ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ
Πανάκριβα διόδια και απίστευτη ταλαιπωρία

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Διπλή ταλαιπωρία περίμενε χιλιάδες οδηγούς που κατευθύνονταν στη Βόρεια Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες. Σαν να μην έφτανε ότι εξαιτίας της κατολίσθησης στα Τέμπη ήταν αναγκασμένοι στο σημείο αυτό να χρησιμοποιούν άθλιους εναλλακτικούς δρόμους με ελλιπή μέτρα οδικής ασφάλειας για να φτάσουν στον προορισμό τους, πιο πριν τους περίμενε η ταλαιπωρία των ...διοδίων, αφού μπροστά στους σταθμούς για την πληρωμή των χαρατσιών, τόσο στην έξοδο, όσο και στην επιστροφή, σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων. Και, βέβαια, ούτε λόγος δεν έγινε για ελεύθερη διάβαση, καθώς πλέον τα διόδια έχουν παραχωρηθεί με τις συμβάσεις παραχώρησης που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, που δεν εννοούν να χάσουν ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα, σημειώθηκε και το εξής περιστατικό: Στα διόδια της Θήβας οι υπεύθυνοι της εταιρείας άνοιξαν μεν τους παράπλευρους δρόμους, αλλά είχαν βάλει υπαλλήλους που έκοβαν τα χαράτσια δίνοντας στους οδηγούς χειρόγραφες αποδείξεις!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν, ένας οδηγός ΙΧ που χρειάζεται να διανύσει την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή πληρώνει πλέον για διόδια 34,4 ευρώ (δηλαδή, όσο περίπου και για τη βενζίνη), έναντι 20 ευρώ που πλήρωνε μέχρι το καλοκαίρι και έναντι 11,4 ευρώ που πλήρωνε μέχρι πέρσι την άνοιξη.

Την ίδια και χειρότερη ταλαιπωρία περνούν και όσοι οδηγοί κινούνται στη διαδρομή Ελευσίνα - Πάτρα, καθώς λόγω των εκτελούμενων έργων η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία (Αίγιο, Καλάβρυτα, Παγοπούλα και Ζαρουχλιώτικα) διεξάγεται σε μία μόνο λωρίδα. Η ταλαιπωρία μάλιστα των οδηγών προβλέπεται να διαρκέσει ολόκληρο το 2010, ενώ πρόκειται να προστεθούν και νέα εργοτάξια. Ωστόσο, ο ιδιωτικός όμιλος, σαν να μην έφτανε η αύξηση από 30% έως 175% που επέβαλε στην τιμή των διοδίων το Σεπτέμβρη του 2008, προανήγγειλε δεύτερη δόση αυξήσεων από 2,50% έως και 5% που θα ισχύσει από τις 10 Γενάρη 2010!

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι οδηγοί ταξιδεύουν από την Αθήνα έως το Αντίρριο, περνώντας από τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου, πληρώνουν διόδια σε τιμές ...αεροπορικού εισιτηρίου. Η διαδρομή αυτή με επιστροφή για ένα ΙΧ στοιχίζει πλέον 34,60 ευρώ μόνο για τα διόδια, ενώ από τις 10 Γενάρη θα στοιχίζει 35 ευρώ...

  • Συνολικά, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες μέρες στις Εθνικές Οδούς, σε τροχαία δυστυχήματα, 24 τραυματίστηκαν βαριά, ενώ 324 ελαφρύτερα.
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Προϋπολογισμός σε αντιλαϊκή κατεύθυνση

Εναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κινείται στις πολιτικές κατευθύνσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των εντολών της ΕΕ κατέθεσε η δημοτική αρχή Ελευσίνας (στηρίζεται από ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) και ενέκρινε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας σε πρόσφατη συνεδρίασή της. Ο προϋπολογισμός για το έτος 2010 στηρίζει τα έσοδά του κατά περίπου 70% στα ανταποδοτικά τέλη. Ειδικότερα, από τα περίπου 63 εκατομμύρια ευρώ έσοδα, τα 32,5 εκατομμύρια προβλέπεται να προέλθουν από φορολόγηση των δημοτών και 14 εκατομμύρια από δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε κάποια κονδύλια για μελέτες έργων και για τη συντήρηση σχολείων.

Ιδιαίτερα εμφανής είναι η εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ στο Τεχνικό πρόγραμμα, καθώς τα μόνα έργα που ουσιαστικά προβλέπονται στον προϋπολογισμό είναι μέσω των γνωστών ΣΔΙΤ και αφορούν στην κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, μονάδας λιπασματοποίησης και πάρκινγκ! Την ίδια στιγμή, κανένα άλλο έργο που θα ανακούφιζε την περιοχή δεν προβλέπεται, καθώς δε θεωρείται επιλέξιμο από την ΕΕ, όπως, για παράδειγμα, βρεφονηπιακός σταθμός (δεν υπάρχει κανένας σήμερα), χώροι άθλησης, κτίριο για Πολιτιστικό Κέντρο, ΚΑΠΗ και αντιπλημμυρικά έργα μέσα στην πόλη.

«Η πλειοψηφία του ΔΣ είναι επικίνδυνη γιατί ακολουθεί μια πολιτική την οποία θέλει να παρουσιάσει σαν φιλολαϊκή και δεδομένη. Την πολιτική δηλαδή της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που προωθεί μόνο έργα με τη συνεργασία ιδιωτών χαρακτηρίζοντας μη επιλέξιμα αυτά που έχει ανάγκη ο λαός», τόνισε στον «Ρ» ο Αντώνης Χοροζάνης, δημοτικός σύμβουλος της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης» σχολιάζοντας την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή συνεχίζει την προώθηση της πολιτικής υποβάθμισης της ενιαίας διαχείρισης των απορριμμάτων. Σταθερά και με διάφορες ενέργειες προσπαθεί να προωθήσει την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων κάθε περιοχής ξεχωριστά ώστε να διευκολύνεται η συναλλαγή με ιδιωτικά συμφέροντα. Στα πλαίσια αυτά και σε πλήρη σύμπνοια με τη νέα πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προς έγκριση ψήφισμα προς τον ΕΣΔΚΝΑ, με το οποίο ζητά να καταβάλλει λιγότερες εισφορές και με βάση τις ποσότητες απορριμμάτων που θα προωθεί στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο αιτιολογικό της η δημοτική αρχή αναφέρει σειρά έργων ανακύκλωσης που έχει προωθήσει (ΚΔΑΥ, μονάδα λιπασματοποίησης). Εργα όμως τα οποία κάνει και αυτά σε συνεργασία με ιδιώτες και είναι επιλέξιμα από την ΕΕ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών, σε βάρος του 31χρονου οδηγού ταξί που πυροβολούσε αδιακρίτως ανυποψίαστους περαστικούς. Η ποινική δίωξη αφορά πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ο 31χρονος παραπέμφθηκε για να απολογηθεί στην 16η τακτική ανακρίτρια. Zήτησε και έλαβε προθεσμία για να παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον της, σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορος υπεράσπισης του 31χρονου, ζήτησε από την 16η τακτική ανακρίτρια να διεξαχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στον εντολέα του, αίτημα που έγινε δεκτό. Η ΕΛΑΣ, έφτασε στη σύλληψή του μετά από τηλεφώνημα μίας γυναίκας αλλά και ενός γείτονα του δράστη. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε σε πάρκινγκ της πλατείας Βάθης και οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν όταν πήγε να το παραλάβει. Μετά από εξέταση του οχήματος, βρέθηκαν σε αυτό δύο κάλυκες από πιστόλι των 9 χιλιοστών αλλά και ίχνη πυρίτιδας. Μετά από έλεγχο στο σπίτι του 31χρονου αυτοκινητιστή, οι άνδρες της ΕΛΑΣ βρήκαν 13 σφαίρες και το όπλο με το οποίο είχε πυροβολήσει πέντε άτομα αλλά και ένα σπίτι στις 26 Οκτώβρη του 2008 στον Κορυδαλλό.

ΔΙΑΡΡΟΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥσημειώθηκε χτες το απόγευμα, σε εργοτάξιο του ΟΣΕ, στη Λ. Κηφισού 40, στον Αγ. Ι. Ρέντη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι εργαζόμενοι που εκτελούσαν εργασίες στο χώρο, χτύπησαν ένα σωλήνα, προκαλώντας έτσι τη διαρροή. Στο σημείο βρέθηκαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα που αποκατέστησαν την παροχή ενώ το κομμάτι της Λεωφόρου έκλεισε για λόγους ασφαλείας για μικρό χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές το μεσημέρι, υπήρξε διαρροή αμμωνίας σε κτίριο μέσα στη λαχαναγορά του Ρέντη. Μία ώρα αργότερα και με τη συμβολή των ανδρών της Πυροσβεστικής, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε, χωρίς να κινδυνέψει κανείς.

ΦΑΡΣΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ:Στη σύλληψη ενός 41χρονου προχώρησε προχθές το βράδυ η αστυνομία, καθώς φέρεται να προειδοποίησε ψευδώς τηλεφωνικά για βόμβα σε καράβι που εκτελούσε το δρομολόγιο Σαντορίνη - Κω - Ρόδο. Ο 41χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλησε να μην αφήσει το καράβι να φύγει, στο οποίο θα επέβαινε η σύντροφός του. Φάρσα αποδείχθηκε και το τηλεφώνημα αγνώστου για εκρηκτικό μηχανισμό στο υποκατάστημα της «Εθνικής Τράπεζας» στην Ομόνοια, απειλώντας πως θα εκραγεί χτες το μεσημέρι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗ»
Νέα κινητοποίηση χτες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του βαφείου «K.M. ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ ΜΑΞΙΜ ΑΕ» που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Οι 130 εργαζόμενοι, εδώ και τρεις μήνες, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία. Τόσο την περασμένη βδομάδα με συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο αλλά και χτες με τη συγκέντρωσή τους έξω από το πρώην ΥΜΑΘ, κατήγγειλαν την κυβερνητική αναλγησία απέναντι στο αίτημά τους να τους δοθεί έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις άμεσες υποχρεώσεις τους και να περάσουν αξιοπρεπώς τις γιορτές. Με πρωτοβουλία του κλαδικού σωματείου Βαφέων Τυποβαφέων, προγραμματίζουν μαζική κάθοδο στην Αθήνα στις 12 Γενάρη όπου μαζί με συναδέλφους τους από άλλα βαφεία θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.

ΔΡΑΜΑ
Παρ' ολίγον μετωπική τρένων

Παρ' ολίγον μετωπική σύγκρουση το βράδυ της Κυριακής, έξω από τη Δράμα, δύο αμαξοστοιχιών που εκτελούσαν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη

Οι δύο μηχανοδηγοί έλαβαν ο καθένας τους από τους σταθμάρχες των Σερρών και της Δράμας διαφορετική εντολή σχετικά με το σταθμό που θα έπρεπε να γίνει η διασταύρωση. Η σύγκρουση αποφεύχθηκε, όταν ο ένας μηχανοδηγός είδε από μακριά τον προβολέα του άλλου τρένου και σταμάτησε την αμαξοστοιχία του ειδοποιώντας τον συνάδελφό του μέσω ραδιοτηλεφώνου να κάνει το ίδιο. Οι δύο σταθμάρχες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ γίνεται έρευνα για το συμβάν.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, το λάθος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη είχε εκσυγχρονιστεί, χωρίς να χρειάζεται η διασταύρωση των τρένων να γίνεται χειροκίνητα, αλλά και σε περίπτωση που δεν υπήρχε έλλειψη προσωπικού και ήταν όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί επανδρωμένοι.

Τις πρυτανικές αρχές και τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος φοιτητών του Πολυτεχνείου για την παρουσία του μαζί με διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της Ασφάλειας Χανίων, ανήμερα των Χριστουγέννων, έξω από το κτίριο Παπαδοπέτρου του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο είχε παραχωρηθεί για δραστηριότητες του συλλόγου, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το σύλλογο φοιτητών, ο πρύτανης, μαζί με την αστυνομία, εισέβαλε μέσα στο κτίριο, άλλαξε τις κλειδαριές και απομάκρυνε υπολογιστές και άλλα υλικά που ανήκαν στους φοιτητές χωρίς να έχει ενημερώσει για οποιαδήποτε κίνησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ