ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πρωτοστατούν για την ολόπλευρη κλιμάκωση του αγώνα

Συνεδριάζει σήμερα στις 6 μ.μ. η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Η απεργία στις 17 Δεκέμβρη (φωτ.) έδωσε ώθηση στην ταξική οργάνωση των εργατών και γι' αυτό δέχτηκε την επίθεση του κεφαλαίου και των βαστάζων του
Η απεργία στις 17 Δεκέμβρη (φωτ.) έδωσε ώθηση στην ταξική οργάνωση των εργατών και γι' αυτό δέχτηκε την επίθεση του κεφαλαίου και των βαστάζων του
Με στόχο να πάρει ταξική απάντηση η ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - κομμάτων του ευρωμονόδρομου εντείνουν τη δράση τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Δράση που εξελίσσεται πάνω στο γόνιμο έδαφος που άφησε πίσω της η απεργιακή αναμέτρηση στις 17 Δεκέμβρη και με στόχο να δυναμώσει η σταθερή οργάνωση των εργατών ενάντια στην πολιτική που υπονομεύει τις ανάγκες τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ., μετά την πρόσφατη διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής όπου μεταφέρθηκε η πλούσια εμπειρία από το άνοιγμα στους χώρους εργασίας. Μέσα από τη ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση που έγινε - αλλά και όπως επιβεβαιώνει η πείρα που εμπλουτίζουν οι εργαζόμενοι - αναδείχτηκε η ανάγκη, άμεσα τα συνδικάτα, οι επιτροπές αγώνα, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια να προχωρήσουν σε νέες συνεδριάσεις, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις. Να ανοίξει πλατιά η κουβέντα με τους ίδιους τους εργάτες, μέσα στους τόπους δουλειάς, ώστε να πάρουν ενεργά μέρος στο σχεδιασμό για την ολόπλευρη κλιμάκωση του αγώνα. Ο σαρωτικός χαρακτήρας που αποκτά η επίθεση καθιστά επείγουσα την ενίσχυση της οργάνωσης της πάλης όχι μόνο για την απόκρουση των νέων μέτρων αλλά πάνω απ' όλα για την υπεράσπιση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, κόντρα στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ο ρόλος που παίζουν αυτές οι πλειοψηφίες, υπονομεύοντας το συντονισμένο και ταξικά προσανατολισμένο αγώνα εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναδείχτηκε και χτες. Εγκλωβισμένη στην αντι-ΠΑΜΕ τακτική της, η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε χτες απεργία για τις 10 Φλεβάρη, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας (ανάλογες αποφάσεις πήραν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ). Κι αυτό, αν και, εδώ και μέρες, η ΔΑΣ είχε ήδη καταθέσει πρόταση για απεργία στις 11 Φλεβάρη, ενώ αποφάσεις για απεργία στις 11 Φλεβάρη έχουν ήδη πάρει μια σειρά δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Καμιά αναμονή

Στοχοπροσηλωμένες στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων κόντρα σε όσους τα παζαρεύουν, οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε απεργιακή κλιμάκωση προχωρούν ήδη οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Λογιστών, Τύπου - Χάρτου, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Πειραιά. Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζουν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Φαρμάκου.

Επίσης, σε σύσκεψη για την αποτίμηση της απεργίας στις 17/12 και την κλιμάκωση της πάλης καλεί αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του (πλατεία Μητροπόλεως 10) το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Την ίδια στιγμή, προγραμματίζονται περιοδείες και εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς. Σήμερα (και μέχρι τις 22/1) σε υπηρεσίες της EYΔΑΠ. Αύριο Πέμπτη, στα εργοστάσια «ΜΑΛΤΕΖΟΣ», «ΦΕΙΔΑΣ», στις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου. Μεθαύριο Παρασκευή σε «ΚΑΤΣΕΛΗ» και εργοτάξιο «ΠΕΤΡΟΛΑ». Τη Δευτέρα 18 Γενάρη στο εργοστάσιο «ΤΑSTY».

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οργανώνονται απέναντι στην εφοπλιστική ασυδοσία

Συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ παλεύουν για τα δεδουλευμένα τους

Δέσμευση ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους μέσω του ΝΑΤ απέσπασαν χτες το μεσημέρι τα πληρώματα 6 πλοίων, που έχουν εγκαταλείψει οι εφοπλιστές αφήνοντας τους ναυτεργάτες ακόμα και χωρίς τροφή. Με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, το αίτημα των ναυτεργατών να πάρουν τα λεφτά τους τέθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης του ΝΑΤ. Ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης για το θέμα αυτό, στο ΝΑΤ βρισκόταν και μαζική αντιπροσωπεία των ναυτεργατών των 6 πλοίων, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν τα δύο ναυτεργατικά σωματεία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα πληρώματα των πλοίων «ΠΑΡΑΛΟΣ», «EVRIPOS», «SEA STAR», «PETROIL V», «NISSIROS» και «ΝΙΚΟΛΑΣ Α». Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα με τα έξι πλοία, βρέθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών οργανώνοντας τη δράση τους, με αποτέλεσμα από χτες να αρχίσουν να καταγράφουν το πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, με παρέμβασή τους επέβαλαν την κατάθεση τροπολογίας που αφορά την προστασία των ναυτεργατών που εγκαταλείπονται από εφοπλιστές στην ελληνική επικράτεια. Η τροπολογία συζητιέται στη Βουλή αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση του ΝΑΤ, θα γίνει συγκεκριμένη καταγραφή για την κατάσταση στα 6 πλοία, δηλαδή αριθμός πληρώματος, πόσα οφείλονται στον κάθε ναυτεργάτη κλπ. Μέχρι τα μέσα της ερχόμενης βδομάδα θα γίνει νέα συνεδρίαση όπου θα εξεταστεί ξεχωριστά ο φάκελος κάθε πλοίου.

Ωστόσο τα 6 πλοία είναι ένα δείγμα της λίστας που έχουν ανοίξει οι εφοπλιστές, πατώντας στη φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ, με εγκαταλειμμένα πληρώματα και πλοία για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους. Τα σωματεία εντόπισαν άλλα τρία πλοία εγκαταλειμμένα με απλήρωτους ναυτεργάτες. Στο υδροπτέρυγο (δελφίνι) «ΙΡΙΔΑ» υπάρχουν 6 απλήρωτοι, στο φορτηγό πλοίο «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ» (από το καλοκαίρι εγκαταλειμμένο στη Λέρο) 25 απλήρωτοι. Το φορτηγό πλοίο «ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ 1» έχει εγκαταληφθεί στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, με 30 ναυτεργάτες πλήρωμα, ανάμεσά τους και 5 Ελληνες.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Φαρμακερές» αποφάσεις για τους ασφαλισμένους

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες που οδηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία στην αδυναμία να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους φαρμακοποιούς η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε προχτές - και ανακοίνωσε χτες - την άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων, τα οποία δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία.

Πρόκειται για μια πρακτική που έχουν μετέλθει επανειλημμένα οι ηγεσίες των περισσότερων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας και αποτυπώνεται στη λαϊκή έκφραση «βαράνε το σαμάρι για ν' ακούσει ο γάιδαρος». Δηλαδή, αντί να αντιπαρατεθούν - και μάλιστα σε συμμαχία με τους ενδιαφερόμενους - στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν τα λαϊκά στρώματα, που θίγονται όπως και οι φαρμακοποιοί με την υποχρηματοδότηση, ως μέσο πίεσης για να αποσπάσουν κάποιες οφειλές - οι οποίες θα επαναληφθούν καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι επαναλαμβανόμενες. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών πρότεινε στο προχτεσινό ΔΣ του ΦΣΑ την κοινή συμπόρευση με όλους τους ενδιαφερόμενους με μια κοινή προειδοποιητική κινητοποίηση, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συγκαλείται σήμερα ευρεία σύσκεψη των κορυφαίων φαρμακευτικών συλλόγων, με αφορμή τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το φάρμακο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ
Στην Ελλάδα με πρόσκληση της ΠΣΟ

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μετάλλου και Ανθρακωρύχων της Νότιας Αφρικής από χτες και ως την Παρασκευή 15 Γενάρη, προσκεκλημένη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Η τριμελής αντιπροσωπεία αποτελείται από το γενικό γραμματέα Ιρβινγκ Τζιμ, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Καρλ Κλοέτε και τον υπεύθυνο Οικονομικών Φίλεμον Σιμπουρί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία - μέλος της Συνομοσπονδίας (COSATU) Νότιας Αφρικής. Η αντιπροσωπεία στα πλαίσια των συναντήσεών της θα επισκεφτεί τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το Συνδικάτο Μετάλλου στη Ζώνη Περάματος και άλλους χώρους δουλειάς.

Οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΜΕ

Οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ στο ΠΑΜΕ προσφέρουν, στη μνήμη του αποθανόντος Γιώργου Μεταξά, η σύζυγός του Καίτη Αναστασίου, ο γιος του Ανδρέας και η μητέρα του, Ευγενία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Την Κυριακή η Συνέλευση

Σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 17 Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη), καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. «Εχουμε υποχρέωση να οργανωθούμε καλύτερα, να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα Συνδικάτο δυνατό - ταξικό - μαζικό, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με στόχο την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για νέες διεκδικήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζει το συνδικάτο με ανακοίνωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ