ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
19ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η καρδιά της ΚΝΕ από χτες χτυπά πλάι στην Ακροναυπλία
  • Ξεκίνησαν από χτες οι εκδηλώσεις του Διημέρου
  • Σήμερα η επίσκεψη των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο βράχο που βρίσκονταν οι φυλακές
  • Στις 8.30 το βράδυ σε συγκέντρωση στην πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μια ξεχωριστή συνάντηση γίνεται από χτες, στην παραλία Καραθώνα, πλάι στην πόλη του Ναυπλίου. Συνδυάζοντας μοναδικά την εκδρομή με την ιστορική μνήμη και με το πολιτικό περιεχόμενο, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ φέρνει μαζί νέους κομμουνιστές από όλη τη χώρα για 19η χρονιά με επίκεντρο φέτος την Ακροναυπλία.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου κορυφώνονται απόψε με τη συγκέντρωση στο Ναύπλιο και την ομιλία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πλατεία Φιλελλήνων, στις 8.30 μ.μ.

Νωρίτερα, από τις 5 το απόγευμα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα επισκέπτονται οργανωμένα το χώρο της Ακροναυπλίας, όπου βρίσκονταν οι φυλακές.

Το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στέλνει το μήνυμα της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, του αγώνα ενάντια σε κάθε εχθρό του λαού και των δικαιωμάτων του. Στέλνει το μήνυμα της ανυπότακτης στάσης των κομμουνιστών, της δύναμης που αντλεί καθένας, όταν ξέρει ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, όταν γνωρίζει τους νόμους κίνησης και εξέλιξης της κοινωνίας.

Μετά από μία σειρά ανάλογα Διήμερα σε τόπους που ποτίστηκαν από το αίμα των κομμουνιστών, που σημάδεψαν σταθμούς στην ιστορία του κινήματος και του ΚΚΕ, φέτος επιλέχτηκε εκείνο το κομμάτι της αργολικής γης το οποίο οι υπηρέτες της άρχουσας τάξης της εποχής θέλησαν να κάνουν κάτεργο, φυλακή, τόπο φυσικής και ψυχικής εξόντωσης ό,τι πιο προοδευτικού υπήρχε, κλείνοντας στο κελί ηγετικά στελέχη του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Και εκείνοι, με τη στάση τους απέναντι στους διώκτες τους, το μετέτρεψαν σε σημείο αναφοράς, σε φάρο που φώτιζε και φωτίζει όσους βαδίζουν το δρόμο του αγώνα για τα δίκια του λαού, για την πραγματική πρόοδο και εξέλιξη της κοινωνίας.


Το σύνθημα - κάλεσμα του 36ου Φεστιβάλ «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής», αποτυπωμένο σε πανό στην Εθνική οδό πλησιάζοντας στο Ναύπλιο, «υποδεχόταν» τους κατασκηνωτές από όλη τη χώρα που έφταναν από χτες το πρωί. Την αρχή έκαναν πρώτες οι Οργανώσεις της Πελοποννήσου, οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αθήνας, ΤΕΙ Λεκανοπεδίου και Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ συνέχιζαν να φτάνουν νέοι από όλη τη χώρα και να ενώνονται σε μία παρέα, να συζητούν καθισμένοι κάτω από τη σκιά των δέντρων, στην όμορφη παραλία. Νέοι που έχουν ξανασυναντηθεί στις αλυσίδες στις πορείες, στις απεργίες, στα σχολεία και στις σχολές, με τις προκηρύξεις στο χέρι, με κοινή την αποφασιστικότητα να κάνουν υπόθεση της ζωής τους την πάλη και την αντίσταση.

Ο χώρος της παραλίας Καραθώνα, δίπλα στην πόλη του Ναυπλίου, είχε καθαριστεί και διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει την κατασκήνωση. Εξοπλίστηκε με τις απαραίτητες υποδομές, στήθηκαν ταβέρνες και καφέ, ιατρείο κλπ., ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε ανάγκη που θα προκύψει το διήμερο.

Στο χώρο της κατασκήνωσης υπάρχει περίπτερο του «Οδηγητή», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ ξεχωρίζει η έκθεση του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, αφιερωμένη στη δεκαετία 1940-1950 με πλούσιο αρχειακό υλικό για την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, με έμφαση στην Πελοπόννησο εκείνης της περιόδου.

Πλούσιο πρόγραμμα

Χτες το βράδυ, στο χώρο της κατασκήνωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Την παρουσίαση έκανε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε πλευρές της ιστορίας του Κόμματος μετά το 1935, στη δράση, στις πιέσεις, στους αγώνες. Ζητήματα που απαντούν στον αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρείται, αλλά και αποτελούν χρήσιμα διδάγματα στην πορεία της δράσης των κομμουνιστών.

Η χτεσινή βραδιά έκλεισε με το αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι της Πελοποννήσου από το συγκρότημα της Οργάνωσης Πελοποννήσου της ΚΝΕ και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι από το συγκρότημα του Τάκη Σταθέα.

Σήμερα, Σάββατο, μετά την επίσκεψη στην Ακροναυπλία και την κεντρική ομιλία, στο χώρο της κατασκήνωσης θα γίνει αφιέρωμα στο τραγούδι για τους εξόριστους και τους πολιτικούς κρατούμενους από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με την «Εαρινή Ζυγιά».


«Δεν έχουμε "ταβάνι" στην προσφορά μας στο Κόμμα»

Πολύτιμη εμπειρία ακόμα και το στήσιμο και η προετοιμασία της κατασκήνωσης

«Βγήκαν στην επιφάνεια δυνατότητες που έχουμε όλοι και δεν είχαμε φανταστεί ότι υπάρχουν. Αναδείχθηκε, και με αυτόν τον τρόπο, ότι οι κομμουνιστές δεν έχουμε "ταβάνι" στην προσφορά μας στην Οργάνωση και το Κόμμα». Με αυτά τα λόγια μίλησε στον «Ρ» ο Στέφανος φοιτητής Μαθηματικού και ταυτόχρονα εργαζόμενος στην Πάτρα, για την εμπειρία της διαμόρφωσης του χώρου, όπου φιλοξενήθηκε η κατασκήνωση της ΚΝΕ. «Πήρα όλη μου την καλοκαιρινή άδεια για να συμμετέχω στην προετοιμασία του χώρου. Είναι μεγάλη υπόθεση, να συμβάλεις ώστε ο κόσμος που θα έρθει εδώ να ευχαριστηθεί, να μείνει σε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέρος», τονίζει ο Στέφανος.

Η ομάδα προετοιμασίας μπήκε στο χώρο την Κυριακή και αντίκρισε μια χαοτική κατάσταση. Μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Ναυπλίου, η Καραθώνα, έχει εγκαταλειφθεί για χρόνια από το Δήμο, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, έχει συνειδητά απαξιωθεί, ενώ πρόσφατα εκφράστηκαν και επιδιώξεις για ιδιωτικοποίηση της παραλίας, που βρήκαν σθεναρή αντίσταση.

Σε αυτό το χώρο, από την προηγούμενη Κυριακή έδωσαν ζωή και φροντίδα οι δυνάμεις της ΚΝΕ από την περιοχή της Πελοποννήσου. Γι' αυτό, κάτοικοι και επισκέπτες της παραλίας αγκάλιασαν την παρουσία των μελών της ΚΝΕ που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να καθαριστεί και να πάρει το περιεχόμενο που της αρμόζει. «Αρκετοί άκουγαν με θαυμασμό τι γίνεται εδώ και τι θα γίνει. Μας είπαν ότι θα επισκεφτούν το κάμπινγκ, θα έρθουν στις εκδηλώσεις», λέει στον «Ρ» ο Στέφανος.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του «στησίματος» της κατασκήνωσης, είναι πλήρως εναρμονισμένες με το πολιτικό περιεχόμενο των Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων της ΚΝΕ, με τη στάση και τη δράση των κομμουνιστών: Από νωρίς το πρωί, η ομάδα προετοιμασίας ήταν «στο πόδι». Νέοι εργαζόμενοι και σπουδαστές, κάποιοι μαθητές που αφιέρωσαν αυτές τις μέρες ξεπερνώντας τον εαυτό τους, για να «στηθεί» η κόκκινη κατασκήνωση. «Ολη μέρα κάναμε ό,τι δουλειά μπορείς να φανταστείς. Μάθαμε πολλά εδώ. Σκέψου ότι τόσες μέρες δίπλα στη θάλασσα, μόνο βράδυ κάναμε μπάνιο, όταν πια δεν βλέπαμε άλλο για να δουλέψουμε. Σήμερα είναι το πρώτο μας μπάνιο με το φως της ημέρας...».

Το βράδυ, τα παιδιά της ομάδας κι οι ντόπιοι σύντροφοι γίνονταν μια παρέα. Συντρόφισσες από το Ναύπλιο μαγείρευαν και έφερναν φαγητά στην κατασκήνωση. «Καθόμασταν όλοι γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, κουβεντιάζαμε, τραγουδούσαμε, κάναμε βραδινό μπάνιο... Ηταν στιγμές σπάνιες, πολύτιμες», υπογραμμίζει ο Στέφανος.

Ανάλογες ομάδες φροντίδας του χώρου δρουν σε όλη τη διάρκεια του Διημέρου. Συνεργεία φροντίζουν διαρκώς να καθαρίζεται από σκουπίδια, να είναι καθαρές οι τουαλέτες, να μη λείψει τίποτα. «Κάθε χρόνο τα Διήμερα της ΚΝΕ είναι πιο ποιοτικά και από την άποψη της οργάνωσης, της φιλοξενίας. Πέρα από το πολιτικό περιεχόμενο, έχει και αυτό τη σημασία του, δείχνει ωρίμανση, βήματα που γίνονται», συμπληρώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ