ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με το ΜΑΣ για ένα οργανωμένο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στις προχτεσινές εκλογές, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός οργανωμένου φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Μέσα απ' τις Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με μαζική και δυναμική δράση είναι δυνατόν ν' αλλάξει, στην πράξη, ο συσχετισμός σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και να σταματήσει, πια, ο εκφυλισμός.

Στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, παρά την άγρια επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, το «ρεύμα» της αποχής συνεχίστηκε. Δεν πρόκειται για ξαφνική επιλογή, αλλά για αποτέλεσμα μιας κυρίαρχης επιλογής που σπρώχνει τους νέους μακριά απ' τις συλλογικές διαδικασίες. Είναι το «απολιτίκ», το «δεν ασχολούμαι» που βολεύει το αστικό πολιτικό σύστημα και καταγράφεται, τελικά, στις δυνάμεις που στηρίζουν το αστικό σύστημα, ανεξάρτητα από ποια αφετηρία ξεκινούν όσοι απέχουν. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί φοιτητές και σπουδαστές που δε συμμετείχαν στις εκλογές γιατί νιώθουν, δικαιολογημένα, απέχθεια για τον εκφυλισμό που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Για το σύστημα και αυτοί καταγράφονται στους «απολιτίκ».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σήμερα, μια μέρα μετά τις εκλογές, έδωσε δυναμικό «παρών» στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που πλημμύρισε την Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι δε σταματά να βαδίζει ενάντια στη μοιρολατρία, έδειξε ότι οι αγώνες συνεχίζονται και πως η συμπόρευση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι η μοναδική λύση απέναντι στην επίθεση της πλουτοκρατίας. Οι μάχες για την Παιδεία και τα δικαιώματα των φοιτητών συμβαδίζουν με τους αγώνες των εργαζομένων, μόνο έτσι μπορεί να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση, τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές της.

Πανηγύρια και αποπροσανατολισμός

Μετά και από τις φετινές φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές, τα ερωτήματα που τίθενται είναι συγκεκριμένα: Θα συνεχίσουν οι σύλλογοι και τα ΔΣ να είναι ανενεργά και εκφυλισμένα με τους ΔΑΠίτες και ΠΑΣΠίτες σε ρόλο μάνατζερ; Για πόσο ακόμα το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θα «λειτουργεί» χωρίς δομές και διαδικασίες;

Σε αυτά τα ερωτήματα η ΔΑΠ «απάντησε» με τα πανηγύρια της, μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αφού είχε επιδοθεί σ' ένα όργιο εκφυλισμού μαζί με την ΠΑΣΠ. Μάλιστα, μετά απ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ «κάλεσε» «το σύνολο των παρατάξεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκδώσουμε από κοινού αποτελέσματα», χωρίς ίχνος ντροπής. Πρόκειται για ένα «κάλεσμα» απ' τη ΔΑΠ των λευκών που απαιτεί να μετριούνται υπέρ της, απ' τη ΔΑΠ που, φέτος, αλώνισε, σε όλη την Ελλάδα, παραβιάζοντας τις διαδικασίες. Απ' την «άλλη» πλευρά», ο Κώστας Πανταζής, γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην άνοδο της ΠΑΣΠ και μίλησε για μήνυμα επιβράβευσης «της συνεπούς πορείας» της παράταξης. Πρόκειται για την κυβερνητική παράταξη, που, στην ουσία στηρίζει τα μέτρα, και αποτέλεσε και αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος του εκφυλισμού και της διάλυσης.

Η Νεολαία ΣΥΝ, συνεπής στο δρόμο του αποπροσανατολισμού, συμπέρανε ότι ...«δεν ήταν μια καλή μέρα για τις δυνάμεις του δικομματισμού» και υποστηρίζει πως υπάρχει «έλλειψη νομιμοποίησης της πολιτικής του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού στη νεολαία»! Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην «κρίση (...) στο εσωτερικό των δύο παρατάξεων»!

Στο μεταξύ, οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές εμφανίστηκαν απ' τα ΜΜΕ ως μήνυμα απαξίωσης «όλων των κομμάτων» και «όλων των παρατάξεων». Στο ίδιο τσουβάλι, δηλαδή, οι κυβερνητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, το ίδιο και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών! Με αυτό τον τρόπο θέλουν να εγκλωβίσουν στη λογική του «τίποτα δε γίνεται» τη νεολαία και να νομιμοποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο ίδιο πνεύμα συνεχίστηκε από τις εφημερίδες και το παραμύθι της «αδυναμίας» να εκδοθούν κοινά εκλογικά αποτελέσματα. Κι όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις σχολές γίνονται εκλογές και αυτές αποτυπώνονται σε πρακτικά. «Ξέχασαν» - και πάλι - ότι μόνο η Πανσπουδαστική ΚΣ, κάθε χρόνο, δημοσιοποιεί όλα τα αποτελέσματα, χωρίς μαγειρέματα, χωρίς να έχει κριτήριο πού πάει καλά και πού όχι, όπως κάνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις!

Και ο εκφυλισμός δεν έχει τελειωμό

Η καταμέτρηση ακολούθησε το δρόμο εκφυλισμού σε πάρα πολλές σχολές, όπου ξεπεράστηκε κάθε όριο. Τα σκισμένα παραβάν (ΑΣΟΕΕ), τις ...μονοπαραταξιακές εφορευτικές, τα κοινά ονόματα στα ψηφοδέλτια ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, τις περιπτώσεις όπου τα λευκά κατοχυρώνονταν στην πρώτη παράταξη (Κοινωνική Θεολογία Αθήνας), τις προσπάθειες να γίνουν εκλογές με μη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους (ΤΕΙ Πάτρας) και πολλά άλλα είχαν και συνέχεια:

Στη Νομική Αθήνας, από προχτές στις 7 το απόγευμα, μέχρι το χτες πρωί, είχε γίνει καταμέτρηση μόνο σε μία κάλπη! Στη συνέχεια οι υπόλοιπες δυνάμεις αποφάσισαν να σταματήσει η διαδικασία και να ξαναξεκινήσει η καταμέτρηση στις 10 το βράδυ! Υπενθυμίζουμε ότι η Πανσπουδαστική ΚΣ στη Νομική είχε κάνει πρόταση, προεκλογικά, να μετρηθούν ταυτόχρονα οι κάλπες σε κάθε έτος, ώστε να συμμετάσχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές στην απεργία. Η ΔΑΠ και η ΕΑΑΚ διαφώνησαν και μάλιστα ένα απ' τα επιχειρήματα των «υπερεπαναστατών» της ΕΑΑΚ ήταν πως θα αποστεωνόταν η διαδικασία! Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Στην ΑΣΟΕΕ, στη διάρκεια της καταμέτρησης, έκλεισαν τα φώτα, κάηκαν οι ασφάλειες και εμφανίστηκε ένα άτομο γυμνό! Μέχρι τις 10.30 το πρωί στην ΑΣΟΕΕ μετρούσαν, ακόμα, την τρίτη κάλπη!

Στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας η καταμέτρηση δεν είχε καν ξεκινήσει μέχρι χτες στις 9 το βράδυ, επειδή ΔΑΠ και ΠΑΣΠ καυγάδιζαν για δυο ψήφους!

Στην Ιατρική η καταμέτρηση για μόλις 1.400 ψήφους κράτησε πάνω από 5 ώρες!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με αισιοδοξία συνεχίζουν τον αγώνα

Με αισιοδοξία συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές και οι σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, και των άλλων πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης, μετά την ολοκλήρωση της μάχης των φοιτητικών εκλογών, νωρίς χτες τα ξημερώματα. Με τη δυναμική της ψήφου αντίστασης στην πολιτική του κεφαλαίου που εκφράστηκε από τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, τα παιδιά του ΜΑΣ, έδωσαν χτες τη μάχη της απεργίας στο πλευρό του εργατικού ταξικού κινήματος. Παράλληλα, οργανώνουν την κλιμάκωση των παρεμβάσεών τους στις σχολές.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Πανσπουδαστική ΚΣ δεν επικύρωσε τα αποτελέσματα στις σχολές Δασολογίας, Βιολογικού και Γεωπονίας καθώς επίσης και στον ενιαίο Σύλλογο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διότι οι παρατάξεις του δικομματισμού και τα συνεταιράκια τους δεν εφάρμοσαν τον κανονισμό που συμφώνησαν πανελλαδικά οι φοιτητές παρατάξεις. Ετσι π.χ. προσμετρούσαν τα λευκά στα άκυρα και δέχονταν η ψηφοφορία να γίνει χωρίς την προσκόμιση ταυτότητας ή διαβατηρίου αλλά με διάφορα αμφιβόλου εγκυρότητας έγγραφα του πανεπιστημίου.

Παρά τον εκφυλισμό και το όργιο νοθείας που επιχειρήθηκε να στηθεί - και σε ορισμένες περιπτώσεις στήθηκε - αλλά και κόντρα στο κλίμα συναίνεσης και υποταγής που καλλιεργείται μεθοδικά στο χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας, χιλιάδες φοιτητές επέλεξαν το δρόμο της ανυπότακτης πάλης στη γραμμή σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων. Σε αρκετές σχολές μάλιστα ανέδειξαν την ΠΚΣ σε πρώτη και δεύτερη δύναμη.

Προβλήματα και σε άλλες πόλεις

Σοβαρά προβλήματα και φαινόμενα εκφυλισμού των διαδικασιών σημειώθηκαν και στη Δυτική Ελλάδα.

Στα ΤΕΙ στα Γιάννενα η ΔΑΠ έβαλε στα ψηφοδέλτιά της σπουδαστή χωρίς να το γνωρίζει. Με αφορμή αυτό, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ καυγάδιζαν όλη τη μέρα, έπαιζαν κυνηγητό στο ίδρυμα (!), ενώ η ΠΑΣΠ κάλεσε μέχρι και δικηγόρο για να πει τη γνώμη του. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο (έβαλε σπουδαστή σε ψηφοδέλτια χωρίς να το γνωρίζει) έκανε και η ΠΑΣΠ στο Ιστορικό Αρχαιολογικό στα Γιάννενα.

Στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Αρτας η εφορευτική επιτροπή αποτελούνταν μόνο από ΔΑΠίτες. Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν έξι φάκελοι παραπάνω στην κάλπη και να σκιστούν δύο ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής, στο άνοιγμα των φακέλων, και να τα βγάλουν άκυρα!

Σε δύο απ' τις τρεις σχολές του πανεπιστημίου, στο Αγρίνιο, δε δεχόντουσαν να υπάρχει πρακτικό ψηφισάντων, κάτι που συνέβη και σε πολλές άλλες σχολές.

METΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η ελπίδα στην ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου

Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές

«Η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που συμμετείχαν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, τους φοιτητές και σπουδαστές που τα στήριξαν με την ψήφο τους. Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα, που οργανώνουν την πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών ενάντια στο μαύρο μπλοκ του κεφαλαίου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων της.

Ο συσχετισμός στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Κι αυτό θα γίνει με την ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, της συσπείρωσης αγωνιστικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, αγωνιστών φοιτητών. Αυτή είναι η ελπίδα ενάντια στον εκφυλισμό που επικρατεί και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με ευθύνη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και την ανοχή των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ