ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πανηγυρίζει για τις αντιλαϊκές περικοπές

Τις αναλογιστικές μελέτες για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας παρουσίασε χτες ο Γ. Κουτρουμάνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί δραστικά και θα μειώνονται με σταθερό ρυθμό για τα επόμενα 40 χρόνια, όμως για την κυβέρνηση το θέμα του Ασφαλιστικού «παραμένει ανοιχτό» και μάλιστα συνδεδεμένο με την κερδοφορία του κεφαλαίου! Σαφέστατη ήταν η παραδοχή που έκανε χτες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τις αναλογιστικές μελέτες που αφορούν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Μαυρίκου, που τόνισε ότι επιβεβαιώνεται ο αντεργατικός χαρακτήρας της λεγόμενης «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μελέτες για το ΙΚΑ «το ετήσιο έλλειμμα μειώνεται για το 2011 από 1,25% του ΑΕΠ στο 0,65% του ΑΕΠ» και «για το 2060 από 4,5% του ΑΕΠ στο 1,65% του ΑΕΠ», ενώ οι δαπάνες για συντάξεις μειώνονται «το 2020 από 4,02% του ΑΕΠ στο 3,12% του ΑΕΠ» και «το 2060 από 7,16% του ΑΕΠ στο 4,72% του ΑΕΠ». Αντίστοιχα στον ΟΑΕΕ «το ετήσιο έλλειμμα μειώνεται για το 2011 από 0,47% του ΑΕΠ στο 0,34% του ΑΕΠ» και «για το 2060 από το 1,84% του ΑΕΠ στο 1,14% του ΑΕΠ», ενώ οι συνταξιοδοτικές δαπάνες μειώνονται «το 2020 από 1,63% του ΑΕΠ στο 1,33% του ΑΕΠ» και «το 2060 από 2,68% του ΑΕΠ στο 1,95% του ΑΕΠ». Συνολικά επισήμανε ότι «χωρίς την παρέμβασή μας οι δαπάνες των Ταμείων θα έφθαναν το 2060 το 24% του ΑΕΠ», ενώ «με την τελευταία μελέτη είχαμε ένα διαχειρίσιμο μέγεθος αύξησης στο 2,8%». Ανάλογες μειώσεις επισήμανε ότι διαφαίνονται τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ΟΓΑ.

Παρ' όλα αυτά ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι «η δαπάνη για συντάξεις θα είναι σταθερή ως ποσοστό του ΑΕΠ από τώρα και για τις επόμενες 4 δεκαετίες» και «από μία ανεξέλεγκτη κατάσταση μπαίνουμε σε μια πορεία βιωσιμότητας και επάρκειας του συστήματος», όμως «αυτό δε δημιουργεί για την κυβέρνηση την πεποίθηση ότι το Ασφαλιστικό έκλεισε». Αντίθετα αποσαφήνισε πως «η πορεία των παροχών είναι συνδεδεμένη με την αύξηση του ΑΕΠ» και κατά δεύτερο με την «αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των Ταμείων». Υποκριτικά δήλωσε ότι «για τις κύριες συντάξεις δεν υπάρχει με βάση αυτά τα στοιχεία κανένας λόγος ανησυχίας, δεν θα έχουμε αλλαγές στα όρια ηλικίας ή στο ύψος των συντάξεων», πρόσθεσε όμως ότι ««για τις επικουρικές, που είναι ένα άλλο κεφάλαιο, οι αλλαγές θα γίνουν εφόσον αυτές προκύψουν από τις μελέτες και όπου χρειασθεί τα επόμενα χρόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Κουτρουμάνης κατέγραψε στις ...επιτυχίες της κυβέρνησης το ότι «οι αγρότες το 2060 θα είναι πολλοί λιγότεροι» και ότι συνολικά μειώνονται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, προσθέτοντας ότι οι αναλογιστικές μελέτες αναμένεται να πιστοποιηθούν από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Οι αντεργατικές ανατροπές εντείνουν τα αδιέξοδα

Την «ουσιαστική και κάθετη και συνολική αντίθεση που έχουμε εκφράσει με τον αντιασφαλιστικό νόμο» υπενθύμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας ότι «επιβεβαιώνονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί». Πρόσθεσε ότι «οι μελέτες, οι στατιστικές, οι προσεγγίσεις εξαρτώνται από τα κριτήρια που καθένας διαμορφώνει», σημειώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός «αποκάλεσε θετικό το στοιχείο της μείωσης των δαπανών για τις συντάξεις ή εμφάνισε σαν θετική εξέλιξη ότι οι συνταξιούχοι αγρότες θα είναι λιγότεροι», πράγμα που σημαίνει ότι «η αγροτιά θα ξεκληρίζεται» και «οι συντάξεις θα μειώνονται», ενώ θα μεγαλώνουν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε παράλληλα ότι στις μελέτες «οι εκτιμήσεις και οι παραδοχές αγνοούν πραγματικά περιστατικά», όπως η λιτότητα, η μαύρη εργασία, η ανεργία και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων ή οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι «αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Επισήμανε επίσης ότι δε σημαίνει τίποτε η πιστοποίηση των στοιχείων από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αφού αυτό από το 1990 και μετά «καθορίζεται, ελέγχεται και κηδευμονεύεται από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες».

Οσον αφορά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Κουτρουμάνη για σταθερότητα στα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, ο Γ. Μαυρίκος θύμισε ότι «πριν από λίγους μήνες είχαμε τα τρία "ΔΕΝ" και μετά τα πήρε ο άνεμος», τονίζοντας πως «δεν πιστεύουμε ότι η οργάνωση και η λειτουργία των οργανισμών μπορούν να λύσουν τα προβλήματα», αφού «τα προβλήματα είναι πρώτα και κύρια πολιτικά και η κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής».

ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
«Μαχαίρι» για τους μεταταγμένους

Αμοιβές με βάση τα προβλεπόμενα στη νέα θέση. Προετοιμασίες για λουκέτα - συγχωνεύσεις και «ενιαίο μισθολόγιο»

Βαθιά το νυστέρι στις αποδοχές μεταταγμένων και υπό μετάταξη εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά.) μπαίνει με νέα «διευκρινιστική» εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η πολιτική αυτή έχει να κάνει με τα μαζικά λουκέτα και τις συγχωνεύσεις που δρομολογούν στο αμέσως επόμενο διάστημα για δημόσιες υπηρεσίες και φορείς. Ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο βήμα για την επόμενη κλιμάκωση απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο στο πλαίσιο και του λεγόμενου ενιαίου μισθολογίου που θα μπει σε εφαρμογή από το β` εξάμηνο του 2011.

Η κυβερνητική εγκύκλιος εφαρμογής διάταξης του νόμου 3845/2010 προβλέπει ότι όσοι μετατατάσσονται από κάποια υπηρεσία σε άλλη θα αμείβονται με βάση τα προβλεπόμενα για τη νέα θέση, «χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται». Η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» μπαίνει σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2011 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υπαλλήλους που άλλαξαν υπηρεσία στο διάστημα από 1η Γενάρη μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2010. Για τις παλαιότερες «φουρνιές», ισχύει η καρατόμηση της «προσωπικής διαφοράς» σε ποσοστό που φτάνει το 20% στη βάση διαδοχικών νόμων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οι προθεσμίες για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο ξεκίνησαν να τρέχουν με τη σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας. Το αντικείμενο της ειδικής ομάδας, που συγκροτήθηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μελέτη και σύνταξη έκθεσης επί του ισχύοντος μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, για τον όγκο και τη δυναμική απασχόλησης σε αυτόν και το σχεδιασμό ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού, για την εξυπηρέτηση των τομέων προτεραιότητας (σε εφαρμογή και εκτέλεση του μνημονίου)»....

Με τη λεγόμενη, από τους ίδιους, «αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση» περιμένουν να καρατομήσουν κονδύλια για ποσά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011. Πέρα από τις μαζικές απολύσεις βάζουν το πλαφόν μία μόλις πρόσληψη για κάθε 5 «αποχωρήσεις» (στενός δημόσιος τομέας, δημόσιες επιχειρήσεις, ΟΤΑ, άλλοι δημόσιοι οργανισμοί). Στο συγκεκριμένο κανόνα εντάσσουν και τους μεταταγμένους υπαλλήλους που για το σκοπό αυτό βαφτίζονται ως «νέες προσλήψεις». Καθεστώς μαζικής ομηρίας ετοιμάζουν και για υπό μετάταξη δημοσίους υπαλλήλους που θα τους έχουν στο «περίμενε», προκειμένου να καλυφθούν οι αντιλαϊκές νόρμες.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αφού το βούλιαξαν το ρίχνουν στο δανεισμό

Μαζί κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Το δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) σχεδιάζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) - το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αποτέλεσμα της καταλήστευσής του, όπως έχει γίνει και με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Σήμερα το ΤΠΔΥ αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε περίπου 36 χιλιάδες δικαιούχους, για τους οποίους απαιτείται το ποσό που φθάνει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε χτεσινή συνάντηση που έγινε μεταξύ της ΑΔΕΔΥ, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, η πλειοψηφία όχι μόνο πρότεινε το δανεισμό του ΤΠΔΥ, αλλά από τα συμφραζόμενα προέκυψε ότι εδώ και καιρό υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Για το δανεισμό αυτό οι προτάσεις (πλειοψηφίας και κυβέρνησης) είναι είτε να απευθυνθεί το ΤΠΔΥ στην τραπεζική αγορά είτε να δανειστεί από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), χωρίς να αποκλείεται να συμβούν και τα δύο. Δηλαδή είτε να δανειστεί με ληστρικούς όρους είτε να φύγουν τα λεφτά από τη μια τσέπη των εργαζομένων, το ΤΕΑΔΥ, και να πάνε στην άλλη, στο ΤΠΔΥ. Είναι φανερό ότι δε γίνεται κουβέντα για το αυτονόητο, να καλύψει τις υποχρεώσεις του ΤΠΔΥ το κράτος! Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει η σκέψη και από τις δύο πλευρές να βρεθούν κονδύλια μέσα από την επιβολή κρατήσεων και στους συμβασιούχους. Αυτούς δηλαδή που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τους στύβουν για χρόνια σαν λεμονόκουπες και μετά τους πετάνε στο δρόμο με τη στήριξη των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και πλειοψηφίας κατήγγειλε η εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, Β. Πανουτσάκου, και τόνισε ότι τα ελλείμματα πρέπει να πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο που τα δημιούργησαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ