ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενικευμένη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Λεηλασία από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και νέα μέτρα στη βάση των ευρωενωσιακών συμφωνιών

Τα νέα φορολογικά μέτρα πλήττουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνη ταξική απάντηση είναι η πάλη με επιθετικά αιτήματα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ
Τα νέα φορολογικά μέτρα πλήττουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνη ταξική απάντηση είναι η πάλη με επιθετικά αιτήματα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ
Στην αναζήτηση και πρόσθετων φοροεσόδων, πρώτα και κύρια από τα λαϊκά στρώματα, στοχεύει η κυβέρνηση δίνοντας συνέχεια στο πακέτο με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχτές και ήδη εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά τους αυξημένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στις βενζίνες. Από την επόμενη βδομάδα στο στόχαστρο μπαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και μάλιστα με τη στήριξη και των ιδιωτών που θα πιάσουν δουλειά, με το μηχανισμό δηλαδή που στήνει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, με βάση και τις κατευθύνσεις που πήραν από το ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς της πλουτοκρατίας.

«Είχαμε πει ότι θα κάνουμε ταμείο στο εξάμηνο για να δούμε τις αποκλίσεις που έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, στέλνοντας το μήνυμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που συναποφασίστηκε φέτος την άνοιξη από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) και από την Κομισιόν. Την πολιτική δηλαδή ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων είτε με τις κυβερνήσεις της ΝΔ είτε με αυτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, που πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από τις απανωτές αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Οι σωρευτικές ανατιμήσεις ειδικών φόρων στις βενζίνες μόνο για τα τελευταία χρόνια (2006-2009) φτάνουν στο 38,5% με την πρόσφατη να ξεπερνά το 14% για να απογειωθούν από 296 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2006 σε 410 ευρώ σήμερα.

«Εάν δε βάζαμε φόρους, τότε θα είχαμε ακόμα περισσότερα ελλείμματα και χρέος», σημείωσε ο υπουργός για να προσθέσει ότι «είχαμε κρατήσει από την αρχή στάση σοβαρότητας και ποτέ δεν είχαμε δεσμευτεί ότι δε θα επιβάλλουμε νέους φόρους». Και επειδή η εφαρμοζόμενη πολιτική έρχεται να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα» - κερδοφορία, ο δικός τους μονόδρομος είναι η τσέπη των λαϊκών στρωμάτων. Με την τελευταία «αναπροσαρμογή» στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, για παράδειγμα, σε λογαριασμό 30 ευρώ το μήνα ο φόρος ανεβαίνει από τα 2 ευρώ στα 3,6 ευρώ κάθε μήνα παίρνοντας αύξηση 80%!, χώρια τα καρτοκινητά στα οποία δεν υπήρχε φόρος.

Την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιούνη λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δώσει παράταση. Σε αυτό το πλαίσιο στήνουν το μηχανισμό για το κυνήγι, που για μια ακόμη φορά θα εστιαστεί στη «μαρίδα». Να σημειωθεί πως οι συνολικές οφειλές που έχουν συσσωρευτεί τόσο με τις κυβερνήσεις ΝΔ όσο και με αυτές του ΠΑΣΟΚ υπολογίζονται σήμερα σε περισσότερα από 18 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 15 δισ. ευρώ είναι τα φέσια μιας μικρής δράκας από περίπου 6.000 πλουτοκράτες, που παραμένουν στο απυρόβλητο. Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει μέχρι και το 2010 περίπου 3,8 δισ. ευρώ που είναι φανερό ότι δε θα προέλθουν από τους τρανταχτούς φοροφυγάδες.

Από το υπουργείο Οικονομίας διοχετεύουν απειλές ότι θα εφαρμόσουν όσα ακριβώς προβλέπονται στον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, ακόμη ότι θα ξεσκονίσουν φακέλους. Για το σκοπό αυτό θα στελεχώσουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών ακόμη και με ιδιώτες, που θα έχουν πρόσβαση στο λεγόμενο φορολογικό απόρρητο. Για το λόγο αυτό πέρασαν ειδική ρύθμιση σε πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ
Δεδομένη η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας

Προαναγγέλλει «τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» που παραπέμπει σε νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων

Τη θέσπιση «τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπακωνσταντίνου, φανερώνοντας τη σταθερή προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Κληθείς να σχολιάσει αν «η ύφεση που προβλέπει ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναπροσαρμόζουν ή όχι τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ», ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει «μια δημοσιονομική προσαρμογή σε ένα βάθος χρόνου»(!!), αφού όπως σημείωσε θα «διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από αυτό αυτής της κυβέρνησης(...) και θα πορευτεί με ένα τετραετές πρόγραμμα,που ισορροπεί το θέμα της ανάπτυξης, με το θέμα της προσαρμογής». Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ εντελώς υποκριτικά κατήγγειλε τη νέα φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων δεσμευόταν ακριβώς για τη συνέχιση αυτή της πολιτικής και μάλιστα με ορίζοντα τετραετίας.

Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και να οξύνει την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση «για κακή διαχείριση» και την εγκάλεσε γιατί «είπε ψέματα στους Ελληνες πολίτες προεκλογικά». Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι «από τα φορολογικά μέτρα, μόνο 150 εκατομμύρια ευρώ από τα περίπου 1,9 δισ. που είναι το σύνολο, προκύπτουν από φορολόγηση του πλούτου».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου βέβαια «ξέχασε» να αναφέρει ότι την ίδια πολιτική ενίσχυσης των εργοδοτικών κερδών ακολουθούσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, παρουσίασε και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία, οι οποίες κινούνται στη λογική της ακόμα μεγαλύτερης φορολογίας των εργαζομένων και της απαλλαγής τους μεγάλου κεφαλαίου. Ανάμεσα στα άλλα προτείνεται:

-- «Ολα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα». Ουσιαστικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφαιρεί και τα ελάχιστα φορολογικά προνόμια που έχουν τα λαϊκά στρώματα αφού μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογούνται βάσει μιας «ενιαίας φορολογικής κλίμακας» που η ίδια θα ισχύει και για τα εισοδήματα των μεγάλων επιχειρηματιών.

-- «Ενιαίο όριο αφορολόγητου εισοδήματος για όλους» και «τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας». Πρόκειται για «δεσμεύσεις» που είχαν ...αναλάβει όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και δεν υλοποίησαν ποτέ!

-- «Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και επενδύονται παραγωγικά»,προσφέροντας νέες φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Γ. Παπακωσταντίνου επίσης ανέφερε ότι «τον Οκτώβριο θα έχουμε μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα, για να καλύψουμε αυτή τη διαφορά των δισ. που μας λείπουν, για την κάλυψη των δημόσιων ελλειμάτων».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Στόχος το άνοιγμα νέων αγορών για το κεφάλαιο

Με γνώμονα τη διασφάλιση των επενδύσεων του ελληνικού κεφαλαίου και το άνοιγμα νέων αγορών στα Βαλκάνια, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε χτες από την Αλβανία ότι «αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση, ο ίδιος θα γίνει "πρωταθλητής" της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Με δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου, πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος Αλβανίας, Ε. Ράμα, υποστήριξε ότι η ΕΕ αποτελεί «οικογένεια κοινών αξιών» και θύμισε τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει το ΠΑΣΟΚ για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, δήλωσε ότι «όλοι στην ΕΕ περιμένουμε ότι οι εκλογές θα είναι πραγματικά ελεύθερες».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «αποτελούν θετικό οικονομικό μέγεθος για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών». Ο Γ. Παπανδρέου επίσης επιχείρησε να εμφανίσει την ΕΕ σαν «προστάτιδα» των μειονοτήτων, επιχειρώντας να εξαγνίσει τα βρώμικα παιχνίδια που έχει παίξει κατά καιρούς χρησιμοποιώντας τις «μειονότητες» και χαρακτηριστικά δήλωσε: «Παλιά, οι μειονότητες θεωρούνταν απειλή, τώρα πλέον δεν αποτελούν απειλή, εξάλλου γι' αυτό δημιουργήσαμε την ΕΕ, ώστε τα σύνορα να παίζουν "μικρότερο ρόλο" έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ