ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία ζούσαν καλύτερα

Ερευνα δείχνει ότι το 57% των Ανατολικογερμανών συμφωνούν ότι είχαν καλύτερη ζωή από τη σημερινή

Μια πραγματικότητα που προσπαθούν να κρύψουν χρόνια τώρα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, είναι αυτή της ανωτερότητας του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, σε σχέση με τον καπιταλισμό. Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στη πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ), μέρος σήμερα της ενιαίας Γερμανίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, έρχεται να αποδείξει ότι ο λαός αυτής της περιοχής αναγνωρίζει ότι στη ΓΛΔ ζούσε πολύ καλύτερα απ' ό,τι σήμερα.

Στην έρευνα κοινής γνώμης του Ινστιτούτου «Εμνιντ» κατ' εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το «49% των ερωτηθέντων Ανατολικογερμανών συμφώνησαν στην εξής εκτίμηση: «Η ΓΛΔ είχε περισσότερες καλές παρά κακές πλευρές. Υπήρχαν μερικά προβλήματα, αλλά μπορούσε να ζει κανείς καλά». Και άλλο ένα 8% πιστεύει ακράδαντα ότι «Η ΓΛΔ είχε κατά πλειοψηφία καλές πλευρές. Ζούσες εκεί ευτυχέστερος και καλύτερα απ' ό,τι σήμερα στην ενωμένη Γερμανία». Δηλαδή με βάση το δείγμα, το 57% των ερωτηθέντων Ανατολικογερμανών πιστεύει ότι ζούσε καλύτερα στην εποχή του σοσιαλισμού παρά σήμερα, που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Αυτό το αποτέλεσμα έχει θορυβήσει πολλούς, που θέλουν να περάσουν την εικόνα για τη ΓΛΔ ενός «δικτατορικού καθεστώτος». Προσπαθούν να αποδώσουν την ετυμηγορία του κόσμου είτε σε «κακή ενημέρωση» (από νεότερες ηλικίες) είτε σε «προσπάθεια υπεράσπισης της πρώτης πατρίδας», όπως χαρακτηριστικά επιχειρεί, να κάνει πρόσφατο άρθρο στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» με τίτλο «Νοσταλγία για μια δικτατορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών αισθάνεται ότι ζούσε καλύτερα στον Κομμουνισμό».

Τα επιτελεία των αστών βλέπουν ότι η προπαγάνδα που χτίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη «δικτατορία της Ανατολικής Γερμανίας» ξεφτίζει, αφού τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα σήμερα βιώνουν τη δικτατορία του κεφαλαίου σε Δύση και Ανατολή. Οι όποιες αδυναμίες και λάθη είχαν η ΓΛΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες δεν έχουν σχέση με την αστική προπαγάνδα, αλλά με παραβιάσεις και διαστρεβλώσεις αρχών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που τελικά συνέβαλαν μαζί με την ιμπεριαλιστική παρέμβαση στην ανατροπή της νέας κοινωνίας.

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Εκσυγχρονισμός στο στρατό και ... μπίζνες

Συγκρούσεις και πυρπολήσεις αυτοκινήτων σε προάστια, ...ως είθισται

Ο Γερμανός πρόεδρος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ινδός πρωθυπουργός στις χτεσινές παρελάσεις που σηματοδοτούν κάτι περισσότερο από επετειακές εκδηλώσεις
Ο Γερμανός πρόεδρος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ινδός πρωθυπουργός στις χτεσινές παρελάσεις που σηματοδοτούν κάτι περισσότερο από επετειακές εκδηλώσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία φέτος η γαλλική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει γερμανικά και ινδικά στρατεύματα, τιμήθηκε, χτες, η εθνική εορτή των Γάλλων, της 14ης Ιουλίου, για την κατάληψη των ανακτόρων της Βαστίλλης κατά την επανάσταση του 1789. Οι γαλλικές ηγεσίες, παραδοσιακά, αξιοποιούν την παρέλαση για να δίνουν έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες στις οποίες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρόντες στην παρέλαση ήταν ο Γερμανός Πρόεδρος Χορστ Κέλερ και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχα Σινγκ. Γερμανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν, για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, σε γαλλικό έδαφος, πέριξ του Στρασβούργο, μετά την επανένταξη της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, το Παρίσι βρίσκεται κοντά στην κατάληξη σημαντικότατων συμφωνιών πώλησης στρατιωτικού υλικού ποικίλων ειδών στην Ινδία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, στο μήνυμά του προς τις ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο προϋπολογισμός για τις «αμυντικές δαπάνες», ο οποίος αποτιμάται σε 337 δισ. ευρώ την επόμενη 12ετία. Στόχος, όπως είπε ο Σαρκοζί, είναι «να εισαχθεί η χρήση υψηλής τεχνολογίας στο στρατό αλλά και στις υπηρεσίες πληροφοριών», προκειμένου, αν χρειαστεί «να χρησιμοποιηθεί και για πολιτικούς σκοπούς»! Ο Σαρκοζί, από την ανάδειξή του, επιδιώκει να διασφαλίσει περισσότερες στρατιωτικές και στρατηγικές συνεργασίες για το γαλλικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είχε μεγάλη διείσδυση όπως είναι οι αραβικές χώρες και ο Κόλπος.

Εντονότερα τα ...«καθιερωμένα» επεισόδια

Οπως κάθε χρόνο, τη νύχτα που προηγήθηκε, δεκάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σε προάστια, κυρίως του Παρισιού, με τα περισσότερα επεισόδια να σημειώνονται στην περιοχή Montreuil στο Seine Saint Denis. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, συνολικά πυρπολήθηκαν 317 αυτοκίνητα, τα διπλάσια περίπου από πέρσι, συνελήφθησαν 240 άτομα (έναντι 121 το 2008) και τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί.

Συγκεκριμένα, στο Montreuil σε ολονύχτιες συγκρούσεις κατέληξε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της «αστυνομικής βίας» που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απομάκρυνση διά της βίας νεαρών καταληψιών από κτίριο της πόλης, κατά την οποία ένας από τους καταληψίες καταγγέλλει ότι έχασε το μάτι του. Η αστυνομία ανακοίνωσε, ως συνήθως, ότι θα «ερευνήσει σε βάθος την καταγγελία».

ΙΡΑΝ
«Πακέτο προτάσεων» ετοιμάζει η Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενα «νέο πακέτο προτάσεων για ζητήματα πολιτικής, ασφάλειας και διεθνών εξελίξεων», το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βάση διαλόγου με τις χώρες της Δύσης», προανήγγειλε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι στην ιρανική ανακοίνωση έπαιξαν ρόλο ορισμένοι παράγοντες.

Καταρχάς, το έμμεσο τελεσίγραφο Ομπάμα για «αλλαγή στάσης» μετά τα τέλη Σεπτέμβρη, αν το Ιράν δεν «αλλάξει συμπεριφορά». Αν και ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε στην υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, η Μόσχα έσπευσε να διευκρινίσει ότι δε θα συμμετάσχει σε αυτές. Ενας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην ιρανική αντίδραση φαίνεται ότι είναι η «κίνηση καλής θέλησης» της Ουάσιγκτον να αφήσει ελεύθερους πέντε Ιρανούς διπλωμάτες, που κρατούσε εδώ και περίπου δύο χρόνια, με την κατηγορία της οργάνωσης αντι-αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράκ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Οι πέντε έφθασαν, ήδη, στο Ιράν.

Στο μεταξύ, εντός της χώρας, τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα. Με παρέμβασή του, από την ιστοσελίδα του, ο τέταρτος προεδρικός υποψήφιος, «συντηρητικός» και πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχσέν Ρεζάι, προειδοποιεί ότι «αν συνεχιστεί ο πολιτικός και κοινωνικός διχασμός, τότε η ισλαμική δημοκρατία απειλείται με κατάρρευση». Από την πλευρά του, ο «μεταρρυθμιστής» Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί φέρεται να προσανατολίζεται στη σύσταση ενός «μετώπου μεταρρυθμιστικών δυνάμεων», προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του.

Εκτελέσεις

Εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού, χτες, στις φυλακές του Ζαχεντάν, της πρωτεύουσας του Σιστάν - Μπαλουχιστάν (στα σύνορα με Πακιστάν - Αφγανιστάν), 14 σουνίτες που κατηγορούνταν για εμπλοκή σε σειρά επιθέσεων κατά πολιτών με αποκορύφωμα τη βομβιστική επίθεση σε τέμενος με 25 νεκρούς στα τέλη Μάη. Οι 14 χαρακτηρίστηκαν μέλη της ένοπλης οργάνωσης «Τζουντολλάχ» που πολλάκις έχει προβεί σε αποσταθεροποιητικές επιθέσεις.

  • Συναντήσεις είχαν στο περιθώριο της συνόδου των Αδεσμεύτων που διεξάγεται στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Ιράν, κάτι που ερμηνεύτηκε από διπλωματικούς κύκλους ως προσπάθεια σχετικής εξομάλυνσης των σχέσεών τους μετά από αρκετούς μήνες έντονων τριβών.
ΡΩΣΙΑ
Αυξάνεται η διαφθορά στο στρατό

Και κομπίνα με αλεξίπτωτα ... «γρήγορης προσγείωσης»

Ενα ακόμη οικονομικό σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια αυτές τις μέρες στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η στρατιωτική εισαγγελία κίνησε ποινική δίωξη για μια μεγάλη παραγγελία αλεξίπτωτων, που παρήγγειλε το υπουργείο Αμυνας της χώρας σε μια ιδιωτική εταιρεία, πληρώνοντας το ποσό των 280 εκατομμυρίων ρουβλιών. Η συγκεκριμένη παρτίδα κατασκευάστηκε, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, από παλιά και μεταχειρισμένα υλικά, με αποτέλεσμα τα αλεξίπτωτα να είναι επικίνδυνα για τη ζωή των αλεξιπτωτιστών. Ωστόσο, η ιστορία δε σταμάτησε εδώ, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υπέγραψαν και παρέλαβαν την παρτίδα των ακατάλληλων αλεξίπτωτων. Τα ρωσικά ΜΜΕ εστιάζουν στο ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί, που βεβαίως δωροδοκήθηκαν για τις «υπηρεσίες» τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεν υπολόγισαν καθόλου τις ζωές των συναδέλφων τους, που θα έμπαιναν σε άμεσο κίνδυνο, κάνοντας χρήση αυτών των αλεξίπτωτων.

Η διαφθορά, που συνεχώς διογκώνεται στον κρατικό μηχανισμό της καπιταλιστικής Ρωσίας, έχει απλώσει τα «πλοκάμια» της για τα καλά στις τάξεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Φριντίνσκι, επικεφαλής της στρατιωτικής εισαγγελίας της χώρας, το 2008 παρατηρήθηκε μια αύξηση κατά 30% των εγκληματικών ενεργειών στις τάξεις του ρωσικού στρατού, σε σχέση με το 2007, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για τα τελευταία 10 χρόνια. Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2009 δείχνουν μια επιπλέον αύξηση κατά 7%. Περισσότερα από τα μισά εγκλήματα που αποκαλύπτονται αφορούν την κατάχρηση περιουσίας και των οικονομικών πόρων του στρατού.

Μόνο το 2008 έγιναν διώξεις σε βάρος 20 στρατηγών και ναυάρχων, ενώ καταδικάστηκαν 1.611 αξιωματικοί, εκ των οποίων οι 160 ήταν διοικητές διάφορων στρατιωτικών τμημάτων.


Ι.Π.

ΣΕΡΒΙΑ
Ενταση στο Πρέσεβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισε την έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε χτες τα μεσάνυχτα στο Πρέσεβο, σε είσοδο πολυκατοικίας που διέμεναν οικογένειες μελών της Αστυνομίας, Σέρβοι αλλά και Αλβανοί (τραυματίστηκε μία γυναίκα αλβανικής καταγωγής και ένα δεκατριάχρονο αγόρι), ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, που επισκέφτηκε χτες την περιοχή. Μια περιοχή όπου κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση, με επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Ντάτσιτς ανέφερε ότι σε χτεσινές επιχειρήσεις της Αστυνομίας στην κοιλάδα του Πρέσεβο κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και συνελήφθησαν τρία άτομα ενώ προανήγγειλε νέες επιχειρήσεις για την πάταξη της παράνομης διακίνησης οπλισμού μεταξύ νότιας Σερβίας - Κοσόβου και ΠΓΔΜ.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στο Πρέσεβο και έσπευσε να «διαθέσει» την αστυνομική δύναμη της EULEX. Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σερβία δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν είναι ολοκληρωμένη» χωρίς τη Σερβία, προαναγγέλλοντας την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας προς την ΕΕ και τονίζοντας ότι δε θα τεθούν νέες προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας, ενώ στο επόμενο επίπεδο αναμένεται η θεσμοθέτηση πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθερότητας και Συνεργασίας (SAA). Ο Σολάνα είχε επίσης συναντήσεις με το Σέρβο πρωθυπουργό, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, που χαρακτήρισε ως «σοβαρή εξέλιξη» την προοπτική απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ και τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ