ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του αστικού συστήματος

Ο νέος εκλογικός νόμος και οι ρυθμίσεις για τα οικονομικά των κομμάτων ανάμεσα στα όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Να παρουσιάσει την οικονομική κρίση σαν απότοκο της διαφθοράς και σ' αυτή τη βάση να υφαρπάξει τη συναίνεση σε μέτρα που χτυπούν τα τελευταία εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, κατά τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Τόσο στην εισήγησή του, όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Γ. Παπανδρέου επεδίωξε να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα με επικίνδυνα ιδεολογήματα ότι η καταπολέμηση της «αδιαφάνειας» είναι όρος ικανός να διασφαλίσει και τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να αθωώσει τον πυρήνα του διεφθαρμένου εκμεταλλευτικού συστήματος και παρουσίασε προτάσεις οι οποίες πίσω από την επικοινωνιακή βιτρίνα έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα (νέος εκλογικός νόμος και τα οικονομικά των κομμάτων) και να χαλυβδώσουν τη σύμφυση κράτους - μονοπωλίων, το γενεσιουργό δηλαδή αίτιο που παράγει και αναπαράγει τη σαπίλα.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε εισηγητικά ότι «η διαφθορά συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας (...) διακινδυνεύει την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών αδικιών (...) εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας». Επί της ουσίας, επιδίωξε να κρύψει ότι τα ελλείμματα και η κοινωνική αδικία δημιουργούνται από το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, στηρίζοντας και ενισχύοντας από τη μια πλευρά την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου με κρατικό χρήμα και τσακίζοντας από την άλλη τα εργασιακά, ασφαλιστικά και λαϊκά δικαιώματα.

Μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες

Στο διά ταύτα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων, με την όποια όπως υποστήριξε θα «χτυπήσουν την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά». Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε:

-- Αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με την οποία τα κόμματα θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ για κάθε εισφορά που θα προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, θα πρέπει να είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Μια πρόταση που επιχειρεί να μετατρέψει σε κρατικοδίαιτα τα κόμματα, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο «πολιτικό φακέλωμα» του λαού.

-- Αλλαγή του εκλογικού συστήματος με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες. Το παραλλαγμένο γερμανικό μοντέλο με τη δημιουργία μονοεδρικών περιφερειών και λίστας που προωθεί η κυβέρνηση όχι μόνο βιάζει τη λαϊκή βούληση αφού είναι περισσότερο καλπονοθευτικό, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις «σχέσεις» του τοπικού βουλευτή με τους επιχειρηματίες.

-- Αναμόρφωση του συστήματος με το οποίο συνάπτονται συμβάσεις δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος τα έργα και τις προμήθειες δεν θα πάψουν να τις αναλαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι πρώτιστο στόχο έχουν το κέρδος.

-- Διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και κατάργηση της δυνατότητας υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το αντιλαϊκό περιεχόμενο νόμων που θα φέρνει η κάθε κυβέρνηση προς ψήφιση.

-- Αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία.

-- Ελεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

-- Αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων με την πλειοψηφία της να μην είναι βουλευτές.

-- Ενίσχυση των επιτροπών της Βουλής.

-- Δυνατότητα για σύσταση εξεταστικών επιτροπών, με τη συγκέντρωση 120 ψήφων βουλευτών έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.

Χτες συνεδρίασε και το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αποφασίστηκε πανελλαδική πολιτική εξόρμηση των κομματικών στελεχών ώστε να εμπεδωθεί από τα λαϊκά στρώματα η «κοινωνική συναίνεση» που επιζητά η κυβέρνηση στα αντιδραστικά της μέτρα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνία στο πλαίσιο και στα μέτρα

Πλήρη στήριξη στην αποπροσανατολιστική προπαγάνδα και τις προτάσεις της κυβέρνησης έδωσε ο Α. Σαμαράς

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέτωπο κατά της διαφθοράς, με στόχο αφ' ενός τον αποπροσανατολισμό και αφ' ετέρου την προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, επιθυμεί να διαδραματίσει ο Α. Σαμαράς, προσφέροντας συναίνεση και συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή.

«Ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς», αποφάνθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί η σύμπλευσή του με τις κυβερνητικές προτάσεις στο μέτωπο της διαφθοράς. Προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια διαδικαστική πρόταση στην κατεύθυνση αυτή: Να γίνει στις αρχές του καινούριου χρόνου μια συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και στη συνέχεια να συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή της Βουλής, η οποία μέχρι τον Ιούνη του 2010 «θα προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια - μεταρρυθμιστικές τομές - που θα εκτείνονται σε ευρύ φάσμα τομέων και θα καταπολεμούν τη διαφθορά». Τα νομοσχέδια αυτά με τη συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του κράτους.

Στις προτάσεις, που κατέθεσε στη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Α. Σαμαράς, περιλαμβάνονται η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, η δυνατότητα άσκησης πειθαρχικών διώξεων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η διασφάλιση σταθερών πόρων στους ΟΤΑ ώστε να τηρείται προϋπολογισμός και απολογισμός, η γενίκευση εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος (και στα νοσοκομεία, ΟΤΑ και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου). Σε όλες αυτές τις προτάσεις υπήρξε, όπως είπε, θετική ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό και το ίδιο ισχυρίστηκε ο ίδιος για τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αναφορικά με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για διάφορα σκάνδαλα συμφώνησε, αλλά έθεσε ως όρο να ξεκινήσουν από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου του 1999, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επιδιώκει συμψηφισμό.

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο Α. Σαμαράς στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό μοντέλο, με το επιχείρημα όμως ότι η θέσπιση μονοεδρικών αποτελεί οπισθοδρόμηση στα θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Βάζει «πλάτες» στις κυβερνητικές επιδιώξεις

Επί της ουσίας στήριξη στην κυβέρνηση και τις επιδιώξεις που θέλησε να υπηρετήσει με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και τη διαφθορά, έσπευσε να παράσχει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με τις δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, με τις οποίες:

-- Νομιμοποίησε τις κυβερνητικές αιτιάσεις λέγοντας: «Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος». Αποσιωπώντας ότι το σύστημα της εξουσίας της άρχουσας τάξης αναπαράγει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, στηρίζεται πάνω τους για να μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα το μεγαλύτερο όλων σκάνδαλο, της εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους, της ιδιοποίησης από τους λίγους του πλούτου που παράγουν οι πολλοί.

-- Νομιμοποίησε εκ των προτέρων μέτρα που θα έρθουν στο όνομα της αντιμετώπισής τους, λέγοντας: «Χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια. Αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο». Κι αυτό παρότι είναι γνωστό ότι τέτοια μέτρα έχουν προ πολλού ληφθεί σε άλλες καπιταλιστικές χώρες και έχουν παταγωδώς αποτύχει ως προς το διακηρυγμένο στόχο τους. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το σύστημα που γεννά τη διαπλοκή δεν γίνεται να καταπολεμήσει το «γέννημά» του.

Μέτρα, για τα οποία είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να κινούνται σε αντιδραστική και αυταρχική κατεύθυνση. Οπως αυτά που αφορούν στη χρηματοδότηση των κομμάτων, που ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να τα επισπεύσει ζητώντας «αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων». Κι αυτό ενώ υπάρχουν σχέδια για αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος που αποσκοπούν στο να ελέγξουν τα κόμματα της αστικής εξουσίας, για να μη γίνεται ευάλωτη η αστική διακυβέρνηση και να ετοιμάσουν το έδαφος για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ. Σχέδια για τα οποία το ΚΚΕ έγκαιρα έχει προειδοποιήσει το λαό, εφιστώντας του την προσοχή ότι «πίσω από την ψεύτικη επιχείρηση "ελληνικά καθαρά χέρια", κρύβονται ακόμα πιο επώδυνα και αυταρχικά για το λαό μέτρα».

ΛΑ.Ο.Σ.
Αναμενόμενα ικανοποιημένος

Ικανοποιημένος δήλωσε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας «αυτή η συνάντηση να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα». Ο Γ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι «βγήκαμε ωφελημένοι», ισχυρίστηκε ότι «υπήρξαν πράγματα στα οποία βρήκαμε έναν κοινό τόπο», απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά και μεταξύ ποιων διαπιστώθηκε «κοινός τόπος». Ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία σαν «μια εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά με ακροατή τον Πρόεδρο, που όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς, από ό,τι είναι στο Κοινοβούλιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ