ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργή και αγανάκτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα

Κλιμακώνουν τις αξιώσεις τους οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας

Η μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η ρήξη με την πλουτοκρατία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

Motion Team

Η μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η ρήξη με την πλουτοκρατία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών
Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα συνολικά τα μέτρα - λαιμητόμος που προανήγγειλε προχτές, από το βήμα του ΙΟΒΕ, ο Γ. Παπαθανασίου. Μέτρα, τα οποία αμφισβητούν ευθέως ασφαλιστικά δικαιώματα, υπονομεύουν τις εργασιακές σχέσεις και επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση σε νοσοκομεία, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ΟΤΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με χτεσινές του παρεμβάσεις, εμφανίστηκε ακόμα πιο προκλητικός υπερασπιζόμενος τη σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων ως τη μοναδική επιλογή που μπορεί να επιλέξει κανείς. Μιλώντας σε ακροατήρια, όπως αυτό των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και σε εκδήλωση των επιμελητηρίων, με απόλυτο κυνισμό ανέφερε ότι τα σαρωτικά μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα και τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να τα ενσωματώσει στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, κινούνται στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Από την πλευρά των συμφερόντων του κεφαλαίου, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι καθυστέρησε να εφαρμόσει τις ...διαρθρωτικές παρεμβάσεις, πριν, αλλά και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να βρεθεί ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Ευρωζώνης... Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ζητήσει πολιτική και κοινωνική συναίνεση στην προώθηση του αντιδραστικού πακέτου των εξαγγελθέντων μέτρων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στις ...τολμηρές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Αποθρασύνθηκαν

Από την πλευρά της, η οικονομική ολιγαρχία, ενθαρρυμένη από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κλιμακώνει τις αντιλαϊκές της αξιώσεις, ζητώντας την εφαρμογή ενός ακόμα σκληρότερου πλαισίου αντιλαϊκών μέτρων. Ενδεικτικές από την άποψη αυτή είναι οι θέσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ - με στόχο, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης στο διεθνή στίβο.

Επί της ουσίας, οι βιομήχανοι προτείνουν την εφαρμογή διετούς σκληρής λιτότητας με καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο, νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, τσιγάρα), μεγάλες περικοπές στις δαπάνες Υγείας και στις συντάξιμες αποδοχές, απόσυρση του κράτους από όλους τους τομείς δραστηριότητας που ασκεί ο ιδιωτικός τομέας (τράπεζες, ενέργεια, καύσιμα), σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας στις πρώην ΔΕΚΟ με αυτή του ιδιωτικού τομέα, αλλά ζητούν να δοθούν και επιπλέον 5 δισ. ευρώ στις τράπεζες - πέραν των 28 δισ. ευρώ - με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος απομείωσης των ιδίων τους κεφαλαίων...

Πρόκειται για ένα αντιδραστικό μανιφέστο, πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με στόχο την επιτάχυνση της συσσώρευσης και αναβάθμιση της κερδοφορίας του.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Προκλητική λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων

Το ΚΚΕ κατήγγειλε στη Βουλή τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης

Οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να είναι η απάντηση - αντεπίθεση στη φορολογική επιδρομή που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω της τροπολογίας που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και περιλαμβάνει την αύξηση της έμμεσης φορολογίας που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα. Αυτό επισήμανε χτες στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας τις ρυθμίσεις, υπέρ των οποίων τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Σημειώνουμε ότι η τροπολογία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας περί «ενδομιλικών συναλλαγών».

Η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις αυτές «επιμένει στοχοπροσηλωμένα στη φοροεπιδρομή, στη λεηλασία την φορολογική απέναντι στα λαϊκά εισοδήματα», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Θύμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και στη συνέχεια προχώρησε σε «μέτρα αύξησης της έμμεσης φορολογικής επιβάρυνσης». Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις «θα εισρεύσουν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ μέσω της λεηλασίας της τσέπης των λαϊκών οικογενειών», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «για να εξυπηρετήσει την ίδια της την πολιτική και να θολώσει τα νερά, βάζει και μια έκτακτη εισφορά για τους "κατέχοντες"» που αποτελούν «σταγόνες στον ωκεανό αφού τους έχει δώσει πολλαπλάσιες παροχές με άλλους τρόπους». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «επιδεινώνεται η θέση των λαϊκών στρωμάτων» τα οποία αντιμετωπίζονται «με επιδοματική λογική και ταμεία φτώχειας». Κάλεσε τους εργαζόμενους «να μη δείξουν καμιά αυτοσυγκράτηση στο όνομα της κρίσης», αντίθετα «να αντεπιτεθούν και να αμφισβητήσουν τις αιτίες της που δεν είναι άλλες από το καπιταλιστικό σύστημα».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις σημείωσε ότι «επεκτείνεται η συμμετοχή των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», ενώ «επεκτείνεται το leasing σε τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στα νοσοκομεία» και «αυτή η επιλογή συμβάλλει, ενισχύει και στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της χρονομίσθωσης». Παράλληλα επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας, Αντώνης Μπέζας, σημείωσε πως η κυβέρνηση «δεν παζαρεύει το μέλλον της χώρας», υποστηρίζοντας πως τα μέτρα «είναι δίκαια κατανεμημένα». Επισήμανε επίσης πως «τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα και πριν από όλα για την κυβέρνηση γιατί αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος, είναι όμως αναγκαία».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Να παρθούν πίσω τα φορομπηχτικά μέτρα

Τα νέα αντιλαϊκά φορομπηχτικά μέτρα σε βασικούς τομείς της ζωής των εργαζομένων και των συνταξιούχων με τη δικαιολογία της δήθεν αντιμετώπισης των ελλειμμάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες και Ενώσεις των Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν και το ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως τονίζουν «η αξιωματική αντιπολίτευση με περηφάνια εξαγγέλλει στο πρόγραμμά της ότι και όταν γίνει κυβέρνηση, κεφάλαιο και λαϊκά στρώματα θα έχουν τον ίδιο συντελεστή φορολογίας. Ολοι στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή», σημειώνει. Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ομοσπονδίες καταγγέλλουν αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται δεκαετίες τώρα είτε από πράσινες, είτε από γαλάζιες κυβερνήσεις. Απαιτούν: Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, αφορολόγητο 16.000 ευρώ. Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών συντελεστών και μια σειρά άλλα αιτήματα που ανακουφίζουν τη ζωή των συνταξιούχων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μη χάσουν άλλο χρόνο οι εργαζόμενοι

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ομιλία του υπουργού Οικονομίας στο ΙΟΒΕ, υπογραμμίζεται:

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές - μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να πάρει το επόμενο διάστημα είναι η συνέχεια της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, που με συνέπεια ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να ικανοποιήσουν τις όλο και πιο αντιδραστικές ανάγκες των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται πρώτα απ' όλα:

Ο διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, η δραστική περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών, η νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές για να παρέχουν προσωρινή ελαστική εργασία στους νέους, οι ιδιωτικοποιήσεις, το πάγωμα των μισθών των εργαζομένων του Δημοσίου, η συνέχιση των περικοπών στις δαπάνες για την Υγεία.

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται η ορθότητα των προειδοποιήσεων του ΚΚΕ ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος, όσο η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της δε βρίσκουν απέναντί τους ένα ισχυρό, οργανωμένο και αποφασισμένο εργατικό κίνημα να την αντιπαλέψει και να την ανατρέψει.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να χάσουν άλλο χρόνο, για να μην πληρώσουν την κρίση, για να μην πληρώσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους τώρα. Εγκαταλείποντας τη μοιρολατρία, να παλέψουν με τη δική τους συμμαχία, μαζί με το ΚΚΕ, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ