Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10835

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Φρίντριχ Ενγκελς

190 χρόνια από τη γέννησή του

Σαν σήμερα, πριν 190 χρόνια, στις 28 Νοέμβρη 1820, γεννήθηκε στη Βάδη της Ρηνανίας ο Φρίντριχ Ενγκελς. Συνδημιουργός της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού μαζί με τον Καρλ Μαρξ, είχε αποφασιστική συμβολή στη διαμόρφωση και συνένωση της επαναστατικής θεωρίας με το εργατικό κίνημα. Ο Λένιν υπογράμμιζε πως ο μαρξισμός δεν μπορεί να κατανοηθεί και εκτεθεί ολοκληρωτικά, χωρίς να υπολογίζονται η συμβολή και όλα τα έργα του Φρ. Ενγκελς.

Με τον Μαρξ πρωτοσυναντήθηκαν στα 1842. Μαζί επεξεργάστηκαν το πρώτο στην ιστορία Πρόγραμμα προλεταριακού κόμματος, που έμεινε στην ιστορία ως «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Σήμερα δημοσιεύουμε στον «Ριζοσπάστη» το τρίτο μέρος από το έργο του «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη», που αναφέρεται στην υλιστική αντίληψη της ιστορίας και τεκμηριώνει επιστημονικά το αναπόφευκτο του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Από κολυμβητήρια... παγοδρόμια

Ολα τα κολυμβητήρια που είναι κάτω από την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Ολυμπιακής Επιτροπής βρίσκονται ένα βήμα πριν το επ' αόριστον κλείσιμο καθώς έχει σταματήσει εδώ και καιρό η χρηματοδότησή τους από το κράτος για τις βασικές τους λειτουργικές ανάγκες



Με «όπλο» την ποίηση του Σκαρίμπα

«Η στάση ενός ανθρώπου του πολιτισμού σήμερα, δεν μπορεί ούτε ουδέτερη να είναι, ούτε απαθής», λέει ο Διονύσης Τσακνής, με αφορμή τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Εαυτούληδες».


ΣΕΛ.  6
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
Σαράντα χρόνια δημιουργικής παρουσίας

ΣΕΛ.  4
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΕ - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το κερδοσκοπικό «πανηγύρι» μόλις άρχισε...

Σε πελάτες των τραπεζών και των εταιρειών - «μεσαζόντων» μετατρέπει τις μονές αίθουσες και τις αίθουσες προβολής ποιοτικού σινεμά η ΕΕ.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μόρια πρόδρομα της ζωής σε Γη και Διάστημα

Η χημεία της ζωής αρχίζει στο Διάστημα, πάνω σε μετεωρίτες ή πάνω στην επιφάνεια ενός πλανήτη; Τα πρόδρομα μόρια αποδεδειγμένα μπορούν να σχηματιστούν αυθόρμητα σε όλα αυτά τα περιβάλλοντα.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ