ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις

Πάνω από 30 είναι οι πόλεις όπου έχουν ήδη οριστεί αγωνιστικά ραντεβού

Από το πρόσφατο συλλαλητήριο ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη
Από το πρόσφατο συλλαλητήριο ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη
Kαθημερινές ομιλίες και συζητήσεις σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς για την καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ στις 23 Σεπτέμβρη σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 6.30 το απόγευμα, πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ. Καλώντας σε μαζική συμμετοχή ενάντια στις νέες αυξήσεις τις οποίες ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στο ΦΠΑ, αλλά και στην κατεύθυνση της καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των στηριγμάτων της στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο πλαίσιο αυτό δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα κάνουν περιοδείες τη Δευτέρα στο αμαξοστάσιο στην Ανθούσα στις 9 π.μ. και στις 10 π.μ. στα ταμεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ στην Αριστείδου 9 και στα ταμεία πληρωμής λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ στην οδό Αθηνάς. Επίσης περιοδείες θα γίνουν: Στον ΟΣΕ, τη Δευτέρα, στις 9 π.μ. στο μηχανοστάσιο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, την Τρίτη στις 9 π.μ. στο κεντρικό εργοστάσιο στον Πειραιά και στις 9 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου. Στον ΗΛΠΑΠ, τη Δευτέρα, στον Κόκκινο Μύλο στις 7.30 π.μ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Εκπαιδευτικών, Τηλεπικοινωνιών, Εμπορίου, Επισιτισμού, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δικηγόρων. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ Αθήνας και της ΟΓΕ.
  • Πλ. Βάθης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Ενέργειας, Α΄ Αθήνας, Βόρειων Συνοικιών, Βορειοδυτικών Συνοικιών.
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Δυτικών Συνοικιών, Νοτιοδυτικών Συνοικιών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Πλ. Εθν. Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νοτίων Συνοικιών, Συνταξιούχοι.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
  • Πλ. Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Νοτιοανατολικών, Ανατολικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών.
  • Μοναστηράκι: Τα συνδικάτα, οι φορείς και οι εργαζόμενοι του Πειραιά.
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ
Το Σάββατο η σύσκεψη για τον ταξικό συντονισμό

Στάσεις εργασίας από την Τετάρτη στον ΟΣΕ

Σε ευρεία σύσκεψη για τη συγκρότηση του Γραμματείας Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ καλούν πάνω από 50 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Με ανακοίνωσή τους απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους του κλάδου και αναδεικνύουν την ανάγκη συγκρότησης του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών σημειώνοντας ότι «θα προωθεί την ενότητα των εργαζομένων του κλάδου με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς στην προοπτική αναδιοργάνωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Σιδηροδρομικών. Η σημερινή δομή με βάση την ειδικότητα είναι πλέον ξεπερασμένη και εμπόδιο. Απαιτείται οργάνωση που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ειδικότητα, εργασιακή σχέση και επίπεδο σπουδών».

Στο μεταξύ, οι σιδηροδρομικοί προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις - στάσεις εργασίας - από την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη ενάντια στους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας έχει ως εξής:

  • 22 Σεπτέμβρη, 5ωρη πανσιδηροδρομική (12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα).
  • 23 Σεπτέμβρη, 5ωρη (11 π.μ. - 4 μ.μ.) την οποία προκηρύσσουν Σωματεία.
  • 27 Σεπτέμβρη, τρεις 3ωρες (6 π.μ.- 9 π.μ., 2 μ.μ.- 5 μ.μ., 9 μ.μ. - μεσάνυχτα), από Σωματεία.
  • 28 Σεπτέμβρη, ξανά τρεις 3ωρες, τις ίδιες ώρες, από Σωματεία.
  • 29 Σεπτέμβρη, 5ωρη πανσιδηροδρομική - πανελλαδική (12 το μεσημέρι-5 μ.μ.).
Υπερδιπλάσια η φορολόγηση των εργατών από των εργοδοτών

Οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και η αύξηση της φορολόγησης στα εργατικά εισοδήματα με παράλληλη αύξηση των έμμεσων φόρων που πλήττουν παραπέρα την αγοραστική δύναμη των μισθών δεν είναι μόνο «φρούτο» του μνημονίου, αλλά η μόνιμη πολιτική των τελευταίων χρόνων. Οπως προκύπτει από την Εκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την οικονομία, η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών και των εισοδημάτων από κεφάλαιο μειώθηκε από το 19,9% το 2000 στο 15,9% το 2006. Την ίδια περίοδο, η φορολόγηση των εργατικών εισοδημάτων αυξήθηκε από το 34,5% στο 35,1% δηλαδή στο εργατικό εισόδημα ασκείται υπερδιπλάσια φορολογία απ' ό,τι στο κεφάλαιο. Παράλληλα, οι έμμεσοι φόροι ως ποσοστό στο σύνολο των φόρων, αυξήθηκαν από το 59,2% το 2004 στο 61,5% το 2008 εντείνοντας παραπέρα την αφαίμαξη του εργατικού εισοδήματος.

Τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων έρχεται να συμπληρώσει η συμπίεση των μισθών το μερίδιο των οποίων σε σχέση με το 1983 ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11 μονάδες. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί με δεδομένες τις μειώσεις των μισθών και τα επόμενα χρόνια, αλλά και την αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ετσι, σύμφωνα και με τα χτεσινά στοιχεία της ΕΣΥΕ (β' τρίμηνο 2010) πέρα από την αύξηση της ανεργίας, περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους εργάζονται με μερική ή προσωρινή απασχόληση. Ετσι, η προσωρινή απασχόληση έφτασε το 12,8% των μισθωτών από 12,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ η μερική απασχόληση στο 6,4% από 6% πέρυσι.

ΕΡΓΑΤΕΣ «ΦΑΓΕ»
Απαντούν αγωνιστικά στις απολύσεις

Μαζί με το ταξικό τους σωματείο και φορείς της περιοχής

Αμεση απάντηση στις νέες 22 απολύσεις (σε σύνολο, από το Νοέμβρη του 2009, φτάνουν τις 108), που προχώρησε η εργοδοσία της «ΦΑΓΕ ΑΕ», αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τη 1 μέχρι και τις 3 το απόγευμα. Επίσης, το ΔΣ Σωματείου και το ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Αττικής καθώς και μαζικοί φορείς της περιοχής θα προχωρήσουν, την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη και ώρα 6 το απόγευμα, σε πορεία και κινητοποίηση στους δρόμους της πόλης για να ενημερώσουν τους κατοίκους της πόλης. Η συγκέντρωση θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου.

«ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Αύριο η συνέλευση

Σε μαζική, αποφασιστική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, αύριο, Κυριακή 19 του Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β Αθήνα).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τη Δευτέρα η παρέμβαση για τις μανάδες

Τη Δευτέρα, 20 Σεπτέμβρη, στη 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας που οργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εγκύων γυναικών, το σταμάτημα των απολύσεων και τη λήψη μέτρων προστασίας της εγκύου, της μικρομάνας και γενικότερα των γυναικών.

Νέα πρόκληση

Νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των εργοδοτών ανακοίνωσε χτες ο ΟΑΕΔ, αυτή τη φορά για το νομό της Καστοριάς. Τα προγράμματα αφορούν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, «stage» («απόκτηση εργασιακής εμπειρίας»), κατάρτισης και επανακατάρτισης, κ.λπ. Δηλαδή, από τη μία πλευρά ενισχύονται οι εργοδότες και από την άλλη, κυβέρνηση και ΟΑΕΔ ανακυκλώνουν για λίγους μήνες τους άνεργους, τους δίνουν μια παράταση για να τους στείλουν μετά ξανά στην ανεργία. Να τους αποπροσανατολίσουν από το κύριο ζήτημα, ότι δηλαδή αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Οτι όσο στην οργάνωση της οικονομίας, η εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα θεωρείται «κόστος», τόσο η ανεργία θα διατηρείται και θα μεγαλώνει. Ομως, ενώ για το μεγάλο κεφάλαιο η πλήρης και σταθερή εργασία αποτελεί εμπόδιο στην αύξηση της κερδοφορίας του, για το λαό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Το να δουλεύει π.χ. μια παιδαγωγός με σταθερό και ανθρώπινο ωράριο (όχι να εξαντλείται σωματικά και ψυχικά από την εντατικοποίηση, την εργασιακή ανασφάλεια και «ανακύκλωση»), με μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, με καλό μισθό και να μην αναγκάζεται να δουλεύει μέχρι τα 65 και τα 70 της για να 'χει μια αξιοπρεπή σύνταξη, δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά και το πόσο γόνιμα θα συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ