ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Πανηγυρική σύμπλευση κυβέρνησης - ΝΔ - ΣΕΒ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι προβλέπει το «σενάριο σωτηρίας» του ινστιτούτου των μεγαλοβιομηχάνων (ΙΟΒΕ), όπως αναφέρεται στην έκθεση για την ελληνική οικονομία που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα; Πρώτον, ότι «η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του μνημονίου» και παράλληλα «θα εφαρμόσει πολιτικές που διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη» (απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση των επενδύσεων κλπ.). Δεύτερον, η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια «επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας». Παρατήρηση πρώτη. Το «σενάριο» αυτό είναι ακριβώς η πρόταση της ΝΔ για την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Κι όμως η ηγεσία της ΝΔ θέλει να παραπλανήσει το λαό και να υφαρπάξει την ψήφο του, λέγοντας συνειδητά ψέματα ότι τάχα η πρότασή της είναι πρόταση εξόδου από το μνημόνιο. Παρατήρηση δεύτερη. Το σενάριο αυτό ήδη έχει μετουσιωθεί σε πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης και υλοποιείται εφ' όλης της ύλης. Το παρουσίασε σε όλη του την έκταση και το βάθος ο Γ. Παπανδρέου στη Ν. Υόρκη. Ακόμα μια φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι υπάρχει στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και ΝΔ υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Στόχος η «σωτηρία» της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που όμως προϋποθέτει τη χρεοκοπία του λαού. Ο τελευταίος όμως έχει τον τελευταίο λόγο.

Φτηνά ψηφοθηρικά κόλπα

Τόσες μέρες, μάλλον μήνες, η ηγεσία της ΝΔ καταδίκαζε τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης και ασκούσε πίεση στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα καταστολής. Τώρα που η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα καταστολής, επιχειρεί «να βγάλει την ουρά της απ' έξω» και να ρίξει αποκλειστικά τις ευθύνες στην κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της, βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης, σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα και επιδιώκει μετωπική σύγκρουση». Μάλιστα, ο Π. Παναγιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει έστω και τώρα διάλογο» γιατί «η προσφυγή στη βία δεν αποτελεί λύση». Πρόκειται βέβαια για άγριο δούλεμα και εμπαιγμό του λαού, γιατί μόλις την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος ο Α. Σαμαράς μιλώντας εν ονόματι ...του εμπορίου που «έχει φτάσει στα όριά του», καλούσε τους ιδιοκτήτες φορτηγών να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Παράλληλα, ζητούσε μια παράταση της μεταβατικής περιόδου για να εκτονωθεί η κρίση. Η κοροϊδία όμως έχει τα όριά της και τα φτηνά κόλπα που χρησιμοποιεί η ηγεσία της ΝΔ δεν αρκούν για να συγκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Εικόνες από «πανεπιστήμιο - ΑΕ»

Επειδή οι ομοϊδεάτες υπουργοί από διάφορες χώρες που κάλεσε η κυβέρνηση στους Δελφούς, για να δείξουν πώς είναι τα «σύγχρονα πανεπιστήμια» δεν τα είπαν όλα, καλό είναι να προσθέσουμε ορισμένα στοιχεία από «πανεπιστήμια ΑΕ» που ετοιμάζουν. Είναι στοιχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ, που αποτελούν, άλλωστε, και το πρότυπο της ανταγωνιστικής παιδείας. Πριν δύο βδομάδες, λοιπόν, το αμερικανικό υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός δείκτης ανεξόφλητων φοιτητικών δανείων εκτοξεύθηκε στο 7% το 2008. Υπολογίζεται ότι από τα 3,4 εκατομμύρια φοιτητές που έχουν μπει σε φάση αποπληρωμής των δανείων τους, περισσότεροι από 238.000 δηλώνουν ότι βρίσκονται σε παντελή αδυναμία να τα αποπληρώσουν. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και έχει αρχίσει να ανησυχεί τους καπιταλιστές, που υπολογίζουν ότι στο χώρο της «αγοράς» της ιδιωτικής ανώτατης Παιδείας υπάρχει φούσκα καθώς το χρέος των φοιτητών στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 830 δισ. δολάρια! «Ενώ οι επιχειρήσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είχαν κέρδη, κυρίως χάρη στα ομοσπονδιακά (σ.σ. κρατικά) δολάρια, αρκετοί από τους φοιτητές τους δεν ευημερούν. Πολλές σχολές βύθισαν τους φοιτητές τους σε δυσβάσταχτο χρέος και ως αντάλλαγμα πήραν πτυχία που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το έτος 2008 - 09 οι φοιτητές αυτών των σχολών αποτελούσαν το 43% των χρεοκοπημένων στον επιμέρους τομέα των φοιτητικών δανείων», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ... Την ίδια στιγμή, τα δίδακτρα αυξάνονται, οι φοιτητές επιβιώνουν χάρη στα κουπόνια των «φιλανθρωπικών» οργανώσεων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ξεκινάει αύριο η Οικονομική Εξόρμηση

Από αύριο Παρασκευή και για τρεις μήνες, μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα μάχονται με το κουπόνι στο χέρι, καθώς αρχίζει η τρίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος. Η έναρξη κηρύσσεται σε κλίμα αισιοδοξίας που πηγάζει απ' τη θετική εμπειρία προηγούμενων εξορμήσεων, απ' την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του μόχθου που κάθε φορά με προθυμία ενισχύουν οικονομικά το κόμμα τους, απ' την απήχηση που βρίσκουν μέσα στο λαό οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ. Η τεράστια επιτυχία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επιβεβαιώνει ότι πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που σήμερα προσεγγίζουν το ΚΚΕ, ακουμπούν σ' αυτό, αναζητούν στο πλευρό του τη διέξοδο απ' την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής.

Το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που ήδη υλοποιείται ενόψει των εκλογών για την τοπική διοίκηση και για την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγράφει θετικές διεργασίες και δυνατότητες να απευθυνθούμε σε περισσότερους ανθρώπους του μόχθου με το κουπόνι. Η οικονομική εξόρμηση δεν είναι μια ακόμα πολιτική μάχη. Είναι άρρηκτα δεμένη με τη συνολική μάχη που δίνουν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ολόπλευρη ισχυροποίησή του, για να κερδίσουν συνειδήσεις που θα συμπορευτούν μαζί του στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που στο κέντρο της θα έχει τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η επιτυχία της έχει τεράστια σημασία και αξία, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε δυσκολίες, καθώς το λαϊκό εισόδημα έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής με κορύφωση την κρίση, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι κι αυτή η εξόρμηση θα στεφθεί από επιτυχία αν γίνει υπόθεση όλων, με αποφασιστικότητα, δυναμισμό, με την ένταξη στη δουλειά πολλών περισσότερων φίλων και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ. Το «κουπόνι» πρέπει να γίνει το «κλειδί» για να ανοίξουμε χιλιάδες πόρτες σπιτιών εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Για να εξορμήσουμε σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές. Η αφορμή για συζήτηση που θα αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ με την ψήφο, με το κουπόνι, με τη συμπόρευση στους αγώνες, με την ένταξη στις γραμμές του. Την ανάγκη στην επίθεση που δέχεται ο λαός να απαντήσει όχι αμυνόμενος αλλά επιτιθέμενος ο ίδιος, με μπροστάρη ένα ισχυρό ΚΚΕ.

Κάθε βοήθεια από κάθε άνθρωπο του μόχθου και η πιο μικρή έχει την πιο μεγάλη αξία. Είναι ενίσχυση του δικού του αγώνα, του δικού του δίκιου. Είναι απάντηση και στις μεθοδεύσεις για έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων που αποσκοπούν στο να χτυπήσουν τη σχέση που το Κόμμα σφυρηλατεί με τους φίλους, με τους ανθρώπους του μόχθου. Είναι επιβράβευση της αταλάντευτης στάσης του Κόμματος και της πάλης του για τα λαϊκά συμφέροντα, αναγνώριση του αναντικατάστατου ρόλου του στην οργάνωση της λαϊκής πάλης κατά των βάρβαρων μέτρων. Είναι συμβολή στη στήριξη της ελπιδοφόρας πολιτικής πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ