ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κάθε χρόνο και χειρότερα!

Στα 20 λεπτά το κιλό η τιμή εκκίνησης για το σιτάρι, που καθόρισε η «γαλάζια» διοίκηση της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας

Για μια ακόμα χρονιά οι σιτοπαραγωγοί θα δεχτούν καίριο πλήγμα στο εισόδημά τους καθώς οι τιμές που διαμορφώνονται, με την έναρξη της αλωνιστικής περιόδου, είναι στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα, με πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, που πρόσκειται στη ΝΔ, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, καθόρισε ως τιμή εκκίνησης τα 20 λεπτά το κιλό.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι καλεί τους παραγωγούς, που βρίσκονται ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο - η τιμή πώλησης του σιταριού μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και το κόστος παραγωγής αυξάνεται αλματωδώς - είτε ν' αποδεχτούν τα ψίχουλα των 20 λεπτών και να πληρωθούν άμεσα, είτε να περιμένουν την πληρωμή αργότερα, ελπίζοντας μήπως «τσιμπήσει» η τιμή κάτι παραπάνω. Βεβαίως, αυτό για τους σιτοπαραγωγούς είναι «δίκοπο μαχαίρι», αφού πρέπει ή να πουλήσουν όσο όσο το προϊόν τους για να μπουν έστω κι αυτά τα «ψίχουλα» άμεσα στην τσέπη τους καθώς τα έξοδα τρέχουν ή να περιμένουν, όχι μόνο χωρίς να είναι σίγουροι αν θα πάρουν κάτι παραπάνω, αλλά ανησυχώντας για το το ενδεχόμενο να πέσει κι άλλο η τιμή.

Η κατάσταση που βιώνουν οι σιτοπαραγωγοί, η οποία χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα αγροτικά προβλήματα, με στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής η τιμή παρέμβασης στα δημητριακά είναι μόλις 10 λεπτά το κιλό.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι σιτοπαραγωγοί συντονίζουν την αγωνιστική δράση τους. Πριν λίγο καιρό οι παραγωγοί του νομού Λάρισας πραγματοποίησαν σύσκεψη σ' αυτή την κατεύθυνση, ύστερα από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, στους Χαλκιάδες Φαρσάλων. .

Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι σιτοπαραγωγοί, όπως διαμορφώθηκε στη σύσκεψη, είναι:

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα 40 λεπτά ανά κιλό ώστε να διασφαλιστεί εισόδημα και να καλυφθεί το για μια ακόμη φορά αυξημένο κόστος παραγωγής.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές από χώρες της ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες. Να διατεθεί πρώτα το ελληνικό ποιοτικό και υγιεινό σιτάρι πριν αρχίσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από άλλες χώρες σιταριού αμφιβόλου ποιότητας.
  • Οι αγρότες πρέπει να αντισταθούν στις «ανοιχτές» τιμές, να μην δεχτούν να παραδώσουν τα προϊόντα τους χωρίς να ξέρουν πότε και σε ποια τιμή θα πληρωθούν.
  • Να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των σιτηρών με ευθύνη του κράτους και να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει αισχροκέρδεια σε βάρος των αγροτών αλλά και των καταναλωτών.
  • Οι έμποροι - με ευθύνη της πολιτείας - οφείλουν να καταθέτουν εγγυητικές επιταγές στην τράπεζα για να έχουν δικαίωμα εμπορίας των προϊόντων ώστε να αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό εξαπάτηση, ακάλυπτες επιταγές και «κανόνια» ενάντια στο μόχθο των παραγωγών.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η τοκογλυφία καλά κρατεί

Τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας έρχονται να ενισχύσουν οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ στη χρηματαγορά. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, η εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και οι απανωτές μειώσεις στα βασικά επιτόκια του ευρώ ελάχιστα ή και καθόλου έχουν περάσει στα τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Απρίλης 2009), το μέσο επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο τοκογλυφικό 14,44%, επίπεδο δηλαδή που είναι σχεδόν 15 φορές πάνω από το παρεμβατικό επιτόκιο της ευρωτράπεζας. Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια φτάνουν σε 6,11% και τα νέα στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο και διάρκεια μέχρι 5 χρόνια σε 5,13%.

Εκτός από τους τραπεζίτες, και άλλοι αετονύχηδες έχουν βάλει στο μάτι το πορτοφόλι των συναλλασσόμενων μέσω των αυτόματων μηχανών που έχουν εγκαταστήσει οι τράπεζες. Μετά από καταγγελίες για νέα κρούσματα απάτης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών συνιστά στους κατόχους καρτών:

  • Να βεβαιώνεστε ότι ο επόμενος πελάτης βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί να δει τι πληκτρολογείτε.
  • Να μην επιτρέπετε σε κανένα να σας πλησιάζει και αποσπά την προσοχή.
  • Ελέγχετε μετά τη συναλλαγή αν η κάρτα που παραλαμβάνετε από το ΑΤΜ είναι η δική σας.
  • Να δηλώσετε το περιστατικό στην τράπεζα, στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στο ΑΤΜ.
ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΟΙ
«Δειγματοληψίες» στους μικρούς

Με φορολογικούς ελέγχους σε ΕΒΕ, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις απαντά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων που είναι αποτέλεσμα της προκλητικής ενίσχυσης και των φοροελαφρύνσεων σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με υπηρεσιακή εγκύκλιο πρώτοι στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 5.000 επαγγελματίες με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 19, 39, 49, 59 και 79 με δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα πάνω από 70.000 ευρώ και που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της «αυτοπεραίωσης». Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα εστιαστούν και στο κατά πόσο οι επαγγελματίες αυτοί υπάγονται στην «αυτοπεραίωση» ή εάν εξαιρούνται εξαιτίας φορολογικών παραβάσεων.

  • Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, επιχειρώντας να καλλιεργήσει το σχετικό κλίμα στην αγορά, ανακοινώνει υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς όμως να κατονομάζουν τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες. Από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) δημοσιοποιήθηκε υπόθεση ξενοδοχειακής μονάδας στη Λευκίμη Κέρκυρας που είχε ενταχθεί στις επιδοτήσεις του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου. Η εταιρεία φέρεται να έκανε χρήση εικονικών τιμολογίων που είχαν εκδώσει 4 άλλες εταιρείες συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ. Τα εκτιμώμενα πρόστιμα (που είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο θα πληρωθούν) φτάνουν σε 54,2 εκατ. ευρώ, ενώ ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να μην προχωρήσουν στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων.
ΕΚΚΕ
Καταγγέλλουν την κατάργησή του

Δέκα σημεία διαφωνίας με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) 50 χρόνια μετά την ίδρυσή του, συγχωνεύοντας τα ινστιτούτα του με αυτά του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), το οποίο μάλιστα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σε αντίθεση με το ΕΚΚΕ που είναι Δημοσίου Δικαίου, εκφράζουν η διοίκηση και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου. Η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει την αναδιάρθρωση της δομής των ερευνητικών φορέων, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων. Στην πραγματικότητα προχωρεί σε μια βίαιη συρρίκνωσή τους, που στοχεύει στην ενίσχυση εκείνων των φορέων που το ερευνητικό πεδίο τους ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις και για έργο που έχει να κάνει αποκλειστικά με εμπορικές εφαρμογές που θα αποφέρουν περισσότερα κέρδη στις επιχειρήσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΚΕ καταγγέλλουν ότι δεν προηγήθηκε διάλογος για τις αλλαγές, ότι ο τομέας της κοινωνικής έρευνας είναι έτσι κι αλλιώς υποχρηματοδοτούμενος, οπότε δεν μπορεί να συμπιεστεί κι άλλο, ότι το έργο του είναι ακόμη πιο απαραίτητο σε μια περίοδο όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων. Προσθέτουν ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν από αναρμόδιους και σε αντίθεση με τις επιταγές του Συντάγματος, ότι δυσφημείται η χώρα και ότι αποδομείται ο υφιστάμενος ερευνητικός ιστός της χώρας.

ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Πτώση πωλήσεων το Α' τρίμηνο

Η οικονομική κρίση πλήττει τους τομείς του χονδρικού εμπορίου και του αυτοκινήτου, οι οποίοι εμφανίζουν εντυπωσιακή κάμψη πωλήσεων, σαν αποτέλεσμα της υποχώρησης της ζήτησης από την πλευρά των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης κύκλου εργασιών (πωλήσεις) στο χονδρικό εμπόριο του Α' τριμήνου του 2009, σε σύγκριση με το δείκτη του Α' τριμήνου του 2008, παρουσίασε μείωση κατά 9%. Από τη δε σύγκριση της περιόδου Α' τρίμηνο του 2009 προς Δ' τρίμηνο του 2008, ο σχετικός δείκτης εμφανίζει κάμψη κατά 16,4%.

Εξάλλου ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων του Α' τριμήνου του 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α' τριμήνου του 2008, παρουσίασε μείωση κατά 30,7%, ενώ ως προς το Δ' τρίμηνο του 2008 η μείωση ανήλθε στο 9,1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ