ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
Μέσα από την πάλη η ανατροπή των συσχετισμών

Ηταν θέμα χρόνουοι εργοδότες, ειδικά αυτοί που μέσα στην κρίση απολαμβάνουν αστρονομικά κέρδη, αξιοποιώντας το νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο που η κυβέρνηση ψήφισε, να επιχειρήσουν να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα, απαιτώντας να μην ισχύσει τίποτα από τα προηγούμενα δικαιώματα σε μισθούς, ωράρια εργασίας, επιδόματα.

Δε συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Στο σύνολό τους οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίζουν και σχεδιάζουν δεσμά για τους λαούς για τις επόμενες 10ετίες. Επιτρέποντας στα θύματά τους να επιλέξουν αν θα φορέσουν το χαλκά στο όνομα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, της επιμήκυνσής του, της μερικής διαγραφής του, του ευρωομόλογου ή μέσω κάποιου άλλου μηχανισμού.

Απέναντιστην πραγματικότητα που διαμορφώνει η εξουσία των καπιταλιστών γίνεται κατανοητή από ένα πλατύ φάσμα εργαζομένων η ανάγκη να δοθεί απάντηση και με απεργιακή κινητοποίηση και με όποια άλλη κλιμάκωση. Ανάγκη επιτακτική ειδικά για εργαζόμενους που δεν μπόρεσαν ως τώρα να αντισταθούν στους εκβιασμούς του εργοδότη, να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αναστολές τους. Στο μέτωπο για την αντιμετώπιση της αντεργατικής λαίλαπας έρχονται να προστεθούν και δυνάμεις που ως τώρα δεν υιοθετούσαν τη γραμμή και τις θέσεις του ΠΑΜΕ.

Απέναντι στις πραγματικές αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων η ηγεσία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έχει κάνει καθαρό πως βρίσκεται στο στρατόπεδο του αντίπαλου. Οπου δεν μπορούν να αποτρέψουν αποφάσεις για κινητοποίηση, προσπαθούν να τις υπονομεύσουν.

Οι αποφάσεις, όμως, για την απεργία έχουν ήδη παρθεί. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει και τη δύναμη και τη θέληση και την πείρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες, αντικειμενικές και υποκειμενικές, ώστε η απεργία να είναι μαζική, καθολική και για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη ζωή του εργάτη, των λαϊκών στρωμάτων.

Μια απεργία που να βάζει φρένο στην επιδίωξη των εργοδοτών για φτηνούς, ευέλικτους, υπάκουους και αποδοτικούς σκλάβους.

Μια απεργίαενάντια στην κυβέρνηση που ηγείται αυτής της αντιδραστικής αντιλαϊκής συμμαχίας, που θέλει όχι μόνο οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση, αλλά και να δημιουργήσει όρους μακροπρόθεσμης υποταγής των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Μια απεργία που θα κάνει πέρα τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που ήταν και εξακολουθούν να είναι τα πιο καλά αμορτισέρ του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για την εκτόνωση των εργατικών λαϊκών αγώνων.

Ο χρόνος κυλά ήδη αντίστροφα. Στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στο γιατρό που πάει να μιλήσει σε εργάτες και στον εργάτη που πάει να μιλήσει στο πανεπιστήμιο, διατυπώνονται - από αυτούς που καλούνται να γίνουν πρωταγωνιστές της ίδιας τους της ζωής - ερωτήματα αλλά και θέσεις που δείχνουν πως συνειδήσεις αλλάζουν μέσα στην ίδια την κίνηση του αγώνα. Γίνεται κατανοητό πόσο σπουδαία ήταν η απόφαση του ΠΑΜΕ να βάλει στην άκρη τους εργατοπατέρες και να κηρύξει την απεργία. Ιχνηλατούνται ήδη βήματα απεγκλωβισμού εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο. Ανοίγει πιο γρήγορα ο δρόμος για μια ριζική αλλαγή των συσχετισμών, προοπτική εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον αυτού του αγώνα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ: «μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και συμψηφισμό του επιδόματος αδείας 2010 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κείμενο ειδικής επιχειρησιακής (...) προβλέπει τη δυνατότητα ακόμη και για μειώσεις μισθών αναδρομικά έως την 1.9.2010 (...) επίσης η διοίκηση θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει μειώσεις μισθών σε μεμονωμένα άτομα» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΠΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: «μία αγορά - ζούγκλα όπου δεν καταβάλλονται ακόμη και οι αποζημιώσεις απόλυσης των 5 ημερομισθίων στους εργάτες (...) πολλοί εργοδότες κάνουν ακόμη και αναδρομική χρήση της διάταξης για παράταση της δοκιμαστικής περιόδου στους 12 μήνες (...) κυριαρχούν οι αυθαιρεσίες και η εκ περιτροπής εργασία ενώ εντείνονται οι εκβιασμοί για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων με κατώτερες αμοιβές» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ: «Οι προειδοποιητικές βολές άρχισαν με την υπογραφή του Μνημονίου και, επιστρατεύοντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ υπέγραψε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που μείωνε το εργατικό εισόδημα για την τριετία 2010-2012 (...) Εξίσου σημαντική είναι η υιοθέτηση της άποψης από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πως οι εργάτες πρέπει να θυσιάσουν τους μισθούς τους για να ξεπεραστεί η "κρίση", είναι η αποδοχή εκ μέρους της πλειοψηφίας της βασικής αξίωσης του ΣΕΒ, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και στη συνέχεια η κυβέρνηση με τροπολογία έσπευσε να γενικεύσει τους όρους της Εθνικής Σύμβασης και να απαγορέψει για τις κλαδικές συμβάσεις κάθε αύξηση πάνω απ' αυτά που ορίζει η Εθνική. Η επίθεση συνεχίστηκε με το νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με τον οποίο μεμονωμένα σε κάθε επιχείρηση θα επιβάλλονται όροι εργασίας κάτω από τις κλαδικές. Την ίδια στιγμή, με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιβάλλει ειδικό καθεστώς εργασίας - εκτός συμβάσεων - για τους νεοπροσλαμβανόμενους μέχρι 24 ετών με 592 ευρώ μισθό (...) οι εργάτες και οι εργάτριες της χώρας μας ένα δρόμο έχουν: Αξιοποιώντας το βήμα αγώνα με την απεργία των ταξικών δυνάμεων το Φλεβάρη, να μην επιτρέψουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Να μην υπάρξει εργοστάσιο, ειδικότητα, κλάδος που θα υποκύψει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι τα κέρδη του κεφαλαίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΙΔΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Τεστ αντοχής» για 40 επικουρικά ταμεία

ΤΑ ΝΕΑ: Ολοι οι ασφαλισμένοι (και) σε ιδιώτες γιατρούς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κακούργημα η φοροδιαφυγή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στο λιανεμπόριο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» όλων των υπουργών από το 1974

Η ΑΥΓΗ: Συναίνεση - σφουγγάρι

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ...τους γιατρούς του Κολωνακίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ λαθρομεταναστών η Νομική

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το παλιό που έρχεται σαν νέο

«Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη δημιουργούν τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, εγχώριους εχθρούς και σενάρια συνωμοσιολογίας και υποστήριξε την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού: "Ο νέος πατριωτισμός είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Νέος πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα δύναμη ποιότητας, δύναμη αξίας, δύναμη ηθικής σε μια παγκόσμια κοινωνία" τόνισε» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

«Πατριωτισμός» με επικίνδυνες παρενέργειες

«Ακολουθείτε μια πολιτική συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, αντιδραστική, σε βάρος όλων των λαών και του ελληνικού και των γειτονικών λαών και όποια συμφωνία κάνετε με τις κυβερνήσεις στρέφεται εναντίον των λαών.

Η κυβερνητική αντίληψη περί "παλαιού" και "νέου" πατριωτισμού, περί πολυμερούς συνεργασίας της Ελλάδας, περί παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της διεθνοποίησης της καπιταλιστικής αγοράς, δε σημαίνει κατάργηση της εθνοκρατικής οργάνωσης, των εννοιών "σύνορα", "κυριαρχικά δικαιώματα". Κάποτε θα καταργηθούν τα σύνορα, αλλά θα τα καταργήσουν οι λαοί.

Οι συμμαχίες στις οποίες είναι ενταγμένη η Ελλάδα, είναι συμμαχίες ανταγωνιστών ανάμεσα σε κράτη, κυρίαρχες τάξεις, κατά των λαών. Ανταγωνιστές που "σκοτώνονται" μεταξύ τους για το πώς θα μοιράσουν τη λεία και όχι γιατί έχουν οι λαοί διαφορές.

Η πολυδιάστατη πολιτική είναι οι συμφωνίες για να εξασφαλίσετε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δρουν στην Ελλάδα, η αστική τάξη, θα έχει ένα μερίδιο κερδοφορίας. Αυτός είναι ο δικός σας, σύγχρονος, πατριωτισμός. Ομως, έχει παρενέργειες στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και στα σύνορα» (από την τοποθέτηση της Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ