ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Η επιτυχία των πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων θα δώσει σημαντική ώθηση και στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 5 Μάη

Από πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το 2008 στο Σύνταγμα. «Η δύναμη στα χέρια των εργατών», γράφει το πλακάτ
Από πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το 2008 στο Σύνταγμα. «Η δύναμη στα χέρια των εργατών», γράφει το πλακάτ
Πλατύ, πολύμορφο και αποφασιστικό κάλεσμα σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές απευθύνουν καθημερινά οι ταξικές δυνάμεις μαζί με άλλους αγωνιστικούς μαζικούς φορείς, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ηδη, έχουν καθοριστεί 68 απεργιακές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή. Οι προετοιμασίες του αγωνιστικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς έχουν αρχίσει ήδη να «ζεσταίνουν» τις μηχανές των ταξικών δυνάμεων και για την επιτυχία της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας που θα γίνει στις 5 Μάη.

Συνεχίστηκαν και χτες οι συζητήσεις σε Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ με αντίστοιχα συνδικάτα σε Αθήνα (π.χ. στο Αιγάλεω). Το ΠΑΜΕ έχει αφιερώσει τη φετινή Πρωτομαγιά στη νεολαία, αναδεικνύοντας την κρίσιμη σημασία που αποκτά το επίμονο και ολόπλευρο άνοιγμα στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, στους σπουδαστές ΟΑΕΔ - ΙΕΚ κλπ.

Αύριο, Παρασκευή, 30 Απρίλη, με απόφαση της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών θα γίνει 2ωρη στάση εργασίας και εκδηλώσεις στους τόπους δουλειάς αφιερωμένες στην Πρωτομαγιά.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Στις 10 π.μ. θα γίνουν το Σάββατο οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα σε:

  • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι οικοδόμοι, μισθωτοί τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, Ξύλου.
  • Πλ. Ομονοίας: Σωματεία και εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Εμπορίου, Επισιτισμού, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Α' Αθήνας.
  • Πλ. Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δυτικών, Βόρειων, Βορειοδυτικών και Νοτιοδυτικών Συνοικιών.
  • Στ. Ευαγγελισμού: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Υγείας, Ανατολικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νότιων και Νοτιοανατολικών Συνοικιών.
Αλλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της απεργιακής συγκέντρωσης προγραμματίζονται σε χώρους δουλειάς και γειτονιές της Αθήνας οι εξής εκδηλώσεις:

  • Στο Ιλιον, σήμερα στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Ιλίου.
  • Στο Καματερό αύριο 30/4 στις 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο «Μελίνα».
  • Στον ΟΣΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις αύριο 30/4 σε 4 χώρους: Στο κεντρικό εργοστάσιο, στο ΤΜΚ, στο Μηχανοστάσιο Αγίου Ιωάννη Ρέντη και στα κεντρικά γραφεία της Καρόλου.

Ακόμα, θα γίνουν κοινές εκδηλώσεις ΠΑΜΕ και Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών:

  • Σήμερα, Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι, στη Φιλοσοφική.

Εκδήλωση οργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής αύριο Παρασκευή 30 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα των γραφείων του (πλ. Μητροπόλεως 10). Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή βίντεο και μουσικό πρόγραμμα.

Στην Αττική, σήμερα στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ανω Λιοσίων διοργανώνεται εκδήλωση από τη Γραμματεία Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Μενιδίου του ΠΑΜΕ και το Σύλλογο Γυναικών Ανω Λιοσίων. Την Τρίτη 4 Μάη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μενιδίου διοργανώνεται εκδήλωση από τη Γραμματεία Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΠΑΜΕ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πολύμορφες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Αγίου Παντελεήμονα Πολίχνης, η Επιτροπή Αγώνα Φορέων, Παραρτημάτων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών της Πολίχνης.

Στη Λάρισα, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου του νομού, θα πραγματοποιηθεί ωριαία στάση εργασίας στους τόπους δουλειάς σήμερα και αύριο. Μάλιστα αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. το ΕΚ οργανώνει συναυλία στην κεντρική πλατεία.

Η Γραμματεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΠΑΜΕ μαζί με την τοπική πολιτιστική επιτροπή του διοργανώνει διήμερο εορτασμό. Αύριο, Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. θα ανέβει από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Σάμης η παράσταση «Ο άνεργος» του Γιώργου Σκούρτη σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαδάτου και Τζούλιας Δόριζα. Θα ακολουθήσει ιστορική αναδρομή της Εργατικής Πρωτομαγιάς πλαισιωμένη από ζωντανή μουσική.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πραγματοποιεί αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ. εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά με προβολή DVD, έκθεση φωτογραφικού υλικού, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και ομιλία στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας πραγματοποιεί αύριο εκδήλωση με ομιλίες και την προβολή της ταινίας «Το αλάτι της γης» στην κεντρική πλατεία στις 9 μ.μ.

Η οργή να γίνει πάλη ταξική
Πολλαπλά τα προβλήματα των νέων μεταναστών

«Κανείς δε θέλει να φύγει από τον τόπο του.

Κανείς δε θέλει να χωριστεί από την οικογένεια, να αφήσει πίσω του μάνα, πατέρα, αδέλφια, γυναίκα, παιδιά, αρραβωνιαστικιά.

Ο πόλεμος, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η απελπισία αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από την πατρίδα τους.

Οι μετανάστες νομίζουν στις χώρες της Ευρώπης θα βρουν μια καλύτερη ζωή, δεν είναι όμως έτσι.

Οι μετανάστες έχουν σοβαρά προβλήματα, γλώσσας, ανεργίας, άδειας παραμονής, πολιτικό άσυλο οι πρόσφυγες, δεν έχουν καμία βοήθεια από πουθενά.

Υπάρχουν οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, που λένε ότι μας βοηθάνε. Τίποτε δεν κάνουν. Μας κοροϊδεύουν. Το κράτος μας θέλει παράνομους για να μας χρησιμοποιήσουν για φτηνά εργατικά χέρια.

Για μας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εμείς οι νέοι μετανάστες, πρέπει να οργανωθούμε, να παλέψουμε μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους, να μπούμε στα ταξικά Συνδικάτα, δεν πρέπει να φοβόμαστε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε.

Εχουν γίνει βήματα, αρκετοί νεολαίοι μετανάστες με τη βοήθεια Ελλήνων συναδέλφων τους μπήκαν στον αγώνα.

Δε φτάνει όμως αυτό. Πρέπει και οι Ελληνες εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τους μετανάστες απέναντι, χωρίς ταξική ενότητα.

Ανυπακοή και απειθαρχία - ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία!»


Χαντέμ Τζαφαρί,
Μέλος του παραρτήματος Κυψέλης του συνδικάτου ΟΙκοδόμων Αθήνας

Θέατρο από εργάτες για εργάτες

Τονίζοντας ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «μπορεί και θέλει να μπολιάσει τους αγώνες με τον πολιτισμό», σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως «το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική, το τραγούδι, η λογοτεχνία, όλες οι μορφές πνευματικής δημιουργίας είναι απαραίτητο να υπηρετούν, αλλά και να γίνονται κτήμα της τάξης που δημιουργεί, που παράγει τον πλούτο». Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει «θεατρικές παραστάσεις μέσα στους χώρους δουλειάς. Θέατρο από εργάτες για εργάτες. Στο διάλειμμα, στη στάση εργασίας, στο σχόλασμα, στην κατάληψη. Να μιλήσει η τέχνη με το συμπυκνωμένο λόγο της στην καρδιά του εργάτη. Να του δώσει λίγο χρόνο να σκεφτεί ότι "έτσι ήρθαν τα πράγματα, αλλά έτσι δε θα πάνε", όπως λέει και ο Τούρκος συγγραφέας ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ». Τέτοια θεατρική παράσταση θα γίνει αύριο Παρασκευή 30 Απρίλη στους εργάτες Δήμου Πετρούπολης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στόχος το 50% μέχρι το Σάββατο

Μάχη άρρηκτα δεμένη με την ολόπλευρη ενίσχυση των αγώνων της εργατικής τάξης είναι η οικονομική εξόρμηση με τη μορφή πανελλαδικής λαχειοφόρου που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ. Στόχος μέχρι το Σάββατο, 1η Μάη, είναι να καλυφθεί το 50% του πλάνου. Μέσα στη δίνη της αντεργατικής επίθεσης η ενίσχυση των οικονομικών του ΠΑΜΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απόκρουση της επίθεσης και την οργάνωση της αντεπίθεσης.

Με τον Ελληνο-πακιστανικό Σύλλογο

Το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει, μετά από πρόσκληση του Ελληνο-πακιστανικού Συλλόγου, την 1η Μάη, στους αγώνες βόλεϊ πακιστανικών ομάδων. Ενας από τους αγώνες αφιερώνεται στην Εργατική Πρωτομαγιά. Το πρωτάθλημα βόλεϊ ξεκινά την Παρασκευή 30 Απρίλη με τη συμμετοχή 24 ομάδων και ολοκληρώνεται την Κυριακή, στην πλατεία Τσαλαβούτα, στο Περιστέρι. Την τελευταία μέρα, στις 6 μ.μ., θα γίνει και η απονομή των μεταλλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ