ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ WIND
Μάχη για να «σπάσει» η τρομοκρατία

Δυναμική κινητοποίηση για την ανάκληση των συνδικαλιστικών διώξεων χτες το πρωί από τις ταξικές δυνάμεις

«Οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται», ξεκαθάρισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το ΣΕΤΗΠ στη διοίκηση της WIND
«Οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται», ξεκαθάρισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το ΣΕΤΗΠ στη διοίκηση της WIND
Τα γραφεία της πολυεθνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας WIND, στο Μαρούσι, απέκλεισαν συμβολικά για μερικές ώρες, χτες το πρωί, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), κλαδικά συνδικάτα και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Με αυτό τον τρόπο οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να πάρει η εταιρεία πίσω τις δύο απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις και έδωσαν μήνυμα στην εργοδοσία, που προσπαθεί με όλα τα μέσα να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους προκειμένου αυτοί να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους. Στη χτεσινή κινητοποίηση τη στήριξη του ΚΚΕ εξέφρασε η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά.

Για ακόμα μια φορά τις τελευταίες μέρες, το ΣΕΤΗΠ, έχοντας στο πλευρό του το ΠΑΜΕ, προχώρησε σε δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της WIND για να ανακληθούν οι καταχρηστικές και τρομοκρατικές απολύσεις των συνδικαλιστριών Κατερίνας Τζίμα, μέλους του ΔΣ του κλαδικού συνδικάτου, και Ολγας Κολιούση, μέλους του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου ΠΑΣΕΤΙΜ. Από νωρίς το πρωί οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, πέταξαν σε όλο το χώρο ενημερωτικά τρικ και στάθηκαν μπροστά από τις τέσσερις εισόδους απλώνοντας πανό και φωνάζοντας: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!». Παράλληλα, το ΣΕΤΗΠ απαιτεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Για τέσσερις ολόκληρες ώρες διαδήλωσαν χτες έξω από τα γραφεία της εταιρείας εργαζόμενοι και ταξικά συνδικάτα
Για τέσσερις ολόκληρες ώρες διαδήλωσαν χτες έξω από τα γραφεία της εταιρείας εργαζόμενοι και ταξικά συνδικάτα
Θετική ήταν και η αντίδραση των 800 περίπου εργαζομένων της WIND, οι οποίοι έμειναν έξω από τα γραφεία σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, έδωσαν τη μάχη μαζί με το κλαδικό συνδικάτο και αρκετοί από αυτούς έγιναν μέλη του.

Είναι μόνο η αρχή...

Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές μέρες η πολυεθνική προχώρησε στις απολύσεις των δύο συνδικαλιστριών, ποινικοποιώντας στην πράξη τους συνδικαλιστικούς αγώνες και δείχνοντας «τα δόντια της» στους εργαζόμενους. Οι δύο αυτές απολύσεις ήρθαν σε μια περίοδο, που η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων έχουν κορυφωθεί, αφού η εταιρεία επικαλείται την οικονομική κρίση για να κόψει μια σειρά από κατακτήσεις και να φορτώσει στους εργαζόμενους κι άλλα βάρη.

Συγκεκριμένα, η πολυεθνική επέβαλε το πάγωμα των μισθών, δεν υπέγραψε επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, κατάργησε τις διατακτικές τροφίμων ύψους 50 ευρώ κάθε μήνα, προχώρησε σε πρακτικές απλήρωτων υπερωριών, επέκτασης του καθεστώτος των συμβάσεων, κλπ. Η πολιτική αυτή προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση εκατοντάδων εργαζομένων στην πολυεθνική. Ετσι, μετά και από την επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα του Ιούλη, η εργοδοσία εξαπέλυσε επίθεση τρομοκρατίας. Κατέφυγε στο στυγνό εκφοβισμό του «όποιος σηκώνει κεφάλι, απολύεται» ανησυχώντας ότι η οργή των εργαζομένων μπορεί να μετατραπεί σε μαζικό αγώνα.

Την ίδια αλαζονική στάση των μονοπωλίων κράτησε και χτες η διοίκηση της WIND. Ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, ενώ ισχυρίστηκε ότι καλώς έπραξε και προχώρησε στις απολύσεις. Η απάντηση των στελεχών του ΠΑΜΕ ήταν άμεση και ξεκάθαρη: Η σημερινή κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή. Θα υπάρξει συνέχεια, δεν κάνουμε πίσω. Ενας δρόμος υπάρχει, ο συλλογικός, η μαζικοποίηση του σωματείου, η ανάπτυξη των ταξικών αγώνων. Σημείωσαν μάλιστα ότι η εταιρεία είναι αυτή που έχει ανάγκη τους εργαζόμενους. Γιατί τα κέρδη της βγαίνουν από τη δική τους δουλειά και τον ιδρώτα. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», φώναξαν με ορμή οι συγκεντρωμένοι.

Το επιχειρησιακό σωματείο ΠΑΣΕΤΙΜ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις απολύσεις, ζητάει την ανάκλησή τους χαρακτηρίζοντάς τες καταχρηστικές και απαιτεί τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους αλλά και την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009. Καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τόσο στη συνείδησή τους όσο και έμπρακτα αυτές τις πρακτικές.

ΠΑΜΕ
Οπλο μας η αλληλεγγύη
  • Επιστολή του Μετώπου σε ευρωπαϊκά συνδικάτα και συνδικάτα της Μ. Ανατολής για τον αγώνα των εργαζομένων στη «WIND»

Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη «WIND» καλεί το ΠΑΜΕ ευρωπαϊκά συνδικάτα και συνδικάτα της Μέσης Ανατολής με επιστολή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η διοίκηση της πολυεθνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας WIND στην Ελλάδα προχώρησε σε νέα συνδικαλιστική δίωξη, απολύοντας μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Στην προσπάθεια να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης αρνείται να δώσει αυξήσεις στη νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Θέλοντας να μειώσει το "κόστος" παρέδωσε κομμάτι του έργου του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών σε άλλη εταιρεία callcenter. Προσλαμβάνει προσωπικό και μετά από 3 συμβάσεις ορισμένου χρόνου τους απολύει.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής που διεκδικεί:

  • Την άμεση ανάκληση των απολύσεων συνδικαλιστών.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους 7ωρο 5ημερο 35ωρο.
  • Οχι στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών και της συνδικαλιστικής δράσης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής έχει προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με τη βοήθεια σωματείων από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ ζητά να εκφράσετε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή σας στο αγώνα των εργαζομένων στη WIND.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς»

ΕΥΑ ΜΕΛΛΑ
Ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελλά, δήλωσε: «To KKE συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων, του ταξικού κλαδικού σωματείου και του ΠΑΜΕ ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών και στις διώξεις που προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας. Σε μια εποχή που τα μέσα παραγωγής έχουν τέτοια ανάπτυξη και η τεχνολογία, που θα μπορούσε αυτό να είναι σε όφελος των εργαζομένων και να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, ακριβώς επειδή το σύστημα είναι εκμεταλλευτικό, προχωράνε σε απολύσεις, σε διώξεις, σε αυτό το συντονισμένο πογκρόμ αντεργατικών μέτρων, με σκοπό η κρίση ακόμα περισσότερο να είναι σε βάρος των εργαζομένων και να σημάνει ακόμα περισσότερα κέρδη για την πλουτοκρατία.

Η παρουσία των εργαζομένων εδώ και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ακολουθούν έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για να ανακληθούν οι απολύσεις, αλλά και γιατί ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να φέρει αποτελέσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ