Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 2010 - αριθ. φύλλου: 10665

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
9 ΜΑΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Η μνήμη
που
θέλουν να σβήσουν οι πλαστογράφοι της ιστορίας

Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών η σημερινή, της μεγάλης νίκης κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «Αξονα» Γερμανίας - Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους που τέλειωσε πριν από 65 χρόνια, βάζοντας τέρμα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ' αυτή τη νίκη συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ομως, για την πραγματοποίησή της υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης. Τη δική τους σημαντική συμβολή στον 6χρονο πόλεμο (1939-1945) είχαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών. Και σε αυτά ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Αυτή τη μέρα, το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ την ανακήρυξε ως «μέρα της Ευρώπης». Στόχος να σβήσουν από την ιστορική μνήμη, από τη συνείδηση λαού και νεολαίας την ανεξάντλητη δύναμη των λαών που όταν θέλουν μπορούν να συντρίψουν το φαινομενικά πανίσχυρο αντίπαλό τους.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Μαρτυρίες» μιας μεγάλης εποποιίας

Σοβιετική κινηματογραφική πανδαισία, αφιερωμένη στα 65χρονα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης, στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ».


ΣΕΛ.  3
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Για μια διαφορετική πρόταση ζωής

ΣΕΛ.  24
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Μεθοδευμένη υποτίμηση της ελληνικής δημιουργίας

ΣΕΛ.  5
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Καθοριστική η συμβολή της στην ανάπτυξη της προσωπικότητας

Μιλάει στο «Ρ» ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Λ. Χατζηχαριστός, που επισημαίνει τη σκόπιμη υποβάθμισή της στα σχολεία από το σημερινό κυρίαρχο σύστημα.


ΣΕΛ.  15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δείγμα διορατικότητας

Ερευνα τεκμηριώνει την εικασία που είχε κάνει ο Δαρβίνος για τους λόγους εξόδου στην επιφάνεια των γεωσκωλήκων, όταν το έδαφος δονείται από ήχους χαμηλών συχνοτήτων.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ