ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανάγκη ενιαίου αγώνα για κοινά, ταξικά συμφέροντα

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε χτες η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας. Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης πρόσφερε η υπουργός Απασχόλησης στους 700 εργαζόμενους του κλάδου που πρόσφατα έμειναν στο δρόμο

Συνάντηση με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ) και του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΥΑΕ) είχε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν στην ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του ομίλου «Ασπίς» και ζήτησαν τη στήριξη του ΚΚΕ.

Μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είμαστε μόνο γενικά στο πλευρό των εργαζομένων στις 5 ασφαλιστικές εταιρείες που έκλεισαν. Εκείνο που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να συμβάλουμε να υπάρχουν και άμεσα μέτρα ενίσχυσής τους και κυρίως να λυθεί το πρόβλημα της δουλειάς. Και το λέμε αυτό, γιατί προβλέπουμε ότι θα οξυνθεί το πρόβλημα και σε αυτό τον κλάδο στο μέλλον και, επομένως, πρέπει να γίνει μια καλή αρχή να αποσπάσουν όσο γίνεται περισσότερες κατακτήσεις οι εργαζόμενοι, έστω σε αυτή την αρνητική εξέλιξη που είχε για τα δικαιώματά τους η υπόθεση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Και ένα δεύτερο που ήθελα να πω είναι: Το θέμα αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να έχουν συμπαράσταση οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι ασφαλιστές στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών, διότι καθώς ωθούν όλο και περισσότερους ασφαλισμένους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις ιδιωτικές εταιρείες, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ανάγκη ενός ενιαίου αγώνα, ο οποίος εκφράζει τα πραγματικά κοινά, ταξικά συμφέροντα».

Παίζουν με την αγωνία των ανέργων

Με προγράμματα επιδοτούμενης και προσωρινής απασχόλησης, κατάρτισης και ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» προσπάθησε η υπουργός Απασχόλησης να καταπραΰνει την οργή των 700 εργαζομένων των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου «Ασπίς» και «Σκούρτης» που βρέθηκαν στο δρόμο. Με δηλώσεις της μετά τη χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΟΑΣΕ η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά υποσχέθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζομένους, που μένουν απλήρωτοι εδώ κι ένα τρίμηνο, καθώς και κάλυψη όσων ενσήμων υπολείπονται για εκείνους που είναι κοντά στη σύνταξη. Οι ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις της υπουργού δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι δεσμεύσεις της καμιά εξασφάλιση των εργαζομένων δε συνεπάγονται. Εταξε επιδοτούμενα προγράμματα με ημερομηνία λήξης, που με τα λεφτά των εργαζομένων δίνουν τζάμπα εργατικά χέρια στους επιχειρηματίες. «Οικονομική ενίσχυση», αντί για τα δεδουλευμένα. Η κυβέρνηση όχι μόνο έχει πετάξει στον Καιάδα τη μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά με θράσος προβάλλει το σύνολο της αντεργατικής φαρέτρας ως στήριξη των εργαζομένων.

Την πολιτική που πετά στο δρόμο τους 700 εργαζόμενους των ασφαλιστικών εταιρειών καταδικάζει η ΚΟΒ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζει πλάτη σ' αυτή. Αναφέρεται μάλιστα στην περίπτωση των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), που «με μεσάζοντα την πλειοψηφία του ΔΣ στο Σύλλογο των εργαζομένων βρέθηκαν να έχουν κάνει ιδιωτική ασφάλιση στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ήδη από το 1994».

  • Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, οι ασφαλιστικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και εργαστηριακών εξετάσεων της «Ασπίς» εξακολουθούν να ισχύουν.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Βορά στο χρηματιστηριακό τζόγο 3,5 δισ. ευρώ

Κατά 66% μειώθηκε η αξία των μετοχών που έχουν στα χέρια τους τα Ταμεία μέσα στο 2008

«Αέρας» στον τζόγο του χρηματιστηρίου έγιναν μόνο μέσα σε ένα χρόνο 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Απασχόλησης, η αξία των μετοχών των ταμείων από τις 31/12/2007 μέχρι τις 31/12/2008 κατρακύλησε από τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, μείωση κατά 66%. Δηλαδή, μέσα σε 12 μήνες τα Ταμεία έχασαν στο χρηματιστηριακό τζόγο τα 2/3 της περιουσίας τους, από κάθε 3 ευρώ εξαερώθηκαν τα 2 ευρώ. Η συνολική περιουσία των Ταμείων από 31.286.118. 705 ευρώ το 2007 μειώθηκε στα 29.561.967.258 ευρώ στο τέλος του 2008. Η σύνθεση αυτής της περιουσίας αναλύεται ως εξής: Σε ακίνητα 1,4 δισ. ευρώ, σε καταθέσεις 16,194 δισ. ευρώ και σε χρεόγραφα 11,871 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, παρουσιάζει την περιουσία των Ταμείων στο τέλος του 2009 (κατ' εκτίμηση) στα 36,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά όμως προσθέτει τα ομόλογα του δημοσίου για την εξόφληση παλαιών χρεών προς το ΙΚΑ (4,5 δισ. ευρώ), τα οποία έτσι και αλλιώς ήταν περιουσία του συγκεκριμένου Ταμείου έστω και αν δεν αναγράφονταν αφού δεν είχε παρθεί η κυβερνητική απόφαση. Επιπλέον, προσθέτει και το κεφάλαιο της ΕΔΕΚΤ - ΟΤΕ ύψους 465 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν υπολογίζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτό το λογιστικό τρικ, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες απώλειες από τον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Ομως αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι εξαιτίας του τζόγου με ευθύνη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά λεηλατείται η περιουσία των Ταμείων. Και οι δύο, με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις (ν.2076/92, 2335/95, 2676/99 και 2992/2002), οδήγησαν τις εισφορές των ασφαλισμένων βορά στα τρωκτικά του χρηματιστηρίου.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ
Απολύσεις με πρόσχημα την κρίση

Σε δυο απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της επιχείρησης Συνεταιρισμός Υδραυλικών (ΣΕΥΔΑΠ), ενώ σε συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας και με απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) αποφασίστηκε η απόλυση τεσσάρων εργαζομένων κάθε μήνα με το επιχείρημα της κρίσης! Σε άμεση παρέμβασή τους, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αντιμετωπίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε ότι «ναι, θα κάνουμε απολύσεις και δε δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν».

Το γεγονός καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καθώς και η «Συνεταιριστική Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Υδραυλικών» (ΣΔΕΚΥ). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «η πλειοψηφία του ΔΣ του συνεταιρισμού αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που χωρίς κανένα δισταγμό προχώρησαν στις απολύσεις εργαζομένων». Και υπογραμμίζει ότι το «ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει όταν μιλάει για σταθερή - μόνιμη δουλειά και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν τώρα αυτά (απολύσεις, αυταρχισμός, κλπ.), να σκεφτούν οι εργαζόμενοι τι θα κάνουν όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση».

Το ΠΑΜΕ «καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν τις απολύσεις. Να καταδικάσουν τα κόμματα του δικομματισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να παλέψουν για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μην υλοποιηθεί το πρόγραμμα απολύσεων που έχει αποφασίσει το ΔΣ της εταιρείας».

Την άμεση ανάκληση των απολύσεων και της απόφαση της πλειοψηφίας ζητά η ΣΔΕΚΥ, υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΕΥΔΑΠ αντί να λειτουργεί σαν συνεταιριστική επιχείρηση εφαρμόζει την αντεργατική τακτική των μονοπωλίων και των μεγαλεμπόρων και προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους». Τέλος, καλεί όλους τους υδραυλικούς να καταδικάσουν την αντεργατική τακτική των απολύσεων. «Για τη μείωση του τζίρου του ΣΕΥΔΑΠ δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που καθημερινά μοχθούν, αλλά η εχθρική πολιτική προς τους συνεταιρισμούς που εφαρμόζουν σταθερά εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει νέα απόλυση στα «Τζάμπο»

Την απόλυση ακόμη ενός εργαζόμενου - καθώς, όπως του ανακοίνωσαν, «κόστιζε ακριβά» - από κατάστημα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» στο Παγκράτι, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως υπογραμμίζει: «Η εργοδοσία των "Τζάμπο" όλο το προηγούμενο διάστημα, αξιοποιώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη Δικαιοσύνη με τον περιβόητο "Σανιδά" και όλους τους μηχανισμούς καταστολής, μεγαλώνει τα κέρδη της. Αφήνει χωρίς δουλειά εργαζόμενους, χτυπάει τα εργατικά δικαιώματα». Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Το ΠΑΜΕ όπως και πριν έτσι και τώρα θα δώσει τη μάχη για να βάλει φραγμό στα απαιτητικά σχέδια της εταιρείας στις απολύσεις. Καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν το βήμα της οργάνωσής τους στο συνδικάτο, ξεπερνώντας την τρομοκρατία, το φόβο και τους δισταγμούς. Για να πάρει μαζική, μαχητική, αποφασιστική απάντηση η εργοδοσία και οι πολιτικοί της υπηρέτες».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Μέχρι τη Δευτέρα οι εκλογές

Μέχρι μεθαύριο Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη συνεχίζονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου, 4 μ.μ. - 9 μ.μ. και μπορούν να ψηφίσουν και όσοι οικοδόμοι δεν μπόρεσαν για οποιονδήποτε λόγο να ψηφίσουν στο Παράρτημά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ