντισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη βοήθεια διάφορων ΜΚΟ και άλλων εθελοντικών οργανώσεων σε Ελλάδα και ΕΕ, είναι η «εθελοντική» υποταγή των νέων στη βάρβαρη πολιτική τους. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο οι νέοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά κυρίως να παρέμβουν στη συνείδησή τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να στέκονται απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, ακόμα και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Ορισμένα άλλα ζητήματα που τέθηκαν ήταν εξίσου αποκαλυπτικά για τις επιδιώξεις των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους που οργανώνουν το «εθελοντικό κίνημα»: «Σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι οφείλουν να εργάζονται κάποιες ώρες και εθελοντικά;».

«Οι εθελοντές πρέπει να αναλαμβάνουν ίδιες ευθύνες με τους εργαζόμενους;». Δηλαδή, οι χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων και άλλων εργαζομένων να υποκατασταθούν από εθελοντική εργασία. Σ' αυτό το πλαίσιο τέθηκε και το ζήτημα «οι εθελοντές να έχουν συγκεκριμένες ώρες και ημέρες εργασίας».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την περασμένη βδομάδα, τονίστηκε ότι επιδιώκεται η «δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την προώθηση του ιδεώδους του εθελοντισμού» και ένας τρόπος, που ισχύει σε κάποιες χώρες της ΕΕ, είναι η εθελοντική εργασία να μετράει ως «πρακτική», «εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία». Ρίχνουν το δόλωμα κάποιας ...ευκαιρίας απασχόλησης (σαν κι αυτές που «κυκλοφορούν» πλέον, με μισθό κάτω από την ΕΓΣΣΕ, ωράρια - λάστιχα, για μερικούς μήνες κ.λπ.) για να εξουδετερώσουν καταρχήν στη συνείδηση των ανέργων, των νέων, του λαού κάθε προσδοκία και πίστη στη δύναμή του και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα για να έχει δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ
Σήμερα η συνέλευση

Σήμερα πραγματοποιείται η τακτική γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας. Η συνέλευση θα γίνει στις 10 το πρωί, στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 24, 4ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ