ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαντά με αυταρχισμό στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Με κλιμάκωση της πολιτικής καταστολής, απαντά η κυβέρνηση στις κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων

Τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης να επιχειρήσει γενική καταστολή των κινητοποιήσεων σκιαγραφεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε χτες στη Βουλή και προβλέπει τη φυλάκιση και αφαίρεση της άδειας των οδηγών φορτηγών που δε συμμορφώνονται με την «επίταξη» και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Με την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της ενάντια στους ιδιοκτήτες των φορτηγών ΔΧ, η κυβέρνηση επιδιώκει να σηματοδοτήσει τη συνολική σκλήρυνση της τακτικής που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα συνολικά ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τις συνέπειές της.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εμπλουτίζει το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης για όσους δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών»!!!

Αλλο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ανακάλυψε πολιτικό δάκτυλο πίσω από τις κινητοποιήσεις, δηλώνοντας χτες, αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες φορτηγών, ότι είναι «πολιτικά υποκινούμενες πρωτίστως από τη ΝΔ και δευτερευόντως από πυρήνες του ΚΚΕ».

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, και καταλήχθηκε σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών που έγινε χτες το μεσημέρι και δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ποινικοποιήσει κάθε απεργία και διαδήλωση, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή μέτρων «περιορισμού» του ίδιου του δικαιώματος της απεργίας.

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές (σ.σ. των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών) επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη και στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου, όπως προβλέπεται στην προτεινόμενη ρύθμιση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού της κυβέρνησης.

«Κλείνουμε το θέμα με τον καλύτερο και με οριστικό τρόπο», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Γ. Πεταλωτής, ενώ δείχνοντας και το σκληρό ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης σημείωσε: «Ολα έχουν και τα όριά τους πού αρχίζει και πού τελειώνει η κοινωνική ειρήνη». Προσπαθώντας να αμαυρώσει τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών, αλλά και να θέσει σε λειτουργία τη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού» ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών φορτηγών έχουν αντιληφθεί τι γίνεται και θέλουν να δουλέψουν, αλλά εμποδίζονται με ξυλοδαρμούς, ακόμα και με πυροβολισμούς».

Δείχνοντας πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το δικαίωμα στην απεργία, ο Γ. Πεταλωτής ενώ αρχικά υποστήριξε ότι οι «μεταφορείς έχουν δικαίωμα να κάνουν κινητοποιήσεις» στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «όταν είναι σε επίταξη πρέπει να δουλεύουν με βάση αυτή»! Να σκύβουν, δηλαδή, το κεφάλι και να υποτάσσονται στα φιλομονοπωλιακά μέτρα της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη από προχτές, μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Τέντες «έχει δώσει την εντολή στους εισαγγελείς να σχηματιστούν δικογραφίες, όπου αποδεικνύεται ότι ασκείται βία σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν».

Τι προβλέπει

Σύμφωνε με την Πράξη «όποιος τελεί υπό καθεστώς επίταξης» και «αρνείται να συμμορφωθεί, ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του» τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών», ενώ «σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ' εξακολούθηση ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης». Με την ίδια Πράξη δίνεται το δικαίωμα στον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, αφενός να αφαιρεί την άδεια από εκείνους που κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της επίταξης, αφετέρου να δίνεται άδεια σε οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης για την εκτέλεση μεταφορικού έργου.

ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΧ
Κόντρα σε εκβιασμούς, απειλές και προβοκάτσιες...

Κυβέρνηση, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι δεν μπορούν να ανεχτούν ότι οι βιοπαλαιστές φορτηγατζήδες αμφισβητούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα

Στα χέρια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που προέκυψε μέσα από τον επίμονο αγώνα των μεροκαματιάρηδων φορτηγατζήδων και στην οποία εκπροσωπούνται τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του κλάδου, βρίσκεται το μέλλον της απεργιακής κινητοποίησης. Οι επιχειρηματίες των οδικών μεταφορών ήδη ξεκίνησαν το «λάκισμα», με τις Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις να κοινοποιούν στη Συντονιστική Επιτροπή ότι παύουν πλέον να «τηρούν στάση αναμονής» και ξεκινούν την «τροφοδοσία της αγοράς».

Ούτε ένας από τους μικρούς, υπερχρεωμένους, ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, που μαζεύονται καθημερινά στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Ομόνοια, ή βρίσκονται στα διάφορα μπλόκα γύρω από την Αθήνα, δε θέλει να διακοπεί η κινητοποίηση. Το σύνθημα στο πανό του μπλόκου της Μεταμόρφωσης «Μας επίταξαν, δεν μας υπόταξαν» είναι χαρακτηριστικό των διαθέσεων που επικρατούν στη βάση του κλάδου, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «πέφτουν πάνω τους», με εκβιασμούς και απειλές, προσπαθώντας να «σπάσουν» τον αγώνα τους, αλλά και να στείλουν το μήνυμα του πιο αποκρουστικού αυταρχισμού, ευρύτερα, στο σύνολο του εργαζόμενου λαού.

Πρώτος και καλύτερος, στη διαφύλαξη της ...νομιμότητας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος με μία δήλωση - μνημείο ειρωνείας και πρόκλησης, έκανε λόγο για διάφορες «κλειστές συντεχνίες» που «αποσπούσαν και απομυζούσαν όλα αυτά τα χρόνια από ένα πρόθυμο πελατειακό κράτος και συγκαταλέγονται στα αίτια που οδήγησαν τον τόπο μας στη σημερινή του κατάντια», ενώ προχωρά σε άμεση υπόδειξη προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας». Οφείλει, δηλαδή, να προστατεύσει τα κέρδη των επιχειρηματιών, που απειλούνται από την κινητοποίηση.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, που με προσωπική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζει ότι ««δεν μπορεί εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης, οι αρμόδιοι για την εφαρμογή των νόμων να αδρανούν» και καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει «προσωπικά την ευθύνη για τη δραστική και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος».

Το ...λιθαράκι του πρόσθεσε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, που εξέφρασε την «απογοήτευσή» του τόσο για την προχτεσινή απόφαση συνέχισης της απεργίας, αλλά και για το γεγονός ότι ο έλεγχος έχει πλέον περάσει στην Επιτροπή Αγώνα. Καλό θα ήταν πάντως και αυτός να αρχίσει να συνηθίζει τέτοιου είδους ...ενοχλητικές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που τις γεννούν οι πολλαπλές και οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Να στρέψει εργαζόμενους ενάντια στους φορτηγατζήδες προσπάθησε και η πολυεθνική «ΛΙΝΤΛ», που ανακοίνωσε χτες ότι θα κλείσει 17 καταστήματά της επειδή αδυνατεί να τα τροφοδοτήσει. Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εργαζόμενων στην Επιχείρηση «ΛΙΝΤΛ» Ν. Αττικής που σε επικοινωνία του με τη διοίκηση ζήτησε εγγράφως δέσμευση της επιχείρησης ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά και θα κολληθούν τα ένσημά τους για όσες μέρες η εργοδοσία κλείσει τα καταστήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως διαμήνυσαν, θα υπάρξει δυναμική αντίδραση των εργαζομένων. Λίγη ώρα αργότερα η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι τελικά δε θα προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων της.

Στο μεταξύ χτες η Αστυνομία συνέχισε το έργο της, προχωρώντας σε συλλήψεις τριών ακόμη οδηγών, δύο στην Πάτρα και ενός στην Ελευσίνα, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, ενώ οι δύο συλληφθέντες της περασμένης Δευτέρας από το μπλόκο της Μεταμόρφωσης παρουσιάστηκαν στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, απ' όπου και πήραν παράταση για τις 7 του Οκτώβρη. Οσο για την προβοκάτσια με τους πυροβολισμούς εναντίον διερχόμενων φορτηγών το μεσημέρι της Τρίτης στο 50ό χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, ανακοινώθηκε ότι προκλήθηκαν από φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και πως οι έρευνες συνεχίζονται...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αντικαθιστούμε διατάξεις της δικτατορίας!

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει το λαό με σκυμμένο το κεφάλι

Με το επιχείρημα ότι οι ποινικές διαδικασίες για όσους δε συμμορφώνονται σε περίπτωση επίταξης αποτελούν νομοθεσία από την περίοδο της δικτατορίας και είναι ...γραφειοκρατικές (!) εισηγήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, την τροπολογία για τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Εντονότατη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρσή της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν ενεργοποιήσουμε διατάξεις από την περίοδο της δικτατορίας θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο γραφειοκρατικό εμπόδιο» και «αν δεν υπήρχε η σημερινή τροπολογία θα έπρεπε να εκδοθεί ονομαστικά και κατά όχημα ονομαστική υπουργική απόφαση». Ετσι - υποστήριξε - κατατίθεται η συγκεκριμένη τροπολογία «για να γίνουν άμεσες και αποτελεσματικές οι διαδικασίες».

Ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτός που αρνείται να συμμορφωθεί φυλακίζεται έως 3 έτη» και «αυτό θα διαπιστωθεί αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα ή κατά περίπτωση από τον αρμόδιο υπουργό». Επίσης σημείωσε πως υπάρχει η «διοικητική όψη που έχει να κάνει με την αφαίρεση της άδειας χρήσεως στην περίπτωση που υπάρχει άρνηση συμμόρφωσης». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχωρά στη ρύθμιση αυτή γιατί οι μεταφορείς «δεν παρέχουν τις επιταγμένες υπηρεσίες τους» και ενώ «έχει ψηφιστεί ήδη το νομοσχέδιο που αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Παρ' όλα αυτά στη γενική τους συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας».

Η κυβέρνηση «με την παρούσα τροπολογία προχωρά σε αντιδημοκρατικούς επικίνδυνους ατραπούς. Διολισθαίνει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους για να υπερασπίσει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει. Αναφέρθηκε σε «επιχείρηση κλιμάκωσης προκειμένου να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει στόχο τους φορτηγατζήδες μόνο. Στέλνει στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι πρέπει να σκύψει το κεφάλι».

Ο Α. Τζέκης θύμισε την αντιμετώπιση των αγώνων των ναυτεργατών, καθώς και τα μαθητοδικεία ή τα αγροτοδικεία στο πρόσφατο παρελθόν, τονίζοντας πως «πιστεύουμε ότι αυτή την ώρα δεν μπορούμε να απομονώσουμε τον αγώνα των οδηγών φορτηγών. Ενδιαφερόμαστε για τους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες», αφού γι' αυτούς «είναι αγώνας επιβίωσης». Επισήμανε παράλληλα ότι «στην κατεύθυνση συκοφάντησης των αγώνων συμμετείχε και η ΝΔ και η κυβέρνηση βρίσκει συμπαραστάτες».

Αναφερόμενος συνολικά στην κατάσταση που διαμορφώνεται ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «αυτοί οι οποίοι "κόπτονται" για το τι θα γίνει στην κοινωνία, προσπαθούν να βάλουν την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη», όμως «δεν μπορεί η κυβέρνηση καλυπτόμενη από τις προτροπές των επιχειρηματικών ομίλων - που ελέγχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης - να αποκαλούν συντεχνία τις κοινωνικές ομάδες, όταν αυτοί αποτελούν μια συντεχνία που ξεζουμίζει τον πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός». Ο Α. Τζέκης επισήμανε αναφορικά με τις επιπτώσεις της τροπολογίας πως «αύριο θα δούμε αυτή την τροπολογία και για άλλα κοινωνικά στρώματα. Πάρτε την πίσω. Είναι τροπολογία που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου», ζητώντας επίσης να «μην επικαλείστε το Σύνταγμα, γιατί πολλάκις οι κυβερνήσεις το έχουν ποδοπατήσει».

Την τροπολογία καταψήφισε τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Καράογλου, μιλώντας για «τροπολογία ντροπής για το ελληνικό κοινοβούλιο» όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αίθουσα της επιτροπής δεν υπήρχε εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αρνητικά σχολίασε την τροπολογία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνίου, λέγοντας ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά», υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να γίνει μια έξυπνη κίνηση».

Η αλληλεγγύη είναι το «όπλο» του εργαζόμενου λαού. Αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας περιόδευσαν χτες το βράδυ στα μπλόκα των φορτηγατζήδων στη Μεταμόρφωση και την Πέτρου Ράλλη. Εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον επίμονο αγώνα που διεξάγουν οι αυτοπασχολούμενοι του κλάδου για την υπεράσπιση της δουλειάς τους, κόντρα στη συκοφαντία, τις απειλές και τις προβοκάτσιες της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Κάλεσαν τους βιοπαλαιστές, που μερόνυχτα αντιστέκονται στις «ντάνες» των φορτηγών, να συναντηθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα, ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Εργαλείο για μεγάλες μπίζνες με το Δημόσιο

Ωφελημένοι θα βγουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συναλλάσσονται με το κράτος σε βάρος των μικρομεσαίων στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ με την ισχύ της Κοινοτικής Οδηγίας για τη «Δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων» που συζητήθηκε χτες στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Καταψηφίζοντας την Οδηγία ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος τόνισε ότι κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερο και με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, καθώς και με τη συνολική νομοθεσία οι μόνοι κερδισμένοι είναι τα μεγάλα συμφέροντα.

Παλιότερα, είπε, όταν υπήρχε το έθνος - κράτος και δεν υπήρχε η ΕΕ υπήρχε μια νομοθεσία, η οποία και πάλι ευνοούσε τις ισχυρότερες επιχειρήσεις στον τομέα των συμβάσεων με το Δημόσιο, αφού γίνονταν πολλές αναθέσεις και πάλι με την βοήθεια του κράτους και των κυβερνήσεων οι ισχυροί εντός της Ελλάδας κέρδιζαν έδαφος σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και τώρα αυτό γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Α. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι ένας από τους λόγους που έγινε ο «Καλλικράτης» είναι για να διευκολύνει το να υπάρχουν αναθέσεις έργων ή προμηθειών κλίμακας, δηλαδή, μεγάλες αναθέσεις στις οποίες δεν μπορεί να μπει ο μικρός και μεσαίος, όπως γινόταν όταν υπήρχαν μικροί δήμοι. Τώρα, είπε, σε επίπεδο περιφέρειας θα μπουν οι μεγάλοι και οι ισχυροί και θα παίρνουν όλες τις μεγάλες δουλειές, αφού μεγεθύνονται τα οικονομικά μεγέθη για τις συμβάσεις μεταξύ περιφερειών και ιδιωτών σε σύγκριση με το παρελθόν.

Οσον αφορά τις κορόνες ότι με τέτοιου είδους Οδηγίες ενισχύεται η διαφάνεια και χτυπιέται η διαφθορά ο Α. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι τόσες Οδηγίες της ΕΕ δεν εμπόδισαν τη ΖΗΜΕΝΣ να λαδώνει πολιτικούς και επικαλέστηκε δήλωση του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, ο οποίος είπε ότι δεν είναι μόνο η ΖΗΜΕΝΣ αλλά και άλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους, αφού όλο το σύστημα που λέγεται ΕΕ λειτουργεί υπέρ των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να καταδικάσει την κλιμάκωση της καταστολής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για την επιχείρηση καταστολής από την κυβέρνηση των κινητοποιήσεων των μεταφορέων:

«Η κυβερνητική επιχείρηση κλιμάκωσης της καταστολής πρέπει να καταδικαστεί απ' όλο το λαό. Δεν έχει στόχο μόνο τον αγώνα των φορτηγατζήδων, αλλά συνολικά το λαϊκό κίνημα, όλους τους αγώνες κατά του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών μεταφορέων που έχουν μια άδεια και αντιστέκονται στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, την οποία στηρίζουν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. και που παραδίδει τις μεταφορές στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Για μια ακόμα φορά, μαζί με την κυβέρνηση είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες, τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο, για να συκοφαντήσουν και να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται κατά των βάρβαρων μέτρων που υπηρετούν την ενίσχυση των μονοπωλίων, να αποπροσανατολίσουν το λαό. Είναι προκλητικό να εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών του ΣΕΒ ως εκπρόσωποι της κοινωνίας και να απαιτούν ξερίζωμα των συντεχνιών, όταν αυτοί μαζί με τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους άλλους αποτελούν μια ταξική παρασιτική συντεχνία που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και ληστεύει το λαό με τη στήριξη του κράτους. Τώρα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Το όπλο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων είναι η αλληλεγγύη. Γι' αυτό πρέπει να πέσει στο κενό η κυβερνητική προπαγάνδα. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και βιοτέχνες, η φτωχή αγροτιά πρέπει να συναντηθούν σε κοινό μέτωπο κατά των μονοπωλίων, της ΕΕ, των κομμάτων που τα υπηρετούν. Μόνο έτσι ο αγώνας για τα δικαιώματά τους μπορεί να γίνει αποτελεσματικός και να έχει προοπτική».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στοχεύουν το αγωνιστικό φρόνημα όλου του λαού

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

«Η κυβέρνηση αφού ψήφισε στη Βουλή μαζί με τη ΝΔ την πλήρη παράδοση του τομέα των οδικών μεταφορών σε ξένα και ντόπια μονοπώλια και το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικροϊδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης, προχωρά απροκάλυπτα στην κλιμάκωση της καταστολής εναντίον τους προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Θέλει να κάμψει συνολικότερα το αγωνιστικό φρόνημα των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχομεσαίων αγροτών, των νέων και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, που συσπειρωμένοι στους αντιμονοπωλιακούς φορείς του λαϊκού κινήματος, στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στο ΜΑΣ και την ΟΓΕ οργανώνουν καθημερινά την πάλη τους εναντίον της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, εναντίον του μνημονίου και της πολιτικής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που στηρίζουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.».

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους χιλιάδες μεροκαματιάρηδες μεταφορείς που έχουν μία άδεια και είναι αποφασισμένοι αψηφώντας τους πολύμορφους εκβιασμούς και την καταστολή να συγκρουστούν με την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης. Η προπαγάνδα κατασυκοφάντησής τους, που έχουν εξαπολύσει οι κεφαλαιοκράτες και η κυβέρνησή τους καθώς και τα μέτρα καταστολής εναντίον τους δεν θα περάσουν.

Καλούμε την εργατική τάξη, όλα τα ταξικά συνδικάτα να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό των μικροϊδιοκτητών μεταφορέων. Καλούμε όλους τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες να δυναμώσουν την συμμαχία τους απέναντι στον κοινό εχθρό τα μονοπώλια , τους φορείς και τις ενώσεις τους, τα κόμματά του, για να ανατρέψουμε την πολιτική τους, να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική και μια εξουσία που να υπηρετεί αποκλειστικά τα δικά μας συμφέροντα.

Ολοι μαζί μπορούμε. Να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Πάνω 4,6% τον Αύγουστο

Τρανταχτές αυξήσεις στο 4,6% σε μέσους όρους εμφανίζει ο «δείκτης τιμών παραγωγού», δηλαδή οι τιμές πώλησης των εμπορευμάτων από τους βιομήχανους στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας. Οι ανατιμήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες καθώς επιβαρύνονται από τον αυξημένο ΦΠΑ και τυχόν άλλους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (που μπήκαν σε εφαρμογή από φέτος) και οι οποίοι δεν υπολογίζονται από τη στατιστική υπηρεσία για την κατάρτιση του σχετικού δείκτη.

Ηδη ο επίσημος πληθωρισμός στη λιανική τρέχει με ρυθμούς πάνω από 5,5%, έχοντας ήδη σπάσει ρεκόρ για τα τελευταία 12 χρόνια.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να συναντήσει τη λαϊκή καταδίκη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων:

«Για την κυβέρνηση, τη ΝΔ, τους μεγαλοεπιχειρηματίες προοδευτικό είναι ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Γι' αυτό θεωρούν προοδευτικό το τσάκισμα των μικρών μεταφορέων της μιας άδειας και τη συγκέντρωση των μεταφορών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για εμάς, τους υποψήφιους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και το ΚΚΕ, προοδευτικό είναι ό,τι υπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού.

Η κυβερνητική επιχείρηση καταστολής και συκοφάντησης πρέπει να συναντήσει τη λαϊκή καταδίκη».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Δεν πρέπει να περάσει η ποινικοποίηση των αγώνων

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταστολή του αγώνα των ιδιοκτητών φορτηγών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ, στην οποία συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει αστυνομικά - κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους ιδιοκτήτες φορτηγών που αγωνίζονται να κρατήσουν τη δουλειά τους, εισάγοντας άρθρο στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την περαίωση, όπου τους απειλούν με ποινές φυλάκισης.

Η κυβέρνηση, που μαζί με την ΝΔ ψήφισαν το νόμο για την "απελευθέρωση" των μεταφορών και που θα οδηγήσει στην παράδοση της μεταφοράς στους ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, για άλλη μία φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Πιστοί υπηρέτες των μονοπωλίων, ποινικοποιούν τους Αγώνες του λαού! Δεν πρέπει να τους περάσει!!

Ο αγώνας των αυτοαπασχολούμενων στη μεταφορά είναι δίκαιος, είναι αγώνας για την επιβίωσή τους. Οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων, η ΠΑΣΕΒΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών ΦΔΧ, στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων που αγωνίζονται για να μην περάσουν τα τρομοκρατικά - κατασταλτικά μέτρα.

Καλούμε τις αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους και να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των αγωνιζόμενων αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών ΦΔΧ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ