ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργεί με νόμο τις Συλλογικές Συμβάσεις

Με απύθμενο θράσος ο υπουργός Εργασίας λιβάνισε τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και προανήγγειλε νόμο που θα απαγορεύει οποιαδήποτε «αύξηση» πάνω από την Εθνική ΣΣΕ

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν τη ΓΣΕΕ και να πολεμήσουν τη στρατηγική της ως ενιαία με αυτή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν τη ΓΣΕΕ και να πολεμήσουν τη στρατηγική της ως ενιαία με αυτή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου
Νομοθετική παρέμβαση, με την οποία καταργούνται επί της ουσίας οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση του μνημονίου για πάγωμα των μισθών τα επόμενα τρία χρόνια, ανακοίνωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος.

Με πρόσχημα ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ, οι οποίες έδιναν κάποιες πενιχρές αυξήσεις σε κλαδικές συμβάσεις, εξήγγειλε την κατάργησή τους με νόμο, αφού πρώτα εξήρε τη στάση της ΓΣΕΕ, γιατί, όπως είπε, «έχει στοιχηθεί» με τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα του μνημονίου με την τρόικα και με προκλητικό ύφος ο υπουργός δήλωσε: «Ως πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση όπου αυτού του είδους τις αποφάσεις (σ.σ. του ΟΜΕΔ) που αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα όλοι, θα τις καταργήσουμε».

Κάνοντας καθαρό ότι το αντεργατικό ντελίριο της κυβέρνησης δεν έχει όρια πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που ψηφίσαμε το νόμο που μετέφερε το μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη (...) και ενώ υπήρχαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μνημόνιο που αφορούσαν την εισοδηματική πολιτική στο χώρο του ιδιωτικού τομέα (...) υπάρχουν αποφάσεις του ΟΜΕΔ, ειδικά της διαιτησίας, με τις οποίες - παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εισοδηματικής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να στοιχηθούν και στοιχίστηκαν οι μείζονες κοινωνικοί εταίροι, σε ένα πλαίσιο που και επιτρέπει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και δεν εκτρέπει τη χώρα από τη στοχοθεσία της -, αυτό τον καιρό, έχουμε αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Mαΐου, τον υπόλοιπο Μάιο, τον Ιούνιο, 1,5% μάλιστα σε μια περίπτωση η οποία αποτελεί και το κραυγαλέο παράδειγμα, δεύτερη αύξηση για το 2010 σύνολο 3%».

Η τοποθέτηση του υπουργού επιβεβαιώνει ότι το πάγωμα των μισθών, δηλαδή η μείωση του εργατικού εισοδήματος για τα τρία επόμενα χρόνια, έγινε πράξη και με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ.

Αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες των εργατοπατέρων, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας «διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους και θέλω να τους συγχαρώ που συνδιαμόρφωσαν με τη νέα ΕΓΣΣΕ που υπέγραψαν πριν από λίγο καιρό όρους εργασίας για την επόμενη τριετία μισθολογικούς, που και μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου είναι και έχουν σπέρματα κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι αξιέπαινοι γι' αυτό».

Σε άλλο σημείο, είπε για τους εργατοπατέρες και τους βιομήχανους ότι «έχουμε αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στοιχιστεί, έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους!».

Απαγορεύει και τη διαιτησία

Ταυτόχρονα, επαναβεβαίωσε ότι πέραν της νομοθετικής παρέμβασης που καταργεί οποιαδήποτε απόφαση για αυξήσεις πάνω απ' αυτές που ορίζει το μνημόνιο και προφανώς η ΕΓΣΣΕ, θα διαμορφώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα απαγορεύει την προσφυγή των συνδικάτων στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ). Με τον τρόπο αυτό κλείνει κάθε χαραμάδα πιθανής υπέρβασης των όσων επιτάσσουν η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και οι αξιώσεις του ΣΕΒ.

Η βαθιά αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης έρχεται να συμπληρώσει και να στηρίξει τις επιδιώξεις των εργοδοτών για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ακόμα και αυτών που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Κέρκυρα εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα στα οποία είχαν προσφύγει οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού για να ακυρωθεί απόφαση του ΟΜΕΔ που πάρθηκε μετά και από κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με την οποία προβλεπόταν ένα επιπλέον επίδομα για το μήνα Σεπτέμβρη (μήνα αυξημένης εντατικοποίησης της εργασίας στα ξενοδοχεία) καθώς και προσαύξηση στο μεροκάματο της 11ης του Αυγούστου, μέρα τοπικής αργίας.

Αύριο στο Κορωπί

Σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κορωπίου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αύριο Πέμπτη 22 Ιούλη, στις 8 μ.μ., για την οικονομική κρίση και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» ενημερώνει τους αναγνώστες του ότι από σήμερα, Τετάρτη, αυξάνει την τιμή της εφημερίδας από 1 σε 1,50 ευρώ. Η αύξηση της τιμής του «Ριζοσπάστη» γίνεται μετά από 8 χρόνια και ενώ άλλες εφημερίδες έχουν αυξήσει ήδη την τιμή τους, μετά την αύξηση του ΦΠΑ από την κυβέρνηση. Η αναγκαστική για την εφημερίδα μας αύξηση, μετά από τόσα χρόνια σταθερότητας στην τιμή του, πιστεύουμε ότι θα βρει την κατανόηση των αναγνωστών μας παρά τους δύσκολους καιρούς. Αλλωστε, είναι σε όλους γνωστό πως η εφημερίδα μας δεν «πουλάει» ειδήσεις, δεν είναι εμπόρευμα, όπως ο αστικός Τύπος, βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, της διαφώτισης, για το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού, κόντρα στη σφαγή των κατακτήσεών του από κεφάλαιο - αστικά κόμματα - τρόικα, δείχνοντας το δρόμο της διεξόδου σε όφελός του. Ακριβώς γι' αυτό η μελέτη και η διάδοσή του είναι πρωταρχική ενασχόληση στην καθημερινή δράση ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και οι σύντροφοι και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα κάνουν δική τους υπόθεση την αύξηση της κυκλοφορίας του. Ως το καθημερινό μας όπλο για την αντεπίθεση.

Αδίστακτοι υπερασπιστές του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τοποθέτηση Λοβέρδου

Σε σχόλιο για την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας σχετικά με τη διαιτησία και τις Συλλογικές Συμβάσεις το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι είναι οι πιο αδίστακτοι υπερασπιστές της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της καταλήστευσης των εργαζομένων. Αυτό δείχνει η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί αποφάσεις της διαιτησίας ή τις συλλογικές συμβάσεις που δίνουν αύξηση πάνω από τα οριζόμενα στο μνημόνιο, που η κυβέρνηση εφαρμόζει με ευλάβεια.

Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση, που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αγνοήσουν και να αντεπιτεθούν, προκειμένου να αχρηστεύσουν στην πράξη τις κυβερνητικές επιδιώξεις».

ΠΑΜΕ
Θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «με αγανάκτηση και οργή καταγγέλλει και καταδικάζει τη σημερινή δήλωση του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, με την οποία καταφέρεται ενάντια σε όσους παραβαίνουν την κατάπτυστη ΕΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους, τον ΣΕΒ και υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις με μεγαλύτερες αυξήσεις από ό,τι προβλέπει αυτή η ΕΣΣΕ. Και μάλιστα ο υπουργός δεν αρκείται μόνον σ' αυτό, αλλά, εκφράζοντας όλη την κυβέρνηση, με περισσό θράσος δηλώνει ότι την επόμενη βδομάδα θα προβεί σε νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα καταργεί τέτοιες κλαδικές συμβάσεις.

Ο υπουργός προφανώς αναπολεί τις αλήστου μνήμης πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το γνωστό "άρθρο 4", για να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά ότι η άλλη όψη των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών είναι ο αυταρχισμός, τα "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", η καταστολή. Θα πρέπει, όμως, ο υπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ξέρουν ότι η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι θα τους δώσουν την πρέπουσα απάντηση, καταργώντας στην πράξη τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παραμερίσουν αυτές τις πολιτικές του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιβάλουν δυναμικά τα δικαιώματα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Με τους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί μεθαύριο Παρασκευή 23 Ιούλη στις 11:30 το πρωί, με το σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ