ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Μετά τις πυρκαγιές τούς έπνιξε η βροχή

Η νεροποντή ρήμαξε χωριά και υποδομές, αφήνοντας πίσω της ένα νεκρό

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στην Εύβοια - η ακτίνα των οποίων κάλυπτε εκατοντάδες χιλιόμετρα, από τη Στενή μέχρι την Κύμη και το Αλιβέρι - οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έστρεφαν το βλέμμα στον ουρανό και η ευχή όλων ήταν να μη βρέξει τόσο που να δημιουργήσει νέες καταστροφές. Ο φόβος τους επαληθεύτηκε χθες με τον πιο τραγικό τρόπο. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για δήθεν λύση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις φωτιές και τις καθησυχαστικές κορόνες για την επάρκεια των υποτυπωδών αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν, αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας δέχθηκαν τόνους νερού.

Τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα, η δύναμη της βροχής, σε συνδυασμό με το σαθρό από τις πυρκαγιές έδαφος, δημιούργησαν φονικό συνδυασμό. Αποτέλεσμα της χθεσινής νεροποντής ήταν τεράστιες καταστροφές σε χωριά, δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές, καθώς και ένας νεκρός αστυνομικός, ηλικίας 40 χρόνων, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Οι σφοδρές καταιγίδες έπληξαν την κεντρική και νότια Εύβοια από προχθές το βράδυ. Ο ποταμός Λήλαντας πλημμύρισε στο Βασιλικό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί παράκτια οικία και να τραυματιστεί ελαφρά μια γυναίκα. Πολλές περιοχές της Ερέτριας και της Αμάρυνθου είναι πλημμυρισμένες, ενώ αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους. Παράλληλα, αποκλείστηκε δρόμος έξω από τη Ν. Αρτάκη που οδηγεί στα χωριά Πούρνο και Μίστρο. Πολλοί ήταν οι οδηγοί, οι οποίοι ακινητοποιήθηκαν με τα οχήματά τους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας - Ερέτριας.

Πολλά προβλήματα από την ισχυρή βροχή αντιμετώπισε και η περιοχή της Κύμης, καθώς η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις νερών από σπίτια και καταστήματα. Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι χτες το μεσημέρι οι επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, αλλά και του Λιμενικού, προκειμένου να εντοπίσουν και να ανασύρουν 66χρονο άνδρα, ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από προχθές, όταν μετέβη στην περιοχή της Αργαλαστής για μπάνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στην παραλία Θεοτόκος, θέση Κατηγιώργης, σε μία βραχώδη και δύσβατη περιοχή. Μέχρι χτες το πρωί οι ομάδες διάσωσης δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν το σημείο.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα

Για τους κινδύνους - που εντάθηκαν μετά τις πυρκαγιές - και τις πολιτικές ευθύνες, είχε μιλήσει έγκαιρα το ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια και μετά τις φωτιές του 2007, κλιμάκια του Κόμματος βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές διοργανώνοντας περιοδείες και λαϊκές συσκέψεις, σε πόλεις και χωριά, όπως το Αλιβέρι, το Τραχήλι και οι Παραμερίτες. Τόνισαν από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ικανά να προστατέψουν περαιτέρω την περιοχή. Παράλληλα, το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις του στη Βουλή, είχε ζητήσει να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα αναδάσωσης που θα μείωναν ακόμα περισσότερο τους κινδύνους για τους Ευβοιώτες.

Σε πρόσφατη πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτέμβρη στην Κάρυστο, μία περιοχή που «χτυπήθηκε» από τις φετινές πυρκαγιές, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Μαρίνος είχε τονίσει πως το ίδιο το λαϊκό κίνημα πρέπει να κινητοποιηθεί, ώστε να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να παρθούν άμεσα μέτρα, τεχνικά έργα για την προστασία των καμένων περιοχών από τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες. Τα έργα αυτά, τονίστηκε, πρέπει να είναι σωστά και όχι με ελλείψεις, όπως στις καμένες περιοχές του 2007.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Συνεργοί στην εγκληματική έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης

Οι θάνατοι και οι καταστροφές από τις πλημμύρες δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η έλλειψη, ακόμη και της στοιχειώδους, αντιπλημμυρικής θωράκισης στη χώρα έχει ως αποτέλεσμα με τις πρώτες βροχές, στις αρχές κάθε φθινοπώρου, να έρχονται και οι πρώτες πλημμύρες. Με ευθύνη των κυβερνήσεων - τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί, είναι όχι μόνο ελάχιστα, μα και αποσπασματικά, ενώ η κατάσταση οξύνεται ακόμη περισσότερο, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων.

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, όμως, δεν είναι μόνο τα απαραίτητα έργα που δεν έγιναν, αλλά η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής αυτής που υποτάσσει τη ζωή και το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ:

  • Προώθησαν και προωθούν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων. Επεκτάσεις, που γίνονται χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Οι όποιοι, ελάχιστοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι καταπατούνται από μεγαλοεργολάβους, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
  • Επέτρεψαν και στη συνέχεια νομιμοποίησαν την κάλυψη των ρεμάτων και το κτίσιμο σε αυτά.
  • Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση.
  • Νομοθετούν επιπλέον δασοκτόνα νομοθεσία με την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, στο επίπεδο της αντιπλημμυρικής θωράκισης, είναι ενδεικτικά. Τα ρέματα μπαζώνονται το ένα μετά το άλλο. Ποτάμια, που αποτελούν τη φυσική απόληξη των νερών στη θάλασσα, χτίζονται. Οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων είναι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες. Τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η μήτρα του προβλήματος

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η συνολική πολιτική εκποίησης των ελεύθερων χώρων, εξαφάνισης των δασών και προώθησης της αυθαίρετης δόμησης που έχει ως επακόλουθο να μεγαλώνει η τσιμεντοποιημένη επιφάνεια, το αποτέλεσμα είναι στα μεγάλα αστικά αστικά κέντρα - π.χ. Αττική - να έχουν τετραπλασιαστεί οι ποσότητες του νερού που πρέπει να διοχετευτούν στους τελικούς αποδέκτες. Ετσι, ενώ παλιότερα το 80% του νερού της βροχής πήγαινε στο έδαφος και το 20% στη θάλασσα, τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. Στην πράξη, η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί και στις πλημμύρες.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνεχώς υπόσχονται αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ουδέποτε πραγματοποιούνται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2002 στον Κηφισό, παρουσίασε - μέσω της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου - το πρόγραμμα των απαραίτητων εργασιών για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής. Ορίστηκε χρονικός ορίζοντας το 2008 και κόστος 800 δισ. δραχμές. Διευθετήθηκε μόνο το ρέμα του Αγ. Ιωάννη, στη «Χαλυβουργική».

Πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στην Πάρνηθα, το κόστος των απαραίτητων αντιπλημμυρικών για τη συνολική προστασία της Αττικής υπολογιζόταν περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2005, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με κυβέρνηση ΝΔ, Γ. Σουφλιάς, είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε - άλλο ένα - ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα...

Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθεί για το συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ότι ως αντιπλημμυρικά έργα, στο Δ' ΚΠΣ (ΕΣΠΑ), έχουν προταθεί μόνο η διευθέτηση της λεκάνης απορροής Ραφήνας, Ερασίνου και η διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Ποδονίφτη, έργα που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή τους. Και αυτό όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει να διαχειριστεί για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, κονδύλια ύψους 18 δισ. ευρώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να καταλογίσει τις πολιτικές ευθύνες
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια
  • Στις περιοχές που πλημμύρισαν βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, που επλήγησαν από την ισχυρή νεροποντή, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο νομός Εύβοιας πρέπει να κηρυχθεί αμέσως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως πληγείσα από θεομηνία περιοχή. Η καταστροφή που προκλήθηκε στο νομό Εύβοιας δε δικαιολογείται, παρά τη σφοδρή νεροποντή. Δεν είναι μοιραίο να χάνονται ζωές, να πλημμυρίζουν σπίτια, να αχρηστεύονται δρόμοι και γέφυρες, να εγκλωβίζονται και να κινδυνεύουν λαϊκές οικογένειες.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά εγκληματικές ευθύνες για πλήθος πυρκαγιών που εξαφάνισαν ολόκληρα δάση, καθώς και για την έλλειψη των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών αντιπλημμυρικών έργων μετά και τις φετινές πυρκαγιές, αλλά και τις πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων. Εχουν μεγάλες ευθύνες για το άθλιο οδικό δίκτυο και το κλείσιμο των ρεμάτων. Ευθύνες έχουν και οι δήμαρχοι και νομάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αδιαφορούν για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, αλλά δεν αδιαφορούν για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτές τις ευθύνες πρέπει να καταλογίσει αποφασιστικά ο λαός και με την ψήφο του στις εκλογές, στις 4 Οκτώβρη. Το ΚΚΕ έχει αναδείξει επανειλημμένα αυτά τα προβλήματα. Εχει απαιτήσει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και θα επιμείνει στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, διεκδικώντας έργα που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, σε σύγκρουση με το δρόμο ανάπτυξης και την αντιλαϊκή πολιτική που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ