ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Υπόθεση κάθε εργάτη η επιτυχία του

Την ανάγκη το ΠΑΜΕ να «ριζώσει» σε κάθε τόπο δουλειάς αναδεικνύουν οι καθημερινές εξορμήσεις. Αύριο στις 12 μ. η συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Με οδηγό τις δικές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» θα διαδηλώσουν οι εργάτες το Σάββατο
Με οδηγό τις δικές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» θα διαδηλώσουν οι εργάτες το Σάββατο
Στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο, 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Συντριβανίου δίνουν αγωνιστικό ραντεβού οι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντεργατική λαίλαπα, την εντεινόμενη επίθεση σε όλα τους τα δικαιώματα και εμπιστεύονται το ΠΑΜΕ, για να οργανώσουν την αντίστασή τους. Μαζί τους συναντιούνται και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που επιλέγουν το δρόμο της αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης ενάντια στα μονοπώλια, για μια ανάπτυξη σχεδιασμένη να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και σε ενίσχυση του κοινού αγώνα καλούν η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.

Αύριο Παρασκευή στις 12 μ., η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του ΕΚΘ, όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε ολόκληρη τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, ενώ την αγωνιστική τους άνοδο στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν και ταξικά συνδικάτα της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της πλατιάς δράσης προς τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου, χτες κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στο εργοστάσιο της «ΦΙΛΓΚΕΡΑΜ», όπου η εργοδοσία συνεχίζει τις απολύσεις αξιοποιώντας το μέτρο για 2%. Οι απολυμένοι εργάτες έφτασαν ήδη τους 46 και η εργοδοσία δεν προτίθεται να σταματήσει τις απολύσεις. Στην επιχείρηση απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι της «ΒΙΟΜΕ» (θυγατρική της «Φιλγκεράμ»). Η εργοδοσία επικαλείται την κρίση για τις απολύσεις, όμως το καλοκαίρι, για δύο μήνες, επέβαλε συνεχή 7ήμερη εργασία. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ προειδοποίησαν τους εργάτες ότι η επίθεση της εργοδοσίας θα συνεχίζεται όσο δεν αντιδρούν. Κάλεσαν τους εργάτες σε συσπείρωση, αντίσταση και αγώνα για να μπει φραγμός στις απολύσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Να μην πάρει «ανάσα» η εργοδοσία, να εμποδιστούν τα σχέδιά της. Αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει από όλους τους εργαζόμενους. Αρκεί να αποφασίσουν να γυρίσουν την πλάτη στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στους εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που σιωπούν μπροστά στο έγκλημα των απολύσεων. Με τη συσπείρωση στο ταξικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ και την κλιμάκωση της πάλης, συντονισμένα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Απαντήστε στις απολύσεις, το Σάββατο, με το ΠΑΜΕ, κάλεσαν τους εργάτες της «Φιλγκεράμ» οι ταξικές δυνάμεις, χτες
Απαντήστε στις απολύσεις, το Σάββατο, με το ΠΑΜΕ, κάλεσαν τους εργάτες της «Φιλγκεράμ» οι ταξικές δυνάμεις, χτες
Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να κάνουν το πρώτο βήμα, συμμετέχοντας μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Συντονισμένα ενάντια στα μονοπώλια

Καθημερινά συνεχίζει τις εξορμήσεις (σε καταστήματα του κέντρου και της περιφέρειας, Καλαμαριά, Τούμπα, Εύοσμο κλπ.) για το αγωνιστικό ραντεβού του Σαββάτου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, καλώντας τους μικρομεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ επιχειρεί να κλείσει όσες επιχειρήσεις στέκονται εμπόδιο στην παραπέρα αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Να μην παρασυρθούν από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις που θα δώσουν οι αρχηγοί των κομμάτων του ευρωμονόδρομου από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Να κρίνουν, με βάση την πείρα τους, την πτώση του τζίρου, τη μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ασφυκτική τοκογλυφική φορολογική πολιτική, το νομοθετικό πλαίσιο που συναποφάσισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των πολυεθνικών του εμπορίου, κλπ. Και να στρατευθούν στον κοινό αγώνα μαζί με τους εργάτες και τους υπάλληλους, τους φτωχούς αγρότες. Ενωμένα και συντονισμένα να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑ
Πυκνώνουν οι στρατιές των ομήρων

Το νομοσχέδιο που περιέχει τη ρύθμιση για την πρόσληψη 20.000 συμβασιούχων στην ΤΑ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ρουσφετολογικές και προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις δεν το υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ.

Την υποκριτική διαμάχη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των συμβασιούχων σε Δημόσιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, της τροπολογίας για την πρόσληψη 20.000 συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω ΟΑΕΔ. Η τροπολογία είναι ενταγμένη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και ψηφίστηκε μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι ποιος θα κάνει τους διορισμούς» τόνισε στην παρέμβασή του ο Αντώνης Σκυλλάκος. «Θα τους κάνει ο ΟΑΕΔ που ελέγχεται από τη Νέα Δημοκρατία ή είχε συμφωνηθεί το "πάνω χέρι" να το έχει η ΚΕΔΚΕ, γι' αυτό πρωτοστάτησε ο κ. Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, στο να προχωρήσει η πρόσληψη αυτών των είκοσι χιλιάδων; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ τόνισε ότι «εμείς θέλουμε αντικειμενικά κριτήρια, θέλουμε σε κάθε περίπτωση και σε κάθε πρόσληψη και ΑΣΕΠ». Παράλληλα θύμισε ότι «το 2001 και τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν διάταξη για να μη μονιμοποιείται κανένας έκτακτος. Τώρα τι γίνεται με τους συμβασιούχους; Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για είκοσι χιλιάδες συμβασιούχους. Αυτό βεβαίως έχει προεκλογικό χαρακτήρα». Πρόσθεσε επίσης ότι «επεκτείνεται ο θεσμός των συμβασιούχων από το ΠΑΣΟΚ και από την ΚΕΔΚΕ, από τα όργανα δηλαδή που ελέγχονται, είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ». Κατέληξε λέγοντας ότι «στρατηγικά συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία να υπάρχουν συμβασιούχοι».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε για «προσπάθεια η οποία γίνεται να μειώσουμε όσο το δυνατόν το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα», κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων» και για προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση.

Με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ρουσφετολογικές και προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις καταψήφισαν το ν/σ και ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ.

Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ εμφανίζεται στα λόγια να διαφωνεί με την πρόσληψη 20.000 συμβασιούχων. Ομως είναι αυτή που έχει προτείνει όσοι δήμοι είναι τουριστικοί να μπορούν να προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό για τις ...ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Και ενώ γνωρίζει ότι έχει ήδη δρομολογηθεί διαδικασία που ο ένας δήμος μετά τον άλλον ζητά να χαρακτηριστεί τουριστικός.

Χτυπούν τη σταθερή δουλειά στο όνομα της «οικονομικής συγκυρίας»

Στο μεταξύ, με χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια που υπέβαλαν 623 δήμοι και κοινότητες και προβλέπουν την πρόσληψη επιπλέον 7.413 συμβασιούχων μερικής απασχόλησης. Οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους σχεδόν 19.500, επίσης συμβασιούχους μερικής απασχόλησης, που έχουν απασχοληθεί στους δήμους από το 2005 μέχρι σήμερα.

Στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση, της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε πριν λίγες μέρες το νομοσχέδιο για την κατάληψη διοικητικών θέσεων του Δημοσίου από συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Ολα αυτά στο όνομα και πάλι της «οικονομικής συγκυρίας», στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος, για να δικαιολογήσει τη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι οι νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα έχουν ανώτατη διάρκεια 18 μήνες, θα μπορούν να καταρτίζονται από την 1η Νοέμβρη 2009 και μετά και θα λήξουν το αργότερο στις 30 Απρίλη 2011. Οι συμβασιούχοι θα απασχοληθούν κατά κύριο λόγο σε τομείς και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα όπως στη «Βοήθεια στο Σπίτι», στη φύλαξη σχολείων, στην ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και αλλού. Τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις διευκολύνουν την παραπέρα προώθηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης ακόμα και στοιχειωδών αναγκών.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει τις πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στόχο έχουν το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού και άλλα.

ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
Παράπλευρη απώλεια η ανεργία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

Να κάνουν κι άλλες θυσίες για το κεφάλαιο κάλεσαν τους εργαζόμενους όσοι συμμετείχαν στη χτεσινή ημερίδα της ΟΚΕ, στη Θεσσαλονίκη

Η οικονομική κρίση ως «ευκαιρία» για την εφαρμογή πολιτικών, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, παρουσιάστηκε στην ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το ΚΕΠΚΑ, με θέμα «Οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της στη Βόρεια Ελλάδα και ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την υπέρβασή της», χτες στη Θεσσαλονίκη.

Εκ μέρους της ΟΚΕ, ο πρόεδρός της Χρήστος Πολυζωγόπουλος πρότεινε τα γνωστά περί «πράσινης οικονομίας», «εξωστρέφειας», «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». Οταν αναφέρθηκε στην ανεργία, τις ελαστικές μορφές εργασίας, τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής απασχόληση, τα χαρακτήρισε ως «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης. Σα να μην είναι το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση νομοθέτησε αυτές τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, ενώ ο ίδιος ως στέλεχος και πρόεδρος της ΓΣΕΕ συναινούσε σε αυτό που σήμερα η ΝΔ με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ εφαρμόζει.

Για την κόλαση που ζει η εργατική τάξη της χώρας, έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Και, φυσικά, τοποθετήθηκαν, ζητώντας πρωτίστως από τους εργαζόμενους «να βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά» συναινώντας στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών. Οι εκπρόσωποι του ΚΕΠΚΑ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέσες - άκρες πρότειναν «να μπει χαλινάρι» στους τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις να διευκολύνουν την επιβίωση των επιχειρήσεων με φοροαπαλλαγές, αύξηση της ρευστότητας, «ζεστό χρήμα» για τις επιχειρήσεις, επιδότηση θέσεων εργασίας (δηλαδή τζάμπα εργάτες), πολιτικές επέκτασης σε νέες αγορές για ενίσχυση της «εξωστρέφειας» των επιχειρήσεων κι επομένως της ανταγωνιστικότητας, κτλ.

ΓΛΥΦΑΔΑ
Στο δρόμο 15 εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επεκτείνει τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας με τη στήριξη των δημάρχων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις προχωρούν στην απόλυση συμβασιούχων που ήδη απασχολούν στους δήμους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Γλυφάδας. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις - η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - η δημοτική αρχή (ΝΔ) μέχρι πρόσφατα απασχολούσε 98 συμβασιούχους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (σαν να είναι εργολάβοι) στους παιδικούς σταθμούς. Τώρα απέλυσε 15 από τους συμβασιούχους, επικαλούμενη εγκύκλιο της περιφέρειας για μείωση του προσωπικού. Ωστόσο, η εγκύκλιος δεν την εμποδίζει να ζητά την πρόσληψη 70 συμβασιούχων από τους 20.000 που θα προσληφθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω ΟΑΕΔ, με βάση την κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης και ΚΕΔΚΕ.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα και να αγωνιστούν για να μην απολυθεί κανένας, για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών με μόνιμο προσωπικό, κατάργηση των τροφείων.

«GENEPHARM» ΑΕ
Αμεση απάντηση στην απόλυση

Την απόλυση εργαζομένου στη φαρμακοβιομηχανία «GENEPHARM ΑΕ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων. Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου απολύθηκε ο Παναγιώτης Αγαλιώτης, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία επί ενάμιση χρόνο σα μηχανικός, ενώ η εταιρεία τον είχε δηλώσει σαν υπάλληλο παραγωγής. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας προχώρησαν ήδη σε παρέμβαση στη διεύθυνση της εταιρείας ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική απόλυση» αναφέρει η ανακοίνωση, αφού ο εργαζόμενος υπερασπιζόταν με επιμονή τα δικαιώματά του. «Η εταιρία GENEPHARM θέλει εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι, αναλώσιμους» τονίζεται.

Στο δρόμο για τις κάλπες

Το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία προσπάθησε να σηματοδοτήσει το υπουργείο Απασχόλησης με μια επίσκεψη - αστραπή (προφανώς προεκλογικού χαρακτήρα) του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δ. Κοντού, χτες, στην Πτολεμαΐδα.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, ο Δ. Κοντός συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και επισκέφθηκε χώρους εργασίας στα ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ανέφερε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερείς, καθώς το περιβάλλον των ορυχείων είναι εξαιρετικά δύσκολο. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου, της ΔΕΗ και των εργαζομένων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα ορυχεία. Οταν ρωτήθηκε για τις συνθήκες δουλεμπορίου που επικρατούν έκανε πως δε γνώριζε και προέτρεψε, όταν διαπιστώνονται, να καταγγέλλονται αμέσως. Σε σχέση με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας παρέπεμψε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων.

Αποκάλυψε τον προσχηματικό χαρακτήρα της επίσκεψης, αφού δε βρήκε κουβέντα να πει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στη ΔΕΗ μέσω εργολάβων με άθλιους μισθούς, εξαντλητικά ωράρια, χωρίς την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στη ΔΕΗ με όρους ομηρίας, με 2μηνες και 8μηνες συμβάσεις εργασίας. Για τους εργάτες που σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε τρεις και λίγο στα κάτεργα της ΔΕΗ, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας. Και τι να πει, άλλωστε, αφού όλα τα παραπάνω είναι επιλογές της κυβέρνησής του που μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου συναποφάσισαν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την πολιτική της ανταγωνιστικότητας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Διευθυντής των ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωνε είσοδο και άλλων εργολάβων στη μεταφορά λιγνίτη, αναγγέλλοντας ότι ακυρώνεται ο διαγωνισμός που έδινε το έργο στους ιδιοκτήτες (αυτοαπασχολούμενους) φορτηγών δημοσίας χρήσεως, γιατί κοστίζουν περισσότερο. Δηλαδή, ακόμα ένα τμήμα της δραστηριότητας της ΔΕΗ θα δοθεί στους «δουλέμπορους» εργολάβους που εξασφαλίζουν μικρότερο κόστος στη ΔΕΗ ΑΕ, τσαλαπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ολη αυτή την επίθεση που κλιμακώνεται καθημερινά είναι που πρέπει να έχουν κατά νου οι εργάτες, όχι μόνο στην πορεία προς τις κάλπες, αλλά και συνολικά, συνειδητοποιώντας ότι η ένταξή τους στην οργανωμένη και ολόπλευρη πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών τους δε χωρά καμιά αναβολή.


Α. Α.

Λεωφορεία για την πορεία

Συγκροτημένα θα μετακινηθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετέχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Μέχρι στιγμής έχουν καθοριστεί τα εξής ραντεβού από όπου θα αναχωρήσουν πούλμαν για την πορεία:

  • Νάουσα, 4 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Αλεξανδρούπολη, 1μ.μ., Δημαρχείο.
  • Κομοτηνή, 2 μ.μ., Δημοκρίτου 2.
  • Ξάνθη, 2.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
  • Καβάλα, 3 μ.μ, Κήπος.
  • Δράμα, 3 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Φλώρινα, 3 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Γρεβενά, 3 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Καστοριά, 3 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Κοζάνη, 3.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Πτολεμαΐδα, 3.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Βέροια, 4 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου.
  • Κατερίνη, 3.45 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Λάρισα, 3 μ.μ., πλατεία Λαού
  • Τρίκαλα, 1.30 μ.μ., αρχή οδού Βασίλη Τσιτσάνη
  • Καρδίτσα, 2 μ.μ., Πέτρινη Τράπεζα.
Καλούν σε απεργοσπασία

Να, ποιοι είναι εκείνοι που κατηγορούν το ΠΑΜΕ για διάσπαση της «ενότητας»: Το επιχειρησιακό σωματείο στο εργοστάσιο της «Αμστελ» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στην Πάτρα αποφάσισε ότι, στη σημερινή 24ωρη παμπατραϊκή απεργία, οι (!) μόνοι που θα απεργήσουν είναι τα μέλη του ΔΣ του σωματείου. Πέρα από την ανοιχτή απεργοσπασία στην οποία καλούν - όπως καταγράφει η παραπάνω καταγγελία των ταξικών δυνάμεων - οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κάνουν πεντακάθαρο σε τι πράγμα θέλουν να ενωθούν οι εργάτες: Στον τρόμο και στην υποταγή στα εργοδοτικά συμφέροντα.

Στον αντίποδα, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους όχι μόνο να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη σημερινή 24ωρη παμπατραϊκή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν (9.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου), αλλά και να συσπειρωθούν στα ταξικά τους σωματεία, να δώσουν οργανωμένα τη μάχη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ