ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Στα μπλόκα με πολικές θερμοκρασίες

Δίπλα στα, καλυμμένα με το χιόνι, τρακτέρ τους παραμένουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

MotionTeam

Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης που συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα τους παραμένοντας, παρά το δριμύτατο ψύχος, στα μπλόκα. Και ακριβώς, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, οι αγρότες άνοιξαν τα μπλόκα το βράδυ της Δευτέρας, ενώ συνέχισαν από χτες το πρωί τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας σε περιοδικούς αποκλεισμούς των δύο σταθμών.

Οι Καβαλιώτες αγρότες συνέχισαν να παραμένουν στην Εγνατία οδό, στην περιοχή της Χρυσούπολης και οι συνάδελφοί τους της Ξάνθης έκλειναν κατά διαστήματα την παλιά γέφυρα του Νέστου. Οι αγρότες των Σερρών βρίσκονταν στα Κερδύλλια, στην Εγνατία οδό και άλλοι παραγωγοί του νομού στην παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο Στρυμονικό. Στα μπλόκα αυτά συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι που διεκδικούν κυρίως οικονομικά αιτήματα και κάνουν λόγο για κλιμάκωση εάν συνεχιστεί η αδιαφορία του υπουργείου για τα αιτήματά τους.

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή συνέχιζαν οι αγρότες του Εβρου να παραμένουν δίπλα στα καλυμμένα από χιόνι τρακτέρ τους λίγο πριν το συνοριακό σταθμό του Ορμενίου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, τονίζει ότι δε θα υπάρξει καμία μεταβολή στις αποφάσεις των αγροτών που είναι συγκεντρωμένοι στο Ορμένιο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Παράλληλα, συνεχίζεται το μπλόκο στην Κορνοφωλιά Σουφλίου. Και οι αγρότες του Κιλκίς διεξάγουν το δικό τους δύσκολο αγώνα, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν πίσω αφού τα οικονομικά τους προβλήματα - ιδιαίτερα των σιτηροπαραγωγών - τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Βρίσκονται στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης και τα μπλόκα τους καθημερινά ενισχύονται.

Στον κόμβο Βογατσικού παρέμεναν και χτες οι αγρότες της Καστοριάς και στην υψηλή γέφυρα της λίμνης Πολυφύτου στα Σέρβια Κοζάνης με τα αγροτικά τους μηχανήματα οι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο και οι αγρότες της Φλώρινας παρέμεναν στους μεθοριακούς σταθμούς της Κρυσταλλοπηγής και της Νίκης, ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Αμυνταίου ήταν συγκεντρωμένοι στον 1ο κόμβο του Φιλώτα έξω από το Αντίγονο.

Αγρότες της Χαλκιδικής με έξι τρακτέρ κατόρθωσαν χτες να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην επίδοση του ψηφίσματός τους στον εκπρόσωπο της υφυπουργού Εσωτερικών, τους συνόδευε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Στη διάρκεια της συνάντησης οι συνάδελφοί τους από τα μπλόκα της Ν. Τρίγλιας και της Γαλάτιστας βρίσκονταν από την προηγούμενη μέρα παραταγμένοι με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της αερογέφυρας της Θέρμης. Μετά το μεσημέρι οι αγρότες της Χαλκιδικής επέστρεψαν στα δύο μπλόκα της Χαλκιδικής στη Ν. Τρίγλια και στη Γαλάτιστα. Ακόμη, άλλοι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο των Καλυβών, ενισχύοντας το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Χαλκιδική.

Στο νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες βρίσκονταν στα τρία μπλόκα στα Μάλγαρα, στη Ν. Χαλκιδόνα και στα Πράσινα φανάρια.

Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Καβάλας, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους αγρότες που αυτές τις μέρες βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική, τόσο της σημερινής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και της προηγούμενης της ΝΔ. Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών εκφράζουν με ψηφίσματά τους ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, η Επιτροπή Ειρήνης Συκεών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σταυρούπολης, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Σταυρούπολης, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Συκεών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης.

Εντείνονται οι πιέσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις στους αγρότες που βρίσκονται στον Προμαχώνα από την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Συνάντηση του νομάρχη Σερρών Στέφανου Φωτιάδη με το Βούλγαρο υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο μεθοριακό σταθμό της Κουλάτα. Η συνάντηση έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του περιφερειάρχη Μπλαγκόεβραντ, με τον νομάρχη Σερρών που ήταν πρωτοβουλία της βουλγαρικής πλευράς.

Ο Βούλγαρος υπουργός, ζήτησε την παρέμβαση του νομάρχη Σερρών προς τους αγρότες που συμμετέχουν στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα προκειμένου να παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω του ψύχους και των χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή.

Ηδη όμως οι αγρότες νωρίτερα είχαν αποφασίσει να ανοίξουν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συγκεντρώσεις αγροτών στις Περιφέρειες

Σε συγκεντρώσεις μπροστά από τις δύο Περιφέρειες που υπάρχουν στην Πελοπόννησο, σε Τρίπολη και Πάτρα, προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δίνοντας απάντηση στο διάλογο - απάτη της κυβέρνησης και διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους.

Συγκεκριμένα, αγροτοκτηνοτρόφοι από την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την ίδια στιγμή, αγρότες από την Αιγιάλεια, τη Δυτική Αχαΐα και την Ηλεία συγκεντρώθηκαν στην Πάτρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου προχώρησαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

Νωρίτερα, στήθηκε μπλόκο αγροτών από τη Δυτική Αχαΐα στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μ.μ. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρισκόταν το μπλόκο των αγροτών στο Ασπρόχωμα, στην είσοδο της Καλαμάτας από αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίοι από προχθές το μεσημέρι είχαν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Τηλεφωνικές ... παρεμβολές από την αστυνομία

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ

Τα πρώτα τηλέφωνα στην Πελοπόννησο άρχισαν να «πέφτουν» από την αστυνομία, με προφανή στόχο να τρομοκρατηθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και να αποτραβηχτούν από τις κινητοποιήσεις. Προχτές, αστυνομικός του Τμήματος Νεμέας τηλεφώνησε σε αγροτοσυνδικαλιστή και στέλεχος του ΚΚΕ στην περιοχή και του ζήτησε να του δώσει πληροφορίες για την προγραμματισμένη, για χτες, συγκέντρωση αγροτών, από τέσσερις νομούς της Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, αφού καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών, σημειώνει πως «επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Κόμματός μας ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας όλα τα μέσα, ακόμα και την αστυνομία, έχει ένα και μόνο στόχο: Να αποπροσανατολίσει, να τρομοκρατήσει και να εγκλωβίσει την αγροτιά και, σε κάθε περίπτωση, να αποτραβήξει τη συζήτηση από την υποχρέωση που η ίδια έχει να αναζητήσει και να δώσει λύση στα πραγματικά προβλήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πώς θα αποσπάσει τη συναίνεση των αγροτών στο προαποφασισμένο πρόγραμμά της, στην εφαρμογή των αντιλαϊκών προβλέψεων της ευρωενωσιακής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή στο ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοτσιφλικάδων και πολυεθνικών του κλάδου των τροφίμων». Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Το ΚΚΕ, τα μέλη του και οι φίλοι του, στηρίζουν συνειδητά και όχι ευκαιριακά τον αγώνα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Το ΚΚΕ είναι δεμένο με την πάλη του λαού συνολικά. Ηταν, είναι και θα είναι μπροστάρης σε κάθε κινητοποίηση και μορφή πάλης που επιλέγουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ο αγώνας των αγροτών πρέπει να είναι ενιαίος με εκείνον των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, που δεν έχουν μόνο τον ίδιο αντίπαλο, το κεφάλαιο και την πολιτική του, αλλά και κοινό συμφέρον να τον αντιπαλέψουν, να τον τρομοκρατήσουν και στην πορεία να τον νικήσουν και να τον ανατρέψουν».

ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση για τα αγροτικά

Την Πέμπτη 28/1, στη Χώρα Δήμου Νέστορος

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματογράφο (πρώην REX) στη Χώρα Δήμου Νέστορος, όπου θα μιλήσει το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου και βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Στη 1 μ.μ. στο πλαίσιο της περιοδείας του Ν. Καραθανασόπουλου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών στα γραφεία του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ