ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ακόμα πιο σφοδρή η αντιλαϊκή επίθεση
  • Απόλυτη συμφωνία της κυβέρνησης Παπανδρέου με την Κομισιόν για την επιβολή τριετούς προγράμματος ακόμα πιο σκληρής λιτότητας, στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων
  • Προκλητικός ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ προτρέπει τον ελληνικό λαό να δείξει κουράγιο...

Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων και των δομικών αλλαγών στην κατεύθυνση της παραπέρα κλιμάκωσης της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων συμφώνησαν χτες κυβέρνηση και ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου των συμβουλίων Γιούρογκρουπ και Εκοφίν, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Μετά και τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών και με βάση τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία συμφωνήθηκε η δρομολόγηση μιας πολιτικής ακόμα σκληρότερης λιτότητας για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μια πολιτική η εφαρμογή της οποίας θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, ώστε στο τέλος της τριετίας να επανέλθουν τα δημοσιονομικά δεδομένα στα όρια ανοχής της ΕΕ, δηλαδή στο 3% του ΑΕΠ. Στο τυπικό μέρος της υπόθεσης, το Φλεβάρη του 2010 η ΕΕ θα αποφασίσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας της επιτήρησης.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε:

  • Να προβεί σε λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων που, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «θα αποτυπωθούν κυρίως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο θα κατατεθεί στην ΕΕ τον επόμενο μήνα.
  • Να μείνει σταθερή στην πολιτική ουσιαστικής μείωσης των εισοδημάτων των δημόσιων υπαλλήλων, μέσα από μηδαμινές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους και «πάγωμα» μισθών για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 2.000 ευρώ.
  • Να προωθήσει τη «φορολογική μεταρρύθμιση», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών που δεν αμείβονται με μισθούς πείνας.
  • Να προχωρήσει σε νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
  • Να περικόψει άγρια τις κρατικές κοινωνικές δαπάνες.
  • Να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων σε αυτούς τους κλάδους και τομείς.
  • Να προωθήσει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.
  • Να αναλάβει ...πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας - κεφαλαίου.

Πρόκειται για σαρωτικά μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία υπήρχαν και στους προσανατολισμούς του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αξιοποίησε και η Κομισιόν με τον επίτροπο της ΕΕ για την οικονομία, Χ. Αλμούνια, ώστε να πιέσει για γρηγορότερους ρυθμούς υλοποίησης του σχετικού προγράμματος. Δοθείσης της ευκαιρίας και με δεδομένο ότι αρκετοί από τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας μένουν ακόμα προς υλοποίηση, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την ΕΕ οι εκπρόσωποι της Ενωσης ζητούν ακόμα περισσότερα. Στο πλαίσιο αυτό και όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εκοφίν φαίνεται ότι συζητείται ευρέως το θέμα της μείωσης των μισθών των εργαζομένων, ως μέθοδος αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων. Ετσι, ενώ ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει δημόσια αν ζητήθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, σημείωσε ότι «δεν έχει υπάρξει επίσημη σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα, στην κατεύθυνση της μείωσης ή του παγώματος των μισθών», ωστόσο ανέφερε ότι στις συζητήσεις στο «Γιουρογκρούπ, συχνά γίνεται αναφορά στο παράδειγμα της Ιρλανδίας και της μείωσης των μισθών εκεί». Πάντως, και αυτό το θέμα δεν πρέπει να θεωρείται ότι έκλεισε, αφού αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός έκανε λόγο για «τεράστιο περιθώριο μείωσης της σπατάλης στο δημόσιο, χωρίς να πάει κάποιος σε μια πολιτική μείωσης των μισθών», διατύπωση που αποκαλύπτει ότι και αυτό το ενδεχόμενο είναι μέσα στα σενάρια που μπορεί να εξεταστούν, αν τα περιθώρια μείωσης της ...σπατάλης αποδειχθούν μικρότερα από τις σημερινές εκτιμήσεις.

Με τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, επιδεικνύοντας πνεύμα κοινοτικής νομιμοφροσύνης και υποταγής, επιδίωξε να εμφανίσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως καλύτερο και αποτελεσματικότερο διαχειριστή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αναφερόμενος στην απόφαση του Εκοφίν να υπαγάγει την Ελλάδα στο επόμενο στάδιο της κοινοτικής επιτήρησης (άρθρο 104/8 της Συνθήκης), απέδωσε την εξέλιξη αυτή στις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ η χτεσινή απόφαση του Εκοφίν συνιστά κατά την κυβέρνηση «μία ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον». Ενα επώδυνο μέλλον, στρωμένο με αγκάθια και τσουκνίδες για τον ελληνικό λαό, το οποίο «θα κριθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα αποτυπωθούν όχι μόνο στον προϋπολογισμό ο οποίος ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά κυρίως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο και θα αξιολογηθεί στο συμβούλιο Εκοφίν του Φεβρουαρίου»! Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας έρχονται και άλλα σαρωτικά μέτρα, τα οποία δεν αφορούν μόνο το 2010, αλλά και το 2011 και 2012...

Κακόγουστο παιγνίδι

Πριν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-ΕΕ έλαβε χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα ένα συντονισμένο μπαράζ δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο, ο οποίος εμφάνιζε την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τα κρατικά ομόλογα να οδηγούνται σε απαξίωση. Ολο αυτό το διάστημα οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ούτε διέψευδαν ούτε επιβεβαίωναν τίποτα. Και μόλις την προηγούμενη Τρίτη έσπευσαν οι Αλμούνια και Γιούνκερ (πρόεδρος του Γιούρογκρουπ) να χαρακτηρίσουν παντελώς αβάσιμα τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς και τα περί προσφυγής στα νύχια του ΔΝΤ. Παράλληλα, όμως, ο Γιούνκερ συνέστησε υπομονή και κουράγιο στον ελληνικό λαό, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά!

Πρόκειται για ένα άθλιο και κακόγουστο παιγνίδι με πρωταγωνιστές τις Βρυξέλλες, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση. Για να καμφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις, στα μέτρα - επέλαση του κεφαλαίου, έπρεπε να δημιουργηθούν συνθήκες πανικού και μαζικής τρομοκρατίας του πληθυσμού. Ρόλο που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που συνδέονται με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και αφού προηγήθηκε η επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκρατίας, με τα συνεχόμενα δημοσιεύματα από τον ξένο Τύπο, η οποία συνοδεύτηκε με την κερδοσκοπία στα κρατικά ομόλογα από τις ξένες και ελληνικές τράπεζες, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Εκοφίν εμφανίζονται πλέον σαν το ...αναγκαίο κακό. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή της για τη στήριξη που της παρέσχε η Ευρωπαϊκή Ενωση...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Διαβεβαιώσεις» στην πλουτοκρατία

«Αμπάριζα» τον Τύπο της πλουτοκρατίας και ειδικότερα ξένες εφημερίδες που σχετίζονται με το τραπεζικό κεφάλαιο έχει πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τον τζόγο γύρω από τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Μετά την επιστολή που στάλθηκε στη «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ» (Wall Street Journal), ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε χτες αντίστοιχο μήνυμα και στoυς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times), παρέχοντας και νέες διαβεβαιώσεις για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Στην επιστολή του σημειώνει ότι «δεν αναμένουμε κανένα δώρο, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας, αλλά και της οικονομίας».

Οι τέτοιες δημόσιες διαβεβαιώσεις, πιθανόν και άλλες ανάλογες που δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα, φαίνεται να «καθησυχάζουν» τις τράπεζες και τα άλλα τρωκτικά του κρατικού χρέους. Ετσι οι μεγαλορεντιέρηδες του χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Moodys» σε χτεσινό ραπόρτο έρχονται να διασκεδάσουν τους ....«φόβους των επενδυτών» ότι η χώρα είναι εκτεθειμένη σε «κρίση ρευστότητας».

«Ντελίβερι»

«

Καλώς ήρθε το δολάριο», ελπίζει να μπορέσει να αναφωνήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μαγεύεται όπως φαίνεται σε υπερθετικό βαθμό από το πράσινο χαρτονόμισμα, λόγω και της φόρας που έχει πάρει με την «πράσινη» οικονομία και ανάπτυξη.

Ετσι, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ για την προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών. Εκεί, σύμφωνα με το υπουργείο, «θα αναπτύξει τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την άρση των αντικινήτρων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Δε φτάνει που «παρέλασαν» τόσοι υπουργοί από το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για να εξηγήσουν πόσο συμφέρει γενικά τους ξένους και ειδικά τους Αμερικανούς να έρθουν στην Ελλάδα να «κονομήσουν», τώρα κάνουμε και «ντελίβερι»! Tο «πιάτο» περιλαμβάνει νέα κίνητρα, νέες χρηματοδοτήσεις, νέες ευκαιρίες για το μεγάλο κεφάλαιο. Οχι απλά για να κερδίσει από την έλευσή του στην Ελλάδα. Αυτό το κάνει και τώρα, εξάλλου. Αλλά για να κερδίσει ακόμη περισσότερα, όσα δε θα μπορεί να χαλάσει, να κερδίζει και να κερδίζει μέχρι να σκάσει.

Ας είναι καλά ο κάθε μεροκαματιάρης που δεν ξέρει αν θα μπορεί αύριο να πληρώνει το νοίκι, τις ΔΕΚΟ, το φροντιστήριο, το γιατρό ή και το σούπερ μάρκετ. Κι όμως! Από αυτόν θα πάρουν και τα νέα κέρδη....


Γ. Φ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ατελείωτα δεινά για το λαό από κεφάλαιο - κυβέρνηση - ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ στο EUROGROUP - ΕΚΟΦΙΝ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με σχόλιό του επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση και η ΕΕ με πρόσχημα τα ελλείμματα που δημιουργεί η κοινή πολιτική τους, συμφώνησαν να εξαπολύσουν μια νέα σκληρή επίθεση εφ' όλης της ύλης στα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων.

O συμβιβασμός και η μοιρολατρία στις επιλογές των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα ότι οδηγεί το λαό σε ατελείωτα δεινά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ