ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Προς νέες κινητοποιήσεις

Για τις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, προετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που εφαρμόζει πιστά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως έχει αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, θα συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο και θα κορυφωθούν μέσα στο Γενάρη, με διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και δίνει προοπτική στον αγώνα. Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες, ταυτόχρονα με τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους, προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που έρχονται μέσα στο 2010, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ.

Χτες στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε νομαρχιακή σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών. Αποφασίστηκε να γίνουν τις επόμενες μέρες συσκέψεις στους δήμους, εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις στα χωριά, ώστε οι μικρομεσαίοι αγρότες να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, με τη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών κ.ά. Υπενθυμίζουμε ότι αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης πάρθηκαν και στα Φάρσαλα, σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 9 Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας.

Η αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις φετινές καταστροφές στ' αμπέλια, από τις βροχοπτώσεις και άλλα αίτια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια της παραγωγής, τέθηκε χτες σε σύσκεψη αμπελοκαλλιεργητών που έγινε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου, στην οποία αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου, μέσα στο Γενάρη.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Κι ενώ τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών οξύνονται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ κι είναι αυτά που τους βγάζουν στους δρόμους, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει τις αντιδράσεις. Σ'αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «πανηγυρίζει» για την καταβολή του 60% των επιδοτήσεων στους αγρότες.

Οπως επισημαίνει σε σχετική δήλωσή του ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ), «δεν είναι χρήματα που οι αγρότες τα παίρνουν "χαριστικά", αλλά που έπρεπε να τα έχουν στην τσέπη τους, πολύ νωρίτερα κι όχι τις τελευταίες μέρες των γιορτών και με το άγχος, αν και πότε θα πληρωθούν όλο το ποσό». Καταγγέλλει, δε, ότι σ' αυτά τα χρήματα οι τράπεζες και οι ΕΑΣ «βάζουν χέρι» για δάνεια ή οφειλές, ενώ θα έπρεπε να αποδίδονται όλα στους αγρότες και επισημαίνει πως «κανένας λόγος, συνεπώς, δεν συντρέχει για οποιαδήποτε "πανηγύρια" που, επιτέλους, δόθηκε ένα μέρος των χρημάτων που δικαιωματικά ανήκουν στους αγρότες». Αναφέρει, ότι την ίδια ώρα «εντείνεται η ανησυχία της αγροτιάς μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μπόελ που δήλωσε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτοτεμαχίων έως τις 31 Γενάρη, τότε οι Ελληνες θα χάσουν τα υπόλοιπα χρήματα των επιδοτήσεων» και καταλήγοντας καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Τις αντιδράσεις της ΕΟΑΣΝΛ προκάλεσε και ο αποκλεισμός εκατοντάδων αγροτών του νομού από το δικαίωμα της επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο. Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «το σύστημα με το οποίο έγινε η επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο είναι απαράδεκτο» και επισημαίνει ότι «ο διαχωρισμός που επιχειρείται σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη αγρότες" έχει σαν στόχο να πετάξει τους φτωχούς αγρότες από την παραγωγή». Απαιτεί από την κυβέρνηση να επιστρέψει σε όλους τους δικαιούχους αγρότες τον φόρο πετρελαίου και να θεσμοθετήσει την παροχή αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες όπως γίνεται με τους εφοπλιστές. Ζητά, επίσης, να επιστραφούν όλα τα χαράτσια που έχουν πληρώσει οι αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009
Ακόμη 41 δισ. ευρώ στους μεγαλοδανειστές

Ποσά που ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 17% του παραγόμενου ΑΕΠ ξεκοκάλισαν στο 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2009 οι τραπεζίτες και τα άλλα τρωκτικά που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το υπέρογκο κρατικό χρέος της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την αποπληρωμή χρεολυσίων (που να σημειωθεί δεν εμφανίζονται στα ελλείμματα) δαπανήθηκαν 28,87 δισ. ευρώ και ακόμη 12,2 δισ. ευρώ για τόκους. Είναι οι ίδιοι που πολύ πρόσφατα αξιοποίησαν τα εμφανιζόμενα ελλείμματα και κυρίως την εφαρμοζόμενη πολιτική, εκβιάζοντας και για πανωτόκια στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και για το 2010.

Να σημειωθεί ότι οι κάθε είδους πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου διαμορφώθηκαν (χωρίς τα κονδύλια του κρατικού χρέους) σε 37,9 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή χαμηλότερες από το ύψος των τοκοχρεολυσίων που απέσπασαν οι μεγαλορεντιέρηδες - δανειστές του κράτους.

Στο 11μηνο του 2009 τα καθαρά δημόσια έσοδα διαμορφώθηκαν σε 43,27 δισ. ευρώ (από 45,79 δισ. στο 11μηνο του 2008), εμφανίζοντας πτώση 5,5%. Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες φτάνουν σε 62,3 δισ. ευρώ (από 55,58 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 12%, γεγονός που έχει να κάνει με τις ποικιλόμορφες κρατικές ενισχύσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το εμφανιζόμενο έλλειμμα για ολόκληρο το 2009 διαμορφώνεται σε 29,37 δισ. ευρώ ή στο 12,7% του παραγόμενου ΑΕΠ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΧΡΕΩΝ
Προσφυγή κατά της παράτασης

Να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία παρατείνονται για ένα ακόμη χρόνο τα βεβαιωμένα χρέη προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία, ενώ παραγράφονταν είτε φέτος είτε πέρσι, ζητάει με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων.

Ειδικότερα, οι φοροτεχνικοί στρέφονται κατά της από 22/12/2009 απόφασης του υπουργού Οικονομικών με την οποία παρατάθηκε για ένα έτος - μέχρι 31/12/2011 - ο χρόνος παραγραφής των βεβαιωμένων χρεών προς τα τελωνεία και το Δημόσιο, που παραγράφονταν μέσα στη διετία 2009-2010.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (άρθρο 78 του Συντάγματος), και αυτό γιατί κάθε παράταση του χρόνου παραγραφής των βεβαιωμένων χρεών δημιουργεί ζήτημα αναδρομικής επιβολής φόρου, κάτι που απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα. Η πρακτική αυτή κατά τους φοροτεχνικούς δημιουργεί εμφανή αβεβαιότητα και σύγχυση στους φορολογούμενους, ως προς το ακριβές χρονικό σημείο επέλευσης της παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή των επίμαχων φόρων, καθώς δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες παρατάσεις, με αποτέλεσμα «να δημιουργηθεί μια εξόφθαλμη καταστρατήγηση των διατάξεων που αφορούν την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου». Τέλος, αναφέρουν ότι οι παρατάσεις του χρόνου παραγραφής και η υποχρέωση διαφύλαξης των φορολογικών βιβλίων αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

ΟΤΕ
Φθηνότερες κλήσεις προς κινητά

Μείωση των χρεώσεων από 13,89% έως και 16,8%, για κλήσεις προς κινητά τηλέφωνα, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, οι νέες μειωμένες τιμές αφορούν τα «Πακέτα Χρόνου προς Κινητά», που δίνουν κάθε μήνα από 30 έως 500 λεπτά χρόνο ομιλίας από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ προς τα κινητά όλων των εταιρειών, για κλήσεις εντός Ελλάδας.

Οι νέες μηνιαίες τιμές του ΟΤΕ προς κινητά για τα νοικοκυριά είναι:

  • Για 30 λεπτά ομιλίας 3,10 ευρώ από 3,60 (-13,89%).
  • Για 60 λεπτά ομιλίας 5,80 ευρώ από 6,80 (-14,71%)
  • Για 120, 240 και 480 λεπτά ομιλίας οι νέες τιμές είναι:11,50 από 13,50 ευρώ (-14,81%), 22,00 από 26,30 (-16,35%) και 42,50 από 50,90 (-16,50), αντίστοιχα.

Οι αντίστοιχες τιμές για τις επιχειρήσεις είναι:

  • Για 100 λεπτά χρόνο ομιλίας 9,49 ευρώ από 11,25 (-15,64%),
  • Για 200 λεπτά ομιλίας 18,59 από 22,10 ευρώ (-15,88%) και
  • Για 500 λεπτά 43,99 από 52,90 ευρώ (-16,84%).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ