ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΚΥΨΕΛΗΣ
Ξεκίνησε χτες το τριήμερο για την Πρωτομαγιά

Αναδεικνύεται η ανάγκη να αυξηθούν οι πυρήνες οργάνωσης και στις λαϊκές γειτονιές. Αντίστοιχη πρωτοβουλία αύριο και στον Κολωνό

Η χτεσινή πρώτη μέρα πλαισιώθηκε και από λαϊκά τραγούδια
Η χτεσινή πρώτη μέρα πλαισιώθηκε και από λαϊκά τραγούδια
Σε εξέλιξη είναι οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά που διοργανώνει το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, δείγμα της επίμονης και σημαντικής προσπάθειας που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις κι άλλοι φορείς του αγωνιστικού μαζικού κινήματος στις λαϊκές γειτονιές, με στόχο την αφύπνιση και οργάνωση των λαϊκών οικογενειών για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Το Στέκι απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις αυτές, όπως και στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, σε εργάτες και εργάτριες, Ελληνες και μετανάστες, νέες και νέους, άνεργους, μαθητές και σπουδαστές, τονίζοντας σε σχετικό φυλλάδιο: «Τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την κατεύθυνση της ΕΕ, έχουν τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., θα συνεχίζονται και θα κλιμακώνονται όσο οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν αντιπαραθέτουν την πραγματική τους δύναμη».

Η χτεσινή, πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στον ηρωικό Μάη του '36 ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Το άνοιγμα έκανε η Θαλασσιά Αντωνοπούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου του Στεκιού, η οποία συνέδεσε τους αγώνες του χτες με το σήμερα, χαρακτηρίζοντας την Πρωτομαγιά κορυφαία μέρα της εργατικής τάξης ως απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της, αλλά και καταγραφή της απόστασης που τη χωρίζει από την ιστορική της αποστολή. Τόνισε ότι σήμερα έχουμε να καλύψουμε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση εφόσον έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Οτι τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί από καιρό από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τα κόμματά τους. Τόνισε ότι στο χέρι της εργατικής τάξης είναι το φρενάρισμα αυτής της πολιτικής, συσπειρωμένοι βέβαια όλοι με το ΠΑΜΕ στο δρόμο του εργατικού ταξικού κινήματος. Τέλος, κάλεσε όλους το Σάββατο, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, με το ΠΑΜΕ ώστε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την απόκρουση της αντιλαϊκής καταιγίδας και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του χρονικού του Μάη του 1936, με κείμενα που διαβάστηκαν από τους ΚΝίτες Δέσποινα Σουλάνδρου, Γιώργο Μυρίλα, οπτικό υλικό με βίντεο από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα γεγονότα, φωτογραφίες και αποσπάσματα εφημερίδων, ενώ τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου απάγγειλε η ΚΝίτισσα Αιμιλία Βαμβακίδου. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο εργατικό τραγούδι από το μουσικό συγκρότημα του Στεκιού.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Φιξ (Πατησίων και Καυταντζόγλου) θα μιλήσει ο Γ. Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Επίσης, αναμένεται να κάνει παρέμβαση εκπρόσωπος μεταναστευτικής κοινότητας και να απαγγελθούν ποιήματα από μαθητές προσφυγόπουλα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και κυλικείο.

Αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο Στέκι (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου) θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στην εργαζόμενη νεολαία. Στη συζήτηση θα παραβρίσκονται αντιπροσωπεία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, το Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Και στον Κολωνό

Αύριο, Παρασκευή, εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» (των Μπόγιερ Ρίτσαρντ και Μόρε Χέρμπερτ, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») πραγματοποιούν μαζικοί φορείς του Κολωνού και το ΠΑΜΕ, στο Στέκι Εργαζομένων Κολωνού (Αργους 54, Κολωνός), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή σχετικού βίντεο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθημερινές περιοδείες για την Πρωτομαγιά

Περιοδείες σε «Μεγάλη Βρετάνια» και «Athens Plaza» έγιναν χτες μεταξύ άλλων

Οι αντεργατικές συνέπειες του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, οι γενικότεροι αντεργατικοί σχεδιασμοί και πολιτικές και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να εντείνουν την πάλη τους στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται ήταν τα βασικά σημεία τα οποία ανάδειξαν κατά τις χτεσινές περιοδείες τους ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του ΚΚΕ, στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετάνια» και «Αθενς Πλάζα», αντίστοιχα.

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους εργαζόμενους στο «Αθενς Πλάζα» για το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι χτυπά το 40ωρο - 5ήμερο και ότι πλήττει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις, επισήμανε ότι αυτό που κρίνεται σήμερα είναι ότι ή θα φτωχύνουν οι εργαζόμενοι ή θα φτωχύνουν οι πάμπλουτοι. Δίλημμα που τίθεται αντικειμενικά. Το ΚΚΕ, είπε, καλεί τους εργαζόμενους να προβάλουν ως τάξη όχι μόνο το δίκιο τους, αλλά και τη δύναμή τους, γιατί μόνο έτσι μπορούν να βάλουν εμπόδια στις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται και σχεδιάζονται.

Σε ένταση της πάλης κάλεσε και ο Θ. Παφίλης, μιλώντας στους εργαζόμενους στο «Μεγάλη Βρετάνια». Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και ότι δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Σημείωσε ότι η κρίση χρησιμοποιείται για να περάσουν μέτρα που δημιουργούν τους όρους για ακόμα πιο φθηνούς και ευέλικτους εργάτες. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο των αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που κάνουν πλύση εγκεφάλου στους εργαζόμενους για να δεχθούν να πληρώσουν την κρίση.

Απύθμενο το θράσος των εργατοπατέρων

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου στο «Μεγάλη Βρετάνια» (στο οποίο πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ), στη διάρκεια της περιοδείας, τόλμησαν να εγκαλέσουν τις ταξικές δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην περιφρούρηση της 48ωρης απεργίας, που μεταξύ άλλων είχε προκηρύξει και το ταξικό συνδικάτο του κλάδου. Και όχι μόνο. Επιχείρημά τους ήταν ότι το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου είχε αποφασίσει ομόφωνα να μην πάρει μέρος στην απεργία. Εκεί έφτασαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού: Να βγαίνουν και να διατυμπανίζουν τις απεργοσπαστικές τους αποφάσεις...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Στο προσκήνιο η αγωνιστική στάση ζωής

Αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά ήταν η χτεσινή εκδήλωση

Η πολύμορφη δράση που καλούνται να αναπτύξουν τα συνδικάτα, προκειμένου να προσεγγίσουν και να εντάξουν στη δράση τους ακόμη περισσότερους νέους και νέες, ήταν το κύριο στοιχείο που αναδείχθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Επιτροπή Νέων Λογιστών μαζί με την Ενωση Λογιστών Αθήνας στα γραφεία του Συνδικάτου.

Οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η ανάγκη ενεργητικής στάσης ζωής σε όλα τα επίπεδα, στοιχειοθετούν την κατεύθυνση και τη δραστηριότητα των νέων του συνδικάτου στο επόμενο διάστημα. Η χτεσινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά και τη νεολαία και ιδιαίτερα αφορούσε τα ζητήματα των νέων ζευγαριών και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου από τη νεολαία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκε το αγωνιστικό πρότυπο ζωής νεολαίων, όπως αυτό εκφράστηκε στις τελευταίες απεργίες των ταξικών συνδικάτων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Νεολαίοι κουρέλιασαν την εργοδοτική τρομοκρατία, συστρατεύτηκαν και αγωνίστηκαν στο πλευρό των συνδικάτων τους, διεκδίκησαν. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία που έχει ο αγωνιστικός εορτασμός της πρωτομαγιάτικης απεργίας, ιδιαίτερα σήμερα, που ο καπιταλισμός δείχνει το πιο βάρβαρο - και συνάμα αληθινό - πρόσωπό του, κάνοντας εφ' όλης της ύλης επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Αλλωστε, η φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία είναι αφιερωμένη στους νέους και τις νέες. Και, μέσα απ' αυτή, δίνεται μήνυμα σε όλους τους νεολαίους πως το πραγματικά προοδευτικό, το πραγματικά καινούριο, το σύγχρονο, είναι οι αγώνες, η ανυπότακτη στάση ζωής...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΚΑ
Χτες στο «Μεταξά»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο «Μεταξά» πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ Πειραιά, Νίκαιας - Κορυδαλλού και Καλλιθέας, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό και εξοπλισμό και απαιτώντας τον άμεσο και πλήρη εξοπλισμό του. Παράλληλα καλούσαν τον κόσμο σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την 1η Μάη.

Θυμίζουμε ότι οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ομοσπονδίες έχουν ξεκινήσει καθημερινό άνοιγμα σε δημόσια νοσοκομεία και αλλού, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ