ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ
Να αξιοποιηθεί για την ταξική οργάνωση των εργαζομένων

Σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Ορος για την αντεπίθεση στα μονοπώλια είναι ο ταξικός συντονισμός των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ορος για την αντεπίθεση στα μονοπώλια είναι ο ταξικός συντονισμός των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Κάλεσμα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο να αξιοποιήσουν την απεργία στις 7 Οκτώβρη για να δυναμώσουν την οργάνωσή τους ενάντια σε όσους βάζουν πλάτη στην αντεργατική λαίλαπα απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Με ανακοίνωσή τους, οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που οργανώνουν στην πλατεία Ομονοίας, στις 10 π.μ.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, η τρόικα, συνολικά το κεφάλαιο, «ετοιμάζουν ακόμα πιο βάρβαρα, ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Ηδη η κυβέρνηση, μέσω του αντιπροέδρου της, του κυρίου Πάγκαλου, με τις δηλώσεις για τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους και ότι όλοι μαζί τα φάγαμε, προετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων, για άρση της μονιμότητας και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Ετοιμάζουν «ένα νέο δημοσιοϋπαλληλικό ενιαίο μισθολόγιο που θα μειώνει σημαντικά τους βασικούς μισθούς» και «ένα σύστημα αξιολόγησης - χειραγώγησης, που θα συνδέει τις δημοσιοϋπαλληλικές αποδοχές με τη λεγόμενη παραγωγικότητα - αποδοτικότητα. Επίσης, ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή τον "Καλλικράτη", να συγχωνεύσουν, να καταργήσουν και να εκποιήσουν δημόσιες υπηρεσίες, μεταφέροντας Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια στην τοπική διοίκηση για να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους στη βάση της ανταποδοτικότητας ή σε σύμπραξη με ιδιώτες, χαρατσώνοντας ξανά το λαό». Γενικότερα σχεδιάζουν την παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των εργαζομένων.

Σε αυτή την πολιτική και σε αυτούς τους σχεδιασμούς οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους «να απαντήσουμε μαζικά με τους αγώνες μας και με την ψήφο μας. Και στην κυβέρνηση (...) και στα συνδικαλιστικά της στελέχη στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ, που απροκάλυπτα δηλώνουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Και μπορεί η ΠΑΣΚ στην ΑΔΕΔΥ να μην έκανε τη δήλωση που έκανε ο Παναγόπουλος στη ΓΣΕΕ, ότι παύει τους αγώνες γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην ΑΔΕΔΥ οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές όχι μόνο δεν κατάγγειλαν μια τέτοια βαθιά αντεργατική φιλοκυβερνητική δήλωση, αλλά και με τη σιωπή τους την επιδοκίμασαν.

Παράλληλα προχωρούν σε μια ακόμα απεργία που συνειδητά φροντίζουν να μην πετύχει, να είναι ένας ακόμα εκφυλισμός ούτως ώστε να μην οργανώνεται ουσιαστικά ο αγώνας, να απογοητεύεται ο κόσμος και να μην καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό πάρτε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια σας με οργάνωση της συμμετοχής από τα κάτω. Στείλτε μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης και αποδοκιμασίας και της κυβέρνησης και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό».

ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Νέο κρούσμα στο νόμο για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Την ένταση της επίθεσης στο δικαίωμα στην απεργία αποτυπώνει ο νόμος που πέρασε προχτές απ' τη Βουλή (με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.) οδηγώντας τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε πλήρη διάλυση.

Στο άρθρο 23 του νόμου αναφέρεται ότι «δε θα επιβάλλονται κυρώσεις στα συμβαλλόμενα μέρη σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους, όπως περιγράφονται στην παρούσα σύμβαση» όταν υπάρχουν «γεγονότα ανωτέρας βίας» στα οποία περιλαμβάνεται και η «γενική ή μερική απεργία που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή εργασιών του εργοταξίου ή του εργοστασίου του αναδόχου». Ουσιαστικά ο νόμος λέει πως δε θα επιτρέπεται στους εργαζόμενους να απεργούν, αφού η εργοδοσία θα μπορεί να παρουσιάζει την κινητοποίηση ως αιτία π.χ. καθυστέρησης ή μη παράδοσης μιας παραγγελίας. Ετσι στο όνομα των «εθνικών συμφερόντων» ή της «σωτηρίας της οικονομίας» οι εργαζόμενοι θα εκβιάζονται για να σκύβουν το κεφάλι σε κάθε αντεργατικό και γενικότερα αντιλαϊκό σχέδιο.

Συντριπτικό χτύπημα στη Ζώνη

Η παράδοση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο πολυεθνικό κεφάλαιο θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις σε ολόκληρη την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπως επισήμανε στην προχτεσινή συζήτηση και η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου. «Η συρρίκνωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το λουκέτο που έχει αποφασίσει στο εμπορικό - επισκευαστικό του τμήμα, που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι του, σημαίνει στην κυριολεξία θάνατο για τη Ζώνη, σημαίνει θάνατο για ολόκληρη την περιοχή» τόνισε, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή του Περάματος και στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη επισήμανε ότι «η ανεργία πραγματικά τσακίζει κόκαλα. Εχει ξεπεράσει το 80% του αρχικού αριθμού και απ' αυτούς περισσότεροι από το 80% είναι ανασφάλιστοι. Δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον εαυτό τους και στις οικογένειές τους». Πρόσθεσε μάλιστα πως «σήμερα η μονάδα που ετοιμάζει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά με την COSCO, για τις ανάγκες της πολυεθνικής, όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά είναι σίγουρο ότι με την αλλαγή χρήσης των χώρων μπορεί να φέρει ακόμα και τη διάλυση της Ζώνης».

Απεργία χτες στον ΟΤΕ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ενάντια στη νέα επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών τους, την άρση της μονιμότητας και τη διευκόλυνση των απολύσεων. Στο πλαίσιο της απεργίας οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΟΜΕ - ΟΤΕ στη Σταδίου και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

Μαζική και ενισχυμένη ήταν η παρουσία των απεργών στο μπλοκ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενώ νωρίτερα το πρωί οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στο κτίριο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ, στην οδό Πατησίων. Το πανό του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής έγραφε «δυναμώνουμε την πάλη για ΣΣΕ. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 1.400 ευρώ βασικό μισθό».

Τη συμβολή της στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων συνέχισε και χτες η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ καθώς, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Κούτρας, σε μια προσπάθεια να απαλλάξει τις κυβερνήσεις από τις τεράστιες ευθύνες τους για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν με τεράστιες επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων, και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, κατέδειξε ως μοναδικό υπαίτιο των προβλημάτων των εργαζομένων τη διοίκηση του ΟΤΕ και τους παχυλούς μισθούς των «golden boys».

«Τηλεπικοινωνίες για το λαό, έξω το κεφάλαιο το ιδιωτικό», «τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα των ταξικών δυνάμεων που κυριάρχησαν στην πορεία των απεργών προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στο υπουργείο Οικονομίας δε βρισκόταν κανείς από την πολιτική του ηγεσία και έτσι οι απεργοί συνέχισαν την πορεία τους ως τη Βουλή. Αντιπροσωπεία επέδωσε σχετικό υπόμνημα στον πρόεδρο της Βουλής Γ. Πετσάλνικο. Σήμερα, συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή των προέδρων των σωματείων, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Η γύμνια της ΓΣΕΕ

Χτες η ΓΣΕΕ διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή - όπως λέει το ψήφισμά της - πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ μετέχοντας στην «πανευρωπαϊκή μέρα δράσης» της ΣΕΣ. Αυτό, μόλις μία ημέρα μετά τη δήλωση του προέδρου της με την οποία βάζει πλάτη για τη μείωση των μισθών μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Στο ψήφισμα η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση «να απορρίψει τις απαράδεκτες εκβιαστικές απαιτήσεις των τοκογλύφων της Τρόικας...» παρουσιάζοντάς την και αυτή ως θύμα εκβιασμών. Η ΓΣΕΕ δεν περνά μέρα που να μην αποδείξει τον επικίνδυνο ρόλο της. Ενώ δήθεν διοργανώνει διαμαρτυρίες, στην πράξη, θεωρεί δεδομένο το μνημόνιο, στηρίζει τα αντεργατικά μέτρα, δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και τέτοιες «διαμαρτυρίες» είναι το «φύλο συκής» με το οποίο προσπαθεί να κρύψει την αντεργατική της γύμνια και όχι να συμβάλει στην εργατική αφύπνιση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Μαθήματα μεταναστών από σήμερα

Το πρώτο «κουδούνι» θα χτυπήσει σήμερα Πέμπτη στις 5 το απόγευμα για το σχολείο μεταναστών που οργάνωσε η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη Βιομηχανική Ζώνη Κορωπίου». Ηδη πλήθος μεταναστών έχουν δηλώσει συμμετοχή στα μαθήματα του σχολείου, ενδεικτικό της ανάγκης που υπάρχει, ενώ δάσκαλοι και βιβλία είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα γραφεία της επιτροπής. Το σχολείο αποτελεί ακόμα μία κατάκτηση της επιτροπής με την οποία το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε μεγάλος αριθμός μεταναστών στους δεκάδες χώρους εργασίας της περιοχής δίνοντας σκληρές μάχες ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ