ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τα Τρίκαλα έστειλαν το πρώτο μήνυμα

Η χτεσινή αγωνιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, αφετηρία των νέων αγροτικών αγώνων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μικρομεσαίων αγροτών στα Τρίκαλα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μικρομεσαίων αγροτών στα Τρίκαλα
Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δε θα της αναγνωρίσουν «περίοδο χάριτος» και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής, που κι αυτή, όπως οι προηγούμενες, θα εφαρμόσει, έστειλαν με τη χτεσινή τους κινητοποίηση - την πρώτη αγροτική αγωνιστική αντίδραση μετά τις τελευταίες εκλογές - οι μικρομεσαίοι αγρότες των Τρικάλων. Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, «Η Ανοιξη», αποτέλεσε μια «κραυγή διαμαρτυρίας» για τη συνεχή όξυνση των αγροτικών προβλημάτων και, ταυτόχρονα, μια «σαφή καταγγελία» της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κατέγραψε τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική, σημειώνοντας ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συρρικνώνεται λόγω των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, των αθρόων εισαγωγών, των χαμηλών επιδοτήσεων και του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Κι ενώ η φτώχεια μέσα στον αγροτικό κόσμο πλαταίνει και βαθαίνει και χιλιάδες μικροκληρούχοι ξεκληρίζονται, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές αυξάνουν τα πλούτη τους, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.

Ο ομιλητής έκανε σαφές ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πιστεύουν τις υποσχέσεις και δεν «τσιμπούν» στα «ψίχουλα» που τους τάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να «ξεγελάσει την πείνα τους», να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες, να τιθασεύσει τις αγωνιστικές διαθέσεις τους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα, προβάλλοντας τις ουσιαστικές διεκδικήσεις τους για:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση των «νόμιμων» και των «παράνομων» παρακρατήσεων. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις από τους φτωχούς αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν πρόσθετη δουλειά για να συμπληρώσουν το ισχνό αγροτικό εισόδημα, άρση του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Κατάργηση όλων των περιορισμών που θέτει η ΕΕ στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις αθρόες εισαγωγές.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ, αφορολόγητο πετρέλαιο, μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, κατασκευή των αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.
  • Αμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Να συμπαρασταθούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς καλούνται τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης - εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μικροί επιχειρηματίες, μικρέμποροι - αντιλαμβανόμενοι ότι τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινά, τα συμφέροντά τους κοινά, ο αντίπαλός τους κοινός, άρα κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας τους. Στη χτεσινή συγκέντρωση μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς έστειλαν το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος ΕΒΕ Φαρκαδόνας κι άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής. Παραβρέθηκε ο Αχ. Κανταρτζής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

ΠΕΛΛΑ
Αύριο η σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Στο Νέο Μυλότοπο Κύρρου στις 8 το βράδυ

Σε ανοιχτή σύσκεψη για τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών, που έχουν δημιουργήσει οι αντιαγροτικές πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ ) της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, καλεί η ΠΑΣΥ τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Πέλλας

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας Πέλλας της ΠΑΣΥ, η φετινή χρονιά προστέθηκε στο «γαϊτανάκι» των αρνητικών προηγούμενων για το σύνολο της αγροτικής παραγωγής του Νομού Πέλλας:

  • Απλήρωτα ροδάκινα, παρά τις εξευτελιστικές τιμές, ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της αποζημίωσης των ποσοτήτων, που «σάπισαν» στα χωράφια.
  • Συνέχιση του αδιέξοδου των κτηνοτρόφων με τα ανεβασμένα κοστολόγια και τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας.
  • Αδιάθετες ποσότητες, παρά τις απαράδεκτες τιμές στα μήλα και τα ακτινίδια.
  • Μειωμένες τιμές και εισοδήματα για τους παραγωγούς σπαραγγιού.
  • Χαμηλές τιμές σε βαμβάκι και σιτηρά.

Η Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 18 Νοέμβρη στο Νέο Μυλότοπο Κύρρου (Καφενείο Κάρτζιου ) στις 8 μ.μ.

Τις προτάσεις - θέσεις της ΠΑΣΥ θα παρουσιάσει το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ Νίκος Χριστάκης.

Το άνοιγμα της ΠΑΣΥ για ενεργοποίηση των αγροτών θα συνεχιστεί με περιοδείες στα χωριά και συγκεντρώσεις για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΗΛΕΙΑ
Συζήτηση για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, την Παρασκευή 20 του Νοέμβρη στη Ζαχάρω

Σε ευρεία σύσκεψη μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με θέματα τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή, στις επιδοτήσεις (ΟΣΔΕ) και στις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές του 2007 καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, την Παρασκευή 20 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, στις 6.30 το βράδυ. Στη σύσκεψη, εκτός των Ηλείων αγροτών, θα πάρουν μέρος και αγρότες από ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας και της Αχαΐας, καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας.

Οι κεντρικοί άξονες των αιτημάτων που θα τεθούν στη σύσκεψη έχουν σχέση με την προστασία της εγχώριας παραγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Κατώτερη τιμή για το ελαιόλαδο στα 3,5 ευρώ το κιλό. Αμεση καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων του ΟΣΔΕ. Αμεση καταβολή 3.000 ευρώ από το «πρώην» ταμείο αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους. Αλλαγή των εξευτελιστικών πορισμάτων του 2007 με αύξηση των αποζημιώσεων τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κατεστραμμένο κεφάλαιο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησαν χτες το πρωί για ακόμη μία φορά, οι απολυμένοι εργαζόμενοι των Βιομηχανικών Σφαγείων Αγρινίου και απέκλεισαν συμβολικά την είσοδό του, διαμαρτυρόμενοι για την παράδοση των σφαγείων από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου σε ιδιώτη, που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυσή τους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις διαδικασίες που ακολούθησε η «πράσινη» διοίκηση της ΕΑΣ Αγρινίου για την παράδοση των σφαγείων έναντι ενοικίου, θέτοντας την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προ των ευθυνών της. Στο πλευρό τους κατά τη χτεσινή τους κινητοποίηση βρέθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο Θ. Πατουλιάς.

ΑΓΟΡΑ
Ανακλήσεις οχημάτων και εξαρτήματος υπολογιστή

Ανακαλούνται αυτοκίνητα RENAULT μοντέλο TRAFIC II για έλεγχο στις πίσω πλαϊνές ζώνες ασφαλείας. Η ανάκληση αφορά 99 οχήματα παραγωγής μέχρι 14 Γενάρη 2008 προέλευσης Ισπανίας ή μέχρι 12 Μάρτη προέλευσης Αγγλίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2111.070.700 και 800.1111.011.

Ανακαλούνται, επίσης, RENAULT μοντέλα SCENIC II και KANGOO II για επαναπρογραμματισμό του υπολογιστή του ηλεκτρικού τιμονιού. Η ανάκληση αφορά 1.171 οχήματα παραγωγής μεταξύ Γενάρη 2006 και Μάρτη 2007 (SCENIC II) και από την αρχή της παραγωγής μέχρι τις 15/1/2009 (μοντέλο KANGOO II). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα παραπάνω τηλέφωνα.

Τέλος, ανακαλείται τροφοδοτικό εναλλασσόμενου ρεύματος υπολογιστή SONY VAIO μοντέλο VGP - AC19V1 καθώς διαπιστώθηκε ότι η εσωτερική μόνωση ενδέχεται να αστοχήσει κατά τη διάρκεια της χρήσης. Μέχρι στιγμής, σημειώνεται ότι δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα, ωστόσο οι κάτοχοι του συγκεκριμένου προϊόντος καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία SONY.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ