ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ξεσκέπασαν «δουλεμπορικό» γραφείο στο κέντρο της Αθήνας

Επαιρναν 30 ευρώ από κάθε μετανάστη και του υπόσχονταν πως θα βρει δουλειά

Μπλοκ αποδείξεων, λεφτά, σφραγίδες, διαφημιστικά έντυπα... Ολα τα είχε το δουλεμπορικό γραφείο που ξάφριζε τους μετανάστες τάζοντάς τους δουλειά...
Μπλοκ αποδείξεων, λεφτά, σφραγίδες, διαφημιστικά έντυπα... Ολα τα είχε το δουλεμπορικό γραφείο που ξάφριζε τους μετανάστες τάζοντάς τους δουλειά...
«Δουλεμπορικό» γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, που έπαιρνε χρήματα από μετανάστες και τους υποσχόταν δουλειά, ξεσκέπασαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα χτες το πρωί. Το «γραφείο» - δηλαδή ένα δωμάτιο στο δεύτερο όροφο της οδού Γαμβέτα 6 - με την επωνυμία «ΑΜΠΛΑ SOLD ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ», ζητούσε 30 ευρώ από κάθε μετανάστη και τους έταζε δουλειά σε ένα έργο που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας κοντά στο Λαύριο. Μάλιστα, σε κάθε ένα μετανάστη έλεγαν διαφορετική ημερομηνία, με τελευταία στις 7 Φλεβάρη.

Το «γραφείο», το δούλευε μια γραμματέας και ένας μετανάστης που έκανε το μεταφραστή, οι οποίοι έλεγαν στους μετανάστες πως το έργο γίνεται από μια εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι, η οποία έχει βρει τους... Ελληνες και τώρα ψάχνει... μετανάστες εργάτες! Οι ίδιοι έλεγαν πως δεν ξέρανε τίποτα για το πώς λειτουργεί το «γραφείο». Εκατοντάδες μετανάστες από Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Νιγηρία, Γκάνα, Αλβανία κλπ, απελπισμένοι για δουλειά, πλήρωσαν το δυσβάσταχτο για τους ίδιους ποσό των 30 ευρώ, με την ελπίδα πως θα έβρισκαν δουλειά, δίχως να γνωρίζουν πως έχουν πέσει στα νύχια δουλεμπόρων. Μάλιστα, το «γραφείο» έκοβε και σχετικές αποδείξεις, μην κινηθούν υποψίες.

Οι ίδιοι οι μετανάστες απευθύνθηκαν στα ταξικά συνδικάτα και χτες το πρωί, δυνάμεις της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του ΠΑΜΕ, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, πήγαν στο δουλεμπορικό «γραφείο» όπου βρήκαν τη γραμματέα και το «μεταφραστή». Ο «υπεύθυνος» δεν ήταν εκεί και ούτε τόλμησε να εμφανιστεί παρά το ότι ενημερώθηκε απ' τους υπαλλήλους του για όσα συνέβαιναν. Μέσα στα συρτάρια του γραφείου βρέθηκαν λεφτά (οι ...εισπράξεις της ημέρας), τρία γεμάτα μπλοκ αποδείξεων και εκατοντάδες χαρτιά με τα ονόματα των μεταναστών που κατέθεσαν τα λεφτά τους. Οπως προέκυψε, το ΑΦΜ της δήθεν εταιρείας, είναι ανύπαρκτο. Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 300 μετανάστες μόνο από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας είχαν απευθυνθεί σε αυτόν τον απατεώνα, ενώ, μόνο σε μια μέρα, βρέθηκαν 60 αιτήσεις!

Οση ώρα οι ταξικές δυνάμεις ήταν εκεί, ήρθαν αρκετοί μετανάστες, προκειμένου να συναντήσουν τον δουλέμπορα. «Μάθαμε γι' αυτό το γραφείο από ένα φίλο μας. Ηρθαμε, του δώσαμε 30 ευρώ και μας είπε ότι θα μας ειδοποιήσει. Ηταν για οικοδομικές δουλειές, αλλά δεν ξέρουμε πού ακριβώς. Τώρα ήρθαμε να μάθουμε πότε θα πιάσουμε δουλειά και να πάρουμε λίγο κουράγιο», δήλωσαν στο «Ρ» δύο Νιγηριανοί μετανάστες αποτυπώνοντας την αγωνία που γεννά η ανεργία.

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε: «Πατάνε πάνω στις ανάγκες. Εκμεταλλεύονται και με αυτόν τον τρόπο τους μετανάστες. Οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει νόμους για επίσημα δουλεμπορικά γραφεία και πάνω σε αυτό πατάνε και τα κυκλώματα. Απαιτούμε να κλείσουν όλα αυτά τα γραφεία και ζητάμε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων μεταναστών και Ελλήνων. Να συσπειρωθούν στο συνδικάτο και να παλέψουμε για μέτρα προστασίας».

Εντείνεται η επίθεση ενάντια στις ΣΣΕ

Οξύνεται η εργοδοτική επιθετικότητα, καθώς όλο και περισσότερες είναι οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τον αντεργατικό νόμο 3899/10, προκειμένου να πετάξουν τη δική τους κρίση στις πλάτες των εργατών. Οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει, με τη συνενοχή και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έφτασε στο σημείο ακόμη και να στέλνει εγκύκλιο για την ...ορθή εφαρμογή του νόμου. Οι ταξικές Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της εργοδοσίας.

Μόνο τις τελευταίες μέρες υπάρχουν οι εξής εξελίξεις:

  • Η εταιρεία «ELESIS ΑΕ», που δραστηριοποιείται στον ηλεκτρολογικό τομέα, πρώην θυγατρική της «SIEMENS», προωθεί την υπογραφή Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΕΣΣΕ) με το επιχειρησιακό σωματείο. Στο σχετικό κείμενο, με ημερομηνία 21/12/2010, προβλέπεται μη καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου και του δώρου Χριστουγέννων του 2010 και το ίδιο για το 2011 αν συνεχιστούν οι ...δυσκολίες της επιχείρησης. Επιπλέον, η εργοδοσία ζητά να μπορεί να προχωρήσει σε μεμονωμένες μειώσεις μισθών για το 1/4 των εργαζομένων, οι οποίες επιπλέον μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ μέχρι και την 1/9/2010. Να σημειωθεί πως μέσα σε λίγα χρόνια η εταιρεία με μαζικές απολύσεις έχει μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ το προσωπικό της (από 60 σε 35).
  • Η εταιρεία «Γκρέκης ΑΒΕΕ», στο χώρο των εκτυπωτικών επιχειρήσεων, με 90 εργαζόμενους, κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ και να προχωρήσουν στην υπογραφή επιχειρησιακής με μείωση μισθών από 8 έως 10%. Μετά την απόρριψη από τους εργαζόμενους της πρότασης, η εργοδοσία επιχείρησε να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά κι εκεί βρήκε την οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων. Απ' την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η ταξική Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, που με ανακοίνωσή τους, καλούν τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν στην πίεση και τις απειλές, να μην υπογράψουν καμιά ατομική Σύμβαση που θα μειώνει τους μισθούς».
  • Αντίστοιχη επίθεση και στη φαρμακοβιομηχανία «ΚΛΕΒΑ», η οποία μετά από 9 μήνες εκβιαστικής επιβολής 4ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, τώρα έρχεται και ζητά από 1η Γενάρη κλιμακωτές μειώσεις αποδοχών από 5% έως 20% και επέδωσε ατομικές συμβάσεις στους εργαζόμενους, διάρκειας ενός έτους και με την ευχέρεια να παραταθεί ακόμη ένα χρόνο. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), με ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «σε έναν κλάδο όπως το φάρμακο, που είναι πρώτος σε ρυθμούς ανάπτυξης, πρώτος σε περιθώριο κέρδους (...) τέτοιες μεθοδεύσεις από πλευράς της εργοδοσίας είναι το λιγότερο προκλητικές».
  • Αλλά και στην εταιρεία ΑΝΑΒΙΩΣΙΣ ΕΠΕ, όπου απασχολούνται ιατρικοί επισκέπτες, η εργοδοσία προχωρά σε ατομικές διαπραγματεύσεις, μειώνοντας δραματικά τους μισθούς των εργαζομένων. Ενδεικτική η περίπτωση εργαζόμενου που από 1.900 ευρώ μεικτά, «πηγαίνει» στα 1.153! Η ΟΕΦΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αύριο η σύσκεψη

Η ανάγκη της ταξικής συσπείρωσης των ναυτεργατών με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού που τη στηρίζει, αναδείχθηκε ακόμα πιο επιτακτικά από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Με ψήφους 8 κατά, 5 υπέρ και 2 λευκά, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής καταψήφισε την πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) για πανελλαδική απεργία στις 10 Φλεβάρη, σύμφωνα με το κάλεσμα που έχει απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε δελτίο Τύπου των τριών σωματείων επισημαίνεται ότι «αυτή η ψηφοφορία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη της ταξικής συσπείρωσης με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εκδηλώνεται με ιδιαίτερη βαρβαρότητα και μέτρα καταστολής σε βάρος των ναυτεργατών, όπως την πολιτική επιστράτευση, το διωγμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων, που προωθούν οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι». Σε αυτή την κατεύθυνση τα σωματεία καλούν «τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, τους σπουδαστές των ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ, τις ταξικές συσπειρώσεις και τα σωματεία που συμφωνούν να εντείνουν τη μαζική οργανωτική προετοιμασία» στην αυριανή σύσκεψη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ και την παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), «να αποκαλύψουμε - όπως αναφέρουν - τους μηχανισμούς που προωθούν τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και βουλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία ΝΑΤ κ.λπ., σε χρέη και ελλείμματα. Να παλέψουμε για να αναπτυχθούν πολύμορφοι αγώνες και απεργιακοί αγώνες με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ κόντρα στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του κεφαλαίου».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Συνεχίζουν την πολύμορφη δράση

Την αγωνιστική τους δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τους καταδικάζει στην ανέχεια συνεχίζουν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα. Σήμερα Τετάρτη, θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για δημόσια δωρεάν Υγεία, που προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις και στον Πειραιά με το κλείσιμο των ταμείων των νοσοκομείων της περιοχής, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Για αύριο Πέμπτη 27 του μήνα έχουν προγραμματίσει παύση εργασιών, συγκέντρωση στις 3 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ