ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύουν το αντιαγροτικό κλίμα...

Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν το νέο άλλοθι για να περάσουν ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ο,τι έγινε μέχρι τώρα στις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ από το 1992 και μετά, έγινε στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των απαιτήσεων των ευρωπολυεθνικών και των ευρωδεσμεύσεων έναντι του ΠΟΕ. Τώρα η ευρωπροπαγάνδα χρησιμοποιεί και τις κλιματικές αλλαγές...
Ο,τι έγινε μέχρι τώρα στις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ από το 1992 και μετά, έγινε στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των απαιτήσεων των ευρωπολυεθνικών και των ευρωδεσμεύσεων έναντι του ΠΟΕ. Τώρα η ευρωπροπαγάνδα χρησιμοποιεί και τις κλιματικές αλλαγές...
Η αλλαγή του κλίματος είναι το σλόγκαν που χρησιμοποιεί πλέον η ΕΕ, για να περάσει νέες πιο αντιδραστικές αλλαγές και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και όχι μόνο. Η προηγούμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003, που επέφερε την αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και το πάγωμά τους στα επίπεδα της τριετίας 2000 - 2002, έγινε στο όνομα της «αειφόρου ανάπτυξης». Το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης ήταν να συρρικνωθούν δραματικά μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες, όπως καπνός, τεύτλα, σταφίδα και βαμβάκι, να κατρακυλήσουν οι αγροτικές τιμές και να μειωθεί ακόμα περισσότερο το αγροτικό εισόδημα. Η επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2013 προπαγανδίζεται να γίνει στο όνομα «της προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος». Και τα αποτελέσματα αναμένονται να είναι ακόμα πιο οδυνηρά για την αγροτική παραγωγή και τους μικρομεσαίους αγρότες.

Οι κλιματικές αλλαγές χρησιμοποιήθηκαν ως ορολογία αρχικά στο κείμενο της απόφασης για τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ. Κι αυτό έγινε για να προετοιμαστεί το έδαφος στα όσα επιδιώκουν να πετύχουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Γιατί όπως φαίνεται, ενόψει της επόμενης αναθεώρησης της ΚΑΠ για την μετά 2013 εποχή, η λεγόμενη «προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος» θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να γίνει πράξη ό,τι έχει προσχεδιάσει η ΕΕ. Προς το χειρότερο πάντα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να γίνει και τρίτος πυλώνας (κλιματικών αλλαγών) στην επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και τα λεφτά που θα κατευθυνθούν εκεί, θα κοπούν όπως επίσης φαίνεται, από τον πρώτο πυλώνα, που είναι οι αγροτικές επιδοτήσεις. Ετσι μετά το πρώτο μαχαίρι που έπεσε με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ το 2003 στις αγροτικές επιδοτήσεις (πρώτος πυλώνας) και τη μεταφορά κονδυλίων στο δεύτερο πυλώνα αυτόν της αγροτικής ανάπτυξης, που μόνο αγροτικής ανάπτυξης δεν είναι όπως αποδείχτηκε, τώρα θα κοπούν κι άλλα χρήματα από τις ήδη πετσοκομμένες αγροτικές επιδοτήσεις, για να χρηματοδοτηθούν και δράσεις για την αντιμετώπιση υποτίθεται των λεγόμενων κλιματικών αλλαγών.

Πρόκειται για μέγιστη κοροϊδία και υποκρισία. Ο,τι έγινε μέχρι τώρα στις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ από το 1992 και μετά, έγινε στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των απαιτήσεων των ευρωπολυεθνικών και των ευρωδεσμεύσεων έναντι του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου). Τώρα η ευρωπροπαγάνδα χρησιμοποιεί και τις κλιματικές αλλαγές. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν ή αν επέλθουν κλιματικές αλλαγές, που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, πού οφείλεται αυτό; Στην αγροτική παραγωγή; Προφανώς όχι. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και οι ανελέητοι νόμοι του κέρδους ευθύνονται για ό,τι αρνητικό συμβαίνει και θα συμβεί στο κλίμα και στο περιβάλλον και σε βάρος των λαών. Πάντως σε σχετικό έγγραφο εργασίας της Κομισιόν που είναι συνοδευτικό της Λευκής Βίβλου αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι: «Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά, η αναμενόμενη εξέλιξη των μέσων κλιματικών μεταβλητών θα ωφελήσει τη γεωργική παραγωγή κατά τις επόμενες δεκαετίες».

«Ψαλίδι» στις επιδοτήσεις

Η ΕΕ όμως σχεδιάζει στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2013 - 2020) να μειώσει κι άλλο τα κονδύλια για την γεωργία. Σε σχετικό έγγραφο εργασίας της Κομισιόν, που έγινε γνωστό τον περασμένο Νοέμβρη, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα πως η επόμενη αναθεώρηση θα «πρέπει να προκαλέσει μια σημαντική νέα μείωση στο κομμάτι του προϋπολογισμού που αφορά στην γεωργία και να αποδεσμεύσει τις δαπάνες για τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ». Είναι σαφές ότι η γεωργία δεν αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ. Προέχει βλέπετε, ο ευρωστρατός και η χρηματοδότηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ. Στο ίδιο έγγραφο εργασίας φαίνεται ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τις επιδοτήσεις μειώθηκε στο μισό από το 1988 μέχρι το 2013 και μετά και από το 2013 θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Οπως αναφέρεται σχετικά, ανάμεσα στο 1988 και το 2013, «το συνολικό κομμάτι της άμεσης ενίσχυσης της γεωργίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ έπρεπε να μειωθεί από 61% σε 32%» και εξαιτίας των μέτρων του ελέγχου της ΚΑΠ, «αυτή η τάση θα πρέπει να ακολουθηθεί και μετά το 2013 σε ένα αμετάβλητο σενάριο». Το πού θα φτάσει το νέο μειωμένο ποσοστό δεν είναι γνωστό ακόμα, αλλά είναι σίγουρο «θα πέσουν ξανά μεγάλα ψαλίδια».

Ενόψει της αναθεώρησης του 2013 τα επιτελεία των Βρυξελλών σχεδιάζουν να πετύχουν τη δραστική περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων. Το πρώτο «ψαλίδι» έπεσε το 2003 με την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και την καθιέρωση της ενιαίας ενίσχυσης. Το δεύτερο «ψαλίδι» θα πέσει με την επιβολή της λεγόμενης περιφερειοποίησης, όπως δείχνουν τα πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ προωθεί την επιβολή της περιφερειοποίησης από το 2010 και στις χώρες της ΕΕ που δεν την έκαναν πράξη από το 2006. Προαιρετικά ακόμα. Η επιβολή της περιφερειοποίησης σημαίνει στην πράξη ότι καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα με βάση τα οποία δίνονται μέχρι τώρα οι αποδεσμευμένες επιδοτήσεις. Τα ποσά των όποιων ενισχύσεων της κάθε περιφέρειας θα μοιράζονται πλέον σε όλες τις αγροτικές εκτάσεις της περιφέρειας όπως αυτή θα οριστεί από την ΕΕ και θα είναι ίσης αξίας ανά στρέμμα. Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η επιδίωξη είναι να γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ και να δίνονται οι περιφερειοποιημένες ενισχύσεις ανά εκτάριο με ίση αξία για όλα τα κράτη - μέλη. Φλατ ρέιτ (Flat Rate) το λένε αυτό το σενάριο και αν γίνει πράξη η Ελλάδα θα είναι από τις πιο χαμένες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μέσο δικαίωμα επιδότησης 500 ευρώ ανά εκτάριο, ή 50 ευρώ το στρέμμα και ο μέσος όρος της ΕΕ εμφανίζεται να είναι 222 ευρώ το εκτάριο ή 22,2 ευρώ το στρέμμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει την πλήρη εξαφάνιση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών στην Ελλάδα και τη γη τους και τα όποια δικαιώματα θα τα συγκεντρώσουν λίγοι επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες.

Αυτή την πολιτική στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα οποία επιχειρούν με κάθε μέσο να δημιουργήσουν ψεύτικες ελπίδες και να εμπαίξουν την αγροτιά. Ομως μια τέτοια πολιτική που είναι ενταγμένη στην αντιαγροτική ρότα της ΕΕ, είτε βαφτίζεται «πράσινη ανάπτυξη», είτε «πράσινη γεωργία», είτε «άλλη γεωργία», είτε «συμβολαϊκή γεωργία», δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στον αγώνα η διέξοδος

Η διέξοδος της αγροτιάς βρίσκεται στον αγώνα. Στη συστράτευση με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους, με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα ενάντια στην πολιτική που μαυρίζει τη ζωή της και υποθηκεύει το μέλλον της. Οσο εφαρμόζονται οι επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, η φτωχομεσαία αγροτιά δεν θα δει άσπρη μέρα. Χρόνο με το χρόνο τα πράγματα θα χειροτερεύουν και θα λαμβάνονται σε βάρος της, ακόμα χειρότερες αποφάσεις. Οπως άλλωστε συμβαίνει παράλληλα και για την εργατιά, τους αυτοπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και τους νεολαίους. Η μικρομεσαία αγροτιά θα έρθει αντιμέτωπη από το 2010 με τα ακόμα χειρότερα του ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ. Μετά το 2013 η επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ θα της επιφυλάσσει ακόμα πιο οδυνηρές εκπλήξεις. Ολες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις θα οδηγήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες μια ώρα αρχύτερα, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Μπρος σ' αυτές τις εξελίξεις η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να εντείνει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα της, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και του ΚΚΕ, προκειμένου ν' αποτρέψει και ν' ανατρέψει τα όποια αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ, που στηρίζουν και εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κυρίως όμως καλείται να παλέψει μαζί με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου την εξουσία θα έχει πραγματικά ο λαός, για να οργανώσει την οικονομία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική, που θα επιδιώκει την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ