ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Αναδεικνύουν και αντιπαλεύουν τα βάσανα του λαού

Καθημερινές οι παρεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία

«Κανείς ασθενής να μην πληρώνει» (φωτ. από την παρέμβαση στο ΙΚΑ Ηρακλείου)
«Κανείς ασθενής να μην πληρώνει» (φωτ. από την παρέμβαση στο ΙΚΑ Ηρακλείου)
Με στόχο να ενημερωθεί ο λαός για τις νέες οδυνηρές ανατροπές σε Υγεία - Πρόνοια και οργανωμένα να αποκρούσει την προπαγάνδα και την πολιτική που παραχωρεί αυτούς τους τομείς στα μονοπώλια, δυναμώνουν οι παρεμβάσεις από ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ και ΜΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα.

Χτες, την ελεύθερη είσοδο των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Αγρινίου επέβαλαν για δυο ώρες (8.30 π.μ. -10.30 π.μ.) αγρότες, εργαζόμενοι και νεολαίοι, στα πλαίσια της κινητοποίησης που συνδιοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Μπροστά από τα ταμεία του νοσοκομείου που χαρατσώνουν το δικαίωμα στην πρόσβαση και εξέταση των ασθενών στήθηκε το αγωνιστικό μπλόκο ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οι ασθενείς για δυο ώρες έμπαιναν στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς να πληρώνουν, ενώ επικρότησαν μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου την παραπάνω συμβολική και συνάμα ουσιαστική ενέργεια των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων. Η κινητοποίηση βρήκε ευρεία ανταπόκριση σε μια περιοχή όπως της Αιτωλοακαρνανίας, με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό, όπου όλο και περισσότεροι αγρότες αδυνατούν να θεωρήσουν το βιβλιάριό τους και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (στην πόλη του Αγρινίου το ποσοστό αυτό αγγίζει το 35% και στην ύπαιθρο φτάνει έως και 50%) εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού - ξεκληρίσματος των αγροτών, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν την αυξημένη εισφορά τους στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα κάλυψης από το βιβλιάριο ασθενείας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση, που συνάντησε την καθολική αποδοχή, έγινε και στο νοσοκομείο Λευκάδας από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο, με δίωρο αποκλεισμό των ταμείων στα εξωτερικά ιατρεία και δωρεάν εξέταση των ασθενών.

Επίσης χτες έγινε συμβολική κατάληψη των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων και στα Νοσοκομεία Πύργου και Αιγίου.

Στην Κρήτη

Δυναμική κινητοποίηση έγινε χτες και στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο όπου κάτοικοι και φορείς της Ιεράπετρας απάντησαν στην προσπάθεια υποβάθμισης και κλεισίματος του νοσοκομείου της περιοχής. Μάλιστα, λόγω των ελλείψεων, το Νοσοκομείο Ιεράπετρας αναγκάζεται 10 μέρες το μήνα να υπολειτουργεί. Οι ελλείψεις αφορούν τόσο σε ιατρικό όσο και βοηθητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, ελλείψεις υπάρχουν και σε υλικά, φάρμακα κτλ. Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο που έχει ως αποτέλεσμα και την υπολειτουργία πολλών κλινικών, όπως η Καρδιολογική, η Χειρουργική, η Παιδιατρική κ.ά. Να αναφέρουμε ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας σήμερα εξυπηρετεί έναν πληθυσμό που ξεπερνά τις 32.000 χωρίς να υπολογίζονται οι οικονομικοί μετανάστες που φιλοξενεί η περιοχή.

Κάτοικοι και φορείς απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου της περιοχής με άμεση κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό.

Στο Ηράκλειο, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τις τρομακτικές ελλείψεις σε γιατρούς, τις λίστες αναμονής, την ταλαιπωρία για να κλείσεις ραντεβού, τα νέα χαράτσια για να μπορέσεις να εξεταστείς κ.ά. Το πανό του ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας έγραφε: «Κανένας ασθενής να μην πληρώνει - μαζικές προσλήψεις προσωπικού». Συνθήματα και υλικό μοιράζονταν στον κόσμο με στόχο να ενημερωθούν για τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Υγεία. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με το διοικητικό διευθυντή του ΙΚΑ, Νίκο Ροκαδάκη, καταγγέλλοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και οικογενειακούς γιατρούς. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στο Ηράκλειο υπάρχουν μόλις τρεις οικογενειακοί γιατροί για το Δήμο Ηρακλείου, για την εξυπηρέτηση δηλαδή πάνω από 150.000 κατοίκων, όταν με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου απαιτούνται τουλάχιστον εννέα. Από τη μεριά του ο διευθυντής του ΙΚΑ δήλωσε ότι είναι αναρμόδιος για τις υγειονομικές ελλείψεις, ενώ εξαπέλυσε και επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές του, λέγοντας ότι τέτοιου τύπου κινητοποιήσεις γίνονται για λόγους τηλεθέασης και για το θεαθήναι.

Η αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε και στον υγειονομικό διευθυντή του ΙΚΑ Ηρακλείου, Γρηγόρη Λαμπαδαρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ειδικά για τους οικογενειακούς γιατρούς δεν έχει γίνει καν προκήρυξη, ενώ υπάρχει ανάγκη. Επίσης για την ταλαιπωρία των κατοίκων της υπαίθρου, οι οποίοι πλέον δε γίνονται δεκτοί στα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους αλλά είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στα κεντρικά του ΙΚΑ στο Ηράκλειο, σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει γιατί το ΙΚΑ δεν έχει υπογράψει νέα σύμβαση με το νοσοκομείο.

Σήμερα στον Πειραιά

Σε αποκλεισμό του ταμείου του «Τζάνειου» Νοσοκομείου στον Πειραιά, απαιτώντας να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ, θα προχωρήσουν σήμερα δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Ανάλογη κινητοποίηση θα κάνουν σήμερα και οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.


ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Επικίνδυνα μικρόβια στα χειρουργεία

Από τον περασμένο Αύγουστο εκκρεμεί η ετήσια συντήρησή τους!

Οι άκρως ανθυγιεινές συνέπειες για τους εργαζόμενους και ασθενείς της πολιτικής της κυβέρνησης, που εμπορευματοποιεί την Υγεία και πιέζει για περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία, αναδεικνύονται απ' την περίπτωση του Ασκληπιείου Βούλας. Στα πλαίσια των περικοπών δεν έγινε η ετήσια συντήρηση των χειρουργείων που έπρεπε να έχει γίνει τον Αύγουστο του 2010. Αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθούν επικίνδυνα μικρόβια στα χειρουργεία και να κλείσουν τελικά τρεις χειρουργικές αίθουσες.

Το νοσοκομείο διαθέτει 12 χειρουργικές αίθουσες, όμως εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, λειτουργούν κυρίως 5-9 απ' αυτές. Τα χειρουργεία θα έπρεπε να έχουν συντηρηθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2010. Η συντήρηση δεν έγινε ποτέ. Περίπου έξι μήνες μετά, το Δεκέμβρη του 2010, έγινε μέτρηση μικροβιακού φορτίου που έδειξε ότι υπάρχουν επικίνδυνα μικρόβια σε τρεις χειρουργικές αίθουσες (1, 7 και 8). Παρά τα κρίσιμα αυτά πορίσματα και ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Α. Καρκαντζός είχε ενημερωθεί, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε.

Τυχαία η πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου του νοσοκομείου ενημερώθηκε για τα πορίσματα και συγκλήθηκε η συνεδρίαση των επιστημονικών επιτροπών και εργαζομένων που προχώρησε σε επίσημη καταγγελία (14.1.2011). Σε αυτήν τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου και οι εκπρόσωποι των γιατρών και εργαζομένων τονίζουν ότι απαιτείται «άμεση κατεπείγουσα συντήρηση του χειρουργείου όπως θα ορίσει η τεχνική υπηρεσία που θα περιλαμβάνει καθαρισμό αεραγωγών, αντικατάσταση απολύτων φίλτρων, έλεγχο και συντήρηση πάσης φύσεως μηχανημάτων εκτός των δαπέδων». Επίσης επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια «να κινδυνεύουν να οδηγηθούν τα χειρουργεία και κατ' επέκταση το νοσοκομείο σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας». Κατόπιν αυτών, την προηγούμενη βδομάδα ο διοικητής του νοσοκομείου έδωσε την εντολή να κλείσουν οι τρεις χειρουργικές αίθουσες και να γίνει συντήρηση.

Πριμοδοτούνται οι ιδιώτες

Το κλείσιμο των χειρουργικών αιθουσών έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη πορεία συρρίκνωσης του νοσοκομείου που έχει πληθυσμιακή αναφορά άνω του 1,5 εκατ. κατοίκων αφού καλύπτει όλη τη Νοτιοανατολική Αττική. Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό απ' τις 750 κλίνες που διαθέτει λειτουργούν μόνο 200 και τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούσαν μόλις 50 κλίνες, την ώρα μάλιστα που ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή γιγαντώνεται. Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι τόσο μεγάλες που διευθυντές κλινικών έχουν ζητήσει να βγουν οι κλινικές τους απ' την εφημερία (Α' Παθολογική, Ακτινολογικό, Παιδιατρικό κ.ά.).

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο καλούν τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής σε κοινό αγώνα για την άμεση κάλυψη των εκρηκτικών κενών σε γιατρούς και σε λοιπό προσωπικό και σε εξοπλισμό για να μπορέσει το νοσοκομείο να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης, άμεση ανάπτυξη των κρεβατιών που παραμένουν κλειστά και άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε υγειονομικά υλικά και υλικά χειρουργείου. Σε πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ