ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2000
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανησυχεί» η «Ουάσιγκτον Ποστ»

Την εκτίμηση ότι η προχτεσινή δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα «ξαναφούντωσε τις ανησυχίες για τρομοκρατικά περιστατικά, όταν η Αθήνα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2004», εκφράζει, με σχετικό άρθρο, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Επίσης, στο άρθρο της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «μέχρι πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση έδινε λίγη προσοχή στην κριτική που δεχόταν από το εξωτερικό για τη στάση της έναντι της τρομοκρατίας».

Σε άλλο σημείο του άρθρου της εφημερίδας, αναφέρεται ότι «η χρονική στιγμή της δολοφονίας εξέθεσε τον κ. Παπανδρέου, καθώς ο τελευταίος μόλις είχε επιστρέψει από το Λονδίνο, όπου έκανε έκκληση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, διαβεβαιώνοντας ότι είμαστε τώρα σε θέση να προσφέρουμε απόλυτη προστασία στους θησαυρούς μας».

Στο δημοσίευμα, επίσης, γίνεται αναφορά στις πρόσφατες προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία και για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ελλάδας. Ενώ συγχρόνως, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η «17 Ν» είναι η αιτία που οι ΗΠΑ καταβάλλουν για την ασφάλεια της πρεσβείας τους στην Αθήνα τα περισσότερα χρήματα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.

Υποστηρίζεται επίσης, στο δημοσίευμα, ότι «η εμφανής αριστερή και εθνικιστική τάση της οργάνωσης και ο σκληρός αντιαμερικανισμός της βρίσκουν απήχηση σε πολλούς κατοίκους».

Η βρετανική κυβέρνηση

Με χτεσινή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε: «Η Βρετανία επανεξετάζει από σήμερα τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πρεσβείες της, μετά τη χθεσινή δολοφονία του Στέφεν Σόντερς στην Αθήνα».

Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, παράλληλα, διέψευσε ότι ο Σόντερς διαδραμάτισε ειδικό ρόλο στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δε βρισκόταν στο Κόσσοβο, αλλά, όπως κάθε ακόλουθος σε μία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ - έτσι και αυτός - μπορεί να έπαιξε ρόλο συνδέσμου, συζητώντας με το ΝΑΤΟ στρατιωτικά θέματα».

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΠΟΛ - ΠΟΕΣΥ
Η επίθεση εξυπηρετεί πολλαπλούς και ύπουλους στόχους

Καταδικάζει με αποτροπιασμό τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η επίθεση τη δεδομένη στιγμή εξυπηρετεί πολλαπλούς και ύπουλους στόχους.

««Ηθικοί αυτουργοί - υπογραμμίζει η ΠΟΛ - είναι όλοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τρομοκρατία την αντιιμπεριαλιστική δράση του λαού μας. Ο λαός και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατούνται από αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες».

Τέλος, η ΠΟΛ καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση των ελληνικών υπηρεσιών από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, «βασικού παράγοντα για την αποκάλυψη και των φυσικών αυτουργών».

Η ΠΟΕΣΥ

Με «αίσθημα αποστροφής και βδελυγμίας» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών καταγγέλλει την «άνανδρη δολοφονία του ακολούθου Αμυνας της αγγλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ταξίαρχου Στέφεν Γουίλιαμ Τζον Σόντερς, από την τρομοκρατική οργάνωση "17Ν"».

Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει πως «το νέο δολοφονικό χτύπημα της ασύλληπτης "οργάνωσης - φάντασμα" στρέφεται εναντίον των εθνικών και κοινωνικών συμφερόντων του λαού μας και εξυπηρετεί μόνον όσους ωφελούνται από τέτοιες ενέργειες, με σκοτεινές και αντιδημοκρατικές επιδιώξεις».

Σημειώνει, επίσης, ότι «οι Ελληνες δημοσιογράφοι εκφράζουν την οδύνη τους για το βίαιο θάνατο του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στη χώρα μας και απευθύνουν ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ