ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΚΟΖΙ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Και στο βάθος γαλλικές φρεγάτες...

Την ώρα που εξελίσσονταν οι συναντήσεις στο Παρίσι, διέρρεε από την Ελλάδα ότι προχωράει κανονικά η απόκτηση 6 φρεγατών «Fremm», αξίας 2,5 δισ. ευρώ

Συμφωνίες δισ. ευρώ, που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού κρύβονται πίσω από τις χειραψίες Σαρκοζί - Παπανδρέου, προχτές στο Παρίσι
Συμφωνίες δισ. ευρώ, που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού κρύβονται πίσω από τις χειραψίες Σαρκοζί - Παπανδρέου, προχτές στο Παρίσι
Το σύνολο της ιμπεριαλιστικής ατζέντας στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και το ζήτημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε την Τετάρτη στο Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της χώρας Ν. Σαρκοζί, τον Γάλλο πρωθυπουργό Φ. Φιγιόν και τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπ. Ακογιέ.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη Παπανδρέου στη Γαλλία, με αιχμή την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επιβεβαίωνε -σύμφωνα με το «Ρόιτερς»- ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά των έξι γαλλικών φρεγατών «Fremm», υλοποιώντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ο ίδιος φέρεται να ισχυρίστηκε. Το κόστος της συγκεκριμένης αγοράς υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2010.

Την ίδια ώρα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε ότι «μέχρι το τέλος του 2010 θα λάβουμε αποφάσεις» στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα άρματα του στρατού ξηράς, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παραγγελία μεταχειρισμένων από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Ν. Σαρκοζί, στη μεταξύ τους συνάντηση συζητήθηκαν η μεσογειακή συνεργασία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό, «και γενικότερα οι ευρωπαϊκές προοπτικές, σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως, την ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του προκειμένου να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να τσακίσει κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, παίρνοντας διαρκώς και επιπλέον μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική μας βούληση να εφαρμοστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τόνισα ότι έχουμε πάρει πρόσφατα, τις προηγούμενες ημέρες, και επιπλέον ενισχυτικά μέτρα για την εφαρμογή αυτού του Προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κήρυγμα εκβιασμού και τρομοκράτησης του λαού

Νέες θυσίες για να βγει η Ελλάδα από την «τριπλή επιτήρηση» ζήτησε προκλητικά ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα άγρια λιτότητα, συνδυασμένη με νέες σαρωτικές ανατροπές, που θα οδηγήσουν σε μια χωρίς προηγούμενο λεηλασία στο λαϊκό εισόδημα, πρόβαλε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Φανερώνοντας ότι ο ταξικός πόλεμος που ενιαία έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια στους εργαζομένους δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, προεξόφλησε τη «λήψη νέων πρόσθετων μέτρων» πέρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αλλά και αυτά που ο ίδιος εξήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2010».

Για να αποσπάσει μάλιστα την ανοχή των εργαζομένων και του λαού, προσπάθησε να διεγείρει το νόθο «πατριωτισμό», λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε τριπλή επιτήρηση από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα όσα σε κοινό μέτωπο του φορτώνουν η κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει, για να βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση!

Σ' αυτό το πνεύμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης», με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να αφαιρείται κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας που πρέπει να ανακτήσουμε».

«Τεχνογνωσία» για τη σφαγή δικαιωμάτων

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα στηριχθεί στην πιστή εφαρμογή του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», στις αποφάσεις και τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά θα ζητήσει και τη συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου, όπως είπε, να «προσφέρει τη τεχνογνωσία που διαθέτει για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων». Η βοήθεια του ΔΝΤ θα είναι «χρήσιμη» και η κυβέρνηση «είναι πρόθυμη για συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές προμηνύουν νέα ταξικά μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του «Προγράμματος Σταθερότητας», η Ελλάδα «είναι πρόθυμη και δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία επιπλέον μέτρα».

Τόνισε ακόμα ότι «υπεύθυνοι για τις αποφάσεις είναι η Κομισιόν με το ΕΚΟΦΙΝ και το Γιουρογκρούπ» και υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε ζητήματα τεχνικά».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους αντιστέκονται στα μέτρα υποστηρίζοντας ότι δεν «αντιλαμβάνονται την κρίσιμη στιγμή» και λέγοντας ότι «μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη κρίση σαν ευκαιρία για να λύσουμε χρόνια προβλήματα». Να προωθηθούν, δηλαδή, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της ΕΕ, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει ισχυρό το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής «προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους», υποστηρίζοντας ότι «είναι σημαντική η απόφαση για συντονισμένη δράση, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης».

Προσπάθησε έτσι να συγκαλύψει ότι, πίσω από τις ανέξοδες κορόνες, η ΕΕ διαφύλαξε τις καπιταλιστικές αγορές και τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού φρόντισε να αφήσει στο απυρόβλητο τόσο την κερδοφορία, όσο και τη δράση τους.

Αλισβερίσι με χαμένο το λαό

Τέλος, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έδωσε «αντάλλαγμα» για την «πολιτική στήριξη» που της προσφέρθηκε, όπως παραγγελίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αν και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαβεβαίωνε χτες από την Αθήνα ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει τις 6 φρεγάτες από τη Γαλλία και θα «προτιμήσει» τα μεταχειρισμένα γερμανικά άρματα μάχης.

Σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσουν το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 3 μ.μ. το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί στο «πάρτε μέτρα»

Πλήρως ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση της έκτακτης συνόδου της ΕΕ ο Α. Σαμαράς, χαιρετίζοντας από τη μια την «ευρωπαϊκή στήριξη» και πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα στο όνομα της «τόνωσης της αγοράς», εννοώντας βέβαια μέτρα τόνωσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. «Θεωρούμε θετικό σημείο την ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική οικονομία, επειδή θωρακίζει τα ελληνικά ομόλογα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων», δήλωσε, επιμερίζοντας τις ευθύνες για την επιτήρηση της οικονομίας και στο ΠΑΣΟΚ τόσο γιατί έδειξε αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες όσο και για την «καταστροφική» αντιπολίτευση που άσκησε στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα», αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν αρκεί. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση αφορούν τη μείωση του ελλείμματος και όχι την τόνωση της αγοράς, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας έμφαση ακριβώς σε αυτά τα μέτρα. «Χωρίς τέτοια μέτρα τόνωσης - και ανεξαρτήτως κοινοτικής στήριξης - η ύφεση που θα προκύψει θα είναι πολύ βαθιά και τα ελλείμματα δε θα μειωθούν. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι: Πάρτε μέτρα τόνωσης, τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τα ανταλλάγματα της «βοήθειας»

Σε σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ν. Σαρκοζί, και την αγορά γαλλικών φρεγατών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αγορά από τη Γαλλία έξι φρεγατών, που θα κοστίσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, αποτελεί μόνο ένα στοιχείο που δείχνει γιατί "δεν υπάρχουν χρήματα" για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες, γιατί η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο σε βάρος του λαού με τη στήριξη της ΕΕ, καθώς και τι είδους "βοήθεια" και με ποια ανταλλάγματα προσδοκά από τις πιο ισχυρές χώρες η κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ