ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ (ΜΠΑΛΟΥΧΙΣΤΑΝ)
Το σχέδιο «Μπαλουχιστάν» στο προσκήνιο

Χτύπημα με στρατιωτικούς στόχους από ισλαμιστική οργάνωση

Εικόνες της ιρανικής τηλεόρασης από τον τόπο του μακελειού
Εικόνες της ιρανικής τηλεόρασης από τον τόπο του μακελειού
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι Φρουροί της Επανάστασης και φύλαρχοι της ιρανικής επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν, αλλά και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής ήταν ο στόχος βομβιστών αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν, την Κυριακή το πρωί, σκορπώντας το θάνατο. Η ιρανική ηγεσία καταγγέλλει τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τις ΗΠΑ και Βρετανία ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η σουνιτική οργάνωση «Τζουνταλάχ», που δραστηριοποιείται στην ιρανική επαρχία από το 2002.

Γεγονός είναι ότι η τεράστια περιοχή του Μπαλουχιστάν βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών εδώ και καιρό, καθώς, εκτός από το πλούσιο, ενεργειακά, υπέδαφός της, είναι και ο βασικός δρόμος «ενεργειακής» σύνδεσης μεταξύ Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας, που, ήδη, έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή ενός αγωγού, για τον οποίο ενδιαφέρον έχει δείξει και η Κίνα. Ο ασφαλέστερος τρόπος διαρκούς ιμπεριαλιστικής παρέμβασης είναι γνωστός: Η υποδαύλιση εθνοτικών και άλλων διαφορών μεταξύ των χωρών που προαναφέρθηκαν, με γνωστότερα τα σχέδια περί ανεξάρτητου Μπαλουχιστάν, στο οποίο θα περιλαμβάνονται εδάφη του Πακιστάν, του Ιράν και του Αφγανιστάν.

Οργή και καταγγελίες από Τεχεράνη

Ενας ή περισσότεροι ήταν οι καμικάζι που ανατινάχτηκαν σε αθλητικό στάδιο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης με φυλάρχους της επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν, με στόχο την «καλύτερη συνεργασία μεταξύ σιιτών - σουνιτών».

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Μεταξύ των νεκρών, έξι ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, από τα οποία ξεχωρίζουν ο διοικητής της επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν και ο υπαρχηγός των χερσαίων δυνάμεών τους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, χθες, με ανακοίνωση σε ιστοσελίδα που συνήθως χρησιμοποιεί η «αλ Κάιντα», η οργάνωση «Τζουνταλάχ» (Στρατιώτες του Θεού), η οποία διατείνεται ότι «υπερασπίζεται τα δικαιώματα της σουνιτικής (μπαλουχικής) μειοψηφίας» της επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν από τις διακρίσεις της κεντρικής σιιτικής εξουσίας.

Μέχρι χθες, η Τεχεράνη κατηγορούσε την «Τζουνταλάχ» για διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα» και τους «Ταλιμπάν» και για λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Η οργάνωση, με βάση τα ελάχιστα στοιχεία, φαίνεται να έχει επαφές με τις αυτονομιστικές ένοπλες οργανώσεις του πακιστανικού Μπαλουχιστάν, αλλά δεν έχει, μέχρι στιγμής, διατυπώσει αίτημα ανεξαρτητοποίησης. Και παλιότερα, η ιρανική ηγεσία είχε υπονοήσει ότι πίσω από την «Τζουνταλάχ» «κρύβονται δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του Ιράν».

Είναι, όμως, η πρώτη φορά, που η Τεχεράνη, διά του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, και του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Μουχάμαντ Αλί Τζαφάρι, εξαπολύει κατηγορίες κατά των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες προσάπτει ότι «τουλάχιστον μία μερίδα τους έχει επαφή με τα τρομοκρατικά στοιχεία». Επίσης, τόσο οι Αχμαντινετζάντ και Τζαφάρι, όσο και ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Αλί Λαριτζάνι, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και Βρετανία ότι έχουν έμμεση ανάμειξη στη δράση της «Τζουνταλάχ». Ιρανική, δε, αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στο Πακιστάν, προκειμένου να παρουσιάσει «στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμειξη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Την κατηγορηματική καταδίκη του εξέφρασε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό Πρόεδρο, ο Πακιστανός ομόλογός του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και επανέλαβε ότι επιθυμεί διαφύλαξη των καλών σχέσεων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Νιου Γιόρκερ», το 2008 (που είχε τότε διαψευστεί επισήμως), επί Μπους, το Κογκρέσο, μυστικά, ενέκρινε κονδύλι 400 εκατομμυρίων δολαρίων για ενίσχυση οργανώσεων, όπως η «Τζουνταλάχ». Πάντως, τώρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι, διαψεύδει διασυνδέσεις.

Ενα δεύτερο μεγάλο μέτωπο

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχιζόταν, χθες, η επιχείρηση των πακιστανικών δυνάμεων στην επαρχία του νοτίου Ουαζιριστάν, που άρχισε το Σάββατο και δηλώνεται ότι θα κρατήσει μήνες. Από τους διαρκείς βομβαρδισμούς ανακοινώνεται ότι έχουν σκοτωθεί εννιά στρατιώτες και 78 μαχητές «Ταλιμπάν». Ο αρχηγός του πακιστανικού ΓΕΣ, στρατηγός Αθάρ Αμπάς, αποκάλυψε ότι έχει γίνει συμφωνία με δύο πολεμάρχους της επαρχίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως κατά των κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Η τελευταία αυτή είδηση προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον. Πάντως, δε γνωστοποιήθηκε αν το ζήτημα συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχαν χθες με τον Αθάρ και τον Πακιστανό πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ο επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Ασία, Ντέιβιντ Πετρέους, και ο γερουσιαστής, Τζον Κέρι.

Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις εμπόλεμες ζώνες. Το βέβαιο είναι ότι, τις τελευταίες μέρες, εγκατέλειψαν τις εστίες τους 150.000 άμαχοι, ενώ άλλοι 350.000 είναι εγκλωβισμένοι και αναμένεται νέα μαζική έξοδος προσφύγων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πιέζουν ΝΑΤΟ - ΗΠΑ για «συγκυβέρνηση»

KΑΜΠΟΥΛ.--

Στον «αέρα» βρίσκεται η πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του ΟΗΕ που έλεγξε τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 20ής Αυγούστου, και κατέληξε με την ακύρωση περίπου του 1/3 των ψηφοδελτίων που συγκέντρωσε ο νυν Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ως προϊόν νοθείας. Με βάση το πόρισμα της επιτροπής, ο Καρζάι συγκεντρώνει ποσοστό 48,5%, μικρότερο του αναγκαίου 50%, που χρειάζεται για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Το αν θα γίνουν νέες εκλογές θ' αποφασιστεί από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή της χώρας, που, μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε προβεί σε σχόλιο. Ο Καρζάι φέρεται να δεσμεύτηκε τηλεφωνικά στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα σεβαστεί τις συνταγματικές διαδικασίες. Γεγονός, όμως, είναι ότι αν δε διεξαχθούν εκλογές εντός των επομένων 2 ή 3 εβδομάδων, τότε θα πρέπει ν' αναβληθούν εξαιτίας του χειμώνα, που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Γι' αυτόν το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, Δυτικοί διπλωμάτες, και κυρίως Αμερικανοί, φέρονται να πιέζουν τον Καρζάι και τον κυριότερο αντίπαλό του, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, να «συγκυβερνήσουν» προκειμένου να λυθεί τάχιστα το ζήτημα. Βασικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι διαδραματίζει ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι, ο οποίος, μετά από σύντομη μετάβασή του, στο Πακιστάν, επέστρεψε, στο Αφγανιστάν, για να συνεχίσει τις επαφές.

Πίεση για άμεση επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου ασκούσε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν υποστήριζε ότι ενώ, από τη μία, είναι επιτακτική η υιοθέτηση της πρότασης του ΝΑΤΟικού διοικητή, Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, για σημαντική αύξηση των κατοχικών στρατευμάτων με συνεισφορά όλων των συμμάχων, από την άλλη, αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει σταθερή αφγανική κυβέρνηση, με την οποία θα συνεργάζεται η διοίκηση των στρατευμάτων.

ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πρώτος γύρος συζητήσεων

ΒΙΕΝΝΗ.--

«Καλή αρχή» και «εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ της ιρανικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας στους κόλπους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ο ΓΓ της Επιτροπής. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ τόνισε ότι τέθηκαν όλα τα τεχνικά ζητήματα, που είχαν συμφωνηθεί επί τάπητος και ότι η συζήτηση θα επαναληφθεί σήμερα.

Εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών δε θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, αν και Ιρανός διπλωμάτης δε διέψευσε τις δηλώσεις Μπάρανταϊ. Εντούτοις, λίγες ώρες νωρίτερα, η Τεχεράνη άφηνε να εννοηθεί ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική και ότι πιθανότατα οι επαφές δε θα καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που δε θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλείεται ακόμη και μετά τον πρώτο γύρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία πρότειναν στην Τεχεράνη, την 1η Οκτώβρη, οπότε έγινε η πρώτη επαφή, να δώσει σε ένα τρίτο μέρος, πιθανότατα στη Ρωσία, το απόθεμα εμπλουτισμένου, σε χαμηλό ποσοστό, ουρανίου, προκειμένου να εμπλουτιστεί, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη Μόσχα, και στη συνέχεια να τροποποιηθεί (ίσως και από τη Γαλλία) έτσι όπως είναι αναγκαίο για να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο στον αντιδραστήρα της. Η Τεχεράνη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί ή όχι με την πρόταση.

ΗΠΑ - ΣΟΥΔΑΝ
Καρότο και μαστίγιο κρατά ο Ομπάμα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη «νέα» πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Σουδάν ανήγγειλε χτες ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αφού προηγουμένως ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστούν, μέχρι νεωτέρας, οι κυρώσεις σε βάρος της συγκεκριμένης αφρικανικής χώρας. Με τη γνωστή τακτική του καρότου και του μαστιγίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την ηγεσία του Σουδάν να προχωρήσει σε «ουσιαστικά μέτρα» που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολέμου στο Νταρφούρ και σε πραγματική εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας βορρά-νότου. Εάν το Σουδάν δεν αλλάξει τακτική, πρόσθεσε ο Ομπάμα, τότε θα δοκιμάσει νέες κυρώσεις «απ' τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα».

«Το Σουδάν μπορεί να βυθιστεί στο χάος εάν δε ληφθούν με την έννοια του κατ' επείγοντος μέτρα» είπε σε άλλο σημείο, ενώ ώρες πριν διοικητές της υβριδικής αποστολής ΟΗΕ-Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ παρατηρούσαν ανησυχητικές κινήσεις ενίσχυσης του στρατού και των ανταρτών στην περιοχή εκφράζοντας φόβο για νέο κύκλο βίας...

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, συνόψισε τη «νέα» πολιτική της Ουάσιγκτον στο Σουδάν σαν μία «επιλογή κινήτρων και αντικινήτρων», δίχως ωστόσο να διευκρινίσει ποια ακριβώς θα είναι τα αντικίνητρα...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαζικό φακέλωμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενας φοιτητής στη βόρεια Αγγλία που παρακολούθησε μία συνάντηση για τις σφαγές στη Γάζα καταγγέλθηκε από ένα λέκτορα ως πιθανός εξτρεμιστής. Οι καταγγελίες ποτέ δεν αποδείχθηκαν, εντούτοις τα στοιχεία του νεαρού φοιτητή θα παραμείνουν στη βάση δεδομένων που έχει σχηματιστεί βάσει του αντιτρομοκρατικού προγράμματος «Prevent», ενός προγράμματος που χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών «αθώων πολιτών» που δεν είναι ύποπτοι για τρομοκρατία, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Κατά τη βρετανική εφημερίδα ανάμεσα στις πληροφορίες που συλλέγουν οι βρετανικές Αρχές είναι οι πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις, πληροφορίες για την ψυχική υγεία μουσουλμάνων πολιτών, τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και τους συνεργάτες τους, ενώ στα έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων αποκαλύπτει η εφημερίδα, αναφέρεται ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι οι πολίτες να φτάσουν στην ηλικία των 100 ετών. Πλήθος στοιχείων δείχνει ότι παρακολουθούνται όσοι σχετίζονται ή βοηθούν μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ