ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
Από χτες οι αυξήσεις «φωτιά»

Αυξημένα διόδια από 52% έως και 73% πληρώνουν από χτες οι οδηγοί που διανύουν την απόσταση Αθήνα - Λαμία, με «όχημα» τη χιλιομετροχρέωση που αποφάσισε να εφαρμόσει η ιδιωτική κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού, όπως της επιτρέπει η ληστρική σύμβαση παραχώρησης που ψήφισαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι πέρσι είχαμε ένα ακόμη μπαράζ αυξήσεων στα χαράτσια του εθνικού οδικού δικτύου που κυμάνθηκαν από 35% έως και 180%! Αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αυξήσεων είναι ένα ταξίδι με επιστροφή Αθήνα - Θεσσαλονίκη να στοιχίζει πλέον 34,40 ευρώ, μόνο για διόδια, έναντι 11,40 ευρώ που στοίχιζε το 2005, δηλαδή έχουμε αύξηση πάνω από 200%!

Σύμφωνα με τη νέα τιμολόγηση, για έναν οδηγό ΙΧ που θα θέλει να διανύσει την απόσταση Αθηνών - Λαμίας με επιστροφή θα πληρώνει 12,60 ευρώ, από 8,25 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα (αύξηση 52,70%). Αντίστοιχα, οι οδηγοί των άλλων οχημάτων και για την ίδια διαδρομή θα πληρώνουν: Το ποσό των 9,90 ευρώ οι οδηγοί δίκυκλων, από 5,70 ευρώ (αύξηση 73,70%). Το ποσό των 31,90 ευρώ οι οδηγοί διαξονικών και τριαξονικών φορτηγών, από 20,70 ευρώ (αύξηση 54,10%). Το ποσό των 44,70 ευρώ οι οδηγοί τετραξονικών φορτηγών και άνω, από 28,80 ευρώ (αύξηση 55,20%).

Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να εφαρμόσουν το σύστημα της χιλιομετροχρέωσης και οι άλλες ιδιωτικές κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τα υπόλοιπα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου. Τα υπέρογκα διόδια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο και των οδικών αξόνων της χώρας που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» τύπου ΣΔΙΤ. Ο λαός είναι εκείνος που χρηματοδοτεί την κατασκευή των έργων - μέσω της άγριας φορολόγησης - και επιπλέον αναγκάζεται να τα χρυσοπληρώνει και για τη χρήση τους.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ «ΣΚΟΥΠΑ» ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Συνολικά 115 άτομα συνελήφθησαν προχτές κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, που υποτίθεται πως είχε στόχο την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας. Ομως, η επιχείρηση εξελίχθηκε σε μια «σκούπα» σε βάρος μεταναστών, καθώς από τους συνολικά 115 συλληφθέντες, οι 67 συνελήφθησαν για «παράνομη είσοδο στη χώρα».

ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ απολογούνταν ενώπιον της 32ης τακτικής ανακρίτριας οι τέσσερις συλληφθέντες στην κατοικία στο Χαλάνδρι και στο Γαλάτσι. Εχουν ασκηθεί εναντίον τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του τρομονόμου (άρθρο του ποινικού κώδικα 187 Α). Εκτός από το κακούργημα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, τους ασκήθηκε και νέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσες πράξεις τους αποδίδονται. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων έξι υπόπτων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

ΑΙΡΕΤΑΙ το απόρρητο των επικοινωνιών - σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καθώς και μέσω του διαδικτύου - στις περιπτώσεις που υπάρχει ακόμα και απλή υπόνοια διάπραξης πλημμελημάτων, σύμφωνα με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι οι εταιρείες παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν στοιχεία στις ανακριτικές αρχές εφόσον οι τελευταίες προσπαθούν να εντοπίσουν «τους δράστες εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών και εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων» κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης ή κύριας ανάκρισης μετά από έγκληση του παθόντος. Σχετικό αίτημα υπέβαλε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία ζητούσε διευκρινίσεις στην προηγούμενη γνωμοδότηση του Γ. Σανιδά (9/2009), με αφορμή τη δίωξη που ασκήθηκε σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες αρνούνταν να «σπάσουν» το απόρρητο των πελατών τους.

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να παράσχει δημόσια έγγραφα, όταν της ζητηθούν στο πλαίσιο άσκησης ποινικής δίωξης. Ωστόσο, στη γνωμοδότησή της η Αρχή διευκρινίζει ότι στην περίπτωση που ζητηθούν δημόσια έγγραφα με ευαίσθητα δεδομένα άλλου προσώπου, απαιτείται η προηγούμενη άδεια της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων. Τέλος, αναφέρεται ότι όταν το δημόσιο έγγραφο περιέχει ευαίσθητα δεδομένα (απλά ή ευαίσθητα) μόνο του αιτούντος, τότε η διοίκηση υποχρεούται να τα παραδώσει.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τιμωρηθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την αύξηση της τιμής των διοδίων

Με αφορμή τις νέες αυξήσεις στα διόδια που ισχύουν από χτες για τους οδηγούς που κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η νέα προκλητική αύξηση της μέσης τιμής των διοδίων με τη χιλιομετροχρέωση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από το λαό. Με την ψήφο του υπέρ του ΚΚΕ πρέπει να απαιτήσει κατάργηση όλων των διοδίων και να τιμωρήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που παρέδωσαν μαζί τις εθνικές οδούς στους μεγαλοκατασκευαστές, ενισχύοντάς τους με δισεκατομμύρια από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους».

Αποφοίτηση απεξαρτημένων

Το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών - ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα, με μεγάλη επιτυχία και μέσα σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 28.9.2009 σε χώρο εκδηλώσεων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου την Τελετή Αποφοίτησης τεσσάρων θεραπευομένων μελών που ολοκλήρωσαν το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα θεραπευόμενα μέλη του Δικτύου, οι οικογένειές τους, άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει και αποφοιτήσει από το πρόγραμμα, συγγενείς και φίλοι των αποφοιτησάντων. Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, κ.ά.

Το Δίκτυο στέλνει μήνυμα προς τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους: «Τα πρώτα βήματα που κάνει κανείς για να απελευθερωθεί από το κλουβί της εξάρτησης είναι να αναζητήσει βοήθεια και να αποκτήσει πίστη, πως η αλλαγή προς την καθαρή ζωή είναι δυνατή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ