ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δουλειά εργάτη τον εργάτη για την οργάνωση της πάλης

Στην Ομόνοια στις 11 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Απλώνουν τη δράση τους οι ταξικές δυνάμεις για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 23 του Φλεβάρη. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, κλαδικά και πρωτοβάθμια Σωματεία συνεδριάζουν, παίρνουν απεργιακές αποφάσεις, οργανώνουν συσκέψεις, εξορμήσεις, περιοδείες. Η απεργιακή συγκέντρωση για την Αθήνα ορίστηκε στις 11 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Σημαντικό σταθμό στην πορεία προετοιμασίας της απεργίας αποτελεί και η πανελλαδική συντονισμένη παρέμβαση, στην οποία καλούν οι ταξικές δυνάμεις σε όλους τους νομούς της χώρας, στις 10 του Φλεβάρη, με συλλαλητήρια, αλλά και άλλες μορφές πάλης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Ο αγώνας αυτός και η οργάνωση της πάλης αποκτούν ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα καθώς η κυβέρνηση στοχοποιεί όλες τις Κλαδικές Συμβάσεις, στηρίζει απροκάλυπτα τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας, αρνείται να θέσει σε ισχύ Κλαδικές Συμβάσεις που ορίζουν αυξήσεις πάνω από την επαίσχυντη τριετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, απεργούμε στις 23 Φλεβάρη σε όλο τον κλάδο, αντιστεκόμαστε στη νέα επίθεση για την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων». Με αυτή την επισήμανση η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, που συνεδρίασε χτες και προκήρυξε απεργία, καλεί όλα τα σωματεία και τις σωματειακές επιτροπές να αξιοποιήσουν το χρόνο για την όσο γίνεται μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων. Να οργανωθούν παντού Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να συναποφασίσουν πώς θα αποκρουστεί η αντεργατική επίθεση.

Διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ για το 2011 που θα ικανοποιούν τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει την ανάγκη «να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, ενιαία, όλα τα σωματεία του κλάδου, όλοι οι εργαζόμενοι, στο δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας στους αντεργατικούς νόμους, μαζί με το ΠΑΜΕ, σε κοινή δράση και συμμαχία με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, για την ανατροπή της εξουσίας που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου».

Συσκέψεις συνδικάτων
  • Πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών Σωματείων και των Σωματειακών Επιτροπών πραγματοποιεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σήμερα, Παρασκευή, στις 5 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος).
  • Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο 29 του Γενάρη, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 και Ακαδημίας, 2ος όρ.).
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, την Κυριακή 30 του Γενάρη στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β και Μητροπόλεως).
  • Τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 23 του Φλεβάρη αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ» με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης που συγκλήθηκε χτες το βράδυ. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε μέχρι τη μέρα της απεργίας πρόγραμμα δράσεων με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς, αλλά και κινητοποίηση στις 10 του Φλεβάρη στην Ελευσίνα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Στο φουλ οι μηχανές»

Στο φουλ έχουν μπει οι μηχανές για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 10 του Φλεβάρη και των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 23 του Φλεβάρη.

Οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, πολύμορφα συνεχίζουν τη δράση ενάντια στις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Με συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, παράλληλα με τη δράση ενάντια στα αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης, στο χαράτσι των ευρώ στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δημιουργούν κλίμα παλλαϊκού ξεσηκωμού και οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης.

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 /2 θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Η πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικάτων και εργαζομένων για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων θα γίνει την Τρίτη 8 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα στο ΕΚΘ.

Μια σειρά από σωματεία που είχαν πάρει απόφαση για απεργία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνεδριάζουν εκ νέου, για να αποφασίσουν απεργία στις 23 του Φλεβάρη. Παράλληλα, οργανώνουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου η υπόθεση της επιτυχίας των κινητοποιήσεων να γίνουν υπόθεση των ίδιων των μελών, του συνόλου των εργαζομένων των κλάδων.

Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει τα σωματεία: «ΚΑΡΦΟΥΡ, Μαρινόπουλος, DIA», ΣΕΤΗΠ, Χημικών Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, ΠΛΑΙΣΙΟ, Εμποροϋπαλλήλων, Δέρματος, Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Λογιστών, ΣΕΦΙΕ, Επισιτισμού Τουρισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών, Οικοδόμων.

Γενικές συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει οι Εμποροϋπάλληλοι στις 30/1, οι Λογιστές στις 7/2, ο ΣΕΦΙΕ (εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια) στις 13/2.

Παράλληλα, στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, και το χαράτσι των 5 ευρώ, η Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ οργανώνει μπλόκο στα λογιστήρια των Κέντρων Υγείας Λαγκαδά και Κουφαλίων την Τρίτη 1η του Φλεβάρη.


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Πλήρη ευθυγράμμιση με πλειοψηφία ΑΔΕΔΥ

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ για στάση εργασίας στις 10 Φλεβάρη και 24ωρη απεργία στις 23 Φλεβάρη ευθυγραμμίστηκε πλήρως και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ)- στην προχθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Συντάχθηκαν, δηλαδή, ενάντια στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για πραγματοποίηση της απεργίας στις 10 Φλεβάρη -η οποία είχε ήδη αποφασιστεί- και την κήρυξη νέας στις 23 Φλεβάρη.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία στην ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε για τις 10 Φλεβάρη να κηρύξει μόνο για τους συμβασιούχους 24ωρη απεργία. Μια απόφαση που διακρίνει τους εργαζόμενους σε μόνιμους και συμβασιούχους, αλλά και αναδεικνύει την υποκρισία της ΠΑΣΚΕ. Είναι η παράταξη που έχει την απόλυτη πλειοψηφία, και στο τελευταίο καταστατικό συνέδριο απέρριψε την πρόταση για εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία, με πλήρη δικαιώματα. Ομως και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΣΚ είναι αυτές που τάχα εμφανίζονται στο πλευρό των συμβασιούχων, την ίδια στιγμή που μηρυκάζουν τα επιχειρήματα περί μονιμοποίησης όσων συμβασιούχων εξυπηρετούν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και προκρίνουν λύσεις όπως η μοριοδότηση, την οποία προβάλλει και η ΠΑΣΚΕ.

Σήμερα η σύσκεψη μεταναστών εργατών

Σε σύσκεψη με μετανάστες και Ελληνες εργάτες καλεί η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β) για ενημέρωση, συζήτηση και ορισμό σχεδίου δράσης σχετικά με: Το νέο νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, την οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα και την προετοιμασία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

Μέγιστη υποκρισία

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» μαζί με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο στις μεθοδεύσεις αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες. Εχει στηρίξει ξεκάθαρα το «διάλογο» με την κυβέρνηση, καλλιεργώντας όπως και οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν μέσα από αυτή τη διαδικασία να έρθουν βελτιώσεις σε όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αυτή που μαζί με τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ λένε πολλά για το ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών αλλά δεν λένε κουβέντα για την πολιτική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών. Δε θίγουν δηλαδή την πολιτική η οποία χτυπά το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών. Με άλλα λόγια για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του οπορτουνισμού συγκαλύπτουν τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα των εργαζομένων, προσπαθώντας να τους εγκλωβίσουν σε ακίνδυνες για τον καπιταλισμό λογικές.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η «Αυτόνομη Παρέμβαση» την ίδια τακτική ακολούθησε και πάλι μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ σε επίπεδο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το ζήτημα της οργάνωσης των αγώνων.

Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί μέγιστη πολιτική υποκρισία αλλά και θράσος χθεσινή ανακοίνωση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» ότι συμμετέχει στο κίνημα ενάντια στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, στην κατάργηση των δρομολογίων και στέκεται δήθεν αλληλέγγυα στους αγώνες των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.


Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ