ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητά άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας
Με το πανό να γράφει «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - Τώρα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων - Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ», το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων και μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Εκεί, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου.

Η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών, κυριολεκτικά, τσακίζει κόκαλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το σύνολο των αδειών που εκδόθηκαν το 2009 σε σχέση με το 2008, από τις Πολεοδομίες της χώρας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ήταν μειωμένο κατά 14,2%. Μείωση, που αντιστοιχεί σε 24,1% λιγότερη χτισμένη επιφάνεια και σε 25,9% μείωση του όγκου (σε κυβικά μέτρα). Στο μεταξύ, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι έχουν φτάσει τους 773.344 για το μήνα Νοέμβρη, ενώ σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, το ποσοστό ανεργίας έχει εκτιναχθεί στο 12,4% για το Γ' Τρίμηνο του 2010.

Δηλαδή, και δεν ικανοποιούνται βασικές λαϊκές ανάγκες (όπως οι στεγαστικές) και αυξάνονται οι άνεργοι. Δεν είναι όμως τα εργατικά χέρια που λείπουν αλλά η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που χρειάζεται ώστε, για παράδειγμα όσον αφορά τις Κατασκευές, να προγραμματίζονται και υλοποιούνται όλα τα απαραίτητα έργα για το χτίσιμο σχολείων, σπιτιών, νοσοκομείων κτλ.

«Είμαι στην ανεργία τρεις μήνες τώρα και δεν ελπίζω. Η κατάσταση στην οικοδομή είναι πολύ άσχημη. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση», λέει στο «Ρ» ένας οικοδόμος. Και ένας άλλος προσθέτει: «Φέτος έκανα 30 μεροκάματα όλο το χρόνο και, όπως καταλαβαίνετε, θα μείνω ανασφάλιστος». Τα συνθήματα δίνουν το στίγμα: «Ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, αυτή είναι των αστών η εξουσία», «Πάρτε μέτρα για την ανεργία, να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία» και «Αυτή η πολιτική η αντεργατική μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», κυριαρχούν.

«Για τους επιχειρηματίες ποτέ δεν αδυνατούν»

Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία των οικοδόμων, έθεσε το ζήτημα της άμεσης προστασίας των ανέργων με επιδότηση των ανέργων 1.400 ευρώ, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ για όλη την περίοδο της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

«Η απάντηση της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις του Συνδικάτου», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αμέσως μετά τη συνάντηση, «δε διαφέρει σε τίποτα απ' την απάντηση που μας έδιναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, υπάρχει οικονομική αδυναμία για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών των άνεργων οικοδόμων. Βεβαίως, οικονομική αδυναμία υπάρχει κάθε φορά που οι οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι απευθύνονται προς την κυβέρνηση. Ομως, αυτή η οικονομική αδυναμία δεν υπάρχει όταν χρειάζεται να επιδοτηθούν με ζεστό χρήμα μέσω ΟΑΕΔ οι επιχειρηματίες. Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι κάθε πολιτική δεν είναι αποσπασμένη από την ταξικότητά της, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Απαιτείται να οργανωθεί ο αγώνας των οικοδόμων, όλων των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των άνεργων, παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς για να υπάρξει συνολική σύγκρουση και απόκρουση αυτής της πολιτικής».

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ
Συμβολικά δώρα σε παιδιά μεταναστών

Νέα πρωτοβουλία για να αναδειχθεί η σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης

Με τους δασκάλους του σχολείου συζήτησε η αντιπροσωπεία
Με τους δασκάλους του σχολείου συζήτησε η αντιπροσωπεία
Ενα μεγάλο «πω, πω!» ακούστηκε, χτες το πρωί, στην είσοδο των 51ου και 160ού δημοτικών σχολείων, από τα παιδιά, βλέποντας συμμαθητές τους να κρατάνε σακούλες με δώρα. Μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, προς τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Δύο δημοτικά σχολεία στην Πλατεία Βάθης, με μεταναστόπουλα από 17 χώρες.

Δεκάδες παιδιά, κοριτσάκια και αγοράκια, μελαχρινά, ξανθά, με κοτσιδάκια, γαλανομάτικα, με το «ευχαριστώ» στα χείλη, πήραν στα χέρια τους βιβλία, παπούτσια, μπισκότα, «όχι για να δώσουμε ένα δώρο με στόχο τη φιλανθρωπία», όπως είπε στους δασκάλους τους, στη συζήτηση που είχε μαζί τους, η Χρ. Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αλλά συμβολικά, για να υπογραμμίσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι από όπου κι αν προέρχονται, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, πρέπει να παλεύουν για να αλλάξουν τα πράγματα, για μια ζωή με δικαιώματα, με κάλυψη των αναγκών τους». «Το συμβολικό δώρο πρέπει να τονίσουμε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και τα όσα η πολιτεία θα έπρεπε να τους παρέχει δωρεάν».

«Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, συνέχισε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πήρε την πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους μετανάστες, κομμάτι της εργατικής τάξης, που πλήττεται ακόμα περισσότερο, να δώσει το μήνυμα ότι Ελληνες και μετανάστες πρέπει να παλέψουν μαζί, στις γραμμές του ταξικού κινήματος για την αλλαγή της κατάστασης και για μια καλύτερη ζωή».

Οι δάσκαλοι των παιδιών γνωρίζουν τις ανάγκες των γονιών τους για να μάθουν την ελληνική γλώσσα και έχουν πάρει την πρωτοβουλία για την εκμάθηση της γλώσσας. Η Χρ. Λαμπούδη τους μίλησε για τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας που κάνει το ΠΑΜΕ σε μετανάστες και πρόσφυγες και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σήμερα στις 2 το μεσημέρι στην Ομόνοια, για να δυναμώσει το ταξικό Μέτωπο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΒΓΑ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις

Αγωνιστικό ραντεβού στις 3 μ.μ. για τους εργαζόμενους όλου του κλάδου

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ, αντιτιθέμενοι στις συνεχιζόμενες απολύσεις που προχωρά η εργοδοσία, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ. Επίσης σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη 1.30 μ.μ., στο εργοστάσιο της Ιεράς Οδού. Μετά το τέλος της συνέλευσης, στις 3 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους απολυμένους συναδέλφους και ενάντια στον όμιλο Φιλίππου που χτυπά τα δικαιώματα των εργατών.

Υπενθυμίζεται πως από τις 30 Σεπτέμβρη μέχρι και χτες είχαν συνολικά απολυθεί 30 εργαζόμενοι, ενώ οι διαθέσεις της εταιρείας είναι ξεκάθαρες και θα συνεχίσει τις απολύσεις. Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καλεί «όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΕΒΓΑ με τη δυναμική τους παρουσία στο συλλαλητήριο έξω από την πύλη της ΕΒΓΑ».

ΑΕΓΕΚ - ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εδιωξε 15 εργάτες

Απολύσεις ξεκίνησε η ΑΕΓΕΚ, η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό στη Θεσσαλονίκη με πρόσχημα τη μη ανάθεση έργου από το κράτος, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις, τις μελέτες κλπ.

Η κοινοπραξία προχώρησε σε απόλυση 15 εργαζομένων (οδηγοί, ηλεκτρολόγοι, εργοδηγοί) ενώ ήδη έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις στοές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ